Berta Sándor

Több ezer előfizető adatait kérte ki az osztrák rendőrség

Egy kiszivárgott belügyminisztériumi statisztika alapján igencsak élt a módosított helyi rendőrségi törvény (SPG) biztosította lehetőségekkel az osztrák rendőrség.

Az átdolgozott SPG-t 2008 elején fogadta el az osztrák parlament. Az azóta eltelt alig öt hét alatt nem ültek a babérjaikon a rendőrök - derült ki a Die Presse birtokába jutott dokumentumokból. A lap összeállítása szerint január elseje és február negyedike között az osztrák nyomozók összesen 2766 telefon- és internetelőfizető adataira (a nevükre és a címükre) voltak kíváncsiak. 22 ügyben érdekelte őket, hogy milyen IP-cím és konkrétan kicsoda bújik meg egy adott e-mail cím mögött.

540 esetben nyomoztak vagy figyeltek meg - valamilyen bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt - internetes felhasználókat. A rendőröket érdekelte 82 mobiltelefon-tulajdonos tartózkodási helye is, 29 ügyben az volt az indok, hogy az illetőnél fennáll az öngyilkosság elkövetésének veszélye. Érdekesség, hogy egyetlen esetben sem kellettek eltűnt személyek helyzetének meghatározásához mobil adatok, pedig a törvény eredeti célja ezek felkutatása volt.


A jogvédők a megfigyelések ellen tiltakoznak

A nyilvánosságra került adatok felháborodást váltottak ki és ezt csak növelte, hogy kedden a belügyminisztérium jogi osztályának tájékoztatása alapján kiderült az is, hogy az osztrák internetszolgáltatók már évek óta kiadják az előfizetőik személyes adatait. Ez azonban az Osztrák Adatvédelmi Bizottság (DSK) szerint az elmúlt években jogellenesen történt. Az is elgondolkoztató, hogy Theodor Thanner, a rendőrségi megfigyelési ügyeket ellenőrző hivatalos személy ilyen esetekre nem igazán emlékezett. "Ezek a számok magasabbak azoknál, mint amikről én tudok" - közölte szűkszavúan a szakember.

Az SPG azt biztosítja, hogy a mobiltelefonok helyzetmeghatározásához szükséges információkat (előfizető neve, címe, forgalmi adatai stb.) a mobil szolgáltatók kötelesek legyenek kiadni akár bírói engedély nélkül is. Ugyanakkor erre kizárólag vészhelyzetekben, vagyis például lavinaomlások és balesetek utáni mentések esetében kerülhet sor, bűncselekmények felgöngyölítésére folytatott nyomozások során nem. Két hete Alexander Zach helyi parlamenti képviselő a gazdasági élet számos szereplőjével közösen kezdeményezte az osztrák rendőrségi törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát. A beadványt többek között támogatta az Osztrák Gazdasági Kamara és a T-Mobile is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #7
    Session key


    TOR (The Onion Routing)


    (A TORrent egyik alapja)
  • Mcsiv #6
    már csak azt kéne kitalálnod, honnan szedted ezt a zagyvaságot. Session-nek köze nincs a kódoláshoz.
  • arrakistor #5
    [URL=http://xerobank.com]Nézegessék az adataimat jó sokáig, mondjuk úgy 487 kvadrilió évig, ekkora ugyanis BIZTOSAN visszafejtik a session kulcsomat, amivel minden adat kódolva megy ki tőlem. Esetleg ha közben legyártanak egy quantum-PC hálózatot majd 2400-ban akkor már elég lesz neki hozzá "mindössze" 84 trillió év is.[/URL]
  • BenceYCE #4
    Vagynem!
  • Amergin #3
    Biztos vagyok benne, hogy nálunk is "minden az állampolgár érdekében" történik.
    Láthatjuk, hogy milyen rendőrségünk van, annak milyen vezetői vannak ezért meg vagyok győződve róla, hogy adataim a legjobb kezekben lesznek.

    Vagynem.
  • Darth Sith #2
    "A nyilvánosságra került adatok felháborodást váltottak ki és ezt csak növelte, hogy kedden a belügyminisztérium jogi osztályának tájékoztatása alapján kiderült az is, hogy az osztrák internetszolgáltatók már évek óta kiadják az előfizetőik személyes adatait"
    most ezen lepődjek meg? mindenhol ez megy. Tuti a kormány befenyíti az összes szolgáltatót, csak eddig titokban ment, mostmár nyiltan.
  • Vorpal #1
    Helyes - nehogymár akkor mindenki ip cim mögé bujtathatja a gyermekpornót.
    Gondolom ha ebben a kontextusban beszélnénk a dolgokról az kellemetlenebb lenne.