Berta Sándor

Internetes lehallgatási botrány Olaszországban

Az uniós tagállamban számos prominens személyiséget, köztük ismert sportolókat, politikusokat, a gazdasági élet szereplőit hallgatták le illegálisan. Az ügyben a milánói ügyészség indított nyomozást és az olasz hatóságok eddig 21 gyanúsítottat vettek őrizetbe.

A bűnözői csoport tevékenységének szálai egészen a különböző hatóságok és a Telecom Italia cég rendszereihez vezettek. A rendőrség által letartóztatott személyek között van például Giuliano Tavaroli, a Telecom Italia korábbi biztonsági főnöke, Pierguido Iezzi, a Pirelli cég biztonsági vezetője, valamint a rendőrség és a pénzügyőrség tizenegy tagja is. A bűnszervezet az évek alatt az ismert személyiségeken kívül több ezer olasz állampolgárt is lehallgatott.

A gyanúsítottakat többek között korrupcióval, valamint telefon- és banki adatokhoz való illegális hozzáférésekkel is vádolják. A megszerzett információkat a milánói ügyészség szerint a bűnözők az interneten és keresztül és más úton nyomásgyakorlásra, zsarolásra, fenyegetésre használták fel. Az elkövetők ilyen módon összesen 20 millió eurót szedtek össze. A nyomozók egyébként a házkutatások során a számítógépeken még több ezer jövőbeni lehetséges áldozat nevét és adatait találták meg.

Mind a kormánypárti, mind az ellenzéki olasz politikusokat sokkolta a bejelentés és gyors, minden részletre kiterjedő vizsgálatokat követeltek. "A Telecom Italia az egyik legnagyobb magán kémszervezetet rejtegette" - közölte Pino Sgobio, a kormánypárti kommunisták parlamenti frakcióvezetője. "Ez támadás a demokrácia ellen" - mondta Alessandra Mussolini. Több képviselő azt követelte, hogy Romano Prodi miniszterelnök és kormánya a parlament előtt adjon számot az ügyről.

A hálózatot először a Telecom Italiánál és a Pirellinél állították fel még 1997-ben, hogy megfigyeljék az alkalmazottakat, majd fokozatosan kiterjesztették a politikusokra, üzletemberekre, bankárokra, showmanekre, futballjátékosokra és futballbírókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Möci #7
  A tököm tele van, hogy az első hozzászóló 2006. szept. 22. 20:59-kor írhatott véleményt, én meg csak ma hajnalban kaptam meg a levelet!!!
 • silanor #6
  Nekem olyan ellentmondasosnak tunik ez a mondat:
  ...közölte Pino Sgobio, a kormánypárti kommunisták parlamenti frakcióvezetője. "Ez támadás a demokrácia ellen" ...
 • csimmasz #5
  Na azért csak ovatosan a kijelentésekkel,az olasz politikusokhoz nyugodtan mehetnének leckét venni a magyarok.
  A stiklik itt is ott is kiderülnek néha ez nem jelent semmit,egyforma bűnözők az összes politikusok.
 • RedStorm #4
  Ja. Egyértelmű ,hogy nálunk ez soha sem derülne ki hiszen itthon az ügyészség soha de soha nem fordulna a politika ellen. Sőt itthon általában maga az ügyészség szeret kémkedni. :-D
 • Praetor #3
  Nálunk a kéz kezet mos elv érvényesül. Ezért a hasonló dolgok nem derülnek ki...
 • bertino #2
  botrány botrány hátán ^^
 • szgege #1
  Hmm ,mintha valami honi cég is eléggé közel lenne bizonyos politikai körökhöz. :) Olyan érdekes ez a cégnév is. :D