Gyurkity Péter

Olaszország vezet a lehallgatásokban

A friss kutatások szerint a közvélekedéssel ellentétben nem az Egyesült Államok és Nagy-Britannia, hanem Olaszország vezet az egy főre eső lehallgatásokban. A britek másfél év alatt 4000 hibát követtek el.

A német Max Planck Társaság adatai szerint 100 ezer olasz állampolgárra 76 lehallgatás jutott a 2005 és 2006 között megfigyelt 15 hónapos időszakban, amivel elvitték a pálmát a globális versenyben. A második helyen Hollandia végzett 62-vel, míg a harmadik Svédország lett 33 megfigyeléssel, őket követi Németország 23,5-ös adatával, valamint Anglia és Wales 6-os eredményével. A szakértők többnyire elfogadják a kutatás számadatait, kihangsúlyozva, hogy az megcáfolja a közvélekedést.

Ez különösen a briteknek jön jól, akik nagy megkönnyebbüléssel sóhajtanak fel az elmúlt időszak vitáit és vádaskodásait követően. Nem kell azonban szégyenkezniük, hiszen a Blair miniszterelnök által februárban ismertetett jelentés szerint 15 hónap alatt a hatóságok 439 ezer lehallgatási és megfigyelési kérelemmel álltak elő, amellyel egyes személyek telefonját és email forgalmát kívánták figyelemmel kísérni. Ebből mintegy 4000 "hibára" derült fény, 66 esetben pedig a malőr a kommunikáció közvetlen elfogását eredményezte - a problémás esetekben mindössze a híváslistákat kérték le. Arról nem szól a fáma, hogy ez alatt pontosan milyen hibát kell érteni.

Hollandia előkelő helye nem túl meglepő, hiszen EU-elnökségük időszaka alatt éppen ők álltak elő az elektronikus megfigyelési és IP-követési rendszerek egységes tervezetével. Olaszország első helyezését leginkább a korrupciós gyanúkkal és botrányokkal indokolják, míg a brit és amerikai eredményt - amely nagyjából megegyezik - annak bizonyítékaként tekintik, hogy az angolszász országokban a vártnál jóval kisebb arányban hallgatják le a magánszemélyeket.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium tavalyi jelentése szerint 2005-ben az USA-ban 1,2 millió esetben kérvényeztek a telefonhívások listájának kiadását, mindössze 48 ezer esetben voltak kíváncsiak a real-time, vagyis az éppen akkor lebonyolított beszélgetések tartalmára, és 2600 alkalommal hallgatták le közvetlenül a kommunikációt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Neerpelt #18
  És nem divatból írom, hanem azért, mert nem állunk már messze tőle.
 • Neerpelt #17
  1984
 • sathinel #16
  Ha a mostani találgatásokat nézzük inkább az volt hogy most nem volt érdeke valakiknek hogy megállítsák őket. Volt is hír hogy tudnak rólla, de valamiért elsumákolták. Persze a hivatalok közti huzavona... Máskor meg símán megy minden.
  Az épületekben volt sok olyan cégnek az iratai, akik az Enron sorsára jutottak volna..
 • AranyKéz #15
  Nem hinném, bármikor találhattak volna más kifogást is, a közel-keleti vezetők nem éppen az amerikabarátságukról híresek, beszédeikből bármikor ki lehetne vágni egy hadüzenettel felérő szöveget.

  Az már más persze, hogyha tudtak róla, akkor miért nem akadályozták meg.
 • Commandante #14
  Egy kis matek: ha 100.000 angolra 6 lehallgatás jut, akkor 60.609.153 angolra 3.637 lehallgatás jut. Azt nem értem, miafasz az a 4000 "hiba", amire fényderül - ha valaki érti a cikk eme mondatát, fordítsa már le nekem magyarra pls. -, akkor a maradék 3.637 - 4000 = -363 mal mi történt?
 • Commandante #13
  Nem kerülte el a figyelmüket. Ök csinálták. Vagy valamelyik 3 betüs haverjuk.
 • wanek #12
  Én speciel nem ilyen munkahelyre gondoltam...
 • kvp #11
  "Nálunk mi lehet a helyzet?"

  100%-os lefedettseg, kiveve ha specialisan titkositott amit viszont csak a terroristak meg a bunozok szoktak hasznalni... :-))) Ilyen teruleten Magyarorszag megelozte szinte az osszes eu-s allamot, csak most az uj eu-s torveny miatt vissza kell venni a kepessegekbol.

  Egyebkent egyszerubb mindent rogziteni es utanna kidobni ami nem kell, mint allandoan engedelyeztetni egy megfigyelest. Meg utolag konnyebb rajonni, hogy ki volt egy tuntetes kozeleben ha bizos ami biztos alapon minden megvan.
 • roliika #10
  Eleve mindent rögzítenek itthon is...sms, MMS, ha netezi az ember az URL-eket és IP-ket a szolgáltató logolja, a vezetékes telók talán nincsenek rögzítve de azt bárki egy gombostűvel meg egy maddzaggal le tudja hallgatni.
 • roliika #9
  Jónapot kívánok... XY vagyok az XY megbízásából, tájékoztatom, hogy beszélgetésünk rögzítésre kerül...most ingyen...bla bla bla...nekem is vannak ilyen tapasztalataim. /Több mint 20 000 emberrel meszéltem, és érdkes, a 99,8% nem vágja le azonnal, sőt van aki a gondját, baját is elmeséli./ :DDD