• Irasidus
  #40
  "Az, hogy mi itt beszélgetünk valamilyen szinten végső soron pontosan ugyanaz mintha egy idegen civilizációval beszélgetnek. "
  A mi beszélgetésünk egy közös nyelven alapul, amit mindketten ismerünk. Ez egy idegen civilizációról nem mondható el
  Különbséget mi teszünk közte. Ami csak azért van mert képesek lehetünk felismerni hogy ez egy fajtarssal folytatott beszélgetés.
  A különbség valódi, nem kitalált kategória.
  Nekem nem kell ugyanazt az érvrendszert használnom, hogy megérts mert képes vagy elvonatkoztatni és megváltoztatni a nézőpontot.
  Eddigi érved leginkább érvelési hibákon, szofizmákon alapult. Nem a megértésével van baj, hanem a tartalmával.
  Ebből következik hogy nyugodtan következtethetünk és kijelenthetjük hogy vannak egyetemes dolgok amik a megértés alapjai lehetne.
  Egész pontosan miből jelented ki, hogy vannak egyetemes dolgok?
  pl matematika ami a fizikai törvényeket alapul ami egyetemesnek látszik.
  Tévedsz, a matematika nem fizikán alapul.
  Az emberre jellemző a kockázatvállalás. Az ember akkor is kifog nyitni egy ajtót egy idő után ha tudja, hogy mögötte halálos sugárzás van. Nevezhetjük alapprogramnak. Meg akarjuk tapasztalni ismerni stb.. Ha végig nézünk a történelmünkon erre megannyi példa van.
  Nem az volt a vita tárgya, hogy jellemző-e az emberre a kockázat vállalás, vagy hogy képes-e kockázatot vállalni. Ellenben az ember kollektíven és egyénileg is tanul a saját hibáiból.
  Élettel tele lehet az univerzum, ez a fizikai torvenyekbol adódik és abból hogy a földön a legrégebbi fellelhető kőzetekben már ott van az élet nyoma. Ezért fontos felfedezni pl az Európát vagy az Enceladust, hogy ezt visszaigazoljuk.
  Valóban, de ez nem is volt a vita tárgya.
  Az intelligens életre is lehet következtetni pont a föld esetebol. Itt 4,5 milliárd év kellett ahhoz hogy megjelenjen. Szóval rengeteg eszközünk van már most is ahhoz, hogy tudjunk keresni.
  Ebből csak annyi következik, hogy itt a földön ennyi időre volt szükség, de az nem tudjuk, hogy ez egy egyetemes szabály, vagy kivétel, vagy lehetőség.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2022.04.28. 22:59:51