Berta Sándor

Egymillió telefonbeszélgetést hallgattak le Berlinben

A legfrissebb jelentések igencsak megdöbbentették és felháborították nem csak az adatvédelmi szakembereket, de a berlini lakosokat is. Kiderült ugyanis, hogy a német főváros rendőrsége tavaly közel 1 millió telefonhívást hallgatott le.

A kiszivárgott adatok szerint 2007-ben összesen 1100 berlini lakos telefonját figyelték meg. 2006-ban ezek az akciók még csak 540 fővárosit érintettek. A legtöbb lehallgatás legfeljebb 4 hétig tartott, két előfizetőt viszont 10, míg egyet 14 hónapig figyelt meg a rendőrség. 2006-ban még 113, tavaly viszont már 178 esetben ellenőriztek a berlini nyomozók telefonhívásokat. A legtöbb ügyben drogkereskedőket, összesen 500 személyt, valamint gyilkosságok és emberölések gyanúsítottjait (239 személy) ellenőriztek ily módon.

"Napjainkban már egy icipici gyanú is elegendő ahhoz, hogy a hatóságok megsértsék az emberek magánélethez fűződő jogait" - mondta felháborodva Peter Zuriel, a Berlini Büntetőügyvédek Egyesületének elnöke. Peter Zuriel szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy utólag gyakran kiderül: nem is volt szükség a megfigyelésekre, a megszerzett információkat pedig elraktározzák.

"Ezek a magas számok annak köszönhetők, hogy egy információs társadalomban élünk. Pont a drogkereskedők azok, akiknek több mobilte­le­fonjuk van, gyakran nem is a saját nevükön. Szeretnénk valamilyen módon kompen­zálni az engedélyeket kitöltő bírók munkáját, így szeretnénk elismerni a teljesítményüket és hogy mennyire nehéz dolguk is van" - közölte Hasso Lieber, a berlini igazságügyi szenátus államtitkára.

A német törvények egyértelműek: az illető tudta nélkül csak abban az esetben hallgatható le a vezetékes vagy a mobiltelefonja, hogy ha egy súlyos bűncselekményről van szó. A jogszabály összesen 20 bűncselekményt sorol ebbe a kategóriába, köztük a hazaárulást, a pénzmosást, a szexuális bűncselekményeket, az orgazdaságot, a gyilkosságot és az emberölést. A jövőben azonban még könnyebbé akarják tenni a lehallgatásokat és erre a nemrég a német kormány által megszavazott, módosított BKA-törvény lehetőséget is adhat.

Hasonló mértékű felháborodást váltott ki márciusban, amikor egy kiszivárgott belügyminisztériumi statisztika alapján bebizonyosodott, hogy az osztrák rendőrség több ezer előfizető adatait kérte ki a telefontársaságoktól. Májusban pedig a BITKOM német szakmai szervezet állapította meg, hogy Németországban az állami hivatalok egyre növekvő mértékben figyelik az internetes kommunikációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #13
    Látom, kezdődik itt is a szokásos egysíkú baromság.
  • Csaba42 #12
    Gyilkosság alatt az áldozat lehet (házi)állat is, emberölésnél viszont csak ember.
  • Ryuuzaki #11
  • avman #10
    fejétől a farkáig baromság, farkától a fejéig hülyeség. nem kellene idekeverni a hatalom és poltikai elit kisded megfigyeléses játékát.
  • Sanyix #9
    Hát az ország több mint 50%-nak megfelelt másodszorra is. :D
  • A1274815 #8
    Most már értem mikerült a kormanyszovivo.hu-ben 200 MFt-ba, kell a sok tárhely a lehallgatásoknak.
  • kvp #7
    "fura fogalmaid vannak a demokráciáról és a szabad véleménynyilvánításról"

    A fogalmaimmal nincs gond, viszont a mostani alkotmanyt meg 1949-ben fogadtak el, egy par koncepcios per utan. Ebben az evben alakult meg a nato, az nszk es a kinai nepkoztarsasag is. Akkoriban az orszag kommunista vezetese meg mashogy definialta a dolgokat. Ez 1989-ben valtozott, de erre csak Fabry kerdesevel tudok felelni: "Ha 89-ben nincs rendszervaltas, akkor ma ki lenne a miniszterelnok?" A szovjetunioban kgb-s kepzesen resztvett jelenlegi nemzetbiztonsagi vezetokrol nem is beszelve. Mostanaban a politikai eletben nem igazan tartjak fontosnak a demokracia szabalyainak a betartasat, mivel a vezetes fenttartasa tobb energiat igenyel. Vagy egy korabbi miniszterelnok velemenyet idezve, amikor bebizonyitottak avh-s multjat: "Na es?" (O legalabb oszinte volt, ami manapsag ritka.)

    Jelenleg ez a helyzet. Az, hogy itt kevesbe van demokracia mint nemetorszagban gondolom nem lep meg senkit. Az, hogy a lehallgatasok is ennek fuggvenyeben alakulnak, az miert lenne meglepo? Ha elfogadjuk a jelenlegi allamrendet, akkor el kell fogadnunk ezt is, mint ahogy anno elfogadta az orszag tobbsege az avh-t is. Ha nem, akkor meg?
  • A1274815 #6
    "Egyebkent a kormanyellenes velemeny hangoztatasa boven megfelel az allamellenes tevekenysegnek, tehat ilyenkor meg akar torvenyes is lehet egy lehallgatas."

    Akkor eszerint nállunk egyszerre több millió állampolgárt kell lehallgatni.
  • A1274815 #5
    Hát ez elég dúrva! 1M lehallgatás.

    Én lehet, hogy hülye vagyok, de mi a különbség az emberölés és a gyílkosság között?
  • avman #4
    Egyebkent a kormanyellenes velemeny hangoztatasa boven megfelel az allamellenes tevekenysegnek, tehat ilyenkor meg akar torvenyes is lehet egy lehallgatas.
    fura fogalmaid vannak a demokráciáról és a szabad véleménynyilvánításról... előző életedben valami stasi/gestapo/avh tevékenységet folytathattál.