Berta Sándor

Távközlési óriásokkal húz ujjat a Google

A Google már régóta nem csak egy online keresőt fejlesztő és üzemeltető vállalat. Ahogy telnek a hónapok, úgy rukkol elő a cég egyre ambíciózusabb tervekkel, ez azonban közel sem tetszik mindenkinek.

"Az arroganciájuk miatt elveszítették az ellenőrzést tetteik fölött. Azt hiszik, hogy minden dologban amibe belekezdenek, lekörözhetik az egész világot. Ráadásul túl magabiztossá váltak" - összegezte véleményét a bírálók egyike, Dennis Kneale, a CNBC amerikai televízió munkatársa. A heves vitát az váltotta aki, hogy ezekben a napokban lehet licitálni az Egyesült Államokban az újabb mobil működési frekvenciák licenceire és a Google - természetesen - ezúttal is a pályázók között van. Az óriásvállalat 4,6 milliárd dolláros ajánlatot akar tenni, és ezzel komoly esélye lesz a 2009 után szabaddá váló mobil frekvenciák megszerzésére.

"A felhasználóknak joguk van a jelenleginél erősebb versenyhez és több innovációra a mobilpiacon" - érvelt Eric Schmidt, a Google vezetője. A cél a Google számára egyértelmű: a vállalat a PC-piac után a mobilok területén is meg akarja vetni a lábát, a mobil keresés terén is be akarja betonozni pozicíóját - és ehhez a licit tökéletes alkalmat kínál.

Szakértők szerint a jövő januári licit a végére elérheti majd akár a 15 milliárd dollárt is. Ennek okán a bírálók között vannak a Goldmann-Sachs elemzői is, akik szerint az üzlet túl sokba kerülhet majd a Google számára és egyáltalán nem biztos, hogy megtérül az ára. Más szakemberek viszont úgy gondolják, hogy a cég ezzel a lépéssel csak blöfföl és nem akar mobil szolgáltatóvá válni, csupán nyomást akar gyakorolni konkurenseire, az AT&T-re és a Verizonra. Szerintük a Google így akarja elérni, hogy a két konszern megnyissa hálózatát, az eddiginél jobban fejlesszék mobil internetes ajánlataikat és elősegítsék a mobil reklámok elterjedését. "Amennyiben a keresőcég nyeri a versenyt, akkor teljesen megváltozhatnak a játékszabályok" - mondta Scott Ellison, az IDC elemzője.

Mindenesetre tény, hogy az elmúlt napokban a vállalat többek között bejelentette új REC nevű stratégiai projektjét, amelynek célja áram előállítása megújuló energiaforrásból, valamint gőzerővel dolgozik saját online tárolószolgáltatásán is. Ezenkívül nemrég megerősítette azokat a régen megindult találgatásokat, hogy szabadon elérhető mobiltelefon operációs rendszert segít létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #20
    Sajnos így van, az MS felé irányuló "nem gyűjtünk és különben is anonim" információkat egy ip-range +portszűrővel ki lehet védeni. A gugli felé ez bonyolultabb, mert vagy már be vagy lépve valemely szolgáltatás igénybevételéhez és csak hozzácsapódik a különféle szolgáltatásokból ami jön a dossziédhoz. Ha nem lépsz be semmilyen gugli szolgáltatásba, akkor ott van szépen az ip-d, vagy a tracker-cookie ami azonosítja melyik júzerhez kell hozzácsapni ezt a tevékenység-folyamot. Nem egyszerű kimaradni az adatgyűjtéséből, nem egyszerű.
  • Epikurosz #19
    a csokor virágot, amit kaptam
    ..amit tőlem kapott...
  • Epikurosz #18
    A Googlere nagy jövő vár. Pragmatikus emberek csinálják.
    Hogy honnan van a pénze? Hát a fizetett hirdetésekből.
    Án péd. a gmailt használom. Kaptam privát levelet Mancika nénitől, hogy köszöni szépen a csokor virágot, amit kaptam. A privát levél mellett, jobb oldalt máris 3 virágküldő- ill. termesztő cég hirdetése volt látható. Na, jó, most ez csak egy fabrikált példa volt, de így müxik. Amúgy engem nem zavar, hogy egy bot beleturkál a magánleveleimbe. Nem készítek elő terrortámadást, nem terjesztek kápszert, nem mosok piszkos pénzeket tisztára. Amíg egy személytelen bot teszi ezt velem, és csak reklámcéllal használják, addig nem zavar. Mint, ahogy a kültéri videókamerák sem zavarnak. Kicsit hollandusnak érzem magam (nincsenek fügönyök az ablakokon, legalábbis, állítólag :-)
  • monster66 #17
    Erdekes en egy ft ot sem fizettem erte megis több hetig az első voltam magyar oldalakon belüli "mp3.. torrent.. letoltes " kulcsszavak keresesenel .
    en vagyok a hulye elnezest
  • Glutamin #16
    A googleénak onnan van pénze, hogy iszonyat pénzeket kér azért, hogy valaki a találati lista elején legyen. barátnőm dolgozott egy spanoyl cégnél és havonta milliós nagyságrendben fizettek azért, hogy bizonyos kulcsszavakra kereseve az eslő oldalon legyen a cég honlapja a keresési eredmények között. (annyira irdatlan sokat, nem tudom a pontos összeget, de jelentős része a volt a cég bevételnek) Na innen a pénz.
  • floatr #15
    A gugli ordasabb piaci szereplő még a mikorszoftnál is. Rengeteg információval rendelkeznek, és ami pénzük van, az az info feldolgozására is elég. Ez elég a hatalomhoz.
    És belefér akár a telekom is, vagy a médián keresztül történő manipulációk.
  • kvp #14
    A google az altalanydijas mobilszolgaltatasnak orulne, ami alapjan ha valaki elofizet egy honapban, akkor az alatt bizonyos korlatok kozott annyit log a halon amennyit akar, es azt csinal amit akar. (akar voip-el telefonalhat is)

    Ez egyreszt segitene a google uzleti modelljet, masreszt nem lenne forgalomfuggo a koltseg merteke. Szerintem az altalanydijas mobilos internet jelentheti a jovot. Persze lehet perc vagy forgalmi dijas mindenert fizetos rendszer is epiteni, de a szolgaltatok kozotti fizetesi erdekellentet miatt ezek a rendszerek soha nem lesznek annyira nyiltak es olcsoak mint a vilaghalo.
  • Inquisitor #13
    Akkor valamit benéztél.
    Amúgy a Goggle nem talál meg mindent, de amit megtalál ott sem mondjuk ping vagy nézettség alapján van ám valami előrébb.
    Civil oldal tud regisztrálni szépen a Google-nél, és akkor pár oldallal elöbb lesz megtalálható, a cégek meg fizetnek érte, nem keveset.

    Másrsézt a keresés utána témába vágó fizetett linkek a képernyő jobb szélén az mi az, ha nem reklám? :D

    A cikkhez: Azért az Android SDK kiadása, a Youtube-t ellepő Andoid platform reklám videók és a kiszivárgott Google telefon adatai nem azt sejtetik, hogy "csak" ijesztgetni akarnak vele. Szerintem. Tévedés joga fentartva.
  • ChaosTeam #12
    A Google-nek miből van ennyi pénze?

    Google Adsense és Google Adwords ... Ezekből szerintem van elég bevételük :)

  • AgentKis #11
    Ha nem is ingyen, de az adott hálózaton belüli árért a világ rengeteg országába, akármelyik hálózatba. Plusz ingyen SMS, vagy legalábbis adatartalom szerinti 1 SMS 0,16 KByte na ennek már most is 1 Ft alatt kellene lennie...