Gyurkity Péter

Nem idegenektől származtak a furcsa rádiójelek

Erre a következtetésre jutottak a csillagászok, a jóval egyszerűbb magyarázat mellett döntve.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy az Arecibo Obszervatórium segítségével furcsa rádiójeleket észleltek, amelyek egy szomszédos rendszerből eredtek. Az idegen civilizáció jelenlétének lehetőségét ugyan már akkor is a lista alján helyezték el, most azonban tisztázódott, hogy a forrás nagy valószínűséggel a Föld körül keringő műholdak egyike, netán egy kisebb csoportja lehetett.

A Puerto Rico-i Egyetem oldalán jelent meg a frissítés, amelyben egy részletes magyarázatot mellékelnek a helyesbítéshez. Eszerint az eredetileg május közepén elfogott jelek nem a tőlünk mintegy 11 fényévre lévő Ross 128 csillagtól erednek, tehát nem a vörös törpe esetleges kitörései produkálták azokat, nem is egy, ugyanabban az irányban elhelyezkedő másik távoli objektum, hanem a Föld körül, úgynevezett geostacionárius pályán mozgó műhold, esetleg műholdak zavaró hatása. Ezt nemcsak az Arecibo, hanem a nyugat-virginiai Green Bank Telescope, illetve a Kalifornia északi részén lévő Allen Telescope Array segítségével elvégzett további megfigyelések is megerősítették.

A jelen pillanatban rendelkezésre álló legjobb magyarázat szerint egy vagy több ilyen műhold jeleiről van szó, amelyek nagyjából 36 ezer kilométeres távolságból erednek. Ez választ ad arra a kérdésre, hogy miért az általuk is használt frekvenciákon futottak be a rádiójelek, illetve hogy miért a Ross 128 irányából regisztrálták azokat. Jó eséllyel többszöri visszaverődésről, tükröződésről is szó van, ezt azonban további mérésekkel, illetve részletes elemzéssel kell majd tisztázni. A prózai magyarázat ellenére ezt a munkát érdemes elvégezni, hiszen nagy tanulság, hogy sosem tudjuk előre megmondani, pontosan milyen jelekről van szó.

Erre nagy valószínűséggel az elkövetkező hetekben, hónapokban kerül majd sor, a kapcsolatfelvételre vágyóknak azonban még jó adag türelemre van szüksége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #9
  Jönnek az űr polipok, mindenkit megerőszakolnak!!!

  Mondom mindenkit!
  Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.07.29. 04:52:01
 • NEXUS6 #8

  Nyilván, hogy a zigedenek voltak, és kódolatlanul ezt nyomták:

  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.07.29. 01:12:19
 • BladeW #7
  Nem idegenektől származtak a furcsa rádiójelek
  Nahát... szóval nem vagyunk elég jók nekik, mi?? Oda kéne menni jól szétrúgni a valagukat!
  Utoljára szerkesztette: BladeW, 2017.07.28. 20:14:38
 • wraithLord #6
  Szerintem, ha el akarnák titkolni, azt titkolták volna el, hogy fogtak valami jelet.

  Bár nagy a valószínűsége, hogy erre járt egy idegen űrhajóflotta, az anyahajó pedig a Kossuth Rádiót sugározta. Ezt vehette a rádiótávcső. Még a siriusi ősmagyaroktól irigyelték el, és klónozták a műsorvezetőket. Azóta is az dübörög minden hajójukon. Kedvenc műsoruk A Szabó család, a legtöbbet hallgatott sláger pedig a 'Szeretném, ha féltékenyebb volnál' c. nóta Harangozó Teri előadásában.

  Megj.: előbbit hitték a kutatók eleinte azonosítatlan rádiójelnek.
 • Sequoyah #5
  Ugy erted az angolokkal es az ausztralokkal?
 • superxepi #4
  Akkora kamu ez a magyarázat,hogy még a kutyám is megvadult. Még mindig titkolóznak pedig nagyon sok jel másra utal.Nehogy már ne ismerjék fel egy műhold frekvenciáját.
 • ZenMillitia #3
  Ellentmondasos.
  Aki kicsit is ismeri a youtubeot, es 80nal magasabb az IQja 99%os bizonyossaggal tudhatja,hogy regesreg kapcsolatban allunk mas szigeten lako lenyekkel, akkoris ha a viz nem viz, hanem ur.
  Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2017.07.28. 07:38:31
 • Quintus #2
  Természetesen....
 • Gauge #1
  Aha....