Gyurkity Péter

Házi készítésű teleszkóp fedezett fel galaxisokat

Boltban megvásárolható lencsékből állítottak össze egy teleszkópot, amely máris 7 törpegalaxisra bukkant.

A Yale Egyetem közleményben jelentette be, hogy saját csillagászaik kereskedelmi forgalomban beszerezhető alkatrészekből összeállított teleszkópjukkal máris 7 új törpegalaxist fedeztek fel, ezek megfigyelését pedig a Hubble űrteleszkóp felhasználásával folytatják. Néhány új, eddig nem ismert jellemzőre derülhet fény.

A szakemberek egészen pontosan nyolc, 400 mm-es f /2.8 Canon IS II lencsét vásároltak meg, amelyek darabja 11,5 ezer dollárba kerül. Ez nyilván nem a magánfelhasználóknak szánt tömegtermék, de még mindig hétköznapi megoldásnak számít, egymással való kombinálásuk után pedig gyakorlatilag egy házi készítésű teleszkópot kapunk, amely a hagyományos változatoknál sokkal olcsóbb, hiszen ez utóbbiak olykor több milliárd dolláros összegeket emésztenek fel. A lencséket egy speciális nanoanyaggal vonták be, ezzel egy nagyságrenddel sikerült csökkenteni a fényszórást, élesebbé téve a kapott felvételeket.


A Dragonfly névre keresztelt megoldás (amely kinézetében a rovarok összetett szemére emlékeztet) első feladata során rögtön sikerrel járt. Hét olyan új törpegalaxist sikerült felfedezniük, amelyek korábban halvány fényük és a köztünk lévő nagy távolság miatt elkerülték a szakemberek figyelmét. Mind a hét példány az M101 spirális galaxis körüli pályán kering, ami önmagában nem meglepő, ezt azonban még nem vehetjük biztosra, előfordulhat ugyanis, hogy arra rácsatlakozva, az M101 előtt vagy az után mozognak - amennyiben ez utóbbi elmélet igazolódik be, a törpegalaxisok újabb jellemzőit ismernénk meg, kibővítve ezzel tudástárunkat.

A csapat az elkövetkező hónapokban a Hubble űrteleszkóp segítségével követi majd nyomon az új jövevényeket, igyekezvén választ találni a megmaradt kérdésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #10
    Dragonfly=szitakötő
  • gforce9 #9
    köszi +1
  • Irasidus #8
    "A mûködési elvére én is kíváncsi lennék. Errõl az angol cikk sem sokat ír."

    Tessék itt van, bővebben meg pdf fájl:

    "We describe the Dragonfly Telephoto Array, a robotic imaging system optimized for the detection of extended ultra low surface brightness structures. The array consists of eight Canon 400mm f/2.8 telephoto lenses coupled to eight science-grade commercial CCD cameras. The lenses are mounted on a common framework and are co-aligned to image simultaneously the same position on the sky. The system provides an imaging capability equivalent to a 0.4m aperture f/1.0 refractor with a 2.6 deg X 1.9 deg field of view. The system has no obstructions in the light path, optimized baffling, and internal optical surfaces coated with a new generation of anti-reflection coatings based on sub-wavelength nanostructures. As a result, the array's point spread function has a factor of ~10 less scattered light at large radii than well-baffled reflecting telescopes. The Dragonfly Telephoto Array is capable of imaging extended structures to surface brightness levels below 30 mag/arcsec^2 in 10h integrations (without binning or foreground star removal). This is considerably deeper than the surface brightness limit of any existing wide-field telescope. At present no systematic errors limiting the usefulness of much longer integration times has been identified. With longer integrations (50-100h), foreground star removal and modest binning the Dragonfly Telephoto Array is capable of probing structures with surface brightnesses below 32 mag/arcsec^2. Detection of structures at these surface brightness levels may hold the key to solving the "missing substructure" and "missing satellite" problems of conventional hierarchical galaxy formation models. The Dragonfly Telephoto Array is therefore executing a fully-automated multi-year imaging survey of a complete sample of nearby galaxies in order to undertake the first census of ultra-faint substructures in the nearby Universe."
  • gforce9 #7
    Nyilván többet tud, mintha egyben megveszik. Amúgymeg gyanítom azért csinálták, mert teleszkópidőt bérelni arra, hogy olyan területeket figyeljenek meg, ahol eddig semmit se láttak, ráadásul optikai távcsővel, elég nehézkes. Ráadásul míg elég fény összegyűlik egy egy képhez az sok idő. Így mivel a sajátjuk, addig exponáltak vele míg épp a kedvük tartotta. Nagy előny ez azért a fiataloknak, hogy ilyen eszköz a rendelkezésükre áll és a gyakorlatuk nem abban merül ki, hogy néhányszor odaengedik őket valamelyik komolyabb táccsőhöz. A működési elvére én is kíváncsi lennék. Erről az angol cikk sem sokat ír.
  • Zombee #6
    Miért jobb ez, mintha 92000 (+nyilván vették még pár dolgot hozzá, mire teleszkóp lett) vagy 100000$-ért vesznek egy teleszkópot. Néhány csillagásznak nem kihívás 11500$-os objektívekből használható teleszkópot építeni. A cikkhez azért tegyük hozzá, hogy valószínűleg tudásban sem éri utol a milliárdos nagy testvéreket.

    Amúgy érdekelt volna a működési elve, erről mintha nem szólna a cikk, a cím pedig roppant hatásvadász, mivel nem házi készítésű teleszkópról van szó. Valószínűleg speciális nanoanyag sincs minden barkácsboltban.
  • teddybear #5
    Ez a távcső egyáltalán nem házi készítésű, hanem a Yale műhelyében, szakemberek készítette egyedi távcső. Gyakorlatilag minden nagyobb távcső egyedi készítésű.
    A nanobevonat a lencsén nem új dolog, már régóta gőzölnek fel fémet a jobb optikák lencséire, pont azért, hogy a káros fényvisszaverődéseket csökkentsék.
  • halgatyó #4
    Én sem értem, hogy a lencsének mi az előnye a tükörrel szemben.
    Mindenféle nanobevonat nélkül sem csillog-villog.
    Vagy valami egészen más a találmány, csak nem akarják közhírré tenni, talán pont a katonai alkalmazhatóság miatt.
  • Zoli007 #3
    "A lencséket egy speciális nanoanyaggal vonták be, ezzel egy nagyságrenddel sikerült csökkenteni a fényszórást, élesebbé téve a kapott felvételeket."

    WTF, erre azért kíváncsi lennék!
  • asgh #2
    Jaja, biztosan eszükbe sem jutott, mert ezek ott a Yale-n olyan hülyék, hogy nem hallottak még a tükrökről. És mivel magyar fórumokat sem olvasnak, nincs aki megmondja nekik a tutit.
  • seepheeerd #1
    Ménem tükröt használnak? Talán mert az olcsóbb és jobb? :D