Berta Sándor

Brazília - első helyen állnak a szabad szoftverek

A dél-amerikai ország az informatika területén lassan nemcsak a kontinens, de az egész világ egyik példaképévé válhat.

Brazília már nemcsak a futballjáról, a szambáról és a riói karneválról híres, hanem arról is, hogy talán a világ egyetlen államában sem támogatja a kormány ilyen mértékben a nyílt forráskódú programok fejlesztését és alkalmazását. Mind Lula da Silva brazil elnök, mind pedig Gilberto Gil kulturális miniszter szívügyének tekinti a Linuxot és az internetet, valamint a szabad szoftvereket. A két politikus ugyanis úgy véli, hogy csak így segíthető elő az ország kulturális fejlődése.

A néhány éve érzékelhető folyamatot a szakemberek egyszerűen csak kulturális forradalomnak nevezik, a célja pedig elsősorban a költségcsökkentés és a munkavégzés hatékonyságának növelése. Gilberto Gil 2003 óta kulturális miniszter. A férfi világhírű zenész és Gaetano Veloso, illetve Maria Bethania mellett a Tropicalismo nevű iskola egyik meghatározó alakja. Nem véletlenül esett rá tehát Lula da Silva elnök választása.

Gil egyik legfontosabb feladatának a digitális szakadék leküzdését és áthidalását tekinti. Ebben a küzdelemben pedig szerinte a két legfontosabb eszköznek a szabad szoftverek és a Creative Commons licenc számít. Gil többek között elindította a Pontos de Cultura nevű programot, amelynek keretében linuxos számítógépeket és műholdas internethozzáféréseket kapnak a nagyvárosok nyomornegyedeiben élők, valamint a legelfeledettebb régiók lakói.

Jelenleg már 600, teljesen felszerelt digitális kulturális központ működik Brazíliában és a tervek szerint az új parlamenti ciklusban további százakat fog felépíteni és átadni a kormány.

Gil szerint a szabad programok használata erősíti az önállóságát, gyengíti az Egyesült Államoktól való függést, valamint hozzájárul az emberek és az egész társadalom politikai és kulturális önszerveződéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisember #30
    Csak így tovább :-)
    Talán valamikor egyszer mi is Brazilia nyomába érünk (?) Ha máshogy nem, hát a karneválokkal.
    Ugyanis amíg nálunk a "közvélemény" olyan, hogy példának okán az alábbi vélemény hangozhat el, akár többek szájából is addíg nem sok előrehaladás lesz.

    Nos röviden annyit mondott egy barátom:

    "A Linux otthonis használatra teljesen alkalmatlan"

    Tette ezt "tiszta fejjel" és annak tudatában, hogy otthon - napi szinten - már lassan NYOLC éve, hogy -- csak Linuxot --
    használok mindenre!

    Web, email, szövegszerkesztés, képszerkesztés, hangszerkesztés, + különféle multimédiás "dolgok"
    és jobbára az van, hogy amit az "utca embere mond" "fent" is azt ismételgetik.

    Még jó, hogy e "kedves barát" nem 1 befolyásos ember :)
  • zserrbo #29
    #19 és Cleawer-nél nemtom hoyg egyet ért vagy sem, de az ME az a Miskolci Egyetem, ha már az egyetemek neveit nézzük és nem a BME!!! Egyáltalán ki az a hülye aki az ME alapján a BME-re gondol....
  • zentus #28
    Az a szörnyű sok "informatikus" végez fele bocsánat 90% szemét papírmunkára jó (ő belőle lesz a manager hülye mindenhez és megkeseríti az ember életét)!!! Tapasztalatom a következők informatikába: ORACLE, PHP, MYSQL, JAVA, LINUX/UNIX C, ASSEMBLY, (van még pár de ez a fő) ha ezekből 1-t min nem tud akkor adja vissza a diplomáját. Windows-os szerver karban fog tartani valaha arra egyre kisebb az esély... És az a másik szégyen nem info végzetségem van és sok diplomás informatikusnak én javítóm a gépét.... Ilyenkor sírni tudnék.... Szegények sokkal több információra kíváncsiak mint aki jó léttben van mert kiakar törni… Lásd régen (Magyar, Orosz, kelet Európa)
  • Cleawer #27
    ME!=BME
    szerény véleményem szerint
  • turul16 #26
    ME , szerintem Miskolci Egyetem, naluk lattam a legkomolyabb Oprendszerek jegyzetet a neten.
  • rigidus #25
    > LoooL, és az a legfontosabba nyomornegyedben, hogy internetezzen a sok nyomorult :D

    Internetezzen, legyen meg a lehetosege, hogy tanuljon es muvelodjon. Meg akkor is tanul ha nem kifejezetten az uj ismeretek megszerzese osztonzi az Internet hasznalatara. Ha ez tomegmeretekben tortenik ott szembetunoen pozitiv eredmenye van. A kozosseg tanitasaval a kozosseg osszerteke novekszik, ezzel pedig a lehetosegeik. Nem lennek meglepve ha ezek az orszagok 20-30 ev mulva lekoroznek Europat, vagy Eszak-Amerikat.
  • homeless #24
    Semmi értéke nincs a diplomának. Bent ül az idióta a fősulin 3-4 évig, aztán kijön úgy, hogy semmilyen feladatot nem tud önállóan megoldani, aztán az első munkahelyén 1 évig nem tud semmilyen hasznos munkát végezni, a cég viszont tolja bele a milliókat, hogy betanítsák. Annyira jó a fősuli, hogy az ember kapcsolatokat építsen. Ja meg az a durva, hogy megy a paraszt mérnökinfóra, mert a mucsajröcsögei szakközépiskolában 5-ös volt matekból meg infóból és felveszik!!!! De soha a büdös élteben nem hallott még unixról, soha nem írt még egy egyszerű scriptet sem, sőt azt se tudja, hogy mi az. Ááááh nagyon durva embereket felvesznek...

    Külföldön 3 dolog számít. A gyakorlat, referenciák, meg a különböző certification-ök(ccnp, scsa, mcp...).
  • djw #23
    mi a garancia arra, hogy egy cég folytatja a fejlesztést?
    mi a garancia arra, hogy egy szoftverfejelesztő cég nem szűnik meg egyik napról a másikra?
  • assdf #22
    csak nem a bmf-re jársz? :)
  • sathinel #21
    jah és már egyetem lett:D