• kvp
    #29
    "Aha, ha jól értem globint, KVP és NEXUS6 - azért különböző fajba, rasszba tartoznak az emberek, mert a faj definíciójuk szerintük az, hogy..."

    Nem egeszen. En pont azt magyaraztam, hogy azonos fajba tartozunk. A biologia allatokra vonatkozo defincioja szerint legalabbis mindenkeppen. Az, hogy eltero rasszok tartozunk, az a biologia szerint sem pontosan definialt, de pl. a kutyafajtak eseten elfogadott es tamogatott, mig emberek eseten egy megturt besorolas. Pedig mindket csoport emlosokbol all.

    A rassz szerinti besorolast alavetoen csak a gencsoportok alapjan lehet csak nezni, ez az ami targyilagos. Nem jelent IQ vagy fizikai teljesitmeny szerinti besorolast, hanem csak sima nepcsoportok szerintit. Szoke hajuak, fekete boruek, stb. A lakossag egyebkent egyre nagyobb hanyada kevert rasszu, nemcsak europaban, de meg Magyarorszagon is, bar jellemzoen tobbsegben vannak az eszak es kelet europai csoportokra jellemzo genek. Hatalmas elonye a genetikai megkozelitesnek, hogy adott emberek gyermekei a kepessegeiktol fuggetlenul is a ket szulo genkeszletebol orokolnek valtozo aranyban.

    A politikai es egyeb nem tudomanyos faj/rassz besorolasok inkabb mar kulturalisak, sot pl. fajnak nevezni egy rasszt vagy rassznak nevezni egy kulturalis vagy vallasi csoportot egyertelmu tudomanyos tevedes, bar sok hozza nem erto embert ez nem igazan zavar.

    A legtobb csoportok kozti ellentet kulturalis, amiknek ugyan nagyon melyen lehet genetikai oka, de jellemzoen a csaladbol, kozossegbol hozott kulturalis kulonbsegek okozzak a konfliktusokat, nem az adott emberek genetikai osszeallitasa. Persze van olyan konfliktus amit az adott egyennel szemben tamasztott tulzott elvaras okoz, ilyen amikor nem az illeto intelligenciaszintjenek megfelelo elvarasokat tamasztunk vele szemben. Ez viszont mar nem csoport, hanem egyeni problema, ami tomeges es sorozatos hibak eseten alakulhat at csoport-csoport konflitussa.

    ps: Jo pelda az afrikai es kozel keleti bevandorlok eseten a nyugati tarsadalomba valo integraciot es hasznos munkat elvarni. A tobbseguk erre kulturalisan nem kepes, mig egy magas IQ-t favorizalo tarsadalomban akar csoportosan es generaciokon at is kerulhetnek hatranyba, ami viszont mar csoport ellenteteket is okozhat (es sok esetben okoz is). Ezen hatrany egyik oka kulturalis, a masik oka hozott genetikai, de nagyon sokszor kulturalisan eloidezett genetikai. Ez egyfajta kontraszelekcios hatas, ami foleg rokon hazassagok eseten viszonylag gyors folyamat (lasd Habsburgok, egyes angliai kozel es tavol keleti csoportok, stb.).