Ötvös Tibor

Környezetbarát lövedékekkel kísérletezik az amerikai hadsereg

Az Amerikai Védelmi Minisztérium szeretné, ha a hadsereg biológiailag lebomló hüvelyeket használna a lövedékekben, hogy ne károsítsák a környezetet. **** A lövedékek nem csak az emberekben tesznek komoly károkat, hanem a környezetünkben is. Az amerikai hadsereg kiképzőbázisain világszerte milliószámra hevernek az elhasznált hüvelyek, mivel a mai napig nem találtak ki olyan megoldást, mellyel fel tudnák takarítani, össze tudnák gyűjteni az elhullott és soha többé semmire nem használható fémeket. Ez azonban komoly gondot jelent, hiszen a hüvelyek fémet és ártalmas kémiai anyagokat is tartalmaznak, melyek beszivároghatnak a talajvízbe és a termőföldbe is.

Éppen ezért az amerikai Védelmi Minisztérium úgy döntött, hogy környezetbarát hüvelyeket próbálnak megalkotni, melyek olyan magokkal lennének megtöltve (a lövedék mellett természetesen), melyek elhullva semlegesítik a fémeket és a különböző káros anyagokat. Ezeket az extra összetevőket egy műanyag és természetes módon lebomló kis tasakba helyeznék, melyek a lövedék távozása után együtt hullanának le a földre a hüvellyel és bizonyos idő után elbomlanak így felszabadítva a magokat, amik időközben a zárt helyen már komposztot alkottak.



Az amerikai Army Corps of Engineers' Cold Regions Research and Engineering Laboratory már el is kezdtek kísérletezni olyan magokkal, palántákkal, melyeket be tudnának helyezni egy ilyen műanyag tasakba. A komposztot is úgy tervezték meg, hogy csak hónapokkal a földbe kerülése után aktivizálja magát és kezdjen el kicsírázni a mag. Elméletileg február 8-tól mutathatja meg minden labor a saját változatait, hiszen ezen dátum után a Védelmi Minisztérium kiválasztja a legjobb módszert és meg is kezdik a rendszer három fázisú bevezetését.

Az első fázisban a 40 és 120 milliméter között lövegek gyártása kezdődik meg a kiválasztott módszerrel, majd a második fázisban elindulnak a tesztelések, a harmadikban végül kijut a lőtérre is az új lövedék. A Minisztérium elmondása alapján alapvető szempont a kiválasztás során az is, hogy ne csak a környezetből távozzanak el a káros anyagok, hanem az állatok se legyenek betegek attól, ha elfogyasztanak egy ilyen, hüvelyből kicsírázott növényt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zenya #25
    Eszem egy hamburgert diétás kólával!
  • wraithLord #24
    Kíváncsi vagyok, mikor fogják az atomtöltetet célba juttató rakétát egyúttal tömegközlekedésre is használni. Két légy egy csapásra.
  • Wharyoo #23
    Így kell popcornt ültetni :D
  • KGyula1101 #22
    Hát, ez baromira érdekes... Ha jól olvasom, akkor ezeket az alvó (a kilövést követően hónapokkal később aktivizálódó, vagyis kicsírázó) magokat a töltényhüvelyben helyeznék el. Abban a töltényhüvelyben, ahol a lövedék mellett a gyúelegy (lőpor, lőgyapot, stb.) és a csappantyú is helyet kap. Az a csappantyú, amely a lőfegyver elműködtetése következtében szúrólángot bocsát ki, begyújtva ezzel a lőport, és az égés következtében keletkezett gázok hatására a lövedék a fegyvercsőbe préselődve, a lőporgázok hatására (csőtorkolati energiának is nevezik), elhagyja a csövet, és megkezdi kalandos, ballisztikus utazását.

    Ez ideig rendben volna, de mit szól ehhez a kis tasakban lévő mag? Másképpen: a csappantyú által kibocsátott szúróláng, majd a töltényhüvelyben bekövetkező vehemens égés (és az ezzel járó hő), nem árt egy hangyányit neki?

    Na, ezen töprengjünk el, drága, katonaviselt Béláim. (Fegyverszakértő barátaimat már meg sem merem szólítani).

    Öleléshegyek: [KGyul@]
  • CsZ #21
    A korábbi hozzászólásokban érintett kérdés mellett még felmerül, hogy vajon génkezelt magok lesznek-e ezek? Mert akkor külön kezelni kell, hogy az EU-ban hol milyen lőszerrel szabad majd gyilkolászni/gyakorlatozni.
    Remélem mint annyi Amerikából származó természetes ellenségek nélküli gyom, ez is megfékezhetetlenül terjed majd a bolygó más részein, örök emlékéül az átgondolt környezetvédelemnek - amiben már ma is élen jár világunk csendőre.
  • kékherceg #20
    Helyes.
  • mortep #19
    Bizony szép dolog. Ha kitör a háború és az ellenség környezetbarát golyókkal lő rám, majd boldogan halok meg....
  • barret #18
    Ki tudja mit találnak ki! A fém legalább nem mérgező! Legalább is az acél meg a réz .
    Lenne biztos aki összeszedné! :D Nem maradna ott hulladék.
  • zsgaby #17
    Szép dolog hogy a környezetvédelem az emberölés-iparba is begyűrűzik lassan.
  • fonak #16
    Attól függ, ha acél akkor elvileg lehetne (tudtommal acélból van a töltényhüvely a magyarok által használt gépkarabélyhoz), ha réz, akkor nem. De a mágnesek nehezek, meg nem is hatnak túl messziről.