Berta Sándor

Olaszország: öt év börtön illegális lehallgatásokért

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök jelentősen módosíttatná a távközlési lehallgatásokra vonatkozó előírásokat és szigorúan büntetné az illegális akciókat.

Az új szabályozás szerint az illegális lehallgatásokat végzők vagy arra megbízást adó személyek akár öt év börtönt is kaphatnának, a megfigyelésekről részleteket közlő újságírókra pedig akár 3 év szabadságvesztést is ki lehet majd szabni. Ezenkívül az ügyészeket köteleznék arra, hogy egy akciót legfeljebb csak 3 hónapra engedélyezhetnének. Kivételt csak az azok esetek képeznének, amelyekben a gyanúsított maffiózó vagy terrorista. Az újságírókat informáló ügyészek szintén komoly, 2-től 6 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnának. A módosítócsomagot Nicolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje és a Popolo della Liberta parlamenti szövetség képviselője készítette.

Az olasz miniszterelnök a lánya révén személyesen is érintett volt egy illegális lehallgatási akcióban. 2006 szeptemberében tartóztatták le Guiliano Tavarolit, a Telecom Italia egykori biztonsági főnökét, aki Pierguido Iezzivel, a Pirelli korábbi biztonsági főnökével és több rendőrrel közösen 1997 és 2006 között több ezer olasz állampolgár telefonbeszélgetéseit hallgatta le. A megszerzett információkkal politikusokat és gazdasági vezetőket zsaroltak. Az áldozataiktól összesen több mint 20 millió eurót szereztek ilyen módon. A megfigyelt személyek között volt Marina Berlusconi, a Fininvest konszern és a Mondadori kiadó vezetője, akit 2 héten át hallgattak le.

Berlusconi aligha felejtette el mindezt, így nem csoda, hogy közölte: minden eddiginél jobban kel védeni a magánélethez fűződő és a polgári jogokat. A tervezett változásokról az olasz kormány a következő ülésén dönt. Olaszországban számos komoly botrány volt már az illegális lehallgatások, illetve az ezekről kiszivárgott információk miatt. Berlusconi az ilyen eseteket szeretné megakadályozni a jövőben.

Gian Carlo Caselli ügyész ugyanakkor bírálta Berlusconi terveit, mondván a lehallgatások fontos eszköznek számítanak, de nem csak a maffia és a terrorizmus elleni harcban, hanem így derítettek fel számos vesztegetési ügyet is. Érdekesség, hogy tavaly robbant ki az a botrány, amely szerint a SISMI olasz katonai titkosszolgálat rendszeresen ellenőrizte a MEDEL nevű európai bírókat tömörítő szervezet és kereken 20 európai bíró, illetve ügyész e-mail forgalmát. Természetesen csak merő véletlen, hogy a megfigyelésekre a Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnökkel szemben megfogalmazott kritikák után került sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sanyix #7
  Hát igen, egy isten jó lenne ha megmentené az országot, de az nemvalószínű, így jól lesz ő is.
 • A1274815 #6
  Akkor a jelenlegi szociópata M.E-nket hová raknád?
 • DjDano #5
  Fél hogy lehallgatják miközben a Maffia fejével dumcsizik, bár valamilyen szinten ő maga is maffia...

  Egyébként Berlusconi és Orbán között simán párhuzamot vonnék, olyan tekintetben, hogy isten mentse meg tőlük az országot
 • TheZsenyka #4
  Ilyenkor lenne jó egy szerkesztő funkció, mi?
 • kvp #3
  Olaszorszag alapvetoen bajban van. Van egy baloldali tomorules, akik azon kivul, hogy nem ertenek a gazdasaghoz meg az allam vagyonat is elszorjak. Tamogatoik az eszaki ipari korzetbol kerulnek ki, ez utobbi csokkenoben van. Van egy jobboldali csapat akiket (Berlusconi-val az elen) alapvetoen a deli maffiak tamogatnak, viszont csak ok probaljak megvedeni az olasz allamot (es az uzleti erdekeltseguket). Demokratikusnak egyik csoportot sem nevezhetjuk. Az igazi kerdes, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Berlusconi gyengiti a rendorseget, de ugyanekkor noveli az allampolgarok szabadsagjogait is, ami europaban nem jellemzo. Erre a helyzetre van egy jo pelda. Melyik a jobb megoldas: ha allamilag vedik a bevandorlokat az emberek karara es ezzel no a bunozes es a szegenyseg, vagy ha hagyjak hogy az emberek helyi osszefogassal es eroszakkal uzzek el oket? Egyik sem jo megoldas, de a ket oldal jelenleg csak ezt a ket alternativat tudja adni. Az olasz embereknek meg egy ido utan valoszinuleg eleguk lesz a jelenlegi helyzetbol...
 • ziipp #2
  Ez cinikus komment volt? Mert van egy komoly nyelvtani a hiba a mondatban. Egyébként Putyin jobb, szvsz, mert szépen fellendítette az orosz gazdaságot. A nép meg nem bánja, ha picit diktátorkodnak a feje fölött, nyert UEFA-t nyert a Zenit - semmi gond nincs. :b Berlusconi pedig egy maffiózó. Ezzel csak a rendőrők fegyvereit próbálja csökkenteni, pláne úgy, hogy személyesen érintett a témában. Nem túl hiteles
 • Tetsuo #1
  Berlusconi is same like than Putyin.