Gyurkity Péter

Keveredtek a neandervölgyi és gyeniszovai emberek

Most először bukkantak közvetlen bizonyítékra a keveredést illetően.

A napokban számoltunk be a hírről, miszerint a Homo erectus kihalását többek között a lustaság okozta, most azonban újabb tanulmány látott napvilágot, amelyben már az eltérő emberfélék közötti szoros kapcsolatról, pontosabban hibrid utódok nemzéséről írnak. Most először bukkantak ugyanis közvetlen bizonyítékra, ez pedig arra utal, hogy hasonló esetek gyakrabban fordultak elő, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

A német kutatók munkája DNS-vizsgálatokra alapul, ehhez azonban szükséges volt egy újabb maradvány előkerülése, amely éppen egy ilyen hibrid példány egyetlen ránkmaradt csontja. Az előzetes vizsgálatok alapján hamar megállapították, hogy egy 90 ezer évvel ezelőtt élt, és mindössze 13 éves korában elhunyt lányról van szó, aki a mai Szibéria területén, egy barlangban lakott. Nagy meglepetést okozott a DNS-vizsgálatok eredménye, ebből ugyanis kiderült, hogy míg az anya neandervölgyi volt, addig az apa a gyenyiszovai emberfajtába tartozott, vagyis olyan hibrid utódról van szó, aki vegyesen tartalmazta mindkét genetikai állományt. A 390 ezer évvel ezelőtt élt közös ős ellenére eddig nem tudtuk, hogy hasonló esetek mennyiben voltak gyakoriak, az alig 2 centiméteres csontdarabka alapján azonban ez nem volt rendkívüli.

Sajnos a gyenyiszovai emberről nem sokat tudunk a DNS-én kívül, itt mindössze annyit állapítottak meg az eredeti, 2008-as felfedezés óta, hogy nagyjából 40 ezer évvel ezelőtt éltek, mitokondriális DNS-ük különbözött a neandervölgyi és a modern emberétől, örökítő anyaguk azonban még mindig fellelhető a mai melanéziai emberekben és az ausztráliai benszülöttekben, ami egy régebbi kapcsolat eredménye lehet. A keveredést ennek alapján valószínűnek tartották, konkrét eredménnyel azonban ezt eddig nem tudták alátámasztani. Az adott barlangból előkerült egy 120 ezer éves neandervölgyi lelet is, ami arra utal, hogy a helyszínt felváltva használhatták, ez többször is gazdát cserélt. Magát az eredményt lottónyereményként értékelik, itt azonban továbbra sem kaptunk választ az életmóddal és az egyéb szempontokkal kapcsolatos kérdésekre.

Sajnos azt sem tudjuk, hogy mi vezetett a gyenyiszovai ember kihalásához, erre azonban nagyjából akkor került sor, amikor a neandervölgyiek is eltűntek. Az bizonyos, hogy Ázsiában és Európa területén éltek, azonban további leletekre van szükség ahhoz, hogy tudástárunkat kibővíthessük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #30
    Ezekkel maximálisan egyetértek. De szerintem ne keverjük a dolgokat, attól hogy a különbségek genetikai, vagy életmódbeli, környezeti meghatározottságúak attól a különbségek még létezni fognak.

    Ha kiderül az, hogy a meghatározottság kultúrális, attól még ugyan úgy kezelni kell azokat a konfliktusokat, ami egy ország lakosságának vegyes összetételéből fakad. Az marha kevés hogy dehiszen minden ember egyforma, az iszlám hívei kifejezetten sértve érzik magukat, ha egy hitetlen gyaurral egy kalap alá veszed őket. Barátkozhatsz az oroszlánnal, de a meggyőzés módszere kevés ahhoz, hogy vegetáriánus életmódra térítsd.

    "A rassz szerinti besorolast alavetoen csak a gencsoportok alapjan lehet csak nezni, ez az ami targyilagos. Nem jelent IQ vagy fizikai teljesitmeny szerinti besorolast, hanem csak sima nepcsoportok szerintit. "
    Ezt most nem értem. Azt akarod mondani, hogy a kugyafajták, amelyek ugye azonos fajhoz tartoznak, nem is különböznek fizikai, vagy intelligencia tulajdonságaikban? Hát dehogynem, pont ezért hoztuk őket létre!
    Az egyes emberi népcsoportokat is érte különböző hatás, ami azt eredményezte, hogy genetikailag is azonosíthatókká váltak, bizonyos markkerekkel, de leginkább, hogy különbségek alakultak ki köztük. PC BS, hogy ezek a különbségek intelligenciára nem érvényesek!
    Tovább menve : azt nem tudjuk 100%-ra kimondani, hogy melyik gének felelősek az intelligenciáért. Ez azonban nem azt jelenti, hogy akár genetikai, akár környezeti, kultúrális hatások miatt nincs különbség.

    Azt előre vetíteni, hogy az emberek keveredésével mi lesz, szerintem szájenszfiksön. Nyilván nem tudjuk, hogy mi lesz. Én azonban azon a véleményen vagyok, hogy a genetikai kevertség és egyfajta azonosság, nivellálódás nem eredményez automatikusan világbékét, meg a kultúrák közötti konfliktusok eltűnését.

    Véleményem szerint a kultúra mindíg újra teremti önmagát, mindíg neki áll differenciálódni. Ha az országok méretét nézzük, vagy az ott lakó nemzetek lélekszámát, akkor valahol 1-2 milliós főnél alakul ki az a szint amit teljes értékű nemzetnek nevezünk (nyelvvel, intézményrendszerrel, kultúrával. Azonban ennek vannak felső határai is. Ilyen szempontból a németek nagyon jó példát jelentenek, mert németország továbbra is saját identitással rendelkező tagállamok összessége. Ha lesz is világállam, akkor is egy diferenciált, alrendszerekből álló szervezet lesz és annak ezek az egyes alrendszerei ezek az önálló identitással rendelkező közösségek.

    A világbéke kritériuma nem az, hogy összelapátoljuk az embereket egy nagy olvasztótégelybe bízva abban, hogy az így okozott kaotikus állapotok majd letisztulnak. Az ember genetikáját, alapvető kultúrális ösztöneit, képességeit kéne megváltoztatni, ahhoz, hogy így legyen. A keveredéssel semmi nem fog megváltozni, csak a régi alrendszerek, gyak nemzetek (pár milliós/pár tíz milliós közösségek) újra kialakulnak.
  • kvp #29
    "Aha, ha jól értem globint, KVP és NEXUS6 - azért különböző fajba, rasszba tartoznak az emberek, mert a faj definíciójuk szerintük az, hogy..."

    Nem egeszen. En pont azt magyaraztam, hogy azonos fajba tartozunk. A biologia allatokra vonatkozo defincioja szerint legalabbis mindenkeppen. Az, hogy eltero rasszok tartozunk, az a biologia szerint sem pontosan definialt, de pl. a kutyafajtak eseten elfogadott es tamogatott, mig emberek eseten egy megturt besorolas. Pedig mindket csoport emlosokbol all.

    A rassz szerinti besorolast alavetoen csak a gencsoportok alapjan lehet csak nezni, ez az ami targyilagos. Nem jelent IQ vagy fizikai teljesitmeny szerinti besorolast, hanem csak sima nepcsoportok szerintit. Szoke hajuak, fekete boruek, stb. A lakossag egyebkent egyre nagyobb hanyada kevert rasszu, nemcsak europaban, de meg Magyarorszagon is, bar jellemzoen tobbsegben vannak az eszak es kelet europai csoportokra jellemzo genek. Hatalmas elonye a genetikai megkozelitesnek, hogy adott emberek gyermekei a kepessegeiktol fuggetlenul is a ket szulo genkeszletebol orokolnek valtozo aranyban.

    A politikai es egyeb nem tudomanyos faj/rassz besorolasok inkabb mar kulturalisak, sot pl. fajnak nevezni egy rasszt vagy rassznak nevezni egy kulturalis vagy vallasi csoportot egyertelmu tudomanyos tevedes, bar sok hozza nem erto embert ez nem igazan zavar.

    A legtobb csoportok kozti ellentet kulturalis, amiknek ugyan nagyon melyen lehet genetikai oka, de jellemzoen a csaladbol, kozossegbol hozott kulturalis kulonbsegek okozzak a konfliktusokat, nem az adott emberek genetikai osszeallitasa. Persze van olyan konfliktus amit az adott egyennel szemben tamasztott tulzott elvaras okoz, ilyen amikor nem az illeto intelligenciaszintjenek megfelelo elvarasokat tamasztunk vele szemben. Ez viszont mar nem csoport, hanem egyeni problema, ami tomeges es sorozatos hibak eseten alakulhat at csoport-csoport konflitussa.

    ps: Jo pelda az afrikai es kozel keleti bevandorlok eseten a nyugati tarsadalomba valo integraciot es hasznos munkat elvarni. A tobbseguk erre kulturalisan nem kepes, mig egy magas IQ-t favorizalo tarsadalomban akar csoportosan es generaciokon at is kerulhetnek hatranyba, ami viszont mar csoport ellenteteket is okozhat (es sok esetben okoz is). Ezen hatrany egyik oka kulturalis, a masik oka hozott genetikai, de nagyon sokszor kulturalisan eloidezett genetikai. Ez egyfajta kontraszelekcios hatas, ami foleg rokon hazassagok eseten viszonylag gyors folyamat (lasd Habsburgok, egyes angliai kozel es tavol keleti csoportok, stb.).
  • NEXUS6 #28
    "A tudományos élet nem fogadja el, az IQ teszt jelenleg is vitatott dolog. A nagy cégek meg sokszor asztrológusokat is alkalmaznak, és hadseregek sem az eszükről híresek, hány példát lehetne hozni, hogy hány áltudományos baromságokkal kísérleteztek? Kecskebűvölő filmet megnézésre javasolnám, a hadseregek intelligenciájáról...."
    Nem tudom ezeket a faszságokat honnan szeded, szerintem olvasd el legalább a wiki idevágó szócikkeit. Ha azokat elfogadod akkor kb van közös alap ahonnan kiindulunk, ahogy látom addig erről a témáról tök értelmetlen vitatkoznunk.
    A Kecskebűvölők az viszont kiba jó film volt, ráadásul igaz történet alapján készült. XD
    Amúgy rólad egy másik film jut eszembe, Az interjú, az a rész amikor a csávó leszállt a repülőről É-Koreában majd elkezdett beszédet mondani, hogy nem az a lényeg, hogy ki sárga, fekete, barna bőrű, hiszen belülről mindenki fehér! ;)

    "És van ezekre az objektív dolgokra kutatás, hogy valóban így van? Eddig egyetlen kijelentésedre sem sikerült tudományos forrást hoznod..."
    Mennyire felülreprezentáltak a népesség arányahoz képest a feketék a sportban, a zenében, és sajna a börtönökben? Ezekre azért van statisztika. A zenei érzéket, egyes elemeit, meg nem egy túl bonyolult dolog ahhoz, hogy mérjék. Szerintem ha kodálymódszerű zenei oktatást kaptál alsóban, akkor te is ki tudnál találni egy ilyet.

    "Nyugodtan ismételgetheted mit mondott, de attól még nem lesz tudományosan igazolt az interjúban elmondott rasszista kirohanása. Szóval te sem tudtál tudományos bizonyítékot hozni, hogy ilyen különbség létezik, ezért ismételgeted, mint mondott. "
    Mondom legalább a vonatkozó wikit olvasd el.
    Szal ismétlem, bizonyos kutatások, tanulmányok mutattak ki különbségeket, ez kb tény. Azon lehet vitatkozni, hogy ezek miből fakadnak. És én sem foglaltam ebben állást.
    A fekete az nem fehér! Rassziszmus ezt kimondani? Az a gáz, hogy az antirasszizmus ma már nem azt mondja, hogy az emberek különbözőek és ezt el kell fogadni, hanem tudományosan mért valós tényeket támad azokon a területken, amelyek valamiért (politikailag) cikik, ide sorolom az IQ kérdését, vagy a bűnözést, de akár a szexet is.
  • Irasidus #27
    Senki nem állította, hogy nincs különbség, már a gyereked és közted is van különbség, viszont több közös dolog van bennünk mint különbség, és éppen azért bármilyen mesterséges csoportosítás is alkalmazol, egy "egység" lesz. De felhoztál nem valódi, áltudományos, különbséget is, ilyen Watson "különbsége". Watson azt állította, hogy a feketék kevésbé intelligensek mint a fehérek, vagy, hogy nagyobb a libidójuk. De ha azt is állította volna amit írsz, még mindig nem látom a publikációt, a bizonyítékot rá. Nyugodtan ismételgetheted mit mondott, de attól még nem lesz tudományosan igazolt az interjúban elmondott rasszista kirohanása. Szóval te sem tudtál tudományos bizonyítékot hozni, hogy ilyen különbség létezik, ezért ismételgeted, mint mondott. Had idézzelek téged: "Nézd én lexarom" - addig amíg nem tudja bizonyítani az állítását. Ennyi. Az IQ-teszet te hoztad be, #22 #21, én meg sem említettem az IQ amíg te nem beszélté róla. Szóval az érzésed téves.

    "Nem mindegy bizony, viszont a zenei képességek elég jól mérhetők, abszolút hallás, ritmus érzék, zenei hangok sorrendjére vonatkozó memória, vokalitás, hogy adja vissza... Ezek mérhető OBJEKTÍV dolgok, és csak kevéssé fejleszthetőek szerintem."

    És van ezekre az objektív dolgokra kutatás, hogy valóban így van? Eddig egyetlen kijelentésedre sem sikerült tudományos forrást hoznod...

    "Az IQ teszt valamilyen formáját, ismerve annak korlátait az egész tudományos élet elfogadja, a cégek is alkalmazzák, vagy épp a hadseregek, ahonnan az egész indult, mert ezekkel jól megállapítható, hogy XY vajon milyen jellegű feladatokat képes ellátni, és milyeneket nem egy gyárban, vagy a seregben."

    A tudományos élet nem fogadja el, az IQ teszt jelenleg is vitatott dolog. A nagy cégek meg sokszor asztrológusokat is alkalmaznak, és hadseregek sem az eszükről híresek, hány példát lehetne hozni, hogy hány áltudományos baromságokkal kísérleteztek? Kecskebűvölő filmet megnézésre javasolnám, a hadseregek intelligenciájáról. De beszéljünk egy kicsit az IQ-ról. Az intelligencia teszt, meg annyira tudomány, mint bármilyen önkényesen definiált, és önkényesen mért dolog. Maga az intelligencia meghatározás is problémás, vannak kutatók akik szerint több intelligencia is létezik, mint amit az IQ teszt mér. Ezeket összetett-intelligencia faktornak nevezzük. Vegyük észre, hogy az IQ teszt csupán a matematika-logikai készséget méri, amiből az intelligenciára következtetni csak akkor lehetne, ha azt mondjuk, ez egyenlő az intelligenciával. De ez korántincs így. Az IQ teszt, ami már önmagában sem egységes teszt, hanem különböző statisztikai, eloszlási módszerekkel dolgozik, vagyis legyen bármilyen bonyolult is, egy vásári bóvli, nem tudományos. IQ száma egy viszonyító szám, ami egy relatív mutató, és ez maga a intelligencia definíciója az IQ tesztben. Magyarul (az IQ-teszt szerint) az intelligencia az, amit az IQ teszt mér; és mit mért az IQ teszt? Az intelligenciát! Ezt körkörös érvelésnek hívjuk. Az IQ teszt az önkényesség netovábja.

    "Kutatóktól függően mondjuk legalább 7 különböző, egymástól független, egymást nem helyettesítő kognitív területet különböztetnek meg, amire külön mérőszámot lenne javasolt alkalmazni (akár külön a zenei képességeket is)."

    Ez a 7 különböző kognitív képesség, igencsak bulvár.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.08.29. 05:58:46
  • NEXUS6 #26
    Ezzel az egésszel megint mit akarsz mondani?

    "Te különbségekről beszélsz, mintha pusztán annak megléte tenne egy egyedet más fajjá."
    Nézd én lexarom minek hívjuk az elméleti kategóriát, amit mesterségesen alkotunk, fajnak, fajtának, taxonnak, akárminek, én a fekete és fehér ember közötti mérhető, valós különbségről beszélek.

    "Mielőtt erre válaszolnék, tisztázuk, hogy az intelligencia fogalmának meghatározása, és a vásári bóvli IQ-tesz nem ugyanaz a dolog."
    Hmmmm. erre most mit mondjak, van egy olyan érzésem, hogy ezt a vásári bóvli IQ-teszt kategóriát azért hoztad be, hogy majd mindent abba sorolj, ami nem erősíti az álláspontodat.

    "Ha valahol nem az status-quo, a nambervan, hogy iskolázott legyél, hanem hogy dolgozz a földeken, vagy hogy tovább vidd a család hagyományait, akkor tudod mit fog a statisztika kimutatni? De érdekelne, hogy miért etted fel ezt a kérdést?"
    Egyetértek az első résszel, ezért nem foglaltam én sem állást abban, hogy a MÉRHETŐ, OBJEKTÍV fekete/fehér különbség környezeti, vagy genetikai gyökerű.
    Amúgy melyik kérdést miért tettem fel?

    "Semmi ködösítés nincs benne! Hol van a publikáció, hol van a bizonyíték?"
    Őöööö, most akkor mire is, hogy Watson mit mondott, vagy arra, hogy a négereknek nevezett egyedek általában sötétebb bőrűek, lakossági arányban nagyobb számban vannak olyan képességeik, amelyek jobb sportolóvá, zenésszé teszik őket, illetve sajnos a bűnözés, deviáns viselkedés is jobban jellemzi őket, és ha valami pszichológus veszi a fáradtságot, hogy X ezer emberrel reprezentatív felmérést végezzen, akkor kimutathatóan alacsonyabb a lakosság átlag IQ-ja?

    "De ugye nem létező dolgokat nem lehet megmutatni... Márpedig, nagyon is lényeges kérdés, hogy igaza van, vagy sem, ha tökmindegy, hogy igaza van, vagy sem, akkor miről beszélünk? Arról, hogy te hinni szeretnél benne? "
    Az én kijelentésem az volt, hogy tök mindegy milyen különbségeket ismerünk el az emberi rasszok között, amikor szóba kerül az IQ, akkor jönnek az IQ fetisiszták, és lexarva azt a rehedli különbséget ami szembetűnő, ami nyilvánvaló, előrángatják az IQ-t, és pellengérre állítják azt, aki ilyen szempontből összeveti az embercsoportokat, majd megkérdőjelezik az eredményeiket, és úgy gondolják, hogy ezzel negligálnak minden más sokkal nyilvánvalóbb különbséget is. Bocs de te most pontosan ezt csinálod! ;)
    Én lexarom ezt, én viszont pont ebben szeretnék hinni, abban, ha egy fekete jó arc, jól csinál akármit akkor csinálja, én tőlem még atomerőműben is dolgozhat, ha képes rá. Marhára nem érdekel. De nem vagyunk ugyan olyanok, vak aki nem látja.

    "Eléhg szubjektív, hogy mi a jobb. Mozart vagy 50cent? Idézlek, kérdésügyileg, "mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?" Nem mindegy."
    Nem mindegy bizony, viszont a zenei képességek elég jól mérhetők, abszolút hallás, ritmus érzék, zenei hangok sorrendjére vonatkozó memória, vokalitás, hogy adja vissza... Ezek mérhető OBJEKTÍV dolgok, és csak kevéssé fejleszthetőek szerintem.

    "Amikor valaki az IQ tesztben nem egy gyerekjátékot lát, vagy tudománytalanságot - éppen akkor fetisizálja. Én kész vagyok tudományosabb mérőszámokban elfogadni, ha van ilyen, de nem egy vásári bóvliban. Van ilyen kutatás? "
    Az IQ teszt valamilyen formáját, ismerve annak korlátait az egész tudományos élet elfogadja, a cégek is alkalmazzák, vagy épp a hadseregek, ahonnan az egész indult, mert ezekkel jól megállapítható, hogy XY vajon milyen jellegű feladatokat képes ellátni, és milyeneket nem egy gyárban, vagy a seregben.
    Kutatók közül sokan már régóta kritizálják az IQ tesztek egysíkúságát. A jelenlegi sztenderd módon mért matematikai, nyelvi, logikai képességeket egyéb más kognitív képességek mérésével egészítenék ki. Kutatóktól függően mondjuk legalább 7 különböző, egymástól független, egymást nem helyettesítő kognitív területet különböztetnek meg, amire külön mérőszámot lenne javasolt alkalmazni (akár külön a zenei képességeket is).
    A jelenleg tesztekkel mért IQ azt méri, hogy pl. egy szervezetbe mennyire vagy beilleszthető, de hogy az életben általában mennyire leszel sikeres azt nem. Az emberek a kettőt hajlamosak összekeverni, amikor IQ-ról beszélnek.
    Ha egy fentiek szerint kiterjesztett kognitív képesség mérő teszt terjedne el az reálisabb eredményt mutatna? Nyilván. Eltűnnének a rasszok közötti különbségek? Szerintem nem, még inkább határozott karaktert kapnának, mint így hogy egyetlen számból indulunk ki.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.08.29. 01:48:17
  • ostoros #25
    A "faj" mint olyan egy téves koncepció. Populációk vannak. Szaporodóképes populációk. Vannak populációk amelyek kereszteződése életképes, vannak amelyeknek nem.
    Ettől függetlenül mind az egyén, társas lényeknél pedig a csoport érdekei MINDIG fontosabbak lesznek, mint egy csoporton kívüli, más populációba tartozó egyed vagy csoport érdekei. Ennyi az egész, nem kell túlkombinálni. Ha okosabb lenne a néger, mint a fehér, akkor mi lenne? Akkor már ki lehet halni nyugodtan hátradőlve? Nem. Nyilvánvalóan nem.
    Na és ha szorgalmasabb lenne? Akkor sem.
    Ha becsületesebb, tisztességesebb, jobb ember lenne, mint mi? Akkor sem.
    Felesleges ezt túlbonyolítani.
  • Irasidus #24
    " A feketék egy csomó dologban jobbak a fehéreknél, sport, zene, akármi."

    Eléhg szubjektív, hogy mi a jobb. Mozart vagy 50cent? Idézlek, kérdésügyileg, "mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?" Nem mindegy.

    "mikor valaki tagadja a különbséget a mért IQ eredmények között az valójában ugyan úgy fetisizálja az IQ-t, csak valamilyen torz világkép miatt inkább meghamisítja az eredményt, mint sem elismerje, vagy kiemeljen más erősséget. "

    Amikor valaki az IQ tesztben nem egy gyerekjátékot lát, vagy tudománytalanságot - éppen akkor fetisizálja. Én kész vagyok tudományosabb mérőszámokban elfogadni, ha van ilyen, de nem egy vásári bóvliban. Van ilyen kutatás?
  • Irasidus #23
    Persze, hogy van különbség. Mint ahogy közted, és köztem is van különbség, vagy szüleid és közted is. De egyrészt önmagában a különbség miatt tesz a biológia különbséget fajták, hanem bizonyos különbség terén, másrészt a több közös dolog van bennünk, mint különbség. Szóval, itt még mindig arról van szó, hogy mit tekintünk egy faj részének. Te különbségekről beszélsz, mintha pusztán annak megléte tenne egy egyedet más fajjá. A különbségek mellet beszéljünk talán az azonosságokról, és akkor megérted miért ugyanannak a fajnak a tagja.

    "Van statisztikai különbség a fehér és a fekete népesség átlagos intelligenciája között ua. tesztet elvégezve? IGEN VAN! az IQ különbségnek mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?"

    Mielőtt erre válaszolnék, tisztázuk, hogy az intelligencia fogalmának meghatározása, és a vásári bóvli IQ-tesz nem ugyanaz a dolog. Az utóbbi egy önkényes dolog, ami függ a környezettől is, és nem valódi mérőszám arra amit a tudomány intelligencia alatt ért. A környezeti hatás sokkal többet számít, mint te gondolod. Ha valahol nem az status-quo, a nambervan, hogy iskolázott legyél, hanem hogy dolgozz a földeken, vagy hogy tovább vidd a család hagyományait, akkor tudod mit fog a statisztika kimutatni? De érdekelne, hogy miért etted fel ezt a kérdést?

    "Amikor Watsont általában kezded savazni és nem ennek az egy kijelentésének igazságtartalmát boncolgatod, vizsgálod, az nekem úgy tűnik, hogy a vita ködösítése. ... hogy Watsonnak igaza volt, vagy nem"

    Semmi ködösítés nincs benne! Hol van a publikáció, hol van a bizonyíték? Mutasd meg! És akkor tiszta vizet önthetünk a pohárba. De ugye nem létező dolgokat nem lehet megmutatni... Márpedig, nagyon is lényeges kérdés, hogy igaza van, vagy sem, ha tökmindegy, hogy igaza van, vagy sem, akkor miről beszélünk? Arról, hogy te hinni szeretnél benne?
  • NEXUS6 #22
    Nem az a gond, hogy az IQ-ban van különbség a rasszok között, hanem hogy konkrétan az IQ fetisizálva van. A feketék egy csomó dologban jobbak a fehéreknél, sport, zene, akármi.

    Amikor valaki tagadja a különbséget a mért IQ eredmények között az valójában ugyan úgy fetisizálja az IQ-t, csak valamilyen torz világkép miatt inkább meghamisítja az eredményt, mint sem elismerje, vagy kiemeljen más erősséget.
  • NEXUS6 #21
    Nem értelek!?
    Van különbség a feketék és a fehérek között? Persze a testalkati mellett, a bőrük is különböző, ezért fekete és fehér a nevük. Evidens.
    Van statisztikai különbség a fehér és a fekete népesség átlagos intelligenciája között ua. tesztet elvégezve? IGEN VAN!
    Az hogy valaki fekete, vagy fehér rasszhoz tartozik az genetikailag meghatározott? Igen! Mára evidens ez is.

    Egyetlen kérdés van, amire nem ilyen nyilvánvalóan evidens a válasz, mint az előbbiekre, mégpedig hogy az IQ különbségnek mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?

    Szal láthatólag érzékenyen érintett a téma téged. Részemről nem volt szándékos, de az erős reakciód azt bizonyítja, hogy a válasz sokszor nem tudományos, sőt általában nem az. Amikor Watsont általában kezded savazni és nem ennek az egy kijelentésének igazságtartalmát boncolgatod, vizsgálod, az nekem úgy tűnik, hogy a vita ködösítése.
    Mégegyszer mondom, nem az volt a kérdés, hogy Watsonnak igaza volt, vagy nem (szerintem igen, de ez jelenleg valójában teljesen egzaktul nem eldöntött), hanem az, ha felmerül egy ilyen álláspont, akkor arra egyesek a valós jelentőségénél sokkal élesebb érzelmi töltéssel reagálnak!

    Nem akarok tuskó lenni, de lásd be, hogy reakcióddal csak ezt a kijelentést igazoltad.