Gyurkity Péter

Több galaxist olvaszthatott magába az Androméda 

Egy új kutatás szerint az M31 kisebb galaxisokkal ütközött, így aktív múltra tekinthet vissza.

Érdekes anyagot tettek közzé az UC Santa Cruz hivatalos honlapján, amely az egyetem asztrofizika professzorának és egy végzős hallgatójának jóvoltából készült el. Ebben két korábbi megfigyelés eredményeit összesítették, arra keresvén választ, hogy az Androméda életútja, kialakulása és fejlődése mennyiben térhet el saját galaxisunk történetétől. Véleményük szerint alapvető különbséget találtak.

Az Androméda azért kínál kiváló célpontot, mivel ez a hozzánk legközelebbi spirális galaxis, méretében egyben a legnagyobb a galaxisok viszonylag közeli csoportjában, és a Tejútrendszerrel ellentétben külső nézőpontból is megfigyelhető, amely saját galaxisunk esetében értelemszerűen nem található meg a lehetőségek között. A kutatás során az Androméda, vagyis az M31 galaxis szerkezetéről és felépítéséről rendelkezésünkre álló két fő megfigyelést használták fel. Ezek egyikét a Hawaii-szigeteken található Keck obszervatórium, a másikat pedig a Hubble űrteleszkóp segítségével végezték el a területtel foglalkozó szakemberek – előbbi során több mint 10 ezer csillag mozgásának irányát rögzítették, utóbbi révén pedig hat különböző hullámhosszon készítettek nagy felbontású képeket ezen csillagok mintegy feléről.

Az anyag készítői azt a következtetést vonták le, hogy az M31 jóval aktívabb múltra tekinthet vissza, ennek során pedig több kisebb, úgynevezett szatellit-galaxist olvaszthatott magába, amely alaposan felkavarta az azt megelőző állapotot. Erre utal, hogy míg a megfigyelt fiatalabb csillagok egymáshoz képest viszonylagos rendben mozognak, idősebb testvéreik esetében már jóval nagyobb az összevisszaság, a mozgásirányok eltérése, a térbeli szóródás. Ez ugyan a galaxisok ütközése mellett azzal is magyarázható, hogy az idősebb csillagok nagy része még az eredetileg jóval vastagabb gázfelhőben alakulhatott ki, fiatalabb társaik pedig ennek elvékonyodását követően jöttek csak létre, ám a viharos ütközések ennél jóval izgalmasabb választ kínálnak az érdeklődőknek.

Érdekességként említik, hogy a még a legrendezettebb csillagok csoportja sem összevethető a Tejútrendszer tagjainak rendezettségével – a csillagászok jelenleg úgy vélik, hogy az elmúlt 8 milliárd évben mindkét galaxis magába olvasztott legalább egy kisebb szomszédot, a Tejútrendszer csillagainak rendezettsége azonban csökkenti ennek esélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #29
    Nem lehet mindenki szellemileg sotet mint te.
  • Vol Jin #28
    Jellemileg túl sötét vagy beismerni, ha hülyeséget beszéltél.
  • Irasidus #27
    Az Oorth-felhő üstüköseit valóban megbolygathatja egy "közeli" csillag, viszont, hogy ezek a megbolygatások automatikusan katasztrofális eseménnyel járnának a Földre nézve csupán egy hipotézis, ami jelen állás szerint nem állja meg a helyét. Másrészt nem lesz nagyobb a csillagsűrűség, hogy ez nagyobb kockázatot jelentsen. Viszont egy érdekes gondolatot adtál, hogy az Androméda galaxis dagályereje hogyan befolyásolja az Oorth-felhő üstököseit. Hm, ennek utánanézek, van-e ilyen publikáció. Köszi!
  • Irasidus #26
    Csillagászati értelemben mindegy miről beszélsz, a csillagok között olyan irdatlan nagy távolságok vannak, hogy gyakorlatilag elhanyagolható az esélye annak, hogy összeütközzön, vagy, hogy a belépjen a Naprendszerbe. Az ütközés során nem nő a csillagsűrűség, láthattad a szimulációkban is, az árapályerők szétszaggatják a galaxist, és (jó esetben) újra összeáll egy sokkal nagyobbá, nem úgy ütköznek mint egy autó... Sokkal nagyobb az esélye, hogy kirepüljön a Naprendszer a galaxisközi térbe vagy, hogy a központi fekete lyukak összeolvadjanak, ezek katasztrofális események lennének. Én egyetlen olyan statisztikát sem olvastam, amiben arra az esély megnőne, amiről te beszélsz. Ha tudsz ilyet, kérlek likeled, a hasaraütés nem igazán számít statisztikának... Köszi.
  • Vol Jin #25
    Ja, és még mindig nem ütközésről beszélek. Elég, ha a Plútó pályájának kétszeresén elhalad egy másik csillag millió évenként. Úgy megkavarja a bolygók pályáit, hogy sírnál. A másik , hogy a saját Kuiper övét keresztülhurcibálná rajtunk, vagy egy aszteroida mezőt. A másik, hogy gyakran előfordulnának naprendszer elhagyó objektumok, amik az első katasztrófáig haladnának időzített bombaként a célpontjukig.
  • Vol Jin #24
    Egy százmilliárdnyi csillagtömeg elhalad másik százmilliárdnyi mellett, ez annyit jelent, hogy statisztikailag mindegyik megél egy közeli elhaladást.
  • Irasidus #23
    "Láttál már szimulációt galaxis ütközésről? Eleve a mi stabil galaxisunkban is van ciklikussága a nyugodt időszakoknak és a felbolydult bolygó pályáknak egy-egy csillag esetében. Ugyanis a galaxiskarok sem merevképződmények, a tagjaik nem azonos sebességgel haladnak, így a mi csillagunk is áthalad üresebb, és sűrűbb régiókon, ami kevesebb, több becsapódást eredményez. "

    A csillagok között óriási távolság van, statisztikailag is lehetetlen, és nem is látunk ilyet. Bár nem szeretem, de az anynira triviális, hogy a csillagok nem ütköznek (ütköző galaxisok esetében sem), hogy had idézzem az ütköző galaxisokról szóló wikit:

    " csillagok ütközése ennél sokkal ritkább, szinte soha elő nem forduló esemény"
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.01.21. 15:01:22
  • Irasidus #22
    A küllő nem kar. Klikk. - a küllő közepén van, a spirálkarok a küllő végeitől indulnak.

    "hiszen ahhoz százmilliárdnyi csillag helyzetét kellene ismerni."

    Nem kell, elég lefotózni, a képen ugye az összes csillag látszik. Másrészt létezik a csillagászti távolságlétrán olyan megfigyelés ahol nem kell egyedileg megvizsgálni minden egyes csillagot.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.01.21. 14:34:20
  • Molnibalage #21
    http://www.spacetelescope.org/images/heic1502a/zoomable/

    Ezen a csillagok akkor a galaxiban vagy előtte vannak?
  • Vol Jin #20
    Az, hogy két főkarja van a galaxisunknak, az abból derült ki, hogy ritkábbak a csillagok a korábban feltételezett másik két főkarban. Tehát amit tudunk, hogy inkább két spirálja van, de a teljes kép hiányos, hiszen ahhoz százmilliárdnyi csillag helyzetét kellene ismerni. Ez eleve leh.etetlen feladat jelenleg.