Gyurkity Péter

SETI: 7 helyen lehet még jelen az élet

Mind a 7 jelölt a Naprendszeren belül van, itt a mikrobiális élet jeleit kutatják.

Érdekes írás látott napvilágot az élet megtalálásának esélyeivel kapcsolatban, amelyben az eredetileg az intelligens élet kutatásának céljából megalakult SETI egyik csillagászának véleményére alapoznak. Összesen 7 potenciális „lelőhelyet” sorolnak fel a Naprendszeren belül, amelyek jó jelöltnek tűnnek.

Seth Shostak szerint a Mars számít a legbiztatóbb égitestnek, itt ugyanis nem túl mélyen a felszín alatt, talán 30 méteres mélységben, már jelen lehet a mikrobiális élet, amelyet az ottani (esetleges) folyékony víz tenne lehetővé. Tekintettel arra, hogy a NASA marsjárója jelenleg is a helyszínen van, ezt pedig szondák és a jövőben további eszközök egészítik majd ki, itt akár komoly esélyekről is beszélhetünk. Ezt követi a sorban a Jupiter 4 holdja, amelyek közül 3 (az Europa, a Callisto, valamint a Ganymede) hatalmas óceánokat vonultat fel, közülük azonban az Europa emelkedik ki, amelynek részletesebb vizsgálata szintén szerepel a NASA tervei között – a trióhoz pedig az Io csatlakozik negyedikként, amely igencsak forró, erős vulkanikus tevékenységet mutató kísérő.

A Szaturnusz két holdja, sorrendben a Titán és az Enceladus, szintén otthont adtatnak a mikrobiális életnek, ezek közül pedig különösen ez utóbbi hatalmas gejzírjei adnak okot a reménykedésre, hiszen itt még a landolásra sincs szükség, a talajt sem kell megfúrni, ehelyett mindössze az űrbe kilövellő gejzírek anyagából kell mintát venni ahhoz, hogy végre valóban megtaláljuk az „idegeneket”. A Titán a maga folyékony tavaival szintén potenciális jelölt, bár itt nem vízről van szó, hiszen a felszínen ehelyett metán és etán csordogál.

A listát a Plútó zárja, amely szintén nem ugorhat be elsőként a laikusoknak, mint potenciális lelőhely. Egyes vélekedések szerint azonban a felszín alatt még itt is víz rejtőzhet, ami szintén lehetővé tenné a mikrobális élet kialakulását és megmaradását. Előfordulhat tehát, hogy az intelligens életet az elkövetkező évtizedekben sem fogjuk megtalálni, de a fenti égitestek további tanulmányozásával igencsak pozitív eredményeket kaphatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #22
    „Bár a bolygónak hetvenötször kellett volna nagyobb tömegűnek lennie, hogy csillag lehessen” (Wiki)
  • Kara kán #21
    Sejtettem.
  • gaszton421 #20
    A Jupiter összetétele majdnem azonos a Napéval, mindössze a heliumnal nehezebb elemekből van némi dúsúlása. viszont az az összes radioaktív nehezebb elem az szükségszerűen a magban van, 50000 km vastag hidrogén és héliumréteggel árnyékolva, (történetesen ezek az elemek a leghatékonyabbak a sugárzés elnyelésében), szóval onnét nem jön ki semmi. A Földön sem jutna el a magból a felszínre senmmi, amit mi háttérsugárzásként érzkelünk az nem a Föld magjából jön hanem a Föld kérge dúsult fel nehezebb elemekkel a meteroitok és becsapódó aszteroidák által.

    A Jupiter mint protocsillag is elvetélt ötlet, 50x kisebb a tömege mint a fúzióhoz minimálisan szükséges tömeg. (az M5 törpecsillagokhoz képest)
  • Kara kán #19
    Egyébként, tényleg készpénznek vettem, hogy a Jupiternek van saját sugárzása. Miért is?
    Úgy okoskodtam, hogy ha a Föld belsejében van radioaktív tevékenység (a sok radioaktív elem miatt, ugye?), akkor a sokkal nehezebb Jupiteren is van.
    (Kérdés, hogy miből áll a magja. Szerintem nem csak fémhidrogénből, hanem fémmag is van ott, akárcsak a Földön, de ez csak hasra ütés.)

    Persze, ez még mindig csak részecskesugárzás lenne, az ibolyántúli sugárzást ötlete nem is tudom honnan jött. Talán olyasmire gondoltam, hogy ahol nagy meleg van, ott fénykibocsátás is történik.

    Meg még olyanra is gondoltam régen, hogy a Jupiter egy protocsillag lehet, és akár beindulhatott ott valami, amiből csak újabb évszázmilliók múlva lesz valami.
  • Kara kán #18
    Sejtettem valamit, de nem voltam biztos a dogomban, ezért utánanéztem.
    Írtam téves dolgokat is, valóban, de a szándékot kell értékelni.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.07. 11:03:16
  • Irasidus #17
    Kint az űrben nagyon sok szerves anyagot és komplex vegyületet detektáltak már, nem beszélve a Jupiterről ami ellent mond neked. Az idézett cikk, meg nem ibolyántúli sugárzásról szól, hanem a Jupiter mágneses terébe (ami 10X-es a földinek) belépő töltőt részecskéket mint egy részecskegyorsító, felgyorsítja (ciklotron sugárzás) ami valóban károsítja az élet építőköveit - a Jupiter körül, de ugyanez a helyzet a Földi Van Allen-övben is. Ez a sugárzás az ami rádi tartományban sugároz, illetve hősugárzása jelentős még a Jupiternek... De ez a Jupiter légkörétől, és főleg a légkör alsóbb rétegétől igen távol van, nem beszélve arról, hogy az Európa vastag jégpáncélja megvédi a sugárzástól az alatta lévő óceánt (és valamiért, nem a felszínén keresnék az életet). Kulcsszó googléban: magnetoszféra. Kicsit össze vissza beszélsz, és érződik, hogy nagyon kapálózol, hogy igazad legyen, a probléma az, hogy nincs igazad, csak fogalmad sincs a sugárzásokról, így lesz az ultariboláyból ciklotron sugárzás.klikk
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.10.07. 06:00:32
  • Kara kán #16
    Na, szóval a lényeg az, hogy baromi nagy szerencsénk van nekünk a Földdel, mert amúgy kint, az űrben cudar világ van általában.

    Re: a Jupiter Európa nevű holdja

    „Radiation menace

    Assuming the ocean contains biologically-useful compounds and that some of these find their way to the surface, they may not survive very long there.

    “It is unlikely that any big molecules will be found in exposed regions,” says Chris Paranicas, also from Johns Hopkins University.

    Radiation in the form of high-energy electrons and ions continuously bombard the top layers of Europa’s icy crust. This deadly dose is due to the fact that Europa—along with the three other Galilean moons (Io, Ganymede and Callisto)—orbits within Jupiter’s radiation belts.

    These belts are much like Earth’s Van Allen belts but bigger, since Jupiter’s magnetic field is ten times stronger than Earth’s. Electrons and ions from the solar wind become trapped in the magnetic field and spiral down onto Jupiter’s poles to create impressive auroras.

    The radiation in Jupiter’s belts is a million times more intense than in Earth’s belts. For this reason, spacecraft—such as the Galileo orbiter—have typically tried to spend as little time as possible inside the belts. Although the radiation is generally well-understood, no one has yet figured out precisely what the effect is on Jupiter’s moons.”
    Innen
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.06. 23:07:59
  • Kara kán #15
    Én kifejezetten a Jupiterre írtam, hogy nem lehet ott élet.
    A holdjain lehet, mélyen a felszín alatt, kivéve, ahol nem annyira vészes a sugárzás vagy esetleg a sűrű légkör védelmet nyújt.
  • gforce9 #14
    Ez a földnél is ismert jelenség és számolható, nyilván a mágneses mező ha eltéríti a napszelet akkor az valahol sűrűbb kell legyen. Mármint a töltött részecskék sűrűsége. Mindenesetre ha egy üstökösön vagy épp a csillagközi térben kimutathatóak szerves molekulák, akkor elég merész kijelenteni hogy márpedig a Jupiter holdjain nem lehet, mert túl nagy a sugárzás. Jég alatt bőven lehet akár komplex élet is.
  • Kara kán #13
    Na, jó, a Kalisztó annyira nem vészes.

    Volt egy sci-film, amelyben egy csajszi leszáll az egyik Jupiter-holdjára, az Iora. Már nem emlékszem mit akart ott barkácsolni, és meg voltak számlálva a percei, ordított is rá a parancsnok, hogy tűnjön el onnan minél hamarabb.