Berta Sándor

Egyre gyakrabban ellenőrzik az online kommunikációt

Az állami hivatalok növekvő mértékben figyelik az internetes kommunikációt - derült ki a BITKOM német szakmai szervezet anyagából.

A BITKOM jelentése szerint tavaly több mint a háromszorosára emelkedett a lehallgatott online telefonbeszélgetések száma. 2007-ben 141 esetben ellenőriztek a német hatóságok VoIP-hívásokat. A megfigyelt elektronikus postafiókok és internethozzáférések száma szintén nőtt, előbbi a korábbi évekhez képest 45, utóbbi 57 százalékkal. "A világháló és az azon zajló forgalom egyre inkább a nyomozások célpontjává válik. Az állam fokozatosan új területek és a korszerű kommunikációs formák iránt érdeklődik" - nyilatkozta Dieter Kempf professzor, a BITKOM elnökségének tagja.

Tavaly Németországban az igazságügyi szervek összesen 46 486 vezetékes és mobil telefonszámot, e-mail címet és internethozzáférést figyeltek meg. Ez 11 százalékos növekedés a 2006-os adathoz (41 985 ellenőrzés) képest. Az ellenőrzött készülékek és szolgáltatások között továbbra is előkelő helyet foglalnak el a mobiltelefonok: a lehallgatott mobilok száma tavaly elérte a 39 200-at, ez 9 százalékos emelkedést jelent 2006-hoz képest. A hivatalok ezenkívül 5078 vezetékes telefonszámot is megfigyeltek, ami kevesebb, mint a 2006-os értékek.

A telefontársaságokat és az internetszolgáltatókat törvény kötelezi az együttműködésre, aminek kelletlenül eleget is tesznek. "A probléma az, hogy a cégek több millió eurót fektettek be a különleges technikai eszközök beszerzésébe és a munkatársaik képzésébe, az összeget azonban a mai napig nem kapták meg a német kormánytól. Holott a kabinet erre 4 évvel ezelőtt konkrét ígéretet tett. Csak az idén hatályba lépett távközlési adattárolás 75 millió euró plusz költséget jelent a telekommunikációs vállalatoknak. Ehhez jönnek még évente a több tízmillió eurós karbantartási, üzemeltetési, fejlesztési díjak. Tény, hogy a belbiztonság fontos állami feladat, azonban ezt nem finanszírozhatják csak a vállalatok. Hiszen az autógyártók sem kötelezhetők például arra, hogy ingyen biztosítsák a rendőrségnek az új rendőrautókat" - hangsúlyozta Dieter Kempf.

A szakember hozzátette: a lehallgatásokat mértékkel lenne csak szabad alkalmazni, kizárólag súlyos bűncselekmények elkövetői vagy gyanúsítottjainak megfigyelése és kézre kerítése esetén. Ezek az akciók csak a szervezett bűnözők és a valódi terroristák ellen irányulhatnak. Persze nem csak Németországban nőtt a lehallgatások mennyisége. Ausztriában egy idén márciusban kiszivárgott belügyminisztériumi statisztikából kiderült, hogy az osztrák rendőrség igencsak élt a módosított helyi rendőrségi törvény (SPG) biztosította lehetőségekkel és több ezer előfizető adatait kérte ki a szolgáltatóktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #19
    [brutálnagy]Xerobank és Operator[/brutálnagy][brutálnagy]
  • HUmanEmber41st #18
    Láttam én is elég sok, mélyen megrázó izraeli videót.
    Ezeket le kellene adni egyszer-kétszer főműsoridőben az USAban is....
  • arrakistor #17
    Akinek esze van , az okosan bízza az internetre a titkait. Ebben a topikban és ebben a másikban a végletekig kitárgyalt (és túltárgyalt) módon.

    A terroristák szeretnének egy élhető palesztínát és egy élhető de nem "ÚJ MAGYARORSZÁGOT"....
  • HUmanEmber41st #16
    Én nem tudom, hol élnek ezek, de akinek van egy kis esze, nem bízza az internetre a titkait. Vagy előzetes szóbeli megállapodás értelmében teljesen ártalmatlan tartalmú üzeneteket váltanak.

    Azt már csak zárójelben kérdezem meg: vajon mit is akarnak az úgynevezett terroristák?
    Csak egy független államot, mindenféle megszálló hatalomtól mentesen.
  • arrakistor #15
    a ma használt asszimetrikus titkosításokat visszafejteni NEM lehetséges,

    trójai programmal , és időt és fáradtságot nem kímélve azonban valóban lehetséges a színfalak mögé bebújni, de nem a Cyber-Terroristák színfalai mögé, mert ők nem ma jöttek le a falvédőről.
  • arrakistor #14
    Összességében az egész egy nagy szélmalomharc ez aminek csak vesztese lehet az aki megfigyelésre adja a fejét. Mert időt és fáradtságot elfecsérel feleslegesen miközben a valódi terroristák teszik a dolgukat , a folyók vize zavartalanul folyik tovább a medrében.
  • arrakistor #13
    1: mindketten jól tudjuk hogy baromságokat beszélsz, egyrészt, mert a skype -elsősorban- hang-alapú és nem szövegátviteli alapú kommunikáció és a leírt text-field metódusok alapban nem játszanak. másrészt a Skype natívban titkosítással van átfűzve úgyhogy minden titkosszolgálat becsókolhat, harmadrészt van a Skype-n kívül még kb. 124612534523645 hangalapú titkosított kommunikációs program és a bombagyanús terroristák nem a legpopulárisabb és a nagyorrúak által kontrollált Skype-t fogják a kényes beszélgetéseikre használni, hanem pl.: egy Counter-Strike közben megbeszélik audio-dumppal.. hogyha csak nagyon fantáziátlan akarok lenni... és aból mazsolázgassák aztán ki az nagyorrú okostojások !

    2: semmilyen text-field metódus nem játszik titkosított adatátvitel esetén

    3: trójai programok alapban kiestek, mert egyrészt a hülyék a másik oldalon vannak és aki bombát gyárt ráadásul még netezik is az a megfelelő OS-t és megfelelő szoftvereket használja a kommunikáicóra, lehet hogy idiótákat, vagy kezdőket rá lehet venni, hogy telepítsenek trójaival teletűzdelt programot, de semmiképpen nem Cyber-Terroristákat.

    4: megfelelő OS használata esetén a nem megfelelő OS-re írt trójai program alapban nem játszik, ezért az egész megfigyelés elbukott a leglényegesebb embereknél: a valódi terroristáknál.
  • Commandante #12
    Néhány évnyi adatbányászati szakmai tapasztalattal a hátam mögött én a következö módon közelíteném meg a problémát:

    Tfh bombás terroristákra vadászok. Felállítok egy text-mining modellt, ami azonosítja a gyanús beszélgetéseket. Ez lehet pl intuitív (figyeli az adott nyelvet, beszélt dialektust, gyakran elöforduló szavakat min elnök-bomba-dzsihad, stb.) vagy statisztikai alapokon nyugvó (néhány ismert robbantó rögzített beszélgetéseit összehasonlítom ártalmatlan honpolgárok beszélgetéseivel és matematikailag azonosítom a bombatámadásra utaló jegyeket). Minden nap végén az 1. szintü modellel leellenörzöm az adott napi beszélgetéseket, rögzítem a leggyanúsabb 1%-ot, a többit törlöm. A hét végén egy 2. szintü modellel leellenörzöm a héten rögzített beszélgetéseket, megörzöm a leggyanúsabb 1%-ot, a többit törlöm. Hónap végén egy 3. szintü modellel leellenörzöm a hónapban rögzített beszélgetéseket, a leggyanúsabb 1%-ot megörzöm, a maradékot törlöm. Az így kiszürt néhány száz személyt megfigyelés alá helyezem (minden további beszélgetését rögzítem). Új hónap...

    Pl Németországnak 80 millió lakosa van, tfh átlagosan 10 skype beszélgetést folytatnak naponta (lakosonként). Akkor egy hónapban összesen 80*10^6*10*30*10^-6 = 24.000 beszélgetést kell rögzítenem ahhoz, hogy kiszürjem a gyanús egyéneket. A gyanús egyének folyamatos megfigyeléséhez valamivel többet. Ez szerintem gigabyte-os adatmennyiség, tehát nem megoldhatatlan.

    Ahhoz pedig, hogy a titkosított adatfolyamot feltörjék, nem biztos hogy visszafejtik a kódolást (ha ez egyáltalán lehetséges), hanem inkább trójait raknak minden oprendszerbe és kommunikációs programba (a gyártó tudtával vagy a nélkül), és egyszerüen ellopják a titkosításhoz használt kulcsot.

    És amúgy miért kell lépten-nyomon zsidózni, he?
  • uberalles #11
    drága bahátom... nincs a világon annyi tárhely amely az össz kommunikációs adat/forgalom akárcsak töredékét tárolni tudná... százalékban legalábbis biztosan nem kifejezhető az a mennyiség amennyit logolni _tudnak_, mert egyszerűen nincsen rá kapacitásuk. (értem ezalatt az internetes kommunikációt.. telefonok esetében nem tudom mi a helyzet, de azt gyanítom hogy még jól összetömörítve sem lehetne kivitelezni, minden ember minden hívás mindekori logolását)

    internetes kommunikáció esetében legfejjebb bizonyos (pl.: VoIP) protokollokra és portokra szűkítik a megfigyelt kört, de az általam , az #1-es és #2-es hozzászólásban leírt TOR hálózaton keresztül vezetett kommunikációval nem tudnak mit kezdeni... és aki pedig nem akarja hogy megfigyeljék azt nem is tudják megfigyelni... akármekkora orruk is van a megfigyelőknek. Csak tájékoztatásul.
  • kvp #10
    Csak tajekoztatasul annyit mondok, hogy Magyarorszagon minden kommunikacios adat megfigyelesre/mentesre kerul. A kereses pedig tenyleg nehez feladat, de nem megoldhatatlan.