Balázs Richárd

Videojátékok válthatják fel az állásinterjúkat?

Érdekes kezdeményezéssel állt elő egy új vállalkozás, videojátékokat fejlesztenek a motivációs levelek és az állásinterjúk kiváltására.

A Starfighter nevű cég célja, olyan játékok készítése, amikben csak akkor érhető el magas pontszám, ha a játékos tehetséges a programozásban. A játék magát a természetes adottságot derítené fel, így aki jól teljesít, annál a cég tudja, megérett a kiválasztásra.

A játékok mind rendelkeznek egy történettel. "Tételezzük fel például, hogy egy napra kémek lehetünk" - mondta Patrick McKenzie, a Starfighter vezérigazgatója és társalapítója. "A történet szólhat arról, hogy fel kell törni egy államtitkokat védő technikát, de ez ugyanaz a technika, amivel a valós világ bankjait is megvédenénk"

Az alap feltevés szerint, aki a legjobban teljesít a szoftverben, az a valós világban is a legjobb. A Starfighter a legjobbakat megpróbálja olyan állásokba elhelyezni, ami a legjobban megfelel demonstrált képességeiknek - amennyiben a játékosok is akarják. "A Starfighter játékosok legjobbjai közé kerülni egyenes utat jelent a világ legjobb műszaki cégei jövedelmező állásajánlatainak megszerzése felé, mivel kétséget kizáróan bizonyított, hogy képes vagy elvégezni azt a munkát, amire ezeknek a cégeknek szükségük van" - olvasható a Starfighter promóciójában.


A játékok teljesen ingyenesek lesznek, és bár nem lesz csúcs grafikájuk, maga a játékmenet jó szórakozásnak ígérkezik. A cég még nem árulta el, pontosan mely képességeket is tesztelik majd játékaik, az alapítók azonban már elkészítettek egy Microcorruption nevű játékot, amiben a játékosoknak lezárt raktárakba kell betörniük a világ különböző részein. Egy okostelefon alkalmazás kontrollál minden egyes zárat, amiket a játékosoknak a kód ismerete nélkül kell kinyitni. 12224 játékosból csak 182-nek sikerült átjutnia a legnehezebb szinten. A cég fel fogja venni a kapcsolatot ezekkel a játékosokkal és segít számukra elhelyezkedni ügyfeleik valamelyikénél, melyek díjat fizetnek a cég szolgáltatásáért.

A játékokon keresztüli vérfrissítéssel a munkaadók sokkal lényegesebb kritériumok alapján kereshetnek tehetségeket, mint az iskolai végzettség, vagy az ott elért osztályzatok. A játékok alkalmazásának nagy előnye lehet a diszkrimináció kizárása.

Egy másik cég, a kaliforniai Pato Alto-ban működő Knack már előbbre jár a profilok felépítésére alkalmas játékok terén. Az általuk kifejlesztett mobilalkalmazások olyan dolgokat mérnek játék közben, mint a vezetői készség, probléma megoldás és tervezés. A kapott profilok összevethetők az ilyen képességeket igénylő állásokat hirdető cégek számára. "Megpróbálunk ugyanolyan módon ajánlásokat tenni, ahogy a Netflix filmajánlásokat ad" - magyarázta Guy Halfteck, a Knack alapító igazgatója.

A Knack a Fehér Háztól is kapott már megbízást, hogy rendszerükkel segítsék elő a kisebbségek, nők és veteránok elhelyezkedését olyan műszaki állásokban, melynek kapui alapesetben zárva lennének előttük. Halfteck szerint a Knack szabadalmai más játékokba is beilleszthetők, megnyitva a lehetőséget azok előtt, akik kimagasló eredményeket érnek el a Halo vagy League of Legends játékokban, hogy kedvenc időtöltésükön keresztül jussanak megfelelő álláshoz.

Ehhez persze szükség van a munkaadói oldal közreműködésére is, jó példa erre egy New York-i menedzsment tanácsadó cég, a Capco, ami a Knack játékosállományából kezd toborozni. A Capco saját legjobban teljesítő projektmenedzsereit ülteti a játékok elé, profilokat készítve, amit össze tudnak hasonlítani a Knack rendszer játékosainak profiljaival. Amikor a rendszer egyezést talál, üzenetet küld a játékosoknak, hogy lenne számukra egy állás a Capco-nál, felajánlva számukra a jelentkezést. "Az üzenet azt jelenti, hogy megvan a szükséges előképzettség. Lépésekkel előbbre vagy, mint bárki más, eleve esélyed van a sikerre" - összegzett Halfteck.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #20
    Ezzel egyetértek. Komolyabb munka esetén nem én esedezem a pozícióért, hanem ők jönnek és kérnek...
  • aru #19
    Eleve marhaság a motivációs levél! Mi is motiválna egy olyan cég kapcsán amit nem is ismerek? Ilyen faszságok helyett talán normálisan kellene interjúztatni a HR emberkének! A jobb helyeken ezért nem is bizzák HR-re a munkatársak felvételét, mert ők nem képesek megállapítani szakmailag ki megfelelő. "A milyen állat lenne, kutya vagy macska?" válaszból igen mélyen meg lehet állapítani ért e az illető ahhoz amire jelentkezett!
    Ez a játékprogram is hasonlóan faszság!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.03.24. 21:15:50
  • johnfly #18
    Szerintem a mai magyar politikai rendszer tökéletes egy ország irányítására, csupán egyetlen aprócska kiegészítés szükséges hozzá, hogy megfelelően működjön:

    A parlamenti választáson parlamenti teremszolgákat is választania kéne a szavazóknak, akiknek a parlamenti, és a különféle bizottsági üléseken lenne egy különleges felhatalmazásuk: mégpedig az, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül akármikor pofán verheti egy autómosó kefével az aktuális felszólalót, amennyiben az hülyeséget beszél, vagy hazudik, vagy csak egyszerűen csúsztat, vagy kitérő választ tesz egy neki feltett kérdésre!
  • Tetsuo #17
    Nem csak államellenes a kormány(képviselte erő), hanem konkrétan nemzet, hagyomány és értékellenes. Összességében sátáni és eredendően gonosz.
    Az ún. háttérhatalom használta globális liberális és demokrata eszmerendszer az, amelyik a materializmus megnyilvánulásával tagadja a spiritualitást, de ezen háttérhatalom magjának működése az okkultizmuson alapszik.

    Az általad említett "demokrata" rendszer csak néhány kantonban van és úgy tud működni a világ egyik leggazdagabb országában, hogy máshol félmilliárd ember éhezik. Ha tudnál egy ilyen társadalmi rendszert mutatni, amelyik önfenntartó, akkor lehetne hinni a tényleges működésében. Az ókori görög városállamok közül néhányban volt ugyan "demokrácia", de ott is egy szabad (szavazó) polgárra jutott vagy tíz rabszolga.
    A demokrácia amúgyis a csőcselék uralma. Gondolj bele, hogy a legtöbb ember olyan kérdésekben dönt, amihez fingja sincs... vagy olyan embert választanak, aki jól tudja magát előadni, kommunikatív, megnyerő stb.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.03.24. 00:06:05
  • kvp #16
    "Igaz, rosszul fogalmaztam, mert egy mögöttük meghúzódó háttérhatalom az, amelyik magyarellenes, a kormányban (és más pozíciókban) meg csak sokan, személyükben azok."

    Nem konkretan magyarellenes, csak allamellenes, mivel az allamok es a torvenyek (ugynevezett demokraciak) gatoljak a toke szabad ervenyesuleset es a limit nelkuli kapitalizmus letrejottet. Ezt egyre kisebb mertekben teszik, de azert meg mindig nem kaptak szabad kezet a nyugati vilagban. Tehat a legtobb kormanyt erdemes ugy nezni, hogy mennyire tamogatja a nemzetkozi nagytoke erdekeit es mennyire szolgalja a szavazoket. A ket csoport erdekei jellemzoen ellentetesek.

    A mostani magyar kormany pl. allamkapitalista, ami csak egy fokkal jobb mint a nemeztkozi kapitalizmus tamogatasa. Sokan hivjak ezt a rendszert az olasz feltalaloi miatt fasizmusnak, pedig a ketto nem fugg ossze, az egyik a gazdasagi rend, a masik egyfajta szemelyi vagy allami kultuszrendszer. Annyiban jobb, hogy hatasara a toke az orszagban marad, annyiban rossz, hogy nemzeti nagytokesekhez kerul, ami egy ujfajta nemesi osztaly letrejottet segiti elo. Ez utobbi a demokracia szempontjabol nem jo, tehat allamkapitalizmus eseten is szukseg van egy ido utan az allami nagytokesek vagyonanak leepitesere, ami viszont harcokhoz vezethet a politikusok es a helyi nagytokesek kozott, mikozben a politikusoknak a nemzetkozi nagytokevel is kuzdeniuk kell. Jo pelda erre oroszorszag, ahol a demokracia megtartasaval nem volt megoldhato a folyamat, mert az emberek plazat akarnak es fogyasztani, nem az orszagukert kuzdeni.

    A jo megoldas egyebkent a politikusok nelkuli kozvetlen demokracia, amikor mindenrol nepszavazas van es minden politikus (ugynevezett kepviselo) rogzitett mandatummal rendelkezik amitol nem terhet el, mivel az azonnali poziciovesztest jelent. Jelenleg ehhez hasonlo rendszer van svajcban, ahol mindenrol nepszavaznak. Ez sem tokeletes es eleg draga, de jelenleg az egyik legjobbnak tuno modja a politikia es a tokes vilag feletti tarsadalmi kontrollnak.
  • flashpointer2 #15
    Ha call of dutyban pró vagyok az mennyire számít? :D
  • Tetsuo #14
    Tévedsz. Ennek sokkal mélyebb háttere van. Igaz, rosszul fogalmaztam, mert egy mögöttük meghúzódó háttérhatalom az, amelyik magyarellenes, a kormányban (és más pozíciókban) meg csak sokan, személyükben azok.
    Mindenesetre a szavazók vagyis a többség a hibás.
  • Archenemy #13
    Egy munkatársnál nem csak az a fontos, hogy mennyire pro, hanem az is, hogy pl. megbízható legyen, könnyű legyen vele együttműködni, és a többi. Ezeket hogy méri?
  • Narxis #12
    Nem magyarellenes hanem saját zseb melletti kormányok ezek. Azért kellene ezeket a fogalmakat amikkel olyan könnyen dobálózunk tisztába tenni mert előbbi azt feltételezi, hogy van magyart támogató kormány utóbbi pedig azt, hogy mindenkit a saját érdekei hajtanak. Szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy bárki kerül is ilyen magas pozícióba az elkezd visszaosztani azoknak akik oda segítették illetve a saját jövőjét is be akarja biztosítani amihez általában tetemes vagyon kell. Úgyhogy kár reménykedni srácok.
  • bakkerman #11
    A cikkben videojatekrol volt szo,nem fakockarol,ugralokotelrol,meg tavolbanezesrol. Lentebb meg a jatek szot hasznalta Tolsztojjal egy kommenten belul,ezert furcsaltam hogy megis mire gondol.