Hunter

MRI letapogatással olvasnák az álmokat

Japán kutatók MRI alkalmazásával képesek megállapítani milyen képeket látnak az emberek az alvás korai szakaszában.

A Science szaklapban megjelent tanulmány szerint mindezt 60 százalékos pontossággal végzik. A Yukiyasu Kamitani professzor által vezetett csapat most azt szeretné megtudni, hogy az agytevékenységet fel tudja-e használni az álmodás más aspektusainak, például az alvás közben átélt érzelmek vizsgálatához. "Szilárd meggyőződésem volt, hogy lehetséges az álmok dekódolása, legalább az álmodás bizonyos formáinál... nem lepődtem meg az eredményeken, ugyanakkor nagyon izgatnak" - mondta Kamitani professzor, a kiotói ATR Számítási Idegtudományi Laboratórium munkatársa.

Az álomfejtés az ősi egyiptomiak óta érdekli az emberiséget, a tanulmányban részt vevő kutatók azonban jóval közvetlenebb módot találtak éjszakai vízióink megcsapolására, három ember agyfunkcióit követték nyomon MRI letapogatással, miközben aludtak. Amint a kísérletben részt vevő alanyok kezdtek álomba merülni a letapogató berendezésekben, a kutatók felébresztették őket és megkérték, számoljanak be arról, amit láttak, mindezt több mint kétszázszor ismételve meg. Minden képet, legyen az akármilyen szürreális, feljegyeztek, majd egy adatbázist készítettek belőlük, melyben a képeket különböző vizuális kategóriákba rendezték. Ezután újabb MRI letapogatásokat végeztek, ezúttal azonban az alanyok ébren voltak és közben képeket mutattak nekik, így a kutatócsoport láthatta az agytevékenység pontos, az adott képhez kapcsolódó sémáit.

Az alvás közbeni tesztek következő fordulójában a kutatók már meg tudták jósolni a letapogatások alapján az álmokban látott dolgokat, mindezt 60 százalék pontossággal. "Képesek voltunk felfedni az álmok tartalmát az alvás közbeni agytevékenységből, ami egybehangzott az alanyok későbbi beszámolóival" - magyarázta Kamitani professzor.

A kutatók most a mélyebb alvásba szeretnének betekinteni, ahol a legszínesebb álmok alakulnak ki, illetve arra is kíváncsiak, vajon az MRI alkalmazásával képesek lennének-e megállapítani az alvás közben átélt érzelmeket, illatokat, színeket és cselekményeket. "Ettől még egyértelműen messze járunk, azonban nincs okunk feltételezni, hogy mindez lehetetlen lenne" - nyilatkozott a BBC-nek Mark Stokes, az Oxford Egyetem kognitív idegtudósa, aki szerint a japán kutatás egy újabb lépés az álomfejtő gépek irányába. "A legnehezebb része a munkának az agytevékenység és a jelenségek közötti szisztematikus térképezés. Mindezt egyénenként kellene elkészíteni, ami azt jelenti, hogy soha nem fogunk tudni megalkotni egy általános eszközt, ami bárkinek az álmát kiolvassa"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #31
    Az ideális pasi egyrészt, gazdag, az az nem unalmas, férfias, az az nem unalmas, esetleg van valami hobbija, pl jachtozik, ami pláne nem unalmas, esetleg másik hobbija a gengszterkedés, ami kifejezetten izgalmas, főleg, hogy tuskó és néha verekszik (ha az asszonykát is elkapja az még belefér).

    Na most ezzel szemben egy őszinte, érzelmekben gazdag, természetében roppant béketűrő, de anyagilag némileg korlátozott, édesanyjával együttélő fiú vajon mennyire rúg labdába?

    A tuskóság (egyszerűség) és az őszinteség az két különböző dolog. Egy őszinte srác, aki agyilag is ott van a toppon azért nem igazán manipulálható, max racionálisan meggyőzhető, az meg mint tudjuk nem a hölgyek erőssége.
    :D
  • qrd0xQSt2rdvnu #30
    "a csajok ezért szeretik az ilyen eccerű "férfias" krapekokat, mert végtelenül manipulálhatók"
    Hát ez nekem új. Én épp azt tapasztalom, hogy a csajok az ideális pasira hajtanak és pont, hogy leszarják azt, aki egyszerűen csak őszinte. az unalmas nekik...
  • immovable #29
    Te mindenhol ott vagy te mocskolódó.?
  • GaborT28 #28
    Eredet
  • NEXUS6 #27
    Hasonlót egyfajta hazugságvizsgálónak is lehetne használni. Valahol olvastam, hogy a tök ismeretlen képekre máshogy reagál az agy, mint az ismerősökre. Azt nem lehet kiszűrni, hogy mit látott, de hogy látta már azt igen.

    Szal pl gyilkosságokról mutogatnak képeket a gyanúsítottnak, amiben benne van az aktuálissal kapcsolatos pár kép is. A gyilkos agya jelezni fog rájuk, függetlenül attól, hogy a normál bőrellenálláson alapuló hazugságvizsgálót hogy manipulálja.
  • Inquisitor #26
    Nekem egy másik kísérlet sorozat rémlik, az nem japán volt, ahol egy csomó embernek mutogattak véletlen szerű képeket. A képeken bizonyos szituációk, tárgyak, fogalmak voltak és persze többféle verzióban ... aztán rögzítették az agyhullámokat amit "okoztak". Majd később a gép megpróbálta kitalálni éppen melyik képet vagy melyikhez hasonlót lát a kísérleti alany.

    Japánoknál meg volt a "brain machine" kísérlet sorozat, ahol a gép megpróbálja az alany mozgássorát kiolvasni és leutánozni. Egy másik kísérleti sorozatban meg ki kellett találnia melyik végtagra "gondol" az alany. Hát még jó sokat kell melózniuk ezekkel ...
  • Inquisitor #25
    Paranoia 1.0 film? Ott reklám vírusokat csináltak embereknek ... csak elromlott. :D
  • NEXUS6 #24
    Milgram-kísérlet
    Na ez meg még dúrvább volt, és mutatja, hogy miért képes az emberek nagyrésze bármit kiszolgálni, elfogadni ha a rendszerben felettük levő erre utasítja őket, vállalja a felelősséget.

    És ugye érdekes lett volna megnézni azt is, hogy azok akik esetleg hezitáltak, mert nem szadista barmok, azok amikor kiderült a dolog, hogy racionalizálták egy konfliktust, gyak valakinek a megölését.
  • Tetsuo #23
    Na igen, az ember konnyen konformizalodik.
    Eleg megnezni az Ash-kiserletet. Szerintem az eredmenye durva.
  • NEXUS6 #22
    Egy egész jó kis cikk.