Hunter

Hibernációhoz hasonló állapotot értek el

Sikerült laboratóriumi egereket "felfüggesztett életműködés" közeli állapotba hozni, ami reményt adhat az embereknek is a hibernálás lehetőségére.

Ha az elv átültethető, akkor lehetővé válik az asztronauták egy hibernációhoz hasonló állapotba helyezése a hosszú űrrepülések idejére, ami eddig csak a sci-fikben létezett. Egy seattle-i csapat a Science magazin oldalain számol be a témában elért eredményeiről. Esetükben a felfüggesztett életműködés egy organizmus minden látható életfolyamatának visszafordítható megszűnését jelenti.

A Washington Egyetem és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói az egereket egy olyan kamrába helyezték, melynek levegője 80 ppm hidrogénszulfidot (H2S), a jellegzetes záptojás szagú gázt tartalmazta. Ez a gáz magas koncentrációban halálos, azonban az emberben és az állatokban is termelődik. Az elméletek szerint a testhőmérséklet és a metabolikus tevékenység szabályozásában játszik szerepet.

Az űrutazásokban betölthető lehetséges alkalmazása mellett egy hibernációszerű állapot indukálása a gyógyászatban is nagy segítséget jelentene. A kutatás vezetője, dr. Mark Roth szerint a rák kezelésének új útjait nyithatná meg a módszer, valamint megóvhatná a szerveket és a szöveteket egy elégtelen vérellátásból adódó sérüléstől, esetleg a haláltól is.


dr. Mark Roth

A hibernáció állapotában a test sejtjeinek tevékenysége szinte mozdulatlanná lassul, drámaian lecsökkentve az élőlény oxigén szükségletét. Ha az embereket sikerülne mentesíteni oxigénfüggőségüktől, időt nyerhetnének egy kritikus állapotban lévő beteg esetében, aki egy szervátültetés listán vagy egy műtőben várakozik, mondta Dr. Roth. "Ennek a molekuláris mechanizmusnak a manipulálásával rengeteg, a vér- vagy oxigénellátás elégtelenségével kapcsolatos emberi betegség kezelését forradalmasíthatnánk" - magyarázta, hozzátéve, hogy valószínűleg injekcióval hoznák létre a hatást mintsem a gáz belélegeztetésével.

A legújabb tanulmányban dr. Roth és munkatársai megfigyelték, hogy a levegő és a H2S keverékének belégzése után az egerek mozgása perceken belül leáll, és látszólag elvesztik eszméletüket. Az állatok légzésszáma a percenkénti 120-ról 10-re csökken. Ez idő alatt metabolizmus mértéke megdöbbentő módon 90%-kal zuhan, testhőmérsékletük 37 Celsius fokról 11-re esik vissza. Hat óra elteltével az egerek a keverék helyett újra friss levegőt kaptak, ekkor a metabolizmus mértéke, valamint testhőmérsékletük visszatért a normális értékekre és a tesztek azt mutatták, hogy nem szenvedtek károsodást.

A tanulmány társszerzője, Eric Blackstone elmondása szerint a következő lépés a kísérlet nagyobb állatokon való elvégzése lesz. Az egerek általában nem alszanak téli álmot, azonban képesek egy hasonló állapot elérésére, amennyiben nem tudnak elegendő élelemhez jutni. "Ha sikerül manipulálni az állatok metabolizmusát, úgy hogy az az embereken is alkalmazhatóvá váljon, akkor rendkívül széleskörű alkalmazásai lehetnek" - jegyezte meg John Speakman, az Aberdeen Egyetem zoológiai professzora. "A hadsereg is érdeklődik a rövid távú hibernálás után megsérült katonáik harctéri stabilizálásához."


Az ESA asztronautája, Wubbo Ockels egy speciális alvózsákkal

Az európai űrhivatal, az ESA tudósai szintén kutatják hibernációszerű állapotok lehetőségét. "A levegővel való manipulálás jó iránynak tűnik, mivel rendkívül gyorsan szétterjed a testben és nem kell belsőleg irányítani" - magyarázta Mark Ayre, az ESA hollandiai Fejlett Koncepciók Csapatának vezetője. "Mi a felfüggesztett életműködést víz- és élelemtakarékossági célokból kutatjuk, ami elengedhetetlen egy öt éves, vagy akár annál hosszabb űrutazásnál. Nem mindegy mivel töltjük fel az űrhajó rakterét. A másik szempont a lélektani problémák elkerülése. Ha az emberek ébren vannak, akkor valamivel le kell kötni őket, ami megint csak a rakomány növekedését eredményezi."

A hibernációszerű állapot létrehozása a rákkutatásban is fontos lehet, lehetővé téve a betegeknek erősebb sugárzás elviselését anélkül, hogy az egészséges szöveteik sérülnének. A ráksejteknek nincs szükségük oxigénre a fejlődéshez, ezért jóval ellenállóbbak a sugárterápiákkal szemben. "Jelenleg a rákkezelések legtöbb formája már jóval azelőtt elpusztítja a normális sejteket, mielőtt végezne a tumor sejtekkel. Egy metabolikus hibernálás indukálásával legalább kiegyenlítenénk az egészséges szövetek esélyeit" - tette hozzá dr. Roth.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #40
    azt kéne tudni, hogy a weta hogyan csinálja, hogy akár meg is fagyhat és ha kiolvad, utána újra él, nem sérülnek meg a sejtjei?
  • ttt ttt #39
    Na mondjuk simán összehányhatod magad egy kén gőzős környezetben, persze embere válogatja.
    Injekcióval gyorsabban és a "mellékhatások" csökkentésével el lehet a kívánt hatást érni. nem is beszélve azokról a felhasználási területekről, ahol erre nem lenne hely, idő.
    (Valószínűleg a fejed szinte tuti fájni fog utána. Egyszerű gyakorlati példa a túl kénezett bor - a ként a bor javítására, minőségének megőrzésére, stb is használják -, melyet kis mennyiségben elfogyasztva is simán szét szakad az alany feje a fejfájásban. Nem csak olvastam, tapasztaltam is :-()
  • jeec #38
    nygon = nagyon
  • jeec #37
    Ja, az agyszövet nagyon érzékeny arra, ha nem kap elég oxigént. Azonban az, hogy a meglevő (testen belül) oxigén meddig tart ki, az nygon nagy mértékben változhat a test aktuális állapotának a függvényében.
    Szóval pl. ha egy agyi érelzáródás történik (stroke, ha jól tudom), akkor az elzárt ér által ellátott agysejtek nagyon gyorsan elhalnak, itt nem több percről van szó, hanem hamarabb.
  • jeec #36
    5 perc 45 másodperces merülést már én is csináltam. Jelentem az agyhalál még igen messze volt. :)
    Kb. 10 perc körüli merülést csinál a viágbajnok jelenleg egy levegővel. Valóban nagyon fontos, hogy hogyan kontrollálod a tested (tudati úton), mondjuk úgy: mennyire lazulsz bele a gyakorlatba.
    A test átkapcsol "stand by" üzemmódba, és szinte alig fogyaszt oxigént a merülések alatt. Ennek az állapotnak az elérése kezdetben nehéz, és rávezető gyakorlattal sikerül (egyre hosszabb idejű merülések), később rutinból is megy.

    Ja, senki ne próbálja ki egyedül, mert ha elájul - na ez az igazi "stand by" az agynak - akkor könnyen fulladás lehet a vége! Ez komoly.
  • dez #35
    Hmm, hát én meg magam meditálok. 8 éve. ;) Mondjuk jóginak nem készülök. (A meditációnak vannak nagyon is "világi", sőt értelmes céljai is.) Viszont emellett olvasgatok is. Így tudom, hogy a jógik szinte teljesen ki tudják magukat kapcsolni. Annyira, hogy utána maguktól nem is ébrednek fel, csak külső segítséggel (amihez elég a segédjük). És ehhez bizony nem csak a szívverésüket lassítják le, mert az még bőven kevés lenne. Nem csak ehhez, hanem az alábbiakban itt leírt "fél órás merülés"-hez is. A "sima" szívlelassításhoz még nem kell joginak lenni.

    (Ez zárójeles megjegyzés: attól, hogy valaki azt állítja magáról, hogy kineziológiával és meditációval foglalkozik, még lehet, hogy ezt teljesen kezdő, amatőr módon teszi. Tele vannak egyes újságok egy hétvégés "kineziológia-oktatás" hírdetésekkel.. És a meditációról is érdekes fogalmaik vannak egyeseknek, azt híszik, leülnek merengeni egy kicsit egy füstölő mellé, az már komoly meditáció.)

    Gáz/injekció: ha ilyen hibernált állapotba kerüsz, hát bizony nem fogod érezni a szagokat. Azt a pár percet viszont ki lehet bírni, amíg hat. Ugyanakkor az injekció egyszerűbb (ha egyátalán beválik - az lassabban árad szét a szervezetben, azt még nem próbálták), nincs szükség hozzá légmentes kabinra. Ennyi.

    Én sem beszéltem anaerob állapotról, hanem pusztán arról, hogy vannak a szervezetben anaerob mikroorganizmusok, amiket nem zavar, hogy lecsökken az oxigénkoncentráció a szervezetben. Az alacsonyabb testhőmérséklet bizonyára lassítja a mikroorganizmusokat is, de talán egyes fajokat kevésbé, mint magát a szervezetet, így ha évekig tart a dolog, lehetnek belőle gondok. (Még akkor is, ha a bennünk lévő [igen sok] mikroorganizmus normális esetben épp a testünk munkáját segíti.)

    Meditáció/hipnózis: senki sem mondta, hogy ezek egyformák lennének. Éppenhogy a különbségekről írtam. (Egy gyakorlott meditáló el tud érni olyat, amit egy hipnotizált nem-meditáló nem, és fordítva.)
  • nickname #34
    attol hogy a "haverod apukája bankár" nem biztos hogy gazadag leszel, de ha nyitott szemmel jársz és érdeklődsz akkor lehet hogy tudsz valamit tanulni az okosabb emberektől ami esetleg hasznodra válhat abban hogy gazdag légy - ha ez a célod.
  • sz4bolcs #33
    Haverom apukája bankár... most gazdag leszek?
    tanár ... okos
    takarítónő ... tiszta
    orvos ... egészséges
    kocsmáros ... részeg
    pap ... szent (:PPP)
    sírásó ... hulla

    Azért van mit tanulni az emberektől

    És érdekes témák. :)
  • nickname #32
    Nem néztem utána... csak van ismerősöm akinek az édsannya kinezologiával és meditációval, meg hasonló "spirituális" dolgokkal foglalkozik. És ő révén tudom, hogy az olyan palik akik ilyen sokáig birják kis helyeken a szivverésüket (amit meg lehet tanulni, mert van idegi összeköttetés a szürke állományoddal) lassitják le és ezáltal kevesebb energiát és oxigén használnak.... egyébként pedig te is ugyanazt mondtad amit én hogy nem tudod kikapcsolni magad. ;-)

    A gázos injekciós kommentemmel mi nem stimmel?... a cikk irja. Az meg tény hogy az ember nagyon bűdösben nem érzi magát, -legalábbis én nem - sőt néha hányigere és fejfájása lehet.

    Nem beszél a cikk semmiféle anaerob állapotról, csak azt emliti, hogy csökken az oxigén szükséglet. Másrészt ha a testhömérsékleted lecsökken a benned folyó kémiai -ezáltal biologiai- folyamatok lelassulnak, beleértve a baktériumokat is... ez a lényege az egésznek. Bár lehet hogy vannak bizonyos gomba és baktériumfajok akiknek kedvez az alacsonyabb hőmérséklet (is), de szerintem azok nem élnek meleg élőlényekben (de ebben a részében nem vagyok teljesen biztos).

    Mellékesen a hipnózis és a meditáció nagyban különbözik és amennyire tudom (de erre sem teszem a fejem) nem orvosoknak hanem legfeljebb pszihoknak tanitják. A "szivlassításhoz" meditálni kell.
  • sz4bolcs #31
    ...Nem tudom, én csak néha olvasok vasárnapi blikket, de sokszor csak ránézek pár cikkre, és leteszem. Nem bírom azt az információ-áradatot :-)