Gyurkity Péter

Az eddigi legtávolabbi galaxist találták meg

A távoli fényes csoportosulás nem sokkal az Ősrobbanás után, gyorsan jöhetett létre.

Érdekes hírről számoltak be a Yale Egyetem oldalán a napokban, amely az eddigi legtávolabbi és ezáltal legidősebb galaxis pontos helyének meghatározásáról szól. Csillagászok nemzetközi csoportja ugyanis nemrég pontosabban megjelölte a még korábban felfedezett EGS-zs8-1 galaxis pozícióját, így kiderült, hogy valóban az eddig megtalált legtávolabbi csillagvárosról van szó.

Az EGS-zs8-1 eredetileg még a Hubble és a Spitzer űrteleszkópok által készített színes képeken bukkant fel, és már akkor kitűnt fényességével. A kutatók azonban most a Hawaii-szigeteken található W. M. Keck Obszervatórium révén pontosították az adatokat, mivel annak MOSFIRE (Multi-Object Spectrograph for Infrared Exploration) műszere lehetővé teszi egyszerre több galaxis fényének vizsgálatát, ezzel pedig megbízhatóbb módon meghatározhatjuk azok elhelyezkedését és tőlünk mért távolságát. Erre alapozva állítják, hogy a szóban forgó objektum, amely csillagok egy ősi csoportját mutatja meg nekünk, mintegy 13,1 milliárd fényév távolságra van, ami azt jelenti, hogy nem sokkal fiatalabb az Univerzum koránál, hiszen ez utóbbit a szakemberek 13,8 milliárd évre teszik.

Érdekesség, hogy a galaxis már ezen korai állapotában, az Ősrobbanást követően alig 670 millió évvel is masszív mivoltát mutatja meg nekünk (mivel ennek fénye 13,1 milliárd év alatt ér el hozzánk, természetesen ma is akkori állapotát látjuk a távcsöveken keresztül). A friss becslés szerint ezen rövid idő alatt már a Tejútrendszer tömegének 15 százalékát érhette el a távoli galaxis, ami meglehetősen gyors fejlődésnek mondható, különös tekintettel az Univerzum fiatal korára - a csillagképződés üteme nagyjából nyolcvanszor gyorsabb, mint saját galaxisunk esetében. Ekkoriban a galaxisok közötti hidrogén még átalakulóban volt semlegesből ionizált állapotba, amelyet többek között éppen ezek a gyorsan születő új csillagok hajthattak.

A korábbi képeken feltűnő érdekes színeket is a gyors csillagképződés számlájára írják, az ennél is pontosabb adatokat azonban csak a 2018-ban útnak induló James Webb űrteleszkóp szolgáltat majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #359
    Az.
  • Irasidus #358
    Fussunk neki még egyszer, halo és nem halló. Szánalmas.

    Zárjuk rövidre mert úgy látom nem érted, a sötét anyag egy a galaxis tömegének százszorosa, ez a talált hidrogén egyrészt csekély mennyiség, másrészt a galaxis tömege ennyivel több, és nem levonandó érték hanem hozzáadandó! Szánalom a köbön.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.04. 11:22:03
  • Astrojan #357
    Jajj halló, kösz hogy szóltál, azt hittem a hálószobádból nézted a szúnyoghálón keresztül a lepkehálóban halódó 891 darab káposztalepkét a fényudvaron. De így már értem..

    Szóval, tényleg nem 15% csak eltelt azóta néhány éve és ma már ennyi ? Még jó hogy nem ragadtál le a posványban, bár nem lehetett könnyű így letornászni magad. Melyik iskolába jártál te, kisegítőbe?

    De nézzük ordas, olvastad gerő 351-et? Nyilván nem:

    Since NGC 891 is a rather common galaxy, it is "reasonable" -- the authors say-- to expect the result to hold for other normal galaxies too.

    Jah, nem értetted? gerő azt írta (olvasta), hogy a 891 mégsem káposztalepke hanem egy teljesen átlagos galaxis és feltételezhetően más galaxisok is hasonló összetételűek lehetnek és a tejút sem vasút, hanem egy hasonló galaxis mint a másik 891, már amelyik normális. Meg a többi 100 billiárd (ezt ne keverd azzal a zöld posztós asztallal, mert az egy kicsit más tészta, talán káposztás :).

    Aztán, nem 4-5% az atomos hidrogén, hanem annak csak 99%-a !!

    Ez óriási. teneked tényleg csak ennyi eszed van? Csak halkan jegyzem meg, hogy a csillagokban is atomos állapotú a hidrogén és így a földfelszínről feltérképezett anyagtartalom (a 4-5%) most megszaporodott legalább 30% -ra. Mert feltalálták hozzá az eddig nemlátott H2-t. Nem marad mozgástér a nemlétező wimpeknek.

    Én nem mondtam, hogy nem kell további vzsgálatokat végezni, igenis ezt a kérdést vizsgálni kellene, nem pedig elhallgatni. Nem csoda ha nem jut el az agyadig ha még csak nem is érted a cikkeket. Elmagyarázás és szájbarágás után sem.

    Nem szoktad szégyellni a hozzászólásaidat ?
  • Irasidus #356
    Halo nem háló. Halo = fényudvar.

    Valóban Te nem beszéltél 15%- ról csak tudod eltelt azóta pár éve, és ma ennyi. Tudod nem mindenki ragad le a szellemi posványban, valaki képzi is magát. De csak ennyibe tudtál belekötni, arról meg mélységesen hallgatsz, hogy mekkora ordas nagy tévedés volt a részedről egy galaxisban talált hidrogént az egész világegyetemre rávetíteni. A választás valóban nem véletlen, fényessége és alakja a Tejúthoz hasonló.

    Nem 4-5% az atomos hidrogén, hanem az össz' normál anyag ennyi. Amiből a hidrogén olyan 90-99%. Adjál nyugodtan szótárt, mivel te használni láthatólag ugye sem tudod, legalább valaki értékeli. Te nem csak lökött vagy, hanem szánalmas lökött.

    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 21:00:14
  • Astrojan #355
    "..kb 10 szer annyi H2 -t találtak mint atomos H -t .. ezt csak a NGC 891 galaxis halójában találták.."

    Úgy van, minő remek megfigyelés. Eltekintve attól az olvasni nemtudástól, hogy nem kifejezetten a hálóban találták, mert a 891 egy edge on galaxis és a disc-et nézték 8 helyen. Nyilván nem véletlen a galaxisválasztás mert egy élével felénk néző galaxisban könnyebb a hidrogén atomos-molekuláris arányait megfigyelni.

    De nyilván így sem könnyű, a földfelszínről ezt hiába néznék.

    Ezen meg röhögnöm kellene: "..a normál anyag 4-5%-ot tesz ki, annak mennyi is a 15%-a?"

    Hát szövegértő bogaram, olvasd el néhányszor a cikkjeidet, mert senki nem beszélt itt 15% -ról. A kisérleti megfigyelés 5-10 esetenként 15 szörös mennyiségről szól. A mérések 5-10 szeres H2 mennyiséget mutattak az atomos hidrogénhez képest. Nehéz felfogni, mi ?

    És a 4-5% atomos hidrogénnek (ezzel térképezték fel az Univ anyagtartalmát 21 cm-en) az 5-10 szerese az bizony cirka 30 %. Bőven elég a hiányzó anyaghoz.

    A faktor 5-15 az nem százalékot jelent ám, adjak egy szótárt ?
  • Irasidus #354
    Itt az erdei publikáció, amit te olvastál az valami ismeretterjesztő cikk. És itt a kivonata.

    Az az állításod, hogy "kb 10 szer annyi H2 -t találtak mint atomos H -t." már nem stimmel, mivel ezt csak a NGC 891 galaxis halójában találták, és egyébként is a cikk teljesen másról szól nem az arányokról. Hangsúlyozom: nem az egész univerzumban, csak egy galaxis körül - ugye érted hol a hiba? Vagy esetleg tudatos ferdítés volt? És ráadásul órási bizonytalansági faktorral... Egyébként meg ha az egész világegyetemre érvényes lenne amit hibásan állítottál, amiben a normál anyag 4-5%-ot tesz ki, annak mennyi is a 15%-a? Ezt add hozzá, és mond meg mennyi hiányzik még a 25%-hoz. Na ezért kell megtanulni a matekot is a suliban.

    Nem kell cáfolnom az ESAt- elég volt olvasnom megtanulni, és szöveget értelmezni. Neked sem ártana. Ja igen, mivel látható módon a tudománytól nagyon távol vagy, a publikációk végén predikciókat (jóslást) raknak, és a végére berakták, hogy ez a kutatás sötét anyag kutatás elősegíti. Nem a százalékok, hanem a fűtési mechanizmus amiről szól a cikk valójában... Na ezért vagy lökött, mert olyanba szólsz bele amihez nem értesz!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.06.03. 19:55:37
  • Astrojan #353
    Persze, hogy nem kell cáfolnod az én lököttségemet. Neked az ESA kutatók KISÉRLETI MEGFIGYELÉSEIT kellene cáfolnod. Ehelyett..


    gerő, gerő, szerinted az egy tudományos igényű cáfolat, hogy 15 év alatt nem találsz egy mégmásik, megegy mégmégmásik kisérletet?

    Az eszedbe sem jut mint lehetőség, hogy akkora baromság a sötét anyag, hogy ég a pofája minden fizikusnak aki elbaltázta a H2-t ? Már aki egyáltalán tud róla.

    Egy ilyen súlyú megfigyelést felesleges linkelni?

    A Világegyetem gyorsulva tágulásáért felelős kisérletet pl mikor ismételték meg?
    Sosem? Akkor a te logikád szerint máris vissza lehet kérni a Nobelt, hiszen csak egyetlenegy SN vizsgálatára adták.

    A H2 nem került be a köztudatba, senkinek nem volt érdeke a balfaszok közül, hogy ezt erőltessék. Ez olyan lenne mintha szembeköpnék magukat.

    Pont a hidrogént felejtették ki. Amiből a legtöbb van. Meg hát a molekuláris hidrogén sokkal stabilabb mint az atomos.

    Dehát a földfelszínről csak az atomos látszik. Ez bizony gáz.
  • Irasidus #352
    Szóval egyet sem olvastál. Gondoltam! Kiszámítható tünet, ha kérdeznek valamit, nincs érdemi válasz. Helyette lököd a sódert, ahogy egy grafomániásnak kell. Gut. Amúgy a nagy piros betű is tipikus grafománia tünet, szóval láttam, és levontam a konzekvenciát: lökött vagy. Annyira azért még két lábbal jársz a földön, hogy megértsd nem kell cáfolnom egy névtelen fórumozó lököttségeit? Igen?
  • gforce9 #351
    ajánlanám figyelmedbe a cikk végén található megjegyzést:

    "Since NGC 891 is a rather common galaxy, it is "reasonable" -- the authors say-- to expect the result to hold for other normal galaxies too. However, the team warns that no other alternative dark matter model can be ruled out."

    Eltelt 15 év. Megerősítésről nem tudok úgyhogy ez kífújtnak tekinthető. Ugyanis, ha ez lenne a magyarázat és ilyen egyszerűen mérhető akkor már 15 év alatt rengeteg megerősítés érkezett volna. Nem történt, úgyhogy ezt a cikket felesleges linkelgetni.
  • Astrojan #350
    Pillanatnyilag a te kompótessenciád van terítéken, mivel a Dunnádon lecsorgó víz mennyisége igen kevés összefüggésben van a sötét agyaddal.

    Hadd kérdezzem meg, megnyomtad a linket amit adtam? Nagy piros betűkkel írtam, hogy még a magadfajta vakhangyák is megtalálják és elolvassák. De mivel tudom, nem nyomtad meg ideteszem neked külön:

    "..the team found molecular hydrogen in the amount needed to account for the missing mass."

    Ezt kellene cáfolnod a Dunában lefolyó vízzel vagy más módon. Találtál rá cáfolatot, miszerint rossz a mérés ? Kétlem, bár nem vagyok túl kíváncsi a kompótesszenciádra.