Gyurkity Péter

Féregjárat lehet a Tejútrendszer közepén 

Kutatók szerint matematikai alapon alátámasztható a távoli galaxisokba vezető féregjáratok létezése.

A féregjáratok kérdése Einstein általános relativitáselmélete óta megosztja a területtel foglalkozó szakembereket, hiszen a világhírű svájci-német kutató jósolta meg elsőként azok létezését. Egyes vélemények szerint ilyen jelenségek természetes úton nem fordulhatnak elő a világegyetemben, míg mások szerint ez igenis lehetséges – most szigorúan matematikai úton igazolták az elmélet helyességét.

A trieszti International School for Advanced Studies szakemberei már jó ideje dolgoztak saját számításaikon, mire elkészült az Interstellar (Csillagok között) sci-fi mozifilm. Érdekes módon most közzétett anyagukban a Kip Thorne elméleti fizikus közreműködésével megalkotott film egyes részleteihez hasonlítják saját munkájukat, illetve annak bizonyos következtetéseit, kiemelve, hogy az eredmények alapján elképzelhetőnek tartják egy hasonló féregjárat létezését, illetve az azon keresztül történő utazást, amihez többek között a filmben is látható egyenlet megfelelő megoldására van szükség. Dacára annak, hogy eddig egyetlen ilyen féregjáratot sem észleltünk, a Tejútrendszer közepén valószínűnek tartják egy hasonló példány létezését.

Állításukat a sötét anyag eloszlását mutató térkép, valamint a Nagy Bumm lezajlását részletező legújabb elmélet kombinálására alapozzák, megtoldva ezt a téridő-alagutakról szóló elmélettel. Sok szakember ez utóbbiakat apró tűszúrásként képzeli el a téridő szövetén, ám a Paulo Salucci professzor által vezetett csapat a Tejútrendszer közepén egy jóval nagyobb járatot valószínűsít, amely akár komplett űrhajókat is befogadhat. Számításaik szerint ezen akár át is utazhatnánk, mi több, szigorúan elméleti alapon akár a Tejútrendszert magát is egy féregjáratként képzelhetjük el. Más spirális galaxisok, így például a szomszédos Androméda, szintén tartalmazhatnak féregjáratokat, bár az elméletet valószínűleg az eltérő felépítésű szomszédok, így például a Magellán-felhők valamelyikének részletes vizsgálatával lehetne visszaigazolni.

A kutatók számára a sötét anyag kulcsfontosságú, ez járulhat hozzá ugyanis a féregjáratok létrejöttéhez és fenntartásához. Ahogy azt említettük, eddig egyetlen ilyen jelenséget sem figyeltünk meg, de az anyag készítői azt remélik, hogy eredményük további kutatásoknak ad majd újabb lökést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #64
    Nem mondja meg, mert fogalma sincs mit ért tér alatt. Viszont azt képzeli nagyon határozottan, hogy tér létezik, hiszen mondták neki a gyökerek. Jeah, a Kossuth tér, az létezik.
  • goofy666 #63
    Mivel 11 évesen is csillagokat bámultam és valószínű hogy 35 évesen is fogom a csillagászat csínját tudni ebből kifolyólag nem tudom ki nem tudja a fizika ma ismert és sajnos nem ismert törvényeit mert nem tud senki semmit,vagy ha tudja nem fogja fel.Bocs akinek nem inge ne vegye magára.
  • Jakuza1 #62
    Akkor miert ? Szerintem az eszmeiert es gondolataiert.
    Az akkori vallas es vilagnezet mas volt es ehhez az akkori magat "felsobbbrendunek" kikiallto hatalom foggal-korommel ragaszkodott.
    Meg Bruno azon eszmeit is elvetettek, mikor angliaba utazott a kirekesztese utan, hogy tobb vilag lehetseges, amit megalmodott,
    hogy nem olyan kicsi a vilag, amin isten uralkodik, hanem joval nagyobb. Pedig ez meginkabb kiterjesztette volna isten hatalmat, tehat nem igazan lehetett eretnek gondolat.
    Ha jol emlekszem nem is olyan regen volt errol a temarol szo a NATGeo-n a Cosmos: A Spacetime Odyssey kereten belul, ami egy fantasztikus dokumentumfilm Neil deGrasse Tyson tolmacsolasaban, javaslom megtekinteset.
  • Jakuza1 #61
    Egyet kell hogy ertsek, en is valahogy igy gondolom.
  • mizar1 #60
    Akkor mondd meg, mit értesz tér alatt?
  • Meridian #59
    ""maga a tér összébbhúzható, hajlítható"

    -Ez megint csak nem lehetséges.

    Már miért ne lenne lehetséges? Az univerzum meg pl folyamatosan tágul. A föld (és nyilván minden más objektum) forgása meg elcsavarja a teret (nincs jobb szavam rá), stb.
  • Irasidus #58
    "Amúgy meg semmi jelentősége nincs a galaxis közepén lévő féregjáratnak, akár létezik, akár nem. Mivel még a Marsra sem tudunk eljutni, a szomszéd csillagok eleve elérhetetlenek még számunkra, akkor mit akarunk a több 10ezer fényévre lévő objektumtól...?"

    Elhiszem, hogy Neked mindegy, hogy mi van a galaxis közepén, de miért kell ezt hangoztatni? Tudod nem mindenkinek mindegy, hogy milyen a világ. A csillagászatnak és magának a tudománynak nem az a feladata, hogy eljuttasson embereket a Marsra, vagy akárhová. Tudod vannak műszerek, amivel távolból lehet vizsgálni a dolgokat, néha még jobban is mintha odamennék. Amúgy meg egy érvelési hiba, attól még hogy a Marsról annyit tudunk amennyit, nem következik, hogy másról nem tudhatunk legalább ugyanannyit, vagy többet, vagy kevesebbet. Nincs ok-okozat a kettő között.

    "Személy szerint nem tudom jobban elmagyarázni, mivel nem vagyok sem képzett elméleti matematikus, sem fizikus."

    Pedig a feketelyukakat csak is matematikán és fizikán, pontosabban a relativitás elméleten keresztül lehet megérteni, ami úgy 5 év egyetem 2 év phd... Az ilyen ismeretterjesztő források nyomán elkezdett okoskodásnak (már elnézést), és az ebből levont konklúzióknak semmi köze a feketelyukakhoz. Ugyanis azok amiket olvasol csak hasonlatok, metaforák, és egyszerűsítések halmaza - a laikusoknak. Egyszóval, olyan mintha egy mese könyvel vitatkoznál... Én nem tenném a helyedben, de mindenki úgy égeti magát ahogy akarja. Még egyszer elnézést, nem bántásnak szántam!
  • mizar1 #57
    " ott nincs tér, nincs hely, az a rész nem létezik az univerzumunkban, egy szakadás a tér-idő kontinuumban."

    -Ez nem lehetséges.

    "maga a tér összébbhúzható, hajlítható"

    -Ez megint csak nem lehetséges.
  • mizar1 #56
    " A nagyobb sebesség miatt az idő is lelassul, a mozgó tárgyak meg összehúzódnak a mozgási iránnyal ellentétesen"

    -Ez csak látszólagos. Vagyis csak a külső megfigyelő szerint.
  • Archenemy #55
    Persze. A lényeg az, hogy nem a "tudományos munkáiért" végezték ki (és pláne nem a gömbölyű föld-lapos föld szintű felfedezéséért, ami akkor már rég ismert volt). Szintúgy Galileit sem ezért vették perbe, hanem a pápával való trollkodásáért (ahogy pl. manapság is simán perbe fognak valakit, ha nem megfelelő emberekkel viccelődik, pl. http://media.mandiner.hu/cikk/20150122_kifigurazta_a_charlie_hebdot_a_kamasz_letartoztattak ).

    Csak hát egyesek mindenképp be akarják bizonyítani ezt a "buta vallásosak vs okos világiak" francia felvilágosodás-korabeli tételt, mert ez olyan bizseregtető felsőbbrendűség-érzést ad, anélkül, hogy igazából bármit tenni kéne hozzá :)