Berta Sándor

Növelnék a német titkosszolgálatok lehallgatási lehetőségeit

A német nagykoalíció tervei szerint tovább bővítenék az állami hatóságok lehallgatási lehetőségeit. A német civil szervezetek, például a Humanitárius Unió (HU) képviselői szerint a tervezet egy arculcsapással ér fel a demokrácia pártján állók számára.

Az FBI után a német titkosszolgálatok is újabb jogosítványokhoz juthatnak, amennyiben a német parlament, illetve kormány elfogadja az erről szóló törvénykiegészítést. Mint ismeretes, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nem csak az internetszolgáltatókat, hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné, hogy az eddiginél könnyebbé váljon a lehallgatások megszervezése és végrehajtása. A Cnet a napokban tette rá a kezét a szövetségiek által kidolgozott tervezetre, amely jelentős kiegészítésekkel toldaná meg az 1994-es CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act) elnevezésű törvényt.

A német közvélemény által gúnyosan csak "Otto Katalógusnak" nevezett csomag 2001. szeptember 11-e óta van hatályban. A tervek szerint öt évvel meghosszabbítanák a csomag érvényességét, és még újabb kiegészítésekkel is ellátnák. Az erről szóló előterjesztést szerdán tárgyalja majd a német kormány. "A mostani legújabb javaslatnak már semmi köze nincs a terrorizmus elleni harchoz. Az új kiegészítések egyértelműen utat nyithatnak az alkotmányellenes tevékenységek előtt és bárki áldozatává válhat majd a terrorizmus elleni harcnak. A törvényből hiányoznak a megfelelő normák, így ebben a formában alkotmányellenes" - nyilatkozta Frederik Roggan, a német Humanitárius Unió (HU) elnökhelyettese.

A tervezetről sok részlet nem szivárgott ki, annyi azonban biztos, hogy a német titkosszolgálatok a jövőben is hozzáférhetnének az elektronikus folyószámlákhoz. Kérdéses azonban, hogy milyen követelményeknek kellene eleget tenniük például az internetszolgáltatóknak vagy a távközlési vállalatoknak. Az Onlinekosten német hírportálnak azonban sikerült néhány részletet kiderítenie.

Ingo Wolf, északrajna-vesztfáliai belügyminiszter - aki nyíltan támogatja az elképzelést - "kikotyogta", hogy a német titkosszolgálatoknak a jövőben legálisan lehetőségük nyílna hackerhadviselést folytatniuk, vagyis behatolhatnának számítógépes rendszerekbe és onnan adatokat tölthetnének le. Wolf szerint a londonihoz hasonló terrortámadások után világossá vált, hogy a terroristák nem csak külföldiek, hanem német állampolgárok is lehetnek és a terroristák a világhálón szervezik meg a támadásokat, itt bonyolítják a megbeszéléseiket és itt szerzik be akár a támadások kivitelezéséhez szükséges anyagokat is. Éppen ezért van szükség a csomag kibővítésére.

Monika Düker, a Zöldek Szövetség szóvivője ugyanakkor élesen bírálta a tervezetet. Szerinte ezután bárkire ráfoghatják majd, hogy terrorista, ráadásul a német titkosszolgálatok bátran benyomulhatnának az átlagemberek otthonaiba és magánéletébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Praetor #7
  "...van rohadt sok gondunk anélkül is, hogy mások paranoiáját kelljen kiszolgálnunk."
 • Morden23 #6
  Ideje lenne már eldönteni, hogy most erőltetjük a demokráciát, vagy inkább valami totalitariánus rendszert vezetünk be.
  Válasszunk despotát, vagy ha jobban tetszik, ültessünk trónra egy királyt, nekem teljesen mindegy, de a tököm televan a terrorizmus elleni harccal.
  Amikor a baszkok durrogtattak, senkinek nem jutott eszébe faszkodni. A csecseneknél szintén nem volt ilyen, és még egy rakat esetet fel lehet sorolni. Kapjanak el egy terroristát, és tegyék közszemlére, mert lassan már azt sem hiszem el, amit eddig el tudtam fogadni.

  Az egész szívás a Közel-Kelettel azért alakult ki, mert még mindig úgy gondolják itt Európában, hogy ha Amerika be a kútba, akkor mi is. Húzzák le magukat a klotyón, van nekünk klassz EU-nk, van rohadt sok gondunk anélkül is, hogy mások paranoiáját kelljen kiszolgálnunk.
 • junior117 #5
  Juj aza osztrák szobafestö is igy kezdett neki a dolgoknak.Elöször alkotmányossá tette az elnyomás és egyebek ...aztán emberekre rakatott sárga csillagot... "az idö nem csak az emberek ismétlik magukat.." rossz irányba haladunk.Mindenki támadhato és besározhato lesz.
  "Monika Düker, a Zöldek Szövetség szóvivője ugyanakkor élesen bírálta a tervezetet. Szerinte ezután bárkire ráfoghatják majd, hogy terrorista, ráadásul a német titkosszolgálatok bátran benyomulhatnának az átlagemberek otthonaiba és magánéletébe. " A diktatura jeleit látom kibontakozni...
 • [email protected] #4
  Soha nem is volt :)
 • EaT #3
  " már semmi köze nincs a terrorizmus elleni harchoz " na ne hülyéskedjünk már :D
 • irkab1rka #2
  "a jövőben legálisan lehetőségük nyílna hackerhadviselést folytatniuk, vagyis behatolhatnának számítógépes rendszerekbe és onnan adatokat tölthetnének le."

  Na itt a legálison van a hangsúly. Eddig ha ezt csinálták, nem használhatták fel jogszerűen. Mostantól a terv szerint meg igen.

  Jövőre?
  Alkotmányba teszik a nyilvános kivégzést.
 • turul16 #1
  Hú ha, nem kéne lépnünk, mielőtt még a magyar kormány is ilyesmin törné a fejét? peticio léterhozásával és aláírásával? Valakinek van öttlete mi legyen a szöveg ?