Gyurkity Péter

Kínai fegyvereket mutattak be a dubaji expón

Az ázsiai óriás nagyon igyekszik, egyesek már paritást vetítenek előre a fejlesztéseknél.

A napokban már megemlítettük, hogy a február második felében megrendezett International Defense Exhibition and Conference alatt a kínai háromtestű fregattot is bemutatták a nagyközönségnek. Ez azonban csak az egyik ilyen fejlesztés volt, a különböző kínai cégek ugyanis számos egyéb megoldással is jelen voltak az expón.


A CCTV rövid videója mellett több hosszabb összefoglaló is készült az újdonságokról, amelyeken mi is igyekszünk gyorsan végigfutni. Jelen volt itt például az 52 tonnás VT-4 harckocsi, amelyből Thaiföldre adtak már el egy zászlóaljra valót. Ez tulajdonképpen a ZTZ-99A nehéz harckocsi egyszerűbb változata, amely 125 mm-es löveget, valamint (állítólag) rakéták ellen szánt aktív védelmi rendszert is kínál a vásárlóknak. A PLZ-52 önjáró löveg 155 mm-es lövege akár 100 km távolságra is kilőheti az erre tervezett muníciót, bár a hagyományos példányok esetében a hatótáv inkább 50 km-nél húzódik. Ez a típus várhatóan közel-keleti és közép-ázsiai országok körében lesz népszerű, hasonlóan elődjéhez, a PLZ-45-höz.


Modellekből nem volt hiány, itt az S-20 támadó tengeralattjáró, a J-31 lopakodó vadász, valamint több drón és fegyverplatform is jelen volt. A Silent Hunter már korábban is felbukkant a lézerfegyverek kapcsán, ez állítólag 50-70 kilowattos, amivel lekörözi a USS Ponce hajón alkalmazott 33 kilowattos LaWS-rendszert. Nagy valószínűséggel a drónok ellen szánt (és jóval gyengébb) Low Altitude Guard felturbózott változatáról van szó, ami tovább skálázható és radarok beépítése révén az optikai és infravörös célzórendszere is tökéletesíthető – ezzel pedig drónok mellett rakéták, tüzérség, valamint repülők ellen is bevethető lenne.

A CH-5 drón a legnagyobb exportra szánt változat, a maga 60 órás repülési idejével és mintegy 7000 kilométeres hatótávjával. Ez nemsokára 120 órára és 19 ezer kilométerre bővül majd, a kommunikációs berendezések mellett pedig 1 tonna fegyverzetet vihet magával, egyben más drónokat irányítva, amiben nyilván segítségére lesz a drónrajok kapcsán az utóbbi időben elvégzett kutatási munka. Robotokat is láthattunk a kiállításon, itt az egyik fejlesztés 25-50 kg közötti súllyal, előre néző géppuskával, valamint kisebb lánctalppal lehet majd a katonák (és civilek) segítségére.

Egyes szakértők szerint a kutatás-fejlesztés területén jól érzékelhető a paritásra való törekvés, Kína pedig ezáltal jóval nagyobb szeletet foglalhat le a globális fegyverkereskedelemből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • molnibalage83 #11
    Az arányaiban egyre kevsebb fegyverkezésre fordított forrás jó dolog. Azért írtam azt, hogy akik a "fegyverkezésen" rugóznak kapjanak a fejükjhöz már...

    Tanulj meg olvasni és szöveget értelmezni férgezés előtt..
    Balfasz...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.03.08. 16:58:29
  • ZenMillitia #10
    MolniBalage: miert is a rohejes szot hasznalod egy olyan dologra, ami csodalatra melto?
    az,hogy drasztikusan csokken a barbarkodasra koltott penz, csodalatos, es nem rohejes.
    Gumiban kellett volna vegezned neked is, te barbar primitiv fereg.
  • Mhari #9
    Igen, sajnos igazad van, amikor írunk becsúszik egy kis minősítés is.
  • nandoxxl #8
    Te is minősítesz, nem vagy különb (mondjuk én se). Egyet értek hogy semmi szükség a nagy fegyverkezésre, sajnos ez van. Remélem időben észbe kapunk, és nem egy fegyverrel őrzött szeméttelepet hagyunk leszármazottainknak örökségül.
  • Mhari #7
    Ez, már úgy kellett a világnak, de főleg Kínának, mint egy falat kenyér ...
    Meg is vagyok nyugodva, h semmi nem változott! (irónia)
    Más már nem is hiányzott a világból.
    Elgondolkodtató, h még mindig itt tartunk. Ez a fontos, h ki tudja a szart a másik pofájába lőni. Ettől lesz erős egy nemzet...

    Újabb szép vita van kibontakozóban a tagok között és ismét meg vagyok nyugodva, h itt se változik semmi!
    Egymás ilyettén történő baszogatása helyett inkább a cikket - esetleg a következményeit - kellene "véleményeznetek", kommetelnetek, h mit gondoltok róla.
    Nem kell itt minősíteni senkit, h milyen hülye, vagy nem! Azt tartsd meg magadnak!
    Nehéz mi?
    ... és akinek nem inge...!!

  • molnibalage83 #6
    Divat ma dobálózni olyan szavakkal és jelentéssel, amiről sok fogalma nincs annak, aki szajkózza...
  • molnibalage83 #5
    Azt ugye vágod, hogy a hidegháborúhoz vagy az I.vh előtti időszakhoz képest a világ ma milyen röhejesen keveset költ fegyverkezésre...?
  • Irasidus #4
    Mert amúgy nincs ősi ellenségeskedés, zsigeri gyűlölet a népek között? Ezt csak is a politikusok találták ki? És abba az utópiába szólnak bele a politikusok ami mindig is volt a földön? Jaj. Szerintem Orwell könyve alap műnek számít, de nem kell egy irodalmi műből többet csinálni mint ami. Ráadásul érdemes utánanézni az írónak is, nem csak a művének, meglepődnél...
  • bunny #3
    Ha meg nincs igény, majd generálják a politikusok. Egy jó kis ellenségkép mindig jól jön, Orwell 1984 című könyve pedig a legtöbb ember számára ismeretlen.
  • gforce9 #2
    tudod ez ugyanúgy van mint az antiszemitizmus és Pista bácsi esete

    - Pista bátyám, van a faluban antiszemitizmus?
    - Nincs, de igény az vóna rá.

    Szóval fegyverek azért vannak, mert igény van rá.