• Irasidus
    #23
    Persze, hogy van különbség. Mint ahogy közted, és köztem is van különbség, vagy szüleid és közted is. De egyrészt önmagában a különbség miatt tesz a biológia különbséget fajták, hanem bizonyos különbség terén, másrészt a több közös dolog van bennünk, mint különbség. Szóval, itt még mindig arról van szó, hogy mit tekintünk egy faj részének. Te különbségekről beszélsz, mintha pusztán annak megléte tenne egy egyedet más fajjá. A különbségek mellet beszéljünk talán az azonosságokról, és akkor megérted miért ugyanannak a fajnak a tagja.

    "Van statisztikai különbség a fehér és a fekete népesség átlagos intelligenciája között ua. tesztet elvégezve? IGEN VAN! az IQ különbségnek mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?"

    Mielőtt erre válaszolnék, tisztázuk, hogy az intelligencia fogalmának meghatározása, és a vásári bóvli IQ-tesz nem ugyanaz a dolog. Az utóbbi egy önkényes dolog, ami függ a környezettől is, és nem valódi mérőszám arra amit a tudomány intelligencia alatt ért. A környezeti hatás sokkal többet számít, mint te gondolod. Ha valahol nem az status-quo, a nambervan, hogy iskolázott legyél, hanem hogy dolgozz a földeken, vagy hogy tovább vidd a család hagyományait, akkor tudod mit fog a statisztika kimutatni? De érdekelne, hogy miért etted fel ezt a kérdést?

    "Amikor Watsont általában kezded savazni és nem ennek az egy kijelentésének igazságtartalmát boncolgatod, vizsgálod, az nekem úgy tűnik, hogy a vita ködösítése. ... hogy Watsonnak igaza volt, vagy nem"

    Semmi ködösítés nincs benne! Hol van a publikáció, hol van a bizonyíték? Mutasd meg! És akkor tiszta vizet önthetünk a pohárba. De ugye nem létező dolgokat nem lehet megmutatni... Márpedig, nagyon is lényeges kérdés, hogy igaza van, vagy sem, ha tökmindegy, hogy igaza van, vagy sem, akkor miről beszélünk? Arról, hogy te hinni szeretnél benne?