Berta Sándor

Az európai versenyhivatal foglalkozhat a Google befolyásával

Andreas Mundt, a német szövetségi versenyhivatal elnöke úgy vélte, hogy az amerikai keresőcég térnyerése előbb vagy utóbb olyan komoly problémát fog jelenteni, amit európai szinten kell majd orvosolni.

Az 51 éves vezető 2000 óta dolgozik a német szövetségi versenyhivatalban és két évvel ezelőtt nevezték ki elnöknek. Korábban a szövetségi gazdasági minisztériumban dolgozott. A véleménye - pozíciójából adódóan - rendkívül fontos és meghatározó. Az internetet egyértelműen a Google és a Facebook uralja, ezért lényeges, hogy a szabályozó hatóságok miként kezelik ezt a helyzetet.

"A világhálón a cégek gyorsan megerősödhetnek, de ugyanilyen gyorsan el is tűnhetnek. Az online piac rendkívül gyors tempóban változik. Közel két évvel ezelőtt még nem volt alternatívájuk az Apple okostelefonjaihoz készített alkalmazásoknak, ma viszont már itt van az Android, ami az Apple egyik jelentős konkurensének számít. A lényeg az innovációk versenye: akinek van egy jó ötlete, azt hamarabb tesz szert nagyon magas piaci részesedésre. A Google azonban különleges helyzetben van, különösen az online hirdetési piacon. Éppen ezért válhat problémává, annak ellenére, hogy eddig egy versenyfelügyelet sem állapította meg, hogy visszaélt volna a piaci fölényével és hatalmával. A cégnek Németországban 90 százalékos piaci részesedése van a keresők területén. Ezek olyan folyamatok, amelyekkel a hatóságokon mindenképpen foglalkozniuk kell, az Európai Bizottság azonban hatékonyabban tud ezzel a kérdéssel foglalkozni, mint a nemzeti szervek" - mondta Andreas Mundt.

A német szövetségi kartellhivatal elnöke ezután arra tért ki, hogy a világháló elterjedése miatt miként változhat meg a nyomtatott sajtóorgánumok helyzete. Szerinte az internetnek köszönhetően az egyes sajtóorgánumok összeolvadnak, számos hirdető az újságokból a világhálóra viszi költéseit. A tartalmak szintén az internetre vándorolnak, ez azonban önmagában nem feltétlenül jelent a piaci versennyel kapcsolatos problémákat. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a felhasználók az újságok helyett egyre gyakrabban a világhálóról szerzik be az információkat, ennek a modellnek azonban a tartalmakon keresztül a nyomtatott újságok is részét képezik. Számukra az a kihívás, hogy olyan üzleti modelleket találjanak, amelyek segítségével nyereséget termelhetnek.

A Google-t korábban számos támadás érte. Dennis Kneale, a CNBC amerikai televízió munkatársa úgy nyilatkozott: "Az arroganciájuk miatt elveszítették az ellenőrzést tetteik fölött. Azt hiszik, hogy minden dologban amibe belekezdenek, lekörözhetik az egész világot, túl magabiztossá váltak." Ám voltak keményebb vélemények is. Hermann Maurer professzor, a Grazi Műszaki Egyetem munkatársa úgy gondolta, hogy a Google-t fel kell darabolni, mivel fenyegetést jelent az egész emberiségre. Maurer ezt azzal indokolta, hogy a konszern semmibe veszi látogatói személyes adatainak védelmét, ráadásul monopolisztikus magatartásával veszélyezteti az ember, mint egyén érvényesülését, emiatt hosszútávon az egész világgazdaság komoly veszélyhelyzetbe kerülhet. Tény, hogy az elmúlt években aggasztó méreteket öltött az informatikai óriáscégek hatalma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #14
    Ja szintén. Inkább ők ha már választani kell. Eddig elég jól megoldották hogy nem kell mindenért fizetni. Ha az OS-ük is kijön akkor kíváncsi leszek mekkora pampogás lessz.

    bár igaz kontroll mindíg kell. De ha nem fizettek szénné mindenkit akkor max a programjuk lehetne gázos de ott a bing meg a többi röhej keresők mégis őket választja mindenki. Kereslet kínálat vagy hogy is van ez.
  • finizlik #13
    Ha lehetne választani, hogy kire bíznám az összes adatomat a Microsoft , Facebook, Google hármasban, akkor gondolkodás nélkül a Google-t választanám.

    Messze a legbiztonságosabb és ő figyelembe is veszi a felhasználóit.
  • fergusonpapa #12
    első sorodban a válasz :)
  • mousee #11
    Kell nekik a zsé :)

    Amúgy MS-t megvágták mert nincs alternatívája (nélküle rengeteg program nem fut, erősen sarkítva "minden csak windózra van megírva").
    Google monopol a keresőpiacon, mert jó, mindenki ismeri, de baromira nincs rákényszerülve hogy használja. Tökéletesen tud keresni bármely konkurens keresővel, nem szenved ezáltal semmiben sem hiányt.

    Szal nem értem a versenyhivatal miért pattog.
  • fauszt #10
    Mindennel foglalkoznak csak azzal nem amivel/akikkel kéne a "nagyeszűek"
    Egy kutya mind!!!A valós gondok megoldása helyett és a valós munka helyett ilyen semmitérő munkával és "hírekkel" baszogatják/riogatják a mamlasz,birka népet!
    10-20 év múlva a google lesz a legkisebb gondunk de tudván...a vélemény olyan, mint a segglyuk. Mindenkinek van, de senki nem kíváncsi a másikéra.
  • G_ArchAngel #9
    Megbuntettek a Microsoftot, Intelt, Applet, most a Google jon. Szarban van az euro, kell a 'tamogatas':)
  • qetuol #8
    nem tudom miért, de ha a fb és a gugli közt kéne választanom, akkor inkább bíznám minden adatomat a guglira...
  • wraithLord #7
    Versenyhivatal...
  • szabolacika #6
    igen megtagadta pár országnak az adatok kiadását, de volt olyan is akinek kiadta a felhasználók engedélye nélkül
  • Fenrir #5
    #2