• NEXUS6
    #26
    Ezzel az egésszel megint mit akarsz mondani?

    "Te különbségekről beszélsz, mintha pusztán annak megléte tenne egy egyedet más fajjá."
    Nézd én lexarom minek hívjuk az elméleti kategóriát, amit mesterségesen alkotunk, fajnak, fajtának, taxonnak, akárminek, én a fekete és fehér ember közötti mérhető, valós különbségről beszélek.

    "Mielőtt erre válaszolnék, tisztázuk, hogy az intelligencia fogalmának meghatározása, és a vásári bóvli IQ-tesz nem ugyanaz a dolog."
    Hmmmm. erre most mit mondjak, van egy olyan érzésem, hogy ezt a vásári bóvli IQ-teszt kategóriát azért hoztad be, hogy majd mindent abba sorolj, ami nem erősíti az álláspontodat.

    "Ha valahol nem az status-quo, a nambervan, hogy iskolázott legyél, hanem hogy dolgozz a földeken, vagy hogy tovább vidd a család hagyományait, akkor tudod mit fog a statisztika kimutatni? De érdekelne, hogy miért etted fel ezt a kérdést?"
    Egyetértek az első résszel, ezért nem foglaltam én sem állást abban, hogy a MÉRHETŐ, OBJEKTÍV fekete/fehér különbség környezeti, vagy genetikai gyökerű.
    Amúgy melyik kérdést miért tettem fel?

    "Semmi ködösítés nincs benne! Hol van a publikáció, hol van a bizonyíték?"
    Őöööö, most akkor mire is, hogy Watson mit mondott, vagy arra, hogy a négereknek nevezett egyedek általában sötétebb bőrűek, lakossági arányban nagyobb számban vannak olyan képességeik, amelyek jobb sportolóvá, zenésszé teszik őket, illetve sajnos a bűnözés, deviáns viselkedés is jobban jellemzi őket, és ha valami pszichológus veszi a fáradtságot, hogy X ezer emberrel reprezentatív felmérést végezzen, akkor kimutathatóan alacsonyabb a lakosság átlag IQ-ja?

    "De ugye nem létező dolgokat nem lehet megmutatni... Márpedig, nagyon is lényeges kérdés, hogy igaza van, vagy sem, ha tökmindegy, hogy igaza van, vagy sem, akkor miről beszélünk? Arról, hogy te hinni szeretnél benne? "
    Az én kijelentésem az volt, hogy tök mindegy milyen különbségeket ismerünk el az emberi rasszok között, amikor szóba kerül az IQ, akkor jönnek az IQ fetisiszták, és lexarva azt a rehedli különbséget ami szembetűnő, ami nyilvánvaló, előrángatják az IQ-t, és pellengérre állítják azt, aki ilyen szempontből összeveti az embercsoportokat, majd megkérdőjelezik az eredményeiket, és úgy gondolják, hogy ezzel negligálnak minden más sokkal nyilvánvalóbb különbséget is. Bocs de te most pontosan ezt csinálod! ;)
    Én lexarom ezt, én viszont pont ebben szeretnék hinni, abban, ha egy fekete jó arc, jól csinál akármit akkor csinálja, én tőlem még atomerőműben is dolgozhat, ha képes rá. Marhára nem érdekel. De nem vagyunk ugyan olyanok, vak aki nem látja.

    "Eléhg szubjektív, hogy mi a jobb. Mozart vagy 50cent? Idézlek, kérdésügyileg, "mekkora a genetikai és mekkora a környezeti, akár kulturális meghatározottsága?" Nem mindegy."
    Nem mindegy bizony, viszont a zenei képességek elég jól mérhetők, abszolút hallás, ritmus érzék, zenei hangok sorrendjére vonatkozó memória, vokalitás, hogy adja vissza... Ezek mérhető OBJEKTÍV dolgok, és csak kevéssé fejleszthetőek szerintem.

    "Amikor valaki az IQ tesztben nem egy gyerekjátékot lát, vagy tudománytalanságot - éppen akkor fetisizálja. Én kész vagyok tudományosabb mérőszámokban elfogadni, ha van ilyen, de nem egy vásári bóvliban. Van ilyen kutatás? "
    Az IQ teszt valamilyen formáját, ismerve annak korlátait az egész tudományos élet elfogadja, a cégek is alkalmazzák, vagy épp a hadseregek, ahonnan az egész indult, mert ezekkel jól megállapítható, hogy XY vajon milyen jellegű feladatokat képes ellátni, és milyeneket nem egy gyárban, vagy a seregben.
    Kutatók közül sokan már régóta kritizálják az IQ tesztek egysíkúságát. A jelenlegi sztenderd módon mért matematikai, nyelvi, logikai képességeket egyéb más kognitív képességek mérésével egészítenék ki. Kutatóktól függően mondjuk legalább 7 különböző, egymástól független, egymást nem helyettesítő kognitív területet különböztetnek meg, amire külön mérőszámot lenne javasolt alkalmazni (akár külön a zenei képességeket is).
    A jelenleg tesztekkel mért IQ azt méri, hogy pl. egy szervezetbe mennyire vagy beilleszthető, de hogy az életben általában mennyire leszel sikeres azt nem. Az emberek a kettőt hajlamosak összekeverni, amikor IQ-ról beszélnek.
    Ha egy fentiek szerint kiterjesztett kognitív képesség mérő teszt terjedne el az reálisabb eredményt mutatna? Nyilván. Eltűnnének a rasszok közötti különbségek? Szerintem nem, még inkább határozott karaktert kapnának, mint így hogy egyetlen számból indulunk ki.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.08.29. 01:48:17