Gyurkity Péter

Az FBI kiterjesz­te­né az inter­ne­tes le­hallga­tá­sokat

A Szövetségi Nyomozóiroda nemcsak az internetszolgáltatókat, hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné, hogy az eddiginél könnyebbé váljon a lehallgatások megszervezése és végrehajtása.

A Cnet a napokban tette rá a kezét a szövetségiek által kidolgozott tervezetre, amely jelentős kiegészítésekkel toldaná meg az 1994-es CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act) elnevezésű törvényt. 2007-es terveik egyik legfontosabb pontja ennek elfogadtatása a Kongresszussal, kötelezve ezzel az internetszolgáltatókat és a megfelelő hardverek gyártóit a szükséges kiskapuk elhelyezésére termékeikben.

"A kommunikációs technológiák szerteágazósága és bonyolultsága igencsak megnőtt az utóbbi években, miközben a szövetségi, állami és helyi hatóságok törvényes lehetőségei a kommunikáció ellenőrzésére több esetben is beszűkültek, sőt, egyes esetekben kivitelezésük lehetetlenné vált" - áll a tervezetben. A hír szerint a pénteken megtartott bizalmas találkozón elfogadták az előterjesztést, sőt, a következő év egyik legfontosabb pontjaként irányozták elő ennek elfogadtatását a Kongresszussal.

A 27 oldalas tervezet a hálózati hardverek gyártóit frissítések, illetve módosítások alkalmazására kötelezné, hogy létrehozzák a lehallgatásokhoz szükséges kiskapukat, emellett kiterjesztené az alkalmazási területet az internetes szolgáltatásokra, úgy mint az azonnali üzenetküldés. Az internetszolgáltatók kötelesek lennének eleget tenni a hatósági kéréseknek, így minden ellenállás nélkül ki kellene szolgáltatniuk a kért információkat előfizetők online kommunikációjáról. Az Igazságügyi Minisztérium pedig mentesülne az egy évben végrehajtott lehallgatások számának nyilvános közzététele alól és nem kellene meghúzni az egy időben alkalmazott lehallgatások felső határát sem.

Az FBI jövőre szeretné mindezt elfogadtatni a Kongresszussal, addig marad a tervezet csiszolgatása. Eközben tovább folytatódik a lehallgatási botrányt övező vita, valamint a tiltakozás a VoIP szolgáltatások lehallgatása ellen, amelyben egyetemek és szolgáltatók emelték fel hangjukat a központi rendszerek beépítése ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xavier #56
  de utálom ezeket a rohadt amcsikat.
 • Tiberius B #55
  Ez igaz, szerintem is, csak erre sajnos nekik is rá kéne jönniük.
 • Tiberius B #54
  jó mondás, én is csak most tudtam meg kitől származik
 • formatuq #53
  Sokszor hallottam mar, de nem tudtam hogy kitol is szarmazik. most mar tudom, koszi.

  van egy par variacioja:

  Many variants derived from this phrase have arisen and have usually been incorrectly attributed to Franklin:
  "They that can give up essential liberty to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety."
  "They that can give up essential liberty to obtain a little temporary safety deserve neither liberty nor safety."
  "Those Who Sacrifice Liberty For Security Deserve Neither"
  "He who would trade liberty for some temporary security, deserves neither liberty nor security"
  "He who sacrifices freedom for security deserves neither"
  "If we restrict liberty to attain security we will lose them both."
  "Any society that would give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both."
  "He who gives up freedom for safety deserves neither"

 • Morden23 #52
  Igazából minden belügyi és külügyi hivatalnak az az érdeke, hogy teljes ellenőrzést vezessenek be, hiszen a működésük így közeledik egyre jobban a tökéleteshez. A baj az, hogy ha olyan vezető réteg áll egy ország élén, ami nem szab gátat az aránytalan túlfejlődésben, és hagyja, hogy a hárombetűs szervezetek vízfejet növesszenek az apparátusra.

  "If we restrict liberty to attain security we will lose them both." - Benjamin Franklin

  Ez annyit tenne, hogy "Ha korlátozzuk a szabadságot a biztonság érdekében, mindkettőt elveszítjük". Érdemes lenne ezen mindenkinek elgondolkodnia.

  Már alig várom a következő J. E. Hoover-t.
 • [email protected] #51
  Tudom jah, ofkoz, ha már kdeinit fut, egyéb cuccok gyorsabban röffennek fel, de ha gnome alatt variálok, akkro gnome cuccokatpreferálom inkább.
 • Mike #50
  AZ FBi a seggembe is lehallgató berendezést dugna, ha tehetné
  Igaz lassan megteheti.
  Az egész Föld az övék. Legalábbis ők úgy gondolják
 • Hegyikecske #49
  uhh ez melyik országban van? remélem nem itt nálunk, mer akkor kétségbe kéne vonnom h 2006ot írunk...
 • kvp #48
  "Jó, akkor most szólok, hogy a cyberpunk nem is volt akkora hülyeség.
  Most gondolja már valaki végig, hogy ha valakinek totális uralma van az internet fölött, akkor menniy energia és idő kell ahhoz, hogy ezt a hatalmat hijack-elje valaki?"

  A jelenlegi technologia teljesen biztonsagos, mivel az adatokhoz valo hozzafereshez fizikai hozzaferessel kell rendelkezni a szolgaltatok halozati berendezeseihez. A megoldast elsokent a cisco javasolta meg 2003 korul. Mara a legtobb nagy amerikai gyarto beepitette a termekeibe, es a magyar halozat nagy reszen ezen rendszerek mar telepitesre kerultek. A legutobbi eu-s torveny korlatozottan, de ezek hasznalatara kotelezte a tagallamokat. Amig amerikaban csak felvetettek, addig az eu bizonyos allamaiban (pl. hazankban) mar mukodik is egy ilyen rendszer...
 • formatuq #47
  hat igen, amerika egy szabad orszag.
  es egy szabad orszagban, ahol szabad akaratodbol azt teszel amit SZABAD.......