Berta Sándor

Problémák a Google+ projektnél

Nem egy külső szakember, hanem a webes konszern egyik fejlesztője támadta a Google Plus projektet. Steve Yegge eredetileg nem akarta a közvéleménnyel is megosztani a gondolatait, azonban nem visszakozott.

Steve Yegge nem rejtette véka alá a véleményét, miszerint nincs elájulva a Google Plus kezdeti sikereitől. A cég közösségi oldalán véletlenül nem csak a belső dolgozók, hanem mindenki számára nyilvánossá tett írása szerint a Google csapata egész egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy a Google+-t normális platformként útjára indítsa. "Valamennyire reméltem, hogy a Microsoft, az Amazon és mindenekelőtt a Facebook részéről érkező nyomás oda vezet majd, hogy felébredünk és egy univerzális szolgáltatást fejlesztünk ki. Ehelyett azonban sok dolgot rosszul csináltunk" - írta a szakember.

A fejlesztő szerint az a legnagyobb probléma, hogy a kollégái azt nem értik meg, hogy a Facebook azért sikeres, mert egy jó termék. A közösségi portál másoknak is lehetővé tette, hogy újabb termékeket hozzanak létre a segítségével. Yegge szerint hiba, hogy a Google Plust zárt rendszerként hozták létre és csak fokozatosan nyitják meg a fejlesztők előtt azért, hogy az egyes külső alkalmazások is elérhetők legyenek a platformon. Ez a stratégia azt eredményezte, hogy a Google Plus a funkcióit tekintve meglehetősen korlátozottnak minősül. Ezzel szemben a Facebook mindenkinek más; több száz, ha nem több ezer különféle program van, amelyek az embereket a közösségi oldalon marasztalják.

A fejlesztő hangsúlyozta: a Google Plusnak a kezdetektől nyílt platformként kellett volna indulnia. Ezt kellett volna elsőként megoldani, ugyanis az idő múlásával már nagyon nehéz. "Nem akarom azt mondani, hogy már most túl késő van, de minél tovább várunk, annál közelebb leszünk ahhoz a ponthoz, amikor már valóban túl késő lesz" - szögezte le a szakember, aki korábban 6,5 éven át dolgozott az Amazonnál. A Google Plus június végén indult el, ez a webes társaság harmadik próbálkozása a közösségi szféra meghódítására. Az első 3 hétben 20 millióan látogattak el az oldalra. Az egyes látogatások időtartama átlagosan 5 perc 50 másodperc. Nem hivatalos számítások alapján a szolgáltatást használók száma nemrég átléphette vagy hamarosan átlépheti az 50 milliós bűvös határt.

A Google az elmúlt negyedévben több mint 2500 embert vett fel, szemben az egy évvel korábbi 1500-zal, így már több mint 31 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Google+ közösségi portáljának 40 millió, Chrome böngészőjének 200 millió felhasználója van és 190 millió ember aktivált olyan mobiltelefont, amelyen az Android fut. A keresési találatokhoz rendelt hirdetésekre 28 százalékkal több kattintás érkezett, mint egy évvel ezelőtt, és 13 százalékkal több, mint az idei második negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • VRSDM #28
  azt pecázzák ki a levesből amit a felhasználó belerak.
  ezt felejtik el sokan :P

  remélem ez még mindenkinek megvan fejben.
  [center]

  a google+ egy pici piktogram a sok közül. ha bejön bejön ha nem megy a levesbe. nem ezen áll vagy bukik a cég jövője. nyilván próbálkoznak (megtehetik) az hogy a sajtó mennyi marketing szart állit tényként az is köztudott. az hogy mindenki szent irásként tekint az amúgy megbizhatatlan forrásokra. az meg mindenkinek a maga hibája :D
 • hdo #27
  "... nem akarjuk, hogy tudjanak rólunk akármit is."

  Totálisan mindegy, ha facebookod van, úgyis megtudják amit csak akarnak!
 • Adenoma #26
  Úgy hívták, hogy google buzz, vagy magyarul zümm. már amikor megalakult elhalt, hiszen akikkel nap mint nap a céges dolgaink ügyében levelezünk, nem akarjuk, hogy tudjanak rólunk akármit is.
 • fergusonpapa #25
  Legközelebb valami értelmes hozzászólást is adj ;)
 • rajdi #24
  Majd én megmondom a tutit! A Google-nak csak annyi lett volna a dolga, hogy a meglévő tetemes gmail tábort felhasználva egy side bar-t integrál a levelező oldalukon, amiken keresztül az FB funkciók (vagy legalább is kísértetiesen hasonló funkciók : ) működnének, és máris egy hatalmas közösséget tudhatna magáénak. A paraszt úgy is megnézi a leveleit, és akkor már a többiek lelkivilágáról is tudomást szerez, majd tesz is hozzá valamit és így tovább... Utána meg ha már képes önálló életre, mehet a maga útján. De hogy "majd én gyártok az egyik napról a másikra egy fészbúkot..." pffff Ez is bukta lesz én azt mondom.
 • Komolytalan #23
  Erről van szó - pluszt kellene nyújtaniuk. Ez sok minden lehet - egy erősen támogatott alkalmazás fejlesztői platform (mondjuk kvázi automatikus böngésző/android/szifon konverzióval), ingyenes alkalmazás szerverek, megvehettek volna játékfejlesztő cégeket - pl Zynga, BigPoint - hogy innen kezdve G+ exkluzív játékokat gyártsanak. De ők semmi ilyesmit nem tettek - legalábbis egyelőre. Pedig az erejük megvan hozzá.
 • Komolytalan #22
  iwiwen volt reklám? Én sose láttam:-D
  Lassú volt az reklám nélkül is. Igazándiból az iwiw azon bukott el, hogy fontosabbnak tartották új funkciók fejlesztését (ilyen volt pl a tök fölösleges FB másolás is), mint hogy a már meglévő funkciókat atom stabillá, és rohadt gyorssá tegyék. Az FB-re lehet sok rosszat mondani, de egy dolog vitathatatlan: ami megvan, az működik jól, és gyorsan. Az iwiwen hiába volt klasszisokkal jobb kereső, amikor 3 esetből 2x a loginon se jutottam túl, annyira tetves lassú volt. Ma már amelyik weboldal nem töltődik be 5 másodperc alatt - és tökmind1, hogy mi bonyolultságot csinál közben, bár egy login azért nem az az űrtechnika - az szar. Az iwiw emiatt szar volt, most meg nem tudom milyen, de már hiába jó, mert nem érdekel.
 • YaniMan #21
  Szerintem a legalapvetőbb problémája a google+-nak az, hogy ha küldök is meghívót a haveroknak, és ők be is regisztrálnak, akkor is csak egy plusz nyűg lesz nekik. Mert minek? A fészbúkon már úgyis tudják tartani a kapcsolatot az összes olyan ismerőssel, akik hajlandóak ilyesmire. Minek még egy? Azért, mert (tegyük fel) az jobb? Lehet, de amíg minden ismerős (és azok ismerősei, és azok ismerősei...) egyszerre nem regisztrál, addig nem lesz használhatóbb. Szóval szerintem közel lehetetlen elhódítani a no.1. közösségi portál helyét.
 • Royalize #20
  Atya ég, tanulj már meg magyarul mielőtt fórumokba írkálsz, vagy próbálj olyankor írni amikor épp nem vagy részeg, nemtudom de valamit változtass ember! Amit odahánytál a 19-es kommentbe az olvashatatlan.
 • fergusonpapa #19
  A probléma inkább ott volt h a reklámok szétedték az oldalt..és alaból is lassu volt nem birtam válaszolni 1 üzenetre se mert midnig kirta h hiba vagy nem küldte el vagy lassu volt.

  Amit meglehetettvolna csinálni 5percalat félora volt.

  Másik ágon jöt a divat hullám a facebook.nekm már rég van szitnén játékra volt,leszartam volt párkinai ismerösöm ..utána hirtelen rászabadult mindenki.ha iwiw nem szarozik akkor nehezbb dolga lett volna a fésznek és tlaánoylan elönyöket kelett volna adnia amit a fész nem tud,nem pedig lemajmolni öt.(ott volt a halálos itélet)