Gyurkity Péter

Torvalds: elavulhat a Linux

Linus Torvalds, a Linux platform létrehozója, nagyon is lehetségesnek tartja, hogy a kernel egy idő után idejétmúlttá válhat - ez az összképet tekintve kedvező is lehet. A szabadalmak rendszerét viszont katasztrófának tartja.

Linus, aki napjait a Linux Alapítványnál tölti a kernel további fejlesztését segítve, manapság nem nagyon nyilatkozik a riválisok fejlesztéseiről, ám ezúttal kivételt tett. A simple-talk oldalnak adott interjúban hosszasan beszélt az általános jellegű kérdésekről, a szabadalmakról, illetve egyéb fontos apróságokról, amelyek minden bizonnyal sok felhasználót foglalkoztatnak. Lássuk, hogyan vélekedik egy-egy témáról!

Elsőként a Linux kernel került szóba. Torvalds nagyon is elképzelhetőnek véli, hogy egy idő után a kernel elavul, meghaladottá válhat, minden más alternatívát szomorúnak tartana, legalábbis az összképet tekintve. Ez ugyan véleménye szerint a közeljövőben nem fog bekövetkezni, ám hosszú távon előfordulhat, hogy bizonyos hardveres változások, illetve a felhasználó és a számítógép közötti interakció formáinak alapvető módosulása ide vezet majd. Ehhez azonban a teljes platformot megrengető fejlesztésekre lenne szükség, amely szerinte belátható időn belül nem fog végbemenni az ágazatban.

Abban teljesen biztos, hogy a szabadalmak rendszere valóságos katasztrófa, továbbra is megöli az igazi versenyt, és egyáltalán nem könnyíti meg az innovációt, elég csak a jelenlegi amerikai állapotot közelebbről szemügyre venni. Az innováció egyébként is szitokszóvá vált az ágazatban, a PR-osztályok játékszerévé, amelyet ő soha nem alkalmazna olyan szoftverekre mint az MS Word vagy az OpenOffice. A szoftverek ráadásul soha nem egyetlen fejlesztésből, találmányból jönnek létre, így a szabadalmak alkalmazása különösen rossz hatással van erre a területre.

Ami a Linux asztali térhódítását illeti, ő nem várja a csodák évét, inkább további lassú, fokozatos javulásra számít. Ez mindenképpen hosszú időt vesz igénybe - jellemző, hogy egy tavalyi interjúban saját családja megosztottságáról is beszélt, megjegyezve, hogy többen a Microsoft termékei mellett voksolnak a famílián belül. Ő maga több disztribúciót kipróbált, és elsősorban a könnyű telepítést, valamint a folyamatos frissítéseket tartja a két legfontosabb tényezőnek - ezért esett választása Fedorára, illetve az Ubuntura, míg a Debiantól a mai napig távol tartja magát. Szakembernek tartja magát, ám a profi telepítéssel való nyűglődést ő is túlzásnak tartja.

Számára teljesen világos, hogy a felhasználók szemszögéből a megfelelő szoftverek (lásd Firefox és OpenOffice), illetve a kényelmes grafikus felületek (Gnome és KDE) elérhetősége jóval fontosabb, mint a kernel részletei. A nyílt forráskód terjedése a fejlődő régiókban sem kizárólag az árak miatt mehet végbe (hiszen immár a Microsoft is kínálja saját olcsó szoftvereit), hanem azért, mert lehetővé teszi az egyes országoknak, szervezeteknek saját infrastruktúrájuk és tudásuk felépítését. Éppen ezért pozitív jelenség a disztribúciók széles választéka, hiszen a választás lehetőségét biztosítani kell - igényeink és elvárásaink nem egyformák.

Torvalds a további növekedésben is biztos, és ez a növekedés nyilván a Microsoft kárára megy majd végbe - igyekszik hozzátenni, hogy ez egyáltalán nem "káros".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • supi007 #168
    Szerintem jó a Linux és jó a Windows is. Mindkettő másra jó. A Vista viszont nem jó. Most is ezt használom, de a halálba idegesít, mert lassú. Tényleg lassú és tényleg idegesítő. Windowsból én az XP-t tartom jónak Linuxról nem tudok véleményt mondani, bár sok disztribúciót kipróbáltam. Örökké itt lebeg felettem, hogy nem úszom meg úgysem a Linuxot.
  • Epikurosz #167
    Bélám, ez mellé ment, mert Vista, írtam, vista.
  • Toncsi47 #166
    "... mindenre annyira príma a linux.
    Tisztában vagyok azzal, hogy linuxra nincsenek ilyen megoldások.
    És azzal is hogy a linux nem erre való."

    A történethez azért az is hozzá tartozik, hogy alapban a windows is ugyanúgy használhatatlan lenne ilyen célokra, ha a Microsofton múlna a dolog.
    A Steinberg ASIO-ja, és az Apple Firewire-ja miatt lett alkalmas a windows ilyen feladatra.
  • nedudu #165
    Akkor ne szenvedj a Linuxszal.

    Nekem tökéletesen megfelel arra amire használom :-)
  • salsoul #164
    Én ezzel teljesen egyetértek, és ezt ne nekem mond hanem sanyikának aki szerint mindenre annyira príma a linux.

    Tisztában vagyok azzal, hogy linuxra nincsenek ilyen megoldások.
    És azzal is hogy a linux nem erre való.
  • Toncsi47 #163
    Camouflage hozzászólásával teljesen egyetértek, kár hogy nem az maradt az utolsó.
  • Toncsi47 #162
    Ez igazán rossz példa, mert a profi audio/video szegmensben nem 1 cucc van, ami nem windows compatible, hanem only Mac.
  • nedudu #161
    Ja igen, ha valami csak Windowson vagy OSX-en érhető el akkor egyértelműen használod a megfelelő operációs rendszert. Nehéz megérteni?
  • nedudu #160
    Ugye nem gondolod, hogy az egyszerű felhasználók professzionális hangvágó és képszerkesztő programokat használnak, mert anélkül nem is tudnak élni???

    Az egyszeri felhasználó, netezik, zenét hallgat, filmezik, játszik és dokumentumokat készít és olvas. Na jó a digi gépből berakja a képeket és kiírja DVD-re mondjuk. Ebből mi nem valósítható meg Linux alatt a játékokat kivéve???
  • salsoul #159
    Sanyesz most fókuszáljunk a #150 hozzászólásom hozzád szóló részének második részével mert ez fontosabb kicsit.

    Vagy ugyan úgy nem kapok választ mint a múltkor az .ogg kapcsán, mikor felkínáltam egy hallgatási tesztet.