Ötvös Tibor

Norvégiában felépülhet a Halottak Háza

Norvégiában igen korlátozott nagysággal bír az a földterület, melyet temetésekre lehet használni, így más megoldást kell keresni. Egy új lehetőség szerint egy felhőkarcolót "népesítenének be" az elhunytakkal.

Martin McSherry, a Royal Danish School of Architecture (Nemzeti Dán Építész Iskola) hallgatója a Nordic Association for Graveyards and Crematoria (Norvég Temetők és Krematóriumok Közössége) pályázatára egyedi tervet készített, mellyel megoldhatónak látja az országot sújtó egyik problémát. A Norvég földterület, melyet temetkezésre lehet használni ugyanis véges kiterjedéssel bír és lassan problémát okoz az elhunytak tisztességes elhelyezése. McSherry a projektjének a "Lépcső a Mennybe" nevet adta (mások szimplán a House of the Dead, azaz a Halottak Házának hívják) és elképzelése szerint nem lefele kell haladni, hanem egy felfelé kell terjeszkedni, így szerinte egy felhőkarcolóban helyeznék örök nyugalomra az elhunytakat.

A terv alapján a 18 méter magas épület minden egyes szintjén lennének temetkezési helyek, melyek mindegyikét úgy alakítanák ki, hogy az összes nyugalomra-helyezési forma megoldható legyen rajtuk. Így aki a koporsót szeretné földbe helyezni az is helyet kapna, de az urnás gyászhelyek is elérhetők lennének. Az épület részét képezné még egy daru is, mellyel folyamatosan lehetne újabb és újabb szinteket rátenni az építményre.


Bár többen rámutattak, hogy az ötlet igazából nem újdonság, hiszen Egyiptomban, Olaszországban, Brazíliában és még az Egyesült Államokban, New Orleansban is találhatók hasonló megoldások, ám a pályázatot elbíráló bizottság nem fogadta el a projektet. Sőt, a hivatalosan kiadott indoklás szerint nem lehet komolyan venni egy ilyen ötletet. Így talán az sem meglepő, hogy a díjat végül McSherry két osztálytársa, Katrine Harving Holm és Henriette Schønheyder van Deurs kapta. Az ő terveik szerint a már most létező sírköveket le kellene cserélni úgynevezett emlékfalakra, táblákra és így többen is elférnének ugyanazon a területen.

Annak ellenére, hogy a Bizottság elutasította a pályázatot, a norvég közvélemény és pár befektető számára kimondottan tetszett az ötlet és így nem elképzelhetetlen, hogy egyszer, ha minden emléktábla megtelik elkészülhet a torony.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EnxTheOne #21
    Csináljanak belöle biogázt, vagy köolajat. Olysmit olvatam valahol hogy ma egy hullából kb 20 év alatt kész az olaj
  • wraithLord #20
    Én inkább elhamvasztanám az elhunytakat, és valamilyen módon a lehető legjobban eloszlatva szétszórnám lakatlan területek fölött a hamvakat.

    A temető is elég bizarr (pláne most, hogy már körbeépültek a terjeszkedő városok által), ha úgy nézzük... hát még egy bazinagy épület, tele halottakkal...
  • norbre #19
    hát, akkor bizonyára valaki nem tud jól valamit :)
  • teddybear #18
    Hibás a belinkelt grafikon.

    Mátyás király idején a Nagy-Magyarország becsült népessége a cirka 4-4,5 millió fő volt, kb. kétharmada élt nagyjából a mostani területen belül.

    A Rákóczi-szabadságharc ez cirka 4,5 millióra emelkedett, majd a Máriaterézia és II. József által elkezdett betelepítéseknek köszönhetően hamarosan meglódult.
    1837-ben, az első népszámláláskor már 18millió 370 ezer fő élt a Nagy-Magyarország területén, ennek kb. a fele a mostani területen.
  • norbre #17
    mihez képest alul..Magyarország lakosságszámának változása 1715 és 2008 között

    ..a végtelenségig nem lehet szaporodni
  • kvp #16
    Milyen 'szerencse', hogy itthon nem tul- hanem alulnepesedesi problema van... (ha a kulonbozo kisebbsegeket kivonjuk, akkor a japan szuletesi atlag alatt vagyunk jelentosen, pedig az is katasztrofalis, a magyarok meg valahol 1.0 alatt vannak 2.2-2.5 helyett) Ehhez kepest a temetok problemaja tipikus '1st world problem'-nek tunik.
  • Tetsuo #15
    A friss hullákból meg lehetne takarmány. :)
    Hagyomány és néhol, maradék szakralitás. Ezért olyan, amilyen.
    Mellesleg, a temetoket gyakran koltoztetik uj helyre, bár sajna ma már inkább építkezések miatt.

    A túlnépesedés miatt nem csak új, hatékony temetkezést kell kitalálni, hanem szuletésszabályozást/halált is elobb-utobb.
  • norbre #14
    +1

    az a rengeteg tápanyag és energia ne mforog vissza, nem hasznosul, nem születik "újjá"
  • Katalizátor #13
    A leghosszabb közúti alagút épp Norvégiában van.
  • Molnibalage #12
    Az egész probléma, hogy nehéz ásni. Erre valaki azt mondja, hogy ássanak alagutat...?????