Hunter

Álomolvasás agyletapogatással

Hamarosan feltárulhat az álmok titkos világa. Idegtudósok már javában dolgoznak az ébren levő emberek gondolatainak kiolvasásán, most pedig felismerték, hogy egy hasonló módszerrel megcsapolhatják az álmainkat is.

Módszerük teszteléséhez a müncheni Max Planck Pszichiátriai Intézet kutatói Micheal Czish és Martin Dresler vezetésével különböző agyletapogató technikákat alkalmaztak tudatos álmodókon. "A tudatos álom egy olyan álom, amikor tudatában vagyunk annak, hogy álmodunk" - magyarázta Dresler. Az álmon belüli "felébredés" és a cselekmények irányításának ritka képessége rendkívül értékes az álomkutatók számára, a tudatos álmodók ugyanis az egyetlenek, akik megbízhatóan és valós időben képesek kommunikálni arról, amit álmodnak.

Miután sikerült találniuk hat egyént, akik állításuk szerint szinte minden éjjel tudatosan álmodnak, a csapat funkcionális MRI-t és közeli infravörös (NIR) spektroszkópiát alkalmazott az alanyok agytevékenységének megfigyeléséhez. A cél a kéz ökölbe szorításának agyban felvillanó sémáinak letapogatása volt, ezt először ébrenléti állapotban vizsgálták, majd a kutatók összehasonlították ugyanannak a kéznek a képzeletben és a tudatos álom közbeni összeszorításakor kialakuló sémákkal.

Természetesen nem volt egyértelmű, hogy a kísérleti alanyok mikor álmodnak a kutatókkal megállapodott mozdulatról. A csapat az alváslaborban az úgynevezett poliszomnográfiát alkalmazta annak ellenőrzésére, hogy a kísérletben résztvevők gyors szemmozgás (REM) állapotban vannak-e, ez az a fázis, amiben jellemzően álmodni szoktunk. Ez magába foglalta az agy elektromos tevékenységének EEG-vel történő rögzítését, a szemmozgás nyomon követését és az áll izmainak megfigyelését, amik a REM állapotban megbénulnak. Mindeközben fMRI-vel és NIR spektroszkópiával felváltva megfigyelték az álmodók agytevékenységét. A vér oxigénszintjének mérésével mindkét módszer megmutatja, mely agyterületek aktívak.

Hogy tudassák a kutatókkal a tudatos álmodásba történő belépést és kezük szándékosan ökölbe szorítását álmukban, minden egyes alannyal megállapodtak, hogy szemük bizonyos számú balról jobbra történő mozgatásával jeleznek. "Az alanyoknak el kellett aludniuk egy letapogató belsejében, el kellett érniük a REM állapotot, majd be kellett lépniük a tudatos álomba ahhoz, hogy megfelelő adatokat kapjunk" - ismertette Czisch a kísérlet nehézségeit, melynek köszönhetően csak két álmodóval sikerült a teljes kísérletet végrehajtani.

A kutatóknak mindkét esetben sikerült megtalálni a kézszorításhoz kapcsolódó agytevékenységet, ami nagyon hasonlított ahhoz, amikor elképzelték a tevékenységet. A kéz valós ökölbe szorítása is hasonló aktivitást mutatott, viszont jóval nagyobb területet mozgatott meg az agyban. "Ez egy koncepció bizonyító tanulmány, ami elsőként bizonyítja, hogy az agyletapogató technikákkal kiolvasható egy álom" - összegzett Czisch.

Daniel Erlacher a svájci Bern Egyetem kutatója elismeréssel szólt német kollégái munkájáról, mondván ha sikerül beazonosítani az agyban felvillanó sémákat, melyeknél az elképzelt és az álmodott cselekmények nagy hasonlóságot mutatnak, akkor elvileg nincs akadálya az álmok kiolvasásának. "Ha sikerül részletes letapogatást kapni az agyfunkciókról és ismerjük mindegyik jelentését, akkor az álmok valóban olvashatóvá válnak" - összegzett Erlacher.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dorje #74
    Nem vita kérdése a százalék. Pontosan megsaccoltam, így lett 99 vs 1.
    Régi exem felejthetetlen szavaival érvelve: "Ez így van, mert így gondolom!" ;-)
  • Merces #73
    ....némá...ez megér egy plusszt, bár a százalékokkal vitatkoznék mert nincs hozzá elég infó
  • dez #72
    Csak hát a többségnek tériszonya van, ha nem láncolják oda valamihez magukat.
  • dorje #71
    Na szerintem ez a baj az emberi aggyal.
    Nevezetesen, sok egyednél képtelen beépíteni a világnézetébe, ha valami kérdésre nem tudja megadni a választ.
    Részemről, ha megkérdeznék, hogy valós esemény-e a működő tudatnak a test elhagyása, és erre csak igen/nem választ adhatok, akkor a nemet válaszolom.
    De itt nem jó a kérdés, ugyanis a jó válasz a "nem tudom". Viszon 99%-ra teszem a "nem"-et. Azt nem értem, hogy miért ragaszkodik a legtöbb ember "szoftvere" a válasz egyértelmű eldöntésére, amikor NINCS elég infó hozzá.
    A legmegrögzöttebben vallásos ember sem tudja biztosan, hogy létezik-e Isten, csak kiválaszja magának az "igen'-t, és ezt lóbálva vitatkozik másokkal. (Igaz ez persze a megrögzött ateistákra is, csak az ő válaszuk sokkal közelebb áll az igazolható valóság jelenségeihez.)
    Ha már kvantumfizikai jelenségekre épül a világunk, nem lehetne mondjuk ezekre is kiterjeszteni a valószínűségeket?
    Szerintem a lényeg az, hogy ne akarjon az ember talajt képzelni a lába alá, ha egyszer nincs. Röpködjön csak nyugodtan, eddig sem esett le. :-)
  • physis #70
    Van magyar cikk „Tudatos álmodás” a magyar Wikipédián, csak ma találtam rá véletlenül.
  • dez #69
    Amúgy "tök muris", x év után újra benézve ide, hogy már vagy 10 éve kvázi ugyanazok ugyanazt mondják... Kicsit ugyan lustábban forog már a megakadt lemez. Már nem mentek bele a részletekbe a viták során -- minek, már tudjátok, úgysem tudjátok meggyőzni egymást, most már csak röviden leírjátok az álláspontotokat, nehogy kicsit is eltolódjanak a határok. Na de majd jönnek a reformok, ha valaki jobb létre szenderül...! Csak győzzük kivárni.
  • dez #68
    Mielőtt végleg meggyőznéd magad arról, hogy eleget tudsz már az agyműködésről ahhoz, hogy ilyen kijelentéseket tehess, tudj meg egy kicsit többet a tudatról...
  • dez #67
    Max. azt tudod bizonyítani, hogy az általad váltig védett, newtoni fizikánál nem továbblépő világképedbe nem fér bele a dolog. Kár, hogy a newtoni fizika értelmezési tartománya kissé szűkös, más szóval messze nem írja le a valóságot.
  • KopaszIsten #66
    Ja ilyen nekem is volt. Azaz fel tudom magam ébreszteni, ha szorult helyzetbe kerülök az álomban. :)

    willcox érdekelne a cáfolat.

    nexus6 ez a repkedés jó buli. Én is imádok repülni álmomban. :)

    Más:
    Zuhanó érzés: általában olyankor tényleg leesel az ágyról. :D Földön koppanva persze ált. felébredsz, de előtte azt álmodod, hogy zuhansz. Ilyenem is volt.

    Ébredés után nem tudsz mozogni, csak nézni: (ezt mások is kifejtették lentebb) van ilyen ébredés utáni paralízis, mikor az agyad csak egy része ébred fel, és a mozgatásért felelős részek nem. Szar érzés, volt ilyenem (is). Pár perc után elmúlik magától, vagy erős akarattal (gondolni, hogy mozogni akarsz...) siettethető.

    Általában arról álmodik az ember, ami lefekvés előtt, vagy a nap folyamán nagyon foglalkoztatta az embert és\vagy nem tudta feldolgozni. (Pl. akciófilm, vagy egész napos FPS után tuti hogy lövölde lesz álmodban is. :D) Állítólag sok mindent ilyenkor dolgoz fel az agy. Pl. tanulásra rá kell aludni, stb. Nap közben nem érkezik mindent feldolgozni az agy, mert a laggolás nem megengedett funkció. :D Pl. sokkal jobban (nagyobb frissítéssel (pl. hány egymást követő állóképet látunk mozgónak), képminőségben) lát a szemünk, mint amivel az agyunk dolgozik, de lebutítja a képet, hogy könnyebb legyen feldolgoznia. Kicsit vicces, de így hallottam, láttam. :)
  • KopaszIsten #65
    Tudsz ehhez dobni magyar nyelvű oktató anyagot? Én kipróbálnám. :D

    Amúgy 1-2x nekem is volt már, hogy rájöttem, hogy álmodok álom közben, és onnantól tök buli volt irányítani az álmot. :D