76
 • defiant9
  #76
  Technikailag utasszállító repülőgépet is kellene tudniuk építeniük mégis inkább Boeing-et vesznek. Afelől nincs kétségem hogy tudnak hajót is építeni amiről repcsik szállnak fel-le(jelenleg egyetlen saját építésű hordozójuk sincs hadrendben), ez belépőszinten több mint 100 éves konstrukció, de afelől sem sok kétségem van hogy nem lenne olyan jó mint az jenkiké, akik évtizedes üzemeltetési/hadszíntéri tapasztalat felhasználással fejlesztenek. A külsőségekből is sokat lehet tanulni de az ördög a részletekben rejlik egy ilyen komplex szerkezetnél. Azt viszont nemtom hogy valamikor ellopták-e egy USA hordozó terveit(elég sokat hackerkedtek egy időben), az valóban sokat csökkenthetett a lemaradásukon.
 • VolJin
  #75
  Ha már makroökonómia,, akkor a témában csak annyira releváns, hogy van-e elég pénze rá a kínaiaknak. A válasz, hogy van.

  Hogy megtudják-e valósítani, az nem makroökonómiai kérdés, hanem mikroökonómiai.
  Mert hogy a makroökonómia a költségvetéssel, az adórendszerrel, a gazdaságpolitikával, a külkereskedelemmel, stb foglalkozik.

  Egy vállalatcsoport működése az mikroökonómia. Ráadásul annak sincs köze a témához, mert ez az egész technológiai kérdés.

  Atomtechnológiájuk van, lásd atommeghajtású tengeralattjáróikat!
  Hajótesteket tudnak gyártani, lásd a kurva nagy konténerhajóikat!
  Üzemeltetési tapasztalataik vannak repülőgép-hordozókkal, tehát nem akkor derülne ki, hogy valamit kihagytak belőle, amikor elkészült, tehát a specifikációkkal is tisztában vannak.
  Repülőgépiparuk van, tehát ezzel se lesz gondjuk.
  A szükséges fegyverrendszerek gyártásával is rendelkeznek, tehát tudnak rá telepíteni légvédelmi és támadó rakétákat.

  Tehát a háttéripar kipipálva, pénzük van rá, a szándék meg van.

  Akkor mi a búbánatos makroökonómiáról rizsázol?

  Lehet, hogy Tetsuo nem ért a makroökonómiához, de te sem, mert az kiderült, hogy nem is tudod mi az!
 • ostoros
  #74
  Miféle érveidet? Ez egy szádba rágott duma, amit bemagoltál...
 • defiant9
  #73
  "A Trump-kormány által kreált vámintézkedések semmilyen hátrányt nem jelentenek a távol-keleti országnak"
  Ezt tényleg így gondolod? Akkor miért is prüszkölnek ellene? Nehogy szegény USA ráfaragjon. Illogikus amit állítasz. A szabad kereskedelem egyértelmű nyertese az aki exportál.

  "de mit is értesz lopás alatt?"
  Itt kb. azt hogy más szellemi tulajdonát lemásolták annak hozzájárulása nélkül.

  "ráadásul a K+F robbanásának oroszlánrésze volt a náci technológiák "átvétele"""
  Igen, kb. kimondható hogy a rakétatechnika terén az USA R&D helyett jórészt csak elvette von Braun eredményeit. Ez nem volt R&D, nyilván saját erőből is meg tudták volna oldani, sok pénzért ami hatalmas R&D-t költést jelentett volna a grafikonon.

  "úgynevezett lopások megtörténhettek, az leginkább a profitmaximalizáló, gyerekmunkát igénylő gyártáskihelyezés hibája."
  Na persze, ez a miért ment oda, mire számított logika. A lopást nem legitimálja az hogy profitmaximalizálótól lopsz, ilyen alapon rengeteg lopást folyamatosan meg lehet ideologizálni.

  "jelenleg Kínában rengeteg világszínvonalú technológia fejléesztése zajlik, önerőből"
  Mi lenne az amiben kínai cégek az US cégek előtt járnak? Elektronika, haditechnika, gépipar, járműipar, szoftver? Ahogy már írtam a távközlésben látom azt hogy elég közel vannak a top-hoz, miközben költségben jobbak. Azt semmiképp nem gondolnám hogy néhány év múlva egy top számítógépet össze lehet rakni kínai fejlesztésű alkatrészekből, vagy egy autó hardveresen jobb lenne a németekénél vagy japánokénál, software tekintetében sem gondolom hogy kínai fejlesztésű OS-en kínai böngészőből fogunk post-olgatni.
 • Tetsuo
  #72
  De nem tesznek és nem is tudnak neki (Kínának) keresztbetenni Nyugaton. A Trump-kormány által kreált vámintézkedések semmilyen hátrányt nem jelentenek a távol-keleti országnak, ellentétben a multinacionális cégekkel és a kihelyezett gyártásokkal, adómegkerülésekkel. Összességében pedig, talán inkább az Egyesült Államoknak árt, legalábbis rövid távon.
  Egy bizonyos szintig "loptak" igen, de mit is értesz lopás alatt?
  Az amerikai találmányok zöme sem volt úttörő, csak éppen ők voltak "helyzetben", ráadásul a K+F robbanásának oroszlánrésze volt a náci technológiák "átvétele". A "lopás", vagyis a jobb dolgok lemásolása egy túlélési stratégia volt az emberiség eddigi történelmében, csak az utóbbi időben tüntetik ezt fel erkölcstelennek kettős mércét alkalmazva. (Pl. az NSA kémkedett/kémkedik német cégeknél Edward Snowden szerint - az kevésbé probléma a nyugati sajtóban, mintha Kína vagy az oroszok tennék ugyanezt.)
  Hogy az úgynevezett lopások megtörténhettek, az leginkább a profitmaximalizáló, gyerekmunkát igénylő gyártáskihelyezés hibája.
  Mindenesetre jelenleg Kínában rengeteg világszínvonalú technológia fejléesztése zajlik, önerőből.
  Az idő valószínűleg engem igazol, néhány év múlva visszatérhetünk rá, addig jobb lesz, ha tanulod a kínait. :-D
 • defiant9
  #71
  Ilyen alapon a te HSZ-ed pedig a keleti autokrácia imádatáról.
  Egyébként van alapja Seq mondatainak. Ugyanis a mennyiség<>minőség.
  Ha a kutatás arra megy el hogy a pártvezetés tervének megfelelően költsék a pénzt akkor a végén az jön ki hogy elég gyorsan megy a kukába a kutatás eredménye, értéktelen volt.
  <i>About 91 percent of five-year-old Chinese design patents are discarded</i>
  Az nem egy túl hatékony rendszer ahol adókedvezményért cserébe 'felkutatunk' egy senkit nem érdeklő amerikai szabadalmat, bejegyezzük Kínában ezzel papíron meg is van az 'innováció'. Ettől még se Nvidia GPU sem Intel CPU nem fog legördülni a gyártósorról. Az nem kérdés hogy zárkóznak, és a távközlésben már világszínvonalon is vannak, ezt azonban a kikényszerített technológia transzfer ellopásával érték el nem R&D-vel. Kérdés hogy innen tovább tudnak-e lépni, főleg ha keresztbe tesznek nekik nyugaton és bukik a méretgazdaságossági előny, ami kb. mindennek az alapja az iparban.
 • Tetsuo
  #70
  A hozzászólásaid sem makroökonómiáról szólnak, hanem Nyugat-fétisről. Pl. a #65-ben minden bekezdés érvelése tévedésen alapszik, de ha kijavítanám, megint jönnél hasonló blődségekkel. Egyszerűen a veled való vita nem lehet progresszív és konstruktív.
 • Sequoyah
  #69
  En legalabb leirtam az erveimet. Ha erted a mondatokat, es ugy altalaban ertesz a makrookonomiahoz, akkor ertelmesen le tudod irni hogy hol hibazik a logikam, es akkor talan tanulok is belole.
  Ha csak 0 informaciotartalmu szemelyeskedesre telik toled, akkor valoban evek mulva sem fogunk elorebb jutni...

  Rajtad all. Masik hozzaszolasban mar sikerult leirnod korabban, biztos most is menni fog;)
 • ostoros
  #68
  Bocs, de nem érdemelsz jobbat. Neked oldalakon át lehet érvelni, és a vége mindig ugyanaz: Jottányit sem engedsz a dogmádból.
  Évek óta ezt csinálod.
 • Sequoyah
  #67
  Ezzel szemben latom csak sertegetni tudsz. Csalodtam, mas esetben voltal mar kepes ertelmes ervelest osszehozni. De a fel mondatos sertegetos valaszbol csak annyi jon le, hogy az egvilagon semmit sem ertettel meg a hozzaszolasombol.
 • ostoros
  #66
  Jól van Ubulka, a hitedet nem sértegetjük. :)
 • Sequoyah
  #65
  Az irany mindenkeppen jo. Foleg hogy valoban hasznos dolgokra is koltik nem pedig a hadiiparra. Pl urkutatasra is koltenek, fuzios energiara stb...
  Szoval eroforrasuk megvan, az elhivatottsag megvan, igy a potencialjuk abszolut megvan.

  A problema az az, hogy ezen grafikonok ugy keszulnek, hogy a mai aktualis allapotot nyilegyenesen meghosszabbitjak a vegtelenbe, ami meg veletlenul sem szokta fedni a valosagot. Ha igy lenne, akkor mi mar legalabb 10 eve utolertuk es lehagytuk volna az EU-t, a 90-es evek hasonlo grafikonjai alapjan:D

  A valosag viszont az, hogy barmilyen temaban nagyon konnyu komoly fejlodest felmutatni, amennyiben nagyon le vagy maradva a tobbiektol. A felzarkozas mindig gyors. De minnel kozelebb vagy az elithez, annal inkabb lelassul ez a fejlodes, es egy ellaposodo gorbe alakjaban konvergal ahelyett hogy lehangyna a tobbieket. A vezeto szerep atvetelekor pedig mar vert kell izzadni minden apro kis elorelepesert.

  Es ha a Kinai berendezkedes minosege elmarad a nyugatitol, akkor pedig nem is a nyugati szinthez konvergalnak, hanem egy alacsonyabb szinthez. Mivel jelenleg meg mindig a nyugati termelekenyseg fele/harmada kornyeken jarnak, ezert meg egy ilyen alacsonyabb szinthez konvergalas is jelenthet oriasi pillanatnyi fejlodest, mivel meg az alacsonyabb sajat potencialjuktol is messze vannak.

  Es van ket fontosabb indok ami ez utobbit tamasztja ala. Meg mindig nincsen szabad piac naluk, csak reszben. Az allam rengeteget nyul bele a piacba, es sokszor rosszul teszi azt. Rengeteg penzt pazarolnak el total folosleges projectekre, pl a szellemvarosokra. Csak 1-1 regioban nyitottak meg a szabad piacot, es fejlodes is csak ezekben van.
  A masik indok pedig hogy az innovacio es problemamegoldas meg mindig nem a Kinai mindennapi kultura resze, mint nyugaton, szoval az innovacios erejuk korlatozottabb. Letezik, tudnak innovalni, de a nagy attoresek egyelore meg mindig nem onnan erkeznek.

  Es ez nem csak elmelet, latszanak elegge a jelei. A Kinai fejlodes elegge repedezik, a valsag szelen tancol. A Kinaiak belso eladosodottsaga is oriasi. Es sokan megkerdojelezik a Kinai gazdasagi novekedes valos merteket is, mert a hivatalos adat amit mi ismerunk az a Kinai kormany sajat bevallasa alapjan keszult, es fuggetlen forrasbol nem sikerult megerositeni, csak annal alacsonyabb ertekeket.

  Szoval a potencialjuk megvan, de ahhoz sokat kell meg tenniuk, es sok akadalyt kell legyurniuk. Nincsen egyenes utjuk a Nyugat lehagyasahoz.
  De ha nem is hagyjak le nyugatot, szamottevo nagyhatalomkent mindenkepp szamolni kell veluk a jovoben.
 • defiant9
  #64
  Egyébként szerintem idővel lesz megállapodás. A kínaiak majd vesznek Airbus helyett Boeing-et meg brazil szója helye amerikait. A vesztesek többek közt az európai cégek lesznek, beleértve a német autógyártókat is, egyetemben a magyar gazdasági kapcsolataikkal. Akkor mehet majd a melldöngetés hogy milyen jók is ezek a bilaterális muityizások a szabad kereskedelem helyett, ...már aki benne van.
 • defiant9
  #63
  "ezek a kínaiak nem igazán kapitalisták"
  Dehogynem azok. Viszont nagyon protekcionisták, és most már a liberális gazdaságpolitikákat is belekényszerítik ebbe(pl. Huawei/ZTE kigolyózása). Aki piszkos módszerekkel játszik(pl. technológia transzfer kikényszerítése), az ne sírjon a WTO-nál ha vele szemben is elővesznek piszkos módszereket. Ebben a protekcionista aspektusban Trump erős és a konzervatív választóinak is kifejezetten tetszik.
 • Tetsuo
  #62
  Kína ezerrel tolja a kutatás-fejlesztést (és a S&T-t). Link.
  Még nem a legjobbak, de a grafikonok úgy mennek, hogy egy évtized és az USA letérdel nekik.

  A külkereskedelmi mérleg alakulására is vessél egy pillantást. ;-) (Majd minden hozzászólásodban van arra utalás, hogy Kínának csak az export számít, pedig ez egyre inkább nem igaz.)

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.15. 00:35:27
 • Sequoyah
  #61
  Nem azt mondtam hogy nem kepesek ra, hanem hogy a sorozatgyartashoz nincsen ipari kapacitasuk. Persze a gazdasaguk van akkora hogy kiepitsek ezt a kapacitast, de nem 10 eves project...

  Technologiailag pedig meg nem jarnak ott, ez rengeteg k+f-el jar. Azzal hogy van sajat hordozojuk, es az atommeghajtasu, meg csak ott tartanak mint az usa 50+ eve.
 • Sequoyah
  #60
  gy "otthon nem tudják elkölteni a dollárjukat", már hogyne tudnák. Fogják a telefont, feltárcsázzák akármelyik ezzel foglalkozó amerikai vagy európai vállalatot

  Ezt olvasd mar el legyszives hogy mit is irtal... Az hol tartozik az "otthon elkoltes" fogalmaba ha kulfoldi vallalattol vesznek barmit? Ez az "otthon" fogalmanak tokeletes ellentete.
  Kina viszont kifejezetten OTTHON akarja elkolteni ezt a penzt, a sajat szuveren iparukat akarjak felfejleszteni ugy, hogy kepesek legyenek onalloan hordozot epiteni.

  Masik kerdes, hogy ha 100milliard-os nagysagrendben akarnak dollart elkolteni, akkor az megboritja a dollar-yuan arfolyamot, amit Kina nagyon nem akar, mert az olcso Yuanbol epitkeznek.
 • fonak
  #59
  Na ne hülyéskedjünk, Kína nem csak fröccsöntött játékokat gyárt, már legyártottak egy repülőgép-hordozót, és már épül a következő. Anno megvették az ukránoktól a Kuznyecov testvérhajóját amely félkészen rohadt a hajógyárban, elvontatták Kínába, azzal a fedősztorival, hogy úszó kaszinót csinálnak belőle (korábban már vettek Kijev osztályú hordozókat, amikből tényleg kaszinót/szállodát/múzeumot csináltak, bár biztosan tanulmányozták azokat is), aztán mégis befejezték és szolgálatba állították. Utána megépítettek az alapján egy második ilyen hajót. Már épül az első komoly hordozó is, ehhez lehet, hogy felhasználták a szovjetek által félbehagyott és a sólyán szétbontott Uljanovszk terveit.
  Atommeghajtás is működik már náluk tengeralattjárókban, szóval ezt is meg tudják majd oldani.
 • ostoros
  #58
  Én ezt tudom :), de valakik annyira hisznek a neoliberalizmus felsőbbrendűségében, hogy ezek a tények egyszerűen lepattannak az agyukról,és mindenáron tagadják, vagy kisebbítik őket.
  Kognitív disszonanciát okoz, hogy ezek a kínaiak nem igazán kapitalisták, nem bízzák a mindenható piacra a dolgokat, és még csak nem is demokratikusak, mégis hasítanak.

  Most vagy az nem igaz, hogy csak a neolib/szabadpiaci út az egyetlen IGAZ és ÜDVÖZÍTŐ út, és más út nem létezik, vagy a kínai fejlődés a nem igaz. És aki őszintén hisz, az inkább tagadja az egész kínai fejlődést, mint hogy megkérdőjeleződjön a világképe. A kínaiak csak "játék autókat" és telefont gyártanak, meg ócska bóvlikat, mert így kell lennie, más nem lehetséges. :)
 • muerte2
  #57
  Ez az ellopas/lemasolas mar reg nem allja meg a helyet. Kina nagyon durvan fejleszti a hightech iparat minden területen es mara olyan fejleszteseik (is) vannak, amiröl USA vagy az EU almodni sem mer.
  Reszben megfordultak a trendek. Nemetek allnak ertetlenül a teny elött, hogy Kina gyartast hoz nemetorszagba, ahol a tartomanyok versenyeznek erte, az autogyartok meg tolonganak a gyartott termekert, mert nincs mas aki legyartana.
  Hogy masik pelda is legyen: Olyan mikro led technologiat demoztak 1-2 eve hogy a Samsung a sajat megoldasaval meg mindig tatott szajjal all hogy mivan.
  Vagy nezzük meg a lezer fegyver projektjüket, esetleg a tankoknal hasznalt hibrid kommunikacios megoldasukat, aminek ha jol tudom meg nincs mashol megfelelöje.
  Erdemes utanna olvasni a nagyon alacsonyan repülö nagy hatotavolsagu raketa projektüknek is.
  Ha valaki azt hiszi 2019-ben, hogy kina meg ra van szorulva a masolasra az teved. Az mas kerdes, hogy ha olcsobb valamit lemasolni ami nekik megfelel akkor miert ne tennek.
 • defiant9
  #56
  A kínai tatalék perpill 3000 milliárd USD, 5 éve 4000 volt, 10 éve 2000.
  Ehhez viszonyítva kell most évente +50 milliárdot befizetniük az exportőröknek az USA költségvetésébe, eközben 200-t kapnak az államtól élénkítő adókedvezmény címén(ami valahol a tartalék rovására megy). Viszonyításul egy CVN-21 osztályú hordozó 12 milliárd USD. Tehát egy év alatt 4 hordozót kis is fizeti Kína az USA-nak +vám címén (az ellenintézkedéseket nem számítva, de a kereskedelem eléggé aszimmetrikus és Kína elsősorban elektronikai felszereléseket, számítógépeket importál USA-ból (csúcstechnológiát nem adnak el), az ezekre kivetett adó rövid/középtávon inkább csak árfelhajtó tényező, viszont hosszú távon várhatóan serkenti a Kínai fejlesztéseket ami meg az USA-nak fáj majd.
 • ostoros
  #55
  Kifejtem részletesebben, hogy ne csak trollkodás legyen.
  No.
  A magyar népköztársaság anno nem rendelkezett külföldi valutával. Semennyivel. Ezért aztán úgy döntöttek, hogy vesznek fel hitelt a világbanktól, hogy ABBÓL külföldi technológiát vásároljanak, és modernizálják a gazdaságot. Ez részben sikerült is, de ez másik történet, nem megyek bele.
  És miről beszélgettünk az előbb? Hogy Kínának miből van nagyon sok? Igen, pontosan abból amelynek hiánya elvezette a magyar gazdaságot a rendszerváltás kezdetéig.
  Kína mindenféle technológiát meg tud vásárolni. Ha az amcsik nem adnak el nekik, majd elad más. Németektől kezdve a svédekig szinte mindenféle technológia beszerezhető, és be is szerzik, akár úgy, hogy magát az azt birtokló vállalatot veszik meg.
  Nyugodjál meg, tudnak rephordozót építeni, megvették már hozzá a technológiát, amit pedig nem tudtak megvenni, azt ellopták, lemásolták.

  Szóval nyugodtan befejezheted ezt a faszakodást, hogy "otthon nem tudják elkölteni a dollárjukat", már hogyne tudnák. Fogják a telefont, feltárcsázzák akármelyik ezzel foglalkozó amerikai vagy európai vállalatot, és építtetnek velük hajógyárat otthon Kínában, és kifizetik őket dollárban, hidd el, el fogják fogadni. Tudod te mennyi német cég építkezik Kínában? Nagyon sok. És nem csak hadiiparról van szó, civil szférában is óriási építkezések folynak, amerikai vállalatok is részei a dolognak, de a németek viszik oda a legtöbb technológiát, ahogy az oroszokhoz is a németek vitték az ukrán helyzet előtt.
 • ostoros
  #54
  Te tényleg nem vagy normális...
 • Sequoyah
  #53
  NEM Kína ellen hozta a vámintézkedéseket, hanem a multinacionális cégek ellen.

  Javaslom nezd meg hogy pontosan mire is lettek kivetve ezek a vamok, es milyen "ellen"-vamok jottek valaszul. Gyakorlatilag mindenfele valogatas nelkul kifejezetten Kina ellen iranyultak.
  https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2018/september/ustr-finalizes-tariffs-200
  Alul van egy link a konkret listahoz. rajta olyanokkal, mint peldaul bekacomb, vagy pisztacia, amik meg veletlenul sem multinacionalis cegek fo termekei...


  ami likvidebb, mint az USÁ-é.

  Likvid azt jelenti, hogy barmikor szabadon felhasznalhato. A dollarjuk az egyaltalan nem likvid. A tobbi tartalekuk sem igazan tekintheto annak...
  USA oldalan pedig ezzel szemben ott all, hogy barmikor nyomtathatnak dollart, amit a vilagon mindenhol elfogadnak... Hulye lepes lenne, de ha hirtelen penzre van szukseguk akkor gond nelkul eloteremtik (aztan kesobb megszenvedik)
 • Sequoyah
  #52
  Nem tudtam rosszul, mert semennyire nem tudtam, ezert kerdeztelek teged:D De most mar tudom akkor, koszi...
 • Sequoyah
  #51
  Tok mindegy mire valtja, Kinaban nem tudja felhasznalni. Ha eurora valtja akkor azt csak Europaban tudja elkolteni, ha HUF-ra, akkor pedig csak Magyarorszagon.
  Es ez mar makrookonomia. Ha ekkora tetelben valt, akkor az nagyban megmozgatja a piacokat. Tehat vegeredmenyben lenyomja a dollar arfolyamot, es dragitja a Yuan, mikozben a teljes gazdasaguk most arra epul, hogy az olcso Yuan es draga $ miatt eros az exportjuk.
 • defiant9
  #50
  Legalább acéljuk van a hajó építésekhez, ott ui. jelentős az export visszaesés :)
  Pénzük viszont kevesebb, 2019 kihívásokkal teli év lesz a kínai gazdaságpolitika számára ahol adócsökkentéssel akarják ellensúlyozni a gazdaság lassulását.
  China doubles down on tax cuts in race to halt economy's slide
  Beijing readies big package for 2019 on top of last year's near-$200bn relief

  A stimulus egyik formája lehet akár a közösségi költésen keresztüli állami hadiipari megrendelések növelése. A másik oldalon viszont ott van a háztartások növekvő eladósodottsága ami viszont csökkenti a keresletet.
  Azt se feledjük a hogy a trade war tűzszünet március 1-ig tart:
  Under that truce, the U.S. agreed to delay a planned increase, to 25 percent from 10 percent, in tariffs on almost half the goods the U.S. buys from China, worth some $200 billion. American and Chinese officials have been negotiating since then. But with Trump saying he and Xi won’t meet again before March 1, fears are intensifying that there won’t be a deal
 • Tetsuo
  #49
  Rosszul fogalmaztam a #33-ban, amikor azt írtam, hogy az adósság arányának lefaragása az USA érdeme. Kína is azon dolgozott, hogy csökkenjen.
  Jelenleg és a közeljövőben - szerintem - Kínának nagyobb lehetőségei vannak/lesznek a világpiacon, mint az Államoknak, csak okosan kell taktikázniuk és hogy úgy csinálják, afelől nem lehet kétség.

  Donald Trump, pontosabban a kormányzat a retorika ellenére NEM Kína ellen hozta a vámintézkedéseket, hanem a multinacionális cégek ellen.

  Pénze vagy "dollárja"? Kínának hatalmas erőforrásai vannak, ami likvidebb, mint az USÁ-é.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.13. 00:05:37
 • molnibalage83
  #48
  1. Hogy rosszul tudod. A meglevő LHD-k közül az első well deck nélkül tudja csak az F-35-öt fogadni és a többin összesen nem lesz annyi F-35B, mint 1,5 szuperhordozónyi F-35C. Az F-35B létezése az én szememben önmagában ökörség.

  2. Az a CV, aminek nincs AWACS-sze, az vérgyenge.
 • ostoros
  #47
  És a dollárt nem lehet más valutára átváltani? Csak úgy kérdem. Mellesleg van nekik dolláron kívül nagyon sok más valuta is, dögivel. Eurótól kezdve minden. Persze, ezt az összeget dollárban fejezik ki, de az nem jelenti azt, hogy ténylegesen is dollár.
 • Sequoyah
  #46
  Es az hogy letezik hadi/atom/elektronikai ipara az nem azt jelenti, hogy egyreszt az hasznalhato erre a celra, masreszt hogy van megfelelo kapacitasuk is a puszta leten felul.
  Egy atommeghajtasu hordozo epitesere kepes gyar felepitese nem annyibol all hogy hozzavagunk 10 millardot es megvan, 100 milliardbol pedig 10 masik lesz... tortenelem soran mar jopar hatalmas kapacitasu orszag bukott meg ilyen feladattal, mert ehhez brutalis hatteripar kell, es soksok magasan kepzett szakember plusz technologia. Jelenleg nincs ilyen hatteriparuk, mert muanyag froccsontott jatekokat gyart mindenki, meg iPhoneokat. Es a teljes hatteripar hirtelen felhuzasahoz nincs penzuk meg ugy se ha a nem mozgosithato forrasokat is osszeadjuk. Arra meg USA-nak sem lenne penze igy hirtelen, evtizedek ipari befekteteseinek a sora kellett hozza.

  Arrol nem is beszelve, hogy USA-nak nem 10 hordozoja van, hanem vagy 100 masikat is megepitettek korabban, mire a mostaniak olyan jok lehettek amilyenek. Nem uttorokent nem kell feltetlenul a teljes utat bejarniuk, de teljesen megkerulni ezt akkor sem lehet.

  Ez sokkal sokkal bonyolultabb tema annal, mint hogy kifizetik x hordozo arat mint a boltban, es akkor van x hordozojuk.
 • Sequoyah
  #45
  Meg egyszer leirom: nem penzuk van, dollarjuk van. Es azt valoban nem tudjak hova tenni, mivel az szamukra elkolthetetlen. A dollarbol csak amerikai hajokat tudnak venni, Kinai hajogyarat nem tudnak belole epiteni.
  Ilyen magas szinten nem ugy mukodik a penz mint nekunk foldi halandoknak. Nincsen sarki penzvalto ahol bevalthatjak aztan egy bolt ahol levasarolhatjak. A makro-okonomia nem igy mukodik.

  Kinai szabad ipari kapacitas nincsen, mert mindent az exportra forditanak. Igen, elhatarozhatjak hogy kevesebbet exportalnak es inkabb sajat maguknak gyartanak, de annak eleg komoly gazdasagi kovetkezmenyei lesznek. Nem feltetlenul rossz kovetkezmenyek, de valamiert a Kinai vezetes nagyon nem akarja megtenni ezt a valtast.
 • VolJin
  #44
  Nyugodj meg, Kínának van hajógyára, Kínának van atomipara, van repülőgépgyártása és van fegyvergyártása, elektronikai ipara. A pénzüket meg nem tudják hova tenni, annyi van nekik. Úgyhogy csak elhatározás kérdése, és lássuk be, egy atommeghajtású hordozó az 60 éves technológia, amiben csak az elektronikának kell korszerűnek lennie, amihez szintén értenek.
 • Merces2
  #43
  Kina egy dologban jó, ok kettőben, nem köti a világgazdaság ha csinálni akarnak valamit ráálitanak, ezer tizezer százezer rabszolgát , és csinálják (pillanatra se gondold hogy a pártot érdekli hogy jacki chan, két tál rizst tud venni vagy csak egyet a jólét nem cél hanem melléktermék ), igy nőnek ki városok a semmiböl alig néhány év leforgása alatt. Ha kinának meglenne a tudása nyugodt lehetsz hogy megépülnének azok a hordozó gyárak .
  A nyersanyagforrások miatt sem kell aggódnia, európa teljessen becsicskult a kinai piacnak, ezért nem akarnak működni azok a fene nagy szankciók, és ezért nem itélik el kinát akármilyen barbár idióta módon bánik a polgáraival....
 • Sequoyah
  #42
  Egyel lentebb kifejtettem hogy miert is de roviden: de Kinanak nem "penze" van, hanem dollarja. Abbol pedig nem tudnak repulohordozot epiteni, csak vasarolni Amerikabol...

  Ahhoz hogy Kinanak tenyleg "penze" legyen erre, az azt jelentene, hogy le kellene allitani a telefon es jatekauto gyarakat, es helyettuk repulogephordozo gyarakat epiteni, ami az Kinai export visszaesesevel jarna, a belso fogyasztas novekedeseert cserebe (ha a fegyvergyartast nevezhetjuk belso fogyasztasnak)
 • Kelta
  #41
  Tudom hogy nem volt, ilyet nem is állítottam
  és nem azt írtam hogy 20 lesz rendszerben, hanem hogy 20-at épít addig..nyilván közben a régiek mennek bontóba, nyugdíjba..

  szövegértelmezés..
  Utoljára szerkesztette: Kelta, 2019.02.12. 18:41:50
 • Sequoyah
  #40
  Ez az adossag egyebkent inkabb Kinanak problema mint USA-nak, mivel nem tudnak csak ugy megszabadulni tole. Ha piacra dobnak hirtelen, akkor sokat buknanak rajta, valamint a $ gyengulesvel a Kinai export jarna rosszul.

  Kina szamara ez kenyszer. Elarasztottak a termekeikkel a vilagot, es helyette semmit nem vasaroltak, emiatt a Kinai valuta erteke csokkent, es emiatt meg jobban tudtak novelni az exportjukat. Ez a Kinai novekedes nem teljesen tisztesseges forrasa. Viszont ott alltak naluk a $ hegyek cserebe, amivel valamit kezdeni kellett, szoval kenytelenek voltak Amerikai kotvenyeket venni.

  Ha piacra dobnak, akkor az az Amerikai allamadossagnak nem lenne tul jo, de az Amerikai gazdasagnak nagyon jot tenne. Megjelenne egy csomo $ a piacon, amivel elsosorban csak Amerikai termekeket tudnak venni, ami raadasul olcsobb is lenne a csokkeno $ arfolyam miatt.
 • Sequoyah
  #39
  Van viszont vagy 10 darab nem szuper hordozojuk, ami az F-35osok erkezesevel hirtelen egeszen "szuperre" valnak. Mi a velemenyed, mennyire loki ez meg az eroegyensulyt?
 • molnibalage83
  #38
  Soha nem volt 20 db aktív szuperhordozó, ma semmiféle realitása nincs. Lásd itt.
 • molnibalage83
  #37
  Dolgozik a tervezésen 1000 mérnök jenki fizetéssel sok sok évig. Na, ez mennyi bérköltség? Aztán ÖSSZESZERELÉSE a gépnek több tízezer munkaóra és mérnök és képzett szakember tolja. Anyagköltség és a végén profit.
  És ez szétoszlik párszáz vagy max 1-2 ezer gép között. Naná, hogy drága.

  Ha egy Skoda Octavia gyártósora 1000 db autót gyártana le és game over, akkor sem annyiba kerülne, mint amiért az autószalonban van...