Hunter

A Holdat is okolhatjuk a rossz alvásért

Sokan panaszkodnak kialvatlanságra teli hold idején, amit egy kutatás most először tudományos bizonyítékokkal is alátámaszt.

Az eredmények igazolják, hogy az ember a civilizált világ kényelme ellenére még mindig reagál a Hold geofizikai ritmusára, amit egy cirkalunáris, vagyis holdritmus óra vezérel. "A holdciklus befolyásolja az emberek alvását, még akkor is, ha nem 'látjuk' a Holdat és nem is vagyunk tudatában az aktuális holdfázisnak" - taglalta a kutatást vezető Christian Cajochen, a Baseli Egyetem munkatársa.

Az új tanulmányban a kutatók 33 önként jelentkezőt figyeltek meg alvás közben. A két korcsoporthoz tartozó kísérleti alanyok agytevékenységének mintáiból, szemmozgásából és hormonkiválasztásából származó adatai azt bizonyítják, hogy teliholdkor az alvással kapcsolatos agytevékenység 30 százalékkal csökken, emellett átlagosan 5 perccel tovább tart az elalvás, illetve összességében 20 perccel kevesebbet is alszunk.

Maguk a kísérletben résztvevők is rosszabb alvásra panaszkodtak telihold esetén, illetve csökkenő melatonin szinteket mértek náluk. A melatonin az alvási és ébredési ciklust szabályzó hormon. "Ez az első megbízható bizonyíték a holdritmus emberi alvásszerkezetre gyakorolt hatására, amit egy rendkívül kontrollált laboratóriumi protokollal mértünk" - írták a kutatók.

Cajochen kiemelte, hogy ez a cirkalunáris ritmus a múltunk maradványa lehet, amikor a Hold még szinkronizálhatta az emberi viselkedést, különös tekintettel a reprodukcióra, ahogyan azt más állatok esetében is teszi. Ma a Hold hatásait elnyomja az elektromos világítás és a modern élet más aspektusai. A kutatók szerint érdekes lenne mélyebbre ásni a cirkalunáris óra anatómiai elhelyezkedésébe, valamint molekuláris és agysejti hátterébe, mivel könnyen lehet, hogy a Hold más viselkedésbeli szempontokra, például kognitív teljesítményünkre és a hangulatunkra is hatással van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zero 7th #16
  Szerinted úgy mégis ki a faszom rendel ilyen kutatást, és milyen érdeke fűződik az ilyen vagy olyan kimeneteléhez?

  Sokkal valószínűbb inkább az, hogy az agyadra mentek az idióta összeesküvés-elméletek...
 • matatom #15
  Ja, és még valami. Amit írtál az finoman szólva pontatlan. Az árapály hatás ciklikusságát elsődlegesen a Föld saját tengelye körüli forgásához viszonyított nagyon lassú Hold Föld körüli forgása okozza. 1 nap szemben a 28 nappal. Az emiatt kialakuló vándorló gravitációs hatás miatt jár körben az árapály hatás a Földön durván 6 óra 12,5 perces ciklussal (ár és apály közötti periódus).

  Ehhez adódik hozzá az általam említett Nappal történő együttállás ami az árapály mértékét befolyásolja. Ez bizony a holdfázissal, azaz pontosan a Hold Föld körüli keringésével, más megközelítésből a Nappal történő együttállással függ össze.
 • matatom #14
  "Az árapály gravitációs hatása nem a holdfázissal áll kapcsolatban,hanem a Hold Föld körüli keringésével (ugyanigy a holdfázisok is a keringéssel állnak kapcsolatban, és nem a holdfázis irányítja a Föld körüli keringést)."

  Elsősorban nem a holdfázissal áll kapcsolatban, de azzal is. Amit írsz, az csak a történet fele, igaz a nagyobbik, de nem elhanyagolható, hogy a keringés folyamán a Nappal történő együttállás megnöveli a hatást. Ezért van teliholdkor erősebb árapály (Nap-Föld-Hold), és újhold idején pedig a legerősebb(Nap-Hold-Föld). Előbbinél nyilvánvalóan azért erősebb az utóbbi, mert a Nap és Hold egyazon oldalon maximális gravitációs hatást produkálnak. Amennyiben a szervezetben kialakult egy egy ennek megfelelő biológiai óra, úgy hogy a szervezet megtanulta, hogy miden második legerősebb gravitációs hatás, azaz telihold egybe esik a világos éjszakákkal, tehát a veszélyesebb éjszakákkal, akkor akár a fény változása nélkül is megmaradhat bennünk ez biológiai óra csupán a gravitációs ingadozásra támaszkodva, vagy akár annak hiányában is. Ez esetben nyilán egybe kell esnie a holdciklussal azaz az egy holdhónappal.
 • Fbn Lx #13
  GYAH
 • hugi00 #12
  Az nem a hold fenye, hanem a napé, a hold csak visszaveri. KO :)
 • Culram #11
  Én nem csak rosszul alszok ez alatt, hanem hülyeségeket is álmodom. Még azt tapasztaltam, ha a hold fényét ilyenkor kizárom a szobából akkor csökken a hatása.
 • mkfdd #10
  Én is rosszul szoktam áludni teliholdkor. Állandóan vonyítanak a szomszéd kutyái
 • pixx #9
  Én úgy tudom, teli hold alatt régen vadászni mentek. És azok alszanak rosszul, akikben van ebből a génekből még. Vagyis a szervezetük még emlékszik erre.
  Mondjuk én telihold alatt szinte nem is alszom. Régebben csak-csak, de mióta átléptem a 30-t, már szinte semmit se alszok. És évről évre rosszabb...
 • Amergin #8
  Nálam meg éppen fordítva van: holdtöltekor úgy alszom mint a tej Pontosabban már délutánra úgy elfáradok, hogy szinte nem birok ébren maradni és muszáj aludni egyet és ez holdtöltekor gyakrabban fordul elő.
  Ez akkor is így van, ha nem is látom a holdat 1-2-3 hónapig (összel-télen az állandóan borús idő miatt pl.)
  Ha a telihold eltévesztené a ritmusát, akkor hozzám be tudná állítani magát ismét
  Szóval az alvási szokások és a holdciklus változása közötti kapcsolatban lehet valami...
 • phoenix9876 #7
  Az árapály gravitációs hatása nem a holdfázissal áll kapcsolatban,hanem a Hold Föld körüli keringésével (ugyanigy a holdfázisok is a keringéssel állnak kapcsolatban, és nem a holdfázis irányitja a Föld körüli kernigést).
  Ez a cikk nem sok dolgot irt le, igy igazából nem lehet tudni, hogy mire véljük az egészet. Viszont ahhoz, hogy a holdfázissal kapcsolatos kutatások megbizhatóak legyenek, olyan embereken kell kisérletezni, akik nem tudják, hogy ez a kutatás célja, vagy olyan állatokkal, melyek laborban nőttek fel, és nem láttak még teliholdat. Ha már eleve tudjuk, hogy mikor milyen holdfázis várható, illetve mi a kutatás célja, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a helyes eredményt kapjuk meg. Ha látjuk a Holdat, akkor eleve másként alakul a kutatás eredménye. Nem hiszem, hogy az emberek, akiket vizsgáltak, legalább egy évig be voltak zárva, és abszolut nem tudtak semmit az egészről, sem a holdállásról, hiszen önként jelentkezők voltak (önként meg általában olyanra jalantkeznek, akik tudják, hogy mire jelentkeznek, érzékenyek a Hold világitására, emiatt beállt a szervezetük arra a ritmusra, ami miatt ha nem látják a Holdat, még lehet akkor is reagál a szervezetük (bár ez nem biztos, hisz volt oylan kutatás, mely esetben teljesen elszigetelve egy ember pár napig, vagy pár hétig volt kajával, vizzel, de 1-2 nap után teljesen elvesztette az időérzékét, és az alvási ritmusa is felborult. Tehát sokat számit az életvitel, és a fények (akár msterséges, akár természetes) viszonyai.
  Amikor bevilágit az ablakon a Hold, elképzelhető, hogy nem tudok jól aludni.
  Az állatok is reagálnak a nagy fényes Holdra, hisz jelentősen megváltoztatja a fényviszonyokat. Erősen felhős időben már ez kevésbé tevődik fel.