Balázs Richárd

A sok dicséret önimádathoz vezet?

A túlzott szigor vagy a túl sok dicséret teszi az embereket narcisztikussá? Mindkét változatnak vannak támogatói, az első hosszútávú tanulmány azonban az utóbbit támasztja alá.

Elsőként a freudi lélekelemzők vetették fel, hogy a rideg, szeretettől mentes környezetben felnövő gyerekek egyfajta kompenzációként hajlamosak önmaguk túlzott imádatára és dicsőítésére. Az utóbbi időben azonban egyre többen vélték úgy, hogy az önimádatot pont egy ellenkező probléma, a gyermekeik dicsérését túlzásba vivő szülők váltják ki, felnagyítva saját értéküket.

Ez logikusnak tűnik, a szeretetmentes elmélet azonban ugyancsak létező és elfogadott a mélylélektant vizsgálók körében. Az elmélet teszteléséhez Eddie Brummelman, a holland Amsterdami Egyetemen munkatársaival 565, korban 7 és 12 év közötti gyereket tanulmányozott. Ez az az időszak, amikor a nárcizmus jegyei, például az önzés, az önközpontúság és az önteltség megjelennek. "A korábbi tanulmányokat mind felnőttekkel végezték" - mondta Brummelman. "Kíváncsiak voltunk hogyan fejlődik a nárcizmus az idővel"

18 hónap során a gyerekek és szüleik is számos részletes kérdőívet töltöttek ki, melyeket az önimádat jegyeinek, illetve a szülői viselkedés felmérésére terveztek. A gyerekeknek például olyan kijelentésekkel való egyetértésüket kellett értékelni, mint "édesanyám a tudtomra adja, hogy szeret" és "az olyan gyerekek, mint én, megérdemlünk valami különlegest". Bár a szülői melegségnek nincs hatása a gyermek önimádatára, volt egy kicsi, ám jelentős kapcsolat a szülői dicséretek minden egyes fokozata és a gyerekek önimádata között.

Mivel a hatás kicsi volt, arra utal, hogy más dolgok is közrejátszanak az emberek önzővé és egocentrikussá válásában, valószínűleg a genetika, véli Brummelman. A tény azonban, hogy van összefüggés, nem öntött tiszta vizet az elméletek poharába.

Minden generáció részéről elhangzik, hogy "ezek a mai fiatalok", a nárcizmus esetében azonban ez igaznak is tűnik. Az embereknél az 1980-as évek óta egyre hangsúlyosabb az önimádat, amit több tanulmány is alátámaszt. Brummelman csapata már korábban kidolgozott egy skálát az emberek gyermekeik túlértékelésének mérésére. "A túlértékelők dicsérnek a gyermek teljesítményétől függetlenül, és túlbecsülik IQ-jukat" - mondta.

A University College London magyar származású pszichoanalízis professzora, Peter Fónagy azonban pontosan az ellenkező véleményen van. Szerinte a gyerekek önimádata erősebben kapcsolódik a szülők részéről kapott alulértékeléshez, vagy az elismerés hiányához - ami a holland tanulmányból nem tűnik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #14
    Bocsánat! Metafizikai tradíció. Én nem mondok el semmit. Ha ezen létszemlélet meg akarod ismerni, akkor utánajársz. Ezt nem lehet elmondani, főként elmagyarázni nem egy hozzászólásban.
    Magyar olvasnivaló: Hamvas Béla és mondjuk Buji Ferenc művei. Külföldi irodalom: Például René Guénon és Julius Evola.
    Érdemes elolvasni néhány könyvet Jakob (Jacob) Böhmétől és elmélyedni kissé a klasszikus vallásokban...
  • gforce9 #13
    "egyetemes őstudás" és "lényeg"? elmondanád mik is ezek? Mert nekem ugyanolyan szubjektív dolgoknak tűnnek, amik okán leoltottad az előző hozzászólót a #8-ra adott válaszban. Miért gondolod, hogy a te értelmezésed, társadalomfelfogásod a helyes?
  • Tetsuo #12
    Ez már az őskortól így igaz. Bár a "bénábbakon" valószínúleg mást értünk. ;-)
    Én azt, hogy a történelem során az egyetemes őstudástól, a Lényegtől egyre messzebb kerül az ember és egyre inkább céltalan lesz, a többit egyelőre nem említem, próbáld ezt emészteni. ;-)
    Emellett lehet technikai fejlődés, magasabb intelligencia és akár materiális javakban gazdagabb élet... a fenti nem ezeket cáfolja, másra vonatkozik. Nézz utána: Tradicionális metafizika.
  • Tetsuo #11
    Gondolom tinédzser vagy, ezért értelmezed félre, amit írtam és hivatkozol a szubjektív érzelmeidre.
    Amit nem értettél meg az az, hogy a szülők helyett a globális marketingek által kreált trendek, virtuális világok, hamis életérzések, termékekhez kötődő közösségek nevelik a gyerekeket. Ez pedig nem a "multicégek hibája", hanem a liberális-kapitalista társadalomé, ami ezt hagyja - vagyis az egyes emberek tehetnek róla - tehát végső soron és merően leegyszerüsítve igazságos, mert azok szenvednek miatta, akik tehetnek róla - vagyis mindenki.
    Ezt jelentette az a mondatrész.
  • Jawarider #10
    Nálunk önmagában is sok az öninádó....
  • torreadorz #9
    Nem kell azért aggódni, már kb. 2000 évvel ezelőtt is közismert volt hogy az újabb generiáció(k) mennyivel bénábbak mint az ősök. Aztán mégis csak sokkal jobb most élni egy átlagembernek mint 2000 évvel ezelőtt...

    Ha meg angliában tényleg annyira sok a debil gyerek, akkor ezt a problémát majd megoldják a bevándorló indiaiak, pakisztániak stb 50-100 éven belül.
  • Stief #8
    Imádom mikor a multikat szidják, én egy kicseszett nagy multinál dolgozom, de ha itt valakinek nincs tudása, nem fegyelmezett, vagy nem képezné önmagát, hamar vége lenne. Nem is értem ,hogy jön ide a gyermeki önzés!
    Utoljára szerkesztette: Stief, 2015.03.13. 02:51:40
  • Tetsuo #7
    Csak a cikk fordítása miatt van így szerintem.
  • Ragnaar #6
    A nárcizmus a személyiségfejlődés olyan foka ami zavarhatja a hétköznapi embereket, akik például azt sem értik hogy gyereket miért csak klónozással (az én génjeimet ne bassza el senki. :))
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.03.12. 11:36:21
  • NEXUS6 #5
    Anglia az naggyon dúrva, én is eldobtam az agyamat, amikor a kiscsaj 15 évesen szó nélkül 3 napra eltűnt, lógott a barátaival, a szülei ott rágták a kefét. Amikor hazajött, akkor meg még egy pofon sem volt.

    És tegyük hozzá, hogy én meg kutatásokat végeznék, hogy hány pszichomókusnak van defektmentes gyereke!?
    XD