4 hordozóval zárkózna fel Kína

Ez újabb figyelmeztető jel az amerikai félnek az ázsiai óriás növekvő erejéről.

A kínai népi felszabadító hadsereg néhány hónappal ezelőtt tette egyértelművé, hogy az elkövetkező időszakban a légierő és a haditengerészet kap majd kiemelt szerepet a további fejlesztések terén, miközben a szárazföldi hadsereg kénytelen lesz beérni a második (vagy harmadik) hellyel. A felzárkózást többek között 4 új repülőgép-hordozó megépítésével valósítanák meg, ami komoly kihívást jelent az USA számára.

Kínai lapok számoltak be most a konkrét elképzelésről, több helyi katonai szakértő kijelentéseire hivatkozva. Eszerint a kínai illetékesek a jelenleg meglévő első, valamint a teszteken áteső második példány után további négy ilyen egységet építenének, amelyek már nukleáris meghajtással, valamint vadonatúj elektromágneses katapulttal állnának hadrendbe, követve az amerikai példát. Ez már önmagában is jelzi, hogy a második helyet szemelték ki maguknak, hiszen egyetlen másik hatalom sem rendelkezik kettőnél több hordozóval, atommeghajtással pedig mindössze a francia fél rendelkezik, egyetlen példány révén – igaz, India tervezi egy ilyen hordozó megépítését, az oroszok pedig egyelőre vizsgálják a kérdést.


A kínai haditengerészet jelen pillanatban egyetlen egységre támaszkodik, amely még a szovjet időkből ered (ez ukrán közvetítéssel kötött ki Kínában). Maga a hajó kisebb és korosabb, mint az amerikai vetélytársak, a belföldön épülő, további tesztekre váró példány szintén ebbe a típusba tartozik, a 4 új hajó azonban ennél nagyobb és modernebb lenne. A kínai elnök 2035-re szeretné elérni a komoly modernizálás megvalósítását, 2050-re pedig már az abszolút csúcson vetélkednének, ami az első körben a Dél-kínai-tengeren való jelenlét megerősödését, ezt követően pedig a globális kereskedelem terén játszott szerep felértékelődését eredményezheti, bár ez utóbbi felett az amerikai haditengerészet gyakorol ellenőrzést, amit nyilván nem szándékoznak feladni.

A kínaiak emellett új, a hordozókra telepíthető vadászt fejlesztenek, de dolgoznak a Csengdu J-20 típusú lopakodó vadászon is, amit további projektek követnek majd a sorban, hogy csökkentsék a lemaradást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #72
  De nem tesznek és nem is tudnak neki (Kínának) keresztbetenni Nyugaton. A Trump-kormány által kreált vámintézkedések semmilyen hátrányt nem jelentenek a távol-keleti országnak, ellentétben a multinacionális cégekkel és a kihelyezett gyártásokkal, adómegkerülésekkel. Összességében pedig, talán inkább az Egyesült Államoknak árt, legalábbis rövid távon.
  Egy bizonyos szintig "loptak" igen, de mit is értesz lopás alatt?
  Az amerikai találmányok zöme sem volt úttörő, csak éppen ők voltak "helyzetben", ráadásul a K+F robbanásának oroszlánrésze volt a náci technológiák "átvétele". A "lopás", vagyis a jobb dolgok lemásolása egy túlélési stratégia volt az emberiség eddigi történelmében, csak az utóbbi időben tüntetik ezt fel erkölcstelennek kettős mércét alkalmazva. (Pl. az NSA kémkedett/kémkedik német cégeknél Edward Snowden szerint - az kevésbé probléma a nyugati sajtóban, mintha Kína vagy az oroszok tennék ugyanezt.)
  Hogy az úgynevezett lopások megtörténhettek, az leginkább a profitmaximalizáló, gyerekmunkát igénylő gyártáskihelyezés hibája.
  Mindenesetre jelenleg Kínában rengeteg világszínvonalú technológia fejléesztése zajlik, önerőből.
  Az idő valószínűleg engem igazol, néhány év múlva visszatérhetünk rá, addig jobb lesz, ha tanulod a kínait. :-D
 • defiant9 #71
  Ilyen alapon a te HSZ-ed pedig a keleti autokrácia imádatáról.
  Egyébként van alapja Seq mondatainak. Ugyanis a mennyiség<>minőség.
  Ha a kutatás arra megy el hogy a pártvezetés tervének megfelelően költsék a pénzt akkor a végén az jön ki hogy elég gyorsan megy a kukába a kutatás eredménye, értéktelen volt.
  <i>About 91 percent of five-year-old Chinese design patents are discarded</i>
  Az nem egy túl hatékony rendszer ahol adókedvezményért cserébe 'felkutatunk' egy senkit nem érdeklő amerikai szabadalmat, bejegyezzük Kínában ezzel papíron meg is van az 'innováció'. Ettől még se Nvidia GPU sem Intel CPU nem fog legördülni a gyártósorról. Az nem kérdés hogy zárkóznak, és a távközlésben már világszínvonalon is vannak, ezt azonban a kikényszerített technológia transzfer ellopásával érték el nem R&D-vel. Kérdés hogy innen tovább tudnak-e lépni, főleg ha keresztbe tesznek nekik nyugaton és bukik a méretgazdaságossági előny, ami kb. mindennek az alapja az iparban.
 • Tetsuo #70
  A hozzászólásaid sem makroökonómiáról szólnak, hanem Nyugat-fétisről. Pl. a #65-ben minden bekezdés érvelése tévedésen alapszik, de ha kijavítanám, megint jönnél hasonló blődségekkel. Egyszerűen a veled való vita nem lehet progresszív és konstruktív.
 • Sequoyah #69
  En legalabb leirtam az erveimet. Ha erted a mondatokat, es ugy altalaban ertesz a makrookonomiahoz, akkor ertelmesen le tudod irni hogy hol hibazik a logikam, es akkor talan tanulok is belole.
  Ha csak 0 informaciotartalmu szemelyeskedesre telik toled, akkor valoban evek mulva sem fogunk elorebb jutni...

  Rajtad all. Masik hozzaszolasban mar sikerult leirnod korabban, biztos most is menni fog;)
 • ostoros #68
  Bocs, de nem érdemelsz jobbat. Neked oldalakon át lehet érvelni, és a vége mindig ugyanaz: Jottányit sem engedsz a dogmádból.
  Évek óta ezt csinálod.
 • Sequoyah #67
  Ezzel szemben latom csak sertegetni tudsz. Csalodtam, mas esetben voltal mar kepes ertelmes ervelest osszehozni. De a fel mondatos sertegetos valaszbol csak annyi jon le, hogy az egvilagon semmit sem ertettel meg a hozzaszolasombol.
 • ostoros #66
  Jól van Ubulka, a hitedet nem sértegetjük. :)
 • Sequoyah #65
  Az irany mindenkeppen jo. Foleg hogy valoban hasznos dolgokra is koltik nem pedig a hadiiparra. Pl urkutatasra is koltenek, fuzios energiara stb...
  Szoval eroforrasuk megvan, az elhivatottsag megvan, igy a potencialjuk abszolut megvan.

  A problema az az, hogy ezen grafikonok ugy keszulnek, hogy a mai aktualis allapotot nyilegyenesen meghosszabbitjak a vegtelenbe, ami meg veletlenul sem szokta fedni a valosagot. Ha igy lenne, akkor mi mar legalabb 10 eve utolertuk es lehagytuk volna az EU-t, a 90-es evek hasonlo grafikonjai alapjan:D

  A valosag viszont az, hogy barmilyen temaban nagyon konnyu komoly fejlodest felmutatni, amennyiben nagyon le vagy maradva a tobbiektol. A felzarkozas mindig gyors. De minnel kozelebb vagy az elithez, annal inkabb lelassul ez a fejlodes, es egy ellaposodo gorbe alakjaban konvergal ahelyett hogy lehangyna a tobbieket. A vezeto szerep atvetelekor pedig mar vert kell izzadni minden apro kis elorelepesert.

  Es ha a Kinai berendezkedes minosege elmarad a nyugatitol, akkor pedig nem is a nyugati szinthez konvergalnak, hanem egy alacsonyabb szinthez. Mivel jelenleg meg mindig a nyugati termelekenyseg fele/harmada kornyeken jarnak, ezert meg egy ilyen alacsonyabb szinthez konvergalas is jelenthet oriasi pillanatnyi fejlodest, mivel meg az alacsonyabb sajat potencialjuktol is messze vannak.

  Es van ket fontosabb indok ami ez utobbit tamasztja ala. Meg mindig nincsen szabad piac naluk, csak reszben. Az allam rengeteget nyul bele a piacba, es sokszor rosszul teszi azt. Rengeteg penzt pazarolnak el total folosleges projectekre, pl a szellemvarosokra. Csak 1-1 regioban nyitottak meg a szabad piacot, es fejlodes is csak ezekben van.
  A masik indok pedig hogy az innovacio es problemamegoldas meg mindig nem a Kinai mindennapi kultura resze, mint nyugaton, szoval az innovacios erejuk korlatozottabb. Letezik, tudnak innovalni, de a nagy attoresek egyelore meg mindig nem onnan erkeznek.

  Es ez nem csak elmelet, latszanak elegge a jelei. A Kinai fejlodes elegge repedezik, a valsag szelen tancol. A Kinaiak belso eladosodottsaga is oriasi. Es sokan megkerdojelezik a Kinai gazdasagi novekedes valos merteket is, mert a hivatalos adat amit mi ismerunk az a Kinai kormany sajat bevallasa alapjan keszult, es fuggetlen forrasbol nem sikerult megerositeni, csak annal alacsonyabb ertekeket.

  Szoval a potencialjuk megvan, de ahhoz sokat kell meg tenniuk, es sok akadalyt kell legyurniuk. Nincsen egyenes utjuk a Nyugat lehagyasahoz.
  De ha nem is hagyjak le nyugatot, szamottevo nagyhatalomkent mindenkepp szamolni kell veluk a jovoben.
 • defiant9 #64
  Egyébként szerintem idővel lesz megállapodás. A kínaiak majd vesznek Airbus helyett Boeing-et meg brazil szója helye amerikait. A vesztesek többek közt az európai cégek lesznek, beleértve a német autógyártókat is, egyetemben a magyar gazdasági kapcsolataikkal. Akkor mehet majd a melldöngetés hogy milyen jók is ezek a bilaterális muityizások a szabad kereskedelem helyett, ...már aki benne van.
 • defiant9 #63
  "ezek a kínaiak nem igazán kapitalisták"
  Dehogynem azok. Viszont nagyon protekcionisták, és most már a liberális gazdaságpolitikákat is belekényszerítik ebbe(pl. Huawei/ZTE kigolyózása). Aki piszkos módszerekkel játszik(pl. technológia transzfer kikényszerítése), az ne sírjon a WTO-nál ha vele szemben is elővesznek piszkos módszereket. Ebben a protekcionista aspektusban Trump erős és a konzervatív választóinak is kifejezetten tetszik.