Berta Sándor

A Google-t fel kell darabolni?

Az internet, illetve a keresőrendszerek is befolyásolhatják az egyes emberek, embercsoportok érzéseit, eddig mégsem vizsgálták a társadalmakra gyakorolt hatásaikat.

A Grazi Műszaki Egyetem munkatársa egy 187 oldalas anyagban ecseteli a nagy keresők jelentette veszélyeket. Hermann Maurer professzor a dokumentumban külön foglalkozik a Google-lal. A professzor szerint a Google fenyegetést jelent az egész emberiségre, mivel teljesen semmibe veszi látogatói személyes adatainak védelmét, ráadásul monopolisztikus magatartásával veszélyezteti az ember, mint egyén érvényesülését. Emiatt hosszútávon az egész világgazdaság komoly veszélyhelyzetbe kerülhet. Mivel a cég óriási hatalmat és befolyást szerzett, ezért Maurer úgy véli, hogy eljött az ideje egy ellentámadásnak.

A grazi kutató éppen ezért felszólította az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy törjék meg a Google egyeduralmát a keresőpiacon. Szerinte ez többek között az európai speciális keresők (Theseus) fejlesztőinek támogatásával valósulhatna meg. A javaslat szerint ezeknek a programoknak az elkészítését és a fejlesztési munka ellenőrzését egyetemeknek, kormányhivataloknak és civil szervezeteknek együtt kellene ellátniuk. Emellett fontos, hogy az Európai Unió lépjen fel a Google kartelltörekvései és adatgyűjtései ellen.


Hermann Maurer üdvözölte az EU vizsgálatát a DoubleClick felvásárlása kapcsán, majd úgy vélte, elég csak megnézni, hogy a Google jelenleg már milyen szolgáltatásokat összpontosít (Google Mail, Google Earth, YouTube stb.) és ezekhez még mik fognak csatlakozni a következő hónapokban és máris szembetűnik a monopolhelyzetre törekvés. "Abnormális sebességgel közeledünk egy Gutenberg-univerzumból a Google-univerzumba, elég csak megvizsgálni a kereső és a Wikipedia kapcsolatát" - mondta a szakember.

Nos, valóban érdekes, hogy a Google német nyelvű találatainak 70 százaléka egy Wikipedia-hivatkozásra mutat. Ugyanez az arány a Yahoonál 50, az Altavistánál 45, a Microsoft Livenál pedig csupán 21 százalék. Maurer azonban ennél is tovább megy. Úgy véli, a Google ma már univerzális tudásgyűjtemény, ahol pontosan nyomon követhető, hogy éppen mi történik a világban. Sőt, a cég képes egyes folyamatokat előrejelezni. S mivel nincsen versenyre kényszerítve, maga a piaci verseny kerülhet a veszélybe.

A Google ellen nem ez az első hasonló támadás. Alig néhány nappal ezelőtt Dennis kneale, a CNBC amerikai televízió munkatársa nyilatkozta: "Az arroganciájuk miatt elveszítették az ellenőrzést tetteik fölött. Azt hiszik, hogy minden dologban amibe belekezdenek, lekörözhetik az egész világot. Ráadásul túl magabiztossá váltak." A The Economist pedig szeptember végén közölt átfogó írást arról, hogy miközben egyre több szolgáltatással jelentkezik a cég, ezzel párhuzamosan a kezében egyre több személyes adat halmozódik fel. A lap szerint a közeljövőben eldőlhet, milyen is a Google igazi arca. Talán nem véletlen az sem, hogy a vállalat felemelkedését és jelenlegi (monopol) helyzetét a szakemberek egyre gyakrabban állítják párhuzamba a Microsoftéval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #35
    az ilyen faszságokon csak röhögni lehet.
    nem csak SEO van ám a világon :)
  • Szellszi #34
    Szerintem egy "Minden WoW karakter törlődött!" cikk is jó lenne, ahol aztán a cikkben kifejtenék, hogy ...azokról a szerverekről amiket már 2 éve leállítottak :D
  • kow83 #33
    Hja. én valami ilyesmire számítok a jövőben:

    "Anettkát felvásárolta a Google"
    "Elfogytak a Google szerverei"
    "Kattins ide, flames topik lesz, mert leírjuk a PC és PS3 szavakat"
  • rigidus #32
    Persze, csak hat az SG-n ilyet teljesen felesleges szova tenni is. Bal fulon be, jobbon ki... (sot, emiatt nemsokara megkapom az elso felkialto jelemet is)

    Egyebkent a tobbi cikk 80%-rol is ugyanez elmondhato. Ez a bulvar: klikkelj ra barmi aron.
  • kow83 #31
    Feltűnt valakinek, hogy a Cikk címe köszönőviszonyban sincs a tartalmával?
  • rigidus #30
    > Kíváncsi lennék a kedves majom-barom aggodalmaskodók elgondolkodtak-e azon, hogy szinte lehetetlen ekkora adatmennyiségből a személyes dolgokat kiszűrni... lol

    Kivancsi lennek, hogy elgondolkodtal-e azon, hogy:
    1. nem ez az elsodleges cel?
    2. nem csak azzal szenvedsz kart, ha a szemelyes adataidhoz hozzafernek?
  • rigidus #29
    > Tényleg óriási szakértelemre (meg személye adatokra...) volt szükség, hogy rájöjjenek megéri megvenni/társulni a youtubebal, myspaceszel, wikipediával!

    Gondolom te dollarmilliokat, milliardokat saccra is kiszornal az ablakon.

    > Kb a vak is látja, hogy ezekben az oldalakban mekkora potenciál van - mellesleg többek között a yahoo is meg akarta venni a youtubeot.

    A vakok latjak, de ekkora vallalatok ennyivel nem erik be. Nekik pontos piackutatasra van szukseg, mert ha rossz a vetel akkor reszvenyeseket fog elbukni. Ha fogynak a reszvenyesei, fogy a rendelkezesre allo tokeje is. Fuggetlenul attol, hogy mi anyilvanvalo es mi nem, masok gyakran zsakbamacsacskakat vesznek hasonlo helyzetekben. A Google nem, mert neki pontos adatai vannak.

    > És miről beszélsz, hogy a Google monopol helyzetben van?

    Nem, hanem arrol, hogy abban lesz.
  • Power #28
    n3whous3!
    Nem baj, ha nem értesz hozzá, de ne terjeszd a hülyeséged.
    Speciel a CIA már kért adatokat konkrét emberekről a Google-től és meg is kapta. Furcsa, hogy az nevez majomnak másokat aki ennyire nincs képben.
  • Melkor #27
    Rigidus!
    "Magyarul: tudjak, hogy mikor, kit, mennyiert es mikor kell felvasarolni"

    Tényleg óriási szakértelemre (meg személye adatokra...) volt szükség, hogy rájöjjenek megéri megvenni/társulni a youtubebal, myspaceszel, wikipediával!
    Kb a vak is látja, hogy ezekben az oldalakban mekkora potenciál van - mellesleg többek között a yahoo is meg akarta venni a youtubeot.
    És miről beszélsz, hogy a Google monopol helyzetben van? Ott van a MS és a Yahoo - szerintem elég komoly riválisok.
    És nem hiszem, hogy a beetetés korszaka lenne. Az internet túl nagy ahhoz, hogy minden új - jó kezdeményezést el tudjanak nyomni. Abban a pillantban, hogy mondjuk fizetőssé válna a picasa, gmail, google docs...máris keresnék helyettük más ingyenes szolgáltatást. És elhiheted - ha lenne rá igény a neten, akkor teremne is ilyen szolgáltatás!
    Persze a Google is csak egy multi, de amíg nem rajtam akar meggazdagodni, addig nem érdekel milyen adataimat tárolja (és tudomásom szerint eddig nem adta ki senkinek), akinek pedig félnivalója van az meg ne használjon semmilyen keresőt....
  • Power #26
    Hát igen ez itt a baj. Az emberek többségét a saját kis mikrovilágán kivül senki és semmi nem érdekli. Éli a kis világát és azt hiszi, hogy azt csinál amit akar, pedig már rég csak apró láncszem a gépezetben. Már rég pár cég akarata szerint tesz mindent és közben még azt hiszi, hogy van saját akarata.
    A Google ezek közül is kiemelkedik, még sosem koncentrálódott ennyi információ egy kézben.