Berta Sándor

Megnyitották a Google berlini kutatóintézetét

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a német fővárosban az Alexander von Humboldt Internet és Társadalom Intézet nevű kutatóközpont, amelynek munkájában összesen négy szervezet vesz részt.

Az új intézet egyik igazgatója Thomas Schildhauer, aki a Berlini Művészeti Egyetemen tanít professzorként. A Google a következő három esztendőben összesen 4,5 millió euróval támogatja az intézményt. Az első rendezvényen, amelynek fő témája a digitális világ jövője volt, összesen 250 tudós vett részt a világ minden tájáról.

"Az internet természetesen nem pótolja a napilapokat, inkább kiegészíti azokat. Ugyanakkor jelenleg az figyelhető meg, hogy megjelent a végfelhasználói eszközök új generációja, amelyek teljesen másként fejlődtek, mint ahogy azt eredetileg prognosztizálták. A tábla PC-knek és az e-könyv olvasóknak köszönhetően a sajtótermékek más médiaformátumokban is elérhetővé váltak. A felhasználókban rendkívül nagy készség és energia van arra, hogy részt vegyenek az internet formálásában. Ezt a folyamatot szeretnénk pozitív csatornákba terelni. Példaként említhető, hogy Izlandon az emberek a világháló segítségével részt vesznek az új alkotmány kidolgozásában. A cégek pedig megkérik az ügyfeleiket, akiket korábban nem is ismertek, hogy online mondjanak véleményt a termékeikről és a szolgáltatásaikról. Az internet egy eszköz, ami lehetővé teszi, hogy jobb döntéseket hozzunk. Nevezhetjük akár egy jobb marketingeszköznek is" - jelentette ki Thomas Schildhauer.

Az intézet igazgatója szerint az internet előnye leginkább abban keresendő, hogy az emberek bárhol hozzáférhetnek az információkhoz és olyan megoldásokhoz, amelyek könnyebbé teszik az életüket. A Google különböző berlini intézményeket keresett meg és egy új szintre akarta helyezni az együttműködést. A fő kérdés természetesen az, hogy a világháló milyen hatást gyakorol a társadalomra. A szakemberek elsőként azt vizsgálják meg, hogy az internet miatt miként változik meg a jogrendszer, ide tartozik többek között a személyes adatok kezelése is. Emellett felmerül az a kérdés is, hogy miként lehet a világhálón keresztül kihasználni a gazdaság innovációs erejét.

"Meggyőződésem, hogy intézetünk a következő években egy olyan pozíciót vív majd ki magának, amelynek segítségével egyaránt segítheti a politikusokat és a cégeket a helyes döntések meghozatalában. Nagyon fontos, hogy felvilágosítsuk a felhasználókat, de az is, hogy szabályozzunk bizonyos kérdéseket. Napjainkban nagyon sokan készek arra, hogy minden lehetséges online helyen hátrahagyják az adataikat és minden mozgási mintát kiadjanak magukról. A személyes meggyőződésem az, hogy a lakosság felvilágosítása és képzése irányába kell elindulnunk. Ehhez pontosan meg kell nevezni a problémákat és mi ebben akarunk segíteni" - hangsúlyozta a professzor.

Az új intézetet és az ezzel kapcsolatos projektet támogatja a Humboldt Egyetem (HU), a helyi Művészeti Egyetem (UdK) és a Berlini Társadalomkutatási Tudományos Központ (WZB). A projekt elindítását videoüzenetében üdvözölte Eric Schmidt, a Google akkori vezérigazgatója, aki így összegezte a feladatokat: "Az intézetnek meg kell határoznia azokat a változásokat, amelyek az internetnek, mint úttörő technológiának a fejlődésével járnak együtt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!