Dojcsák Dániel

TITAN: Vassal jobban ellátott az ország, mint aggyal

Magyarország informatikai felkészültsége nem túl fényes, állítja ma már szinte minden ezzel a témakörrel foglalkozó szervezet. A tojásdobálás árnyékában született összefogás, a TITAN program viszont éppen ezzel a helyzettel szeretne kezdeni valamit, ráadásul végre nem eszközöket vagy elérést adna, hanem tudást a fejekbe.

A TITAN egy felnőttképzési program, teljesebb nevén Tréning-keretprogram az információs társadalom alkalmazkodóképességének növelésére, melynek részleteit a piaci szereplők szakértői a kormányzati felelősökkel karöltve idén nyáron szeretnék kidolgozni, hogy 2009-re már ténylegesen működhessen. A program keretében főként a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni szakemberek/üzletemberek nyerhetnek végre lehetőséget arra, hogy bonyolult pályázati eljárások és komoly források nélkül szerezhessenek meg általános felhasználói, illetve speciális üzemeltetői és fejlesztői szaktudást.

A program előkészítését természetesen egy részletes kutatás előzte meg, a GKIeNET "Kutatás a magyar munkaerő IT-felkészültségéről" címmel. A hazánkban működő 30 000 vállalkozás közül egy 1000 elemű reprezentatív mintát kérdeztek meg arról, hányadán is állnak a cégen belül az IT fejlettségével. Az eredmények nem meglepőek, a korábbi felmérések motívumai tisztán felismerhetőek ebben is.

A hazai vállalatok csupán 25%-a ért el magas vagy kiemelkedő minősítést az IT használat terén, de eközben az összes számítógép-felhasználó alkalmazott közül 70%-nak semmilyen képesítése nincs (sem felhasználói, sem egyéb), közel 30% rendelkezik ECDL vagy annak megfelelő képesítéssel, illetve alig egy ezrelékről mondható el, hogy valamilyen gyártói képesítést szerzett korábban (Cisco, MS, Novell, stb.) Ezek a számok viszont nem egy javuló tendencia egy korai pillanatképét örökítik meg, hiszen a multinacionális cégekkel ellentétben a hazai KKV szektornak egyébként is hiányos a képzési kultúrája. A 10 főnél több embert foglalkoztató cégek tavaly átlagosan 300 ezer forintot (cégenként) fordítottak továbbképzésre, ami édeskevés.

Egyrészt azért csekély, mert bármilyen technológiai tudás pár év alatt elavul, de főként az IT berkeken belül 5 év után szinte zéró lesz a piaci értéke bármilyen nem frissített ismeretnek. Mit lehet kezdeni ma például egy NT 3.5 vagy 4.0 tapasztalattal, mire jó egy Novell Netware 4 ismeret? Semmi versenyképes dologra nem lehet használni, maximum informatika történetet írni.

Ami miatt pedig másodsorban kevés az évi 300 ezer forint egy cégnél oktatásra, az a köz- és felsőoktatás gyenge teljesítménye. A GKIeNET kutatása mélyinterjúk formájában megkérdezett munkaközvetítőket és aktív egyetemistákat arról, hogy mennyire elégedettek a képzéssel és mennyire használható a kapott tudás. A vállalatok ebben a témában adott válaszai pedig tökéletesen egybecsengtek a hallgatók véleményével, miszerint az elméleti képzés mennyisége túl sok, és gyakorta elavult, míg a gyakorlati képzés messze az elvárt szint alatt marad minőségben és mennyiségben is. Az intézmények többnyire túl lassan követik le a változásokat, ráadásul az oktatók nagy része sosem dolgozott a versenyszférában, így nem is értik meg pontosan az igényeket. Ebben az esetben nem vicc, hogy aki nem ért hozzá eléggé, az elmegy és tanítja.

A TITAN programot pörgető MEFIT nevű szervezet (Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács) elnökeként is munkálkodó Drajkó László (egyébként a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója) azt mondta, hogy a TITAN program valami olyasmi a gazdaságnak, mint az eBefogadás a társadalomnak. Csak itt éppenséggel nem szegények, idősek és rászorultak vannak a lemaradók listáján, hanem működő hazai vállalkozások, ahol szintén vannak hátrányos helyzetűek, csak itt őket kis- és középvállalatoknak hívjuk.

A most 35-50 éves alkalmazottak nagy része már nem tudja kihúzni a nyugdíjig anélkül, hogy ne kelljen valamilyen formában IT képzettséget szereznie, legyen akár erdész, gyártósoron dolgozó szakmunkás vagy menedzser. Azt a tévképzetet pedig, hogy csak az informatikusoknak van szüksége képzésre és csak informatikus mérnökökre van szükség, szintén el kell oszlatni. A naprakész felhasználói tudás ugyanolyan feltétele lett a prosperáló vállalkozásoknak, mint egy jó háttérrendszer megléte, amit ugye először ki kell fejleszteni, később pedig képesnek kell lenni üzemeltetni is.

Az oktatás és a képzés Drajkó szerint olyan, mint a faültetés. Ha megkérdezik, hogy mikor lenne legideálisabb fákat ültetni, akkor az első jó válasz, hogy 20 évvel ezelőtt, hiszen akkor most már erdőnk lenne, a második jó válasz pedig az, hogy most azonnal, mert minden egyes elvesztegetett perccel csak később lesz eredmény. Egyes vállalkozók fejét is ki kell tisztítani egy kicsit, hiszen sokan forráshiányra hivatkozva panaszkodnak, hogy nem tudják képezni a szakembereiket, vagy nem képesek alkalmazni őket, pedig csak ki kéne szállni a BMW-ből és kifizetni a jó szakembert, hogy a cég növekedhessen, amiből futja majd mindenfélére. Amíg ez nincs így, addig a jó szakember elmegy a multicéghez vagy külföldre dolgozni, mert ott megkapja a számára is vállalható bért és körülményeket.

A szakemberhiány jelenleg a hazai KKV szektor legnagyobb csapása, hiszen a korábban Erdélyből betelepült IT expertek mostanában elkezdtek visszaköltözni, a hazai termés egy része még továbbra is külföldre megy. A multi cégek innovációs tevékenysége pedig olthatatlan szomjjal szívja fel a maradék jó képességű embert itthon - tudtuk meg Keresztesi Jánostól, az IVSZ nemrég megválasztott elnökétől. Ahogyan az eBefogadás több millió új felhasználót szeretne látni, úgy a TITAN program célja, hogy kielégítse az igényt a több százezer IT kompetens munkavállalóra.

A gyakorlatban a program úgy fog működni, hogy létrejön egy IT képzési jegyzék, melyből a cégek/egyéni vállalkozók kiválaszthatják a számukra hiányzó kompetenciát. Ezután azonnal választhatnak is az oktatási központok közül, ahol ez megszerezhető. Az alap kurzusok esetén teljes finanszírozásra lehet számítani, míg a közép és felső szintű képzéseken a tanfolyam 30%-át ki kell fizetnie a jelentkezőnek. A maradék 70% viszont nem kerül kiosztásra, hanem közvetlenül a képzési központok kapják majd meg.

Az jelenleg még kérdéses, hogy hogyan veszik rá a rettegő vállalatokat, hogy költsenek az alkalmazottra, aki utána nyilván magasabb bérigénnyel is él majd, illetve alkalomadtán másik munkahelyet kereshet. Drajkó szerint ezt a fajta motivációs problémát úgy lehet feloldani, ha az egész program nagy volumenben zajlik le és egyszerűen elkerülhetetlen lesz a vállalkozások vezetői számára, hogy a versenyképességhez ne kelljen fejleszteni az alkalmazottak tudását. Végül hozzátette, hogy ha lefordítjuk ezt az egészet, akkor ez valójában nem a támogatott oktatásról szól, hanem az annak eredményeképpen létrejött néhány százalékos GDP emelésről. Ugyan vannak komolyabb rések is Magyarország pajzsán, de konkrétan ennek a betömésével olyan rövidtávú előnyökhöz juthatunk, ami teret enged a közép és hosszú távú fejlesztéseknek is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JTBM #83
    Az IT fejlesztési részén vannak azok a napidíjak, amikről írtam. Ott van lehetőség szabadúszóvá válni.
    A szervíz nem fizet olyan jól és általában nem is igényel olyan felkészültséget. Viszont remek ugródeszka. Persze el kell merni ugrani.

    Egész Európában hatalmas hiány van az IT fejlesztési részén. Tehát, aki neki mer vágni (és alkalmas), az fog találni munkát is. Engem pl. hetente 3-4 új projektre hívnak szerte Európában.

    Magyarországon is több olyan nagy cég van, ahol többszáz/többezer fejlesztőt/szakértőt alkalmaznak.

    IT projektet marha nehéz jól megszervezni. Egy IT projekt gyakorlatilag R&D Research&Development. Nem olyan, mint pl. a gyártás, ahol pontosan tudod, hogy egy autó 3 óra 32 másodperc alatt készül el XYZ alkatrészek és ZYX munkaidő felhasználásával.

    Tehát ha +-50%-ra meg tudod becsülni a ráfordítást és az ütemezést, akkor már nagyon jó voltál.

    Ha hasonló projektet csinálsz, akkor a 3.-nál már ez a ráfordítás becslés már lehet akár +-20% pontosságú is, az ütemezés pedig még lehet akár pontos is.

    Az ügyfél általában nem pontosan tudja, hogy mit is akar, ráadásul még gyakran változtat is az elvárásain.

    Szakértőket is általában marha nehéz találni, ha nagyon szerencsés vagy, akkor minden terülten lesz 1 hozzáértő mondjuk a szükséges 3 helyett és vele tudsz sakkozni, illetve ráállíthatsz 2 kezdőt, akik jó esetben segítik és nem hátráltatják a munkát. ;-))) Ha nem vagy szerencsés, akkor pár csoportodban csupa kezdő próbálkozik...

    Ráadásul a területek mindig függnek egymástól, tehát integrálnod és integráltan ütemezned kell, mert különben az egyes csoportok csúszása halmozottan csúsztatja a projektet.

    Szóval nem a managementtel van a baj az IT-ben, hanem a feladat olyan, mint az időjósé. ;-)))
  • BlackRose #82
    De a munkák 80%-a nagyon egyszerű, általában semmi más mint beszari CRUD alkalmazás. Azt akartam mondani, hogy a többség hol van nem azt, hogy hol van az 1-2% aki "lecserélhetetlen". Gondolom amikor az IT-ről beszélnek olyan szempontból mint a fenti cikkben akkor nem azokról van szó akik a felső 5%-ot jelentik hanem azokról akik a középen landoltak, kollektív oldalrol viszgálni valamit nem igen értelmes, de ezt teszik és ha már ezt teszik akkor hiba lenne azt hinni, hogy mindenki sztár, hogy mindenki az IT-ben agyonkeresi magát, és főleg nem többségről van szó.

    Igen olcsobbak ha jól vannak alkalmazva, mond mikor voltál igazán jól alkalmazva... én nem emlékszem mikor érdemeltem utoljára meg a fizetésemet (nem az én hibám), az egész duma a versenyképeségről, és efektív alkalmazásról nem más mint egy nagy hazugság, és a teljesen seggfej menedyerek világában egy nagy utópia. Minnél lejebb vagy annál jobban feszítenek, minnél feljebb kerültem annál nevetségesebb a dolog. És ami a 10x többet ér és nem 2x mint a fizetése... ez így nem éppen értelmes mondat, a munkám eredménye az ami meghatározza, hogy "mennyit érek", nem a tudásom az és nem is a képeségeim, hanem az, hogy amit csináltam mennyire van értékelve a piacon, vagyis mennyit fizetnek érte a kliensek... és ami a legroszabb, hogy sok esetben ezek a dolgok nem tőlled függnek, képes vagy sokkal többre de nincs erőforrásod, a menedyerek pedig ezt nem látják ez messze a látáskörükön kívül van. Kevés olyan van ahol ezek a gondok nem léteznek, és akkor két választás van, vagy maradni és tűrni vagy tovább lépni és keresni jobb helyet, de mondom jobb hely kevés van... az IT nem azért olyan borzasztóan drága mert nagyon okosak vagyunk, hanem azért mert elképesztően nagy a pazarolás, a zsákutca projektek, alprojektek stb. a kliensek ezt megfizetik mert nincs választásuk, túlságosan függőek az IT-től már, de ahogy leírtam, az IT jelenleg (tisztelet ahol nem) a világ legdrágább kézimunkája, az IBM által terjesztett (de nem éppen tisztelt) Pollyanna Principle amely szerint: "machines should work; people should think." sajnos csak egy fantázia a jelenlegi világban.
  • JTBM #81
    A szabadúszó programozók olcsóbbak, mint az alkalmazottak, mint már lent kifejtettem.

    Off-shore csak olyan programozói munkát lehet kitenni, ami nagyon egyszerű, illetve support jellegű. Nagyobb munkának egy helyen kell lennie. Ez persze lehet egy másik ország is, de akkor a teljes projekt megy oda.

    A feladatok egy része megoldható közepes emberekkel is, de mindenhol szükség van legalább 10-ből egyre v. 5-ből egyre, aki kiváló képességű. Ezeknek a valós értéke nem 2-szeres, mint a fizetésük, hanem legalább 10-szeres. Ők viszik előre a hátukon a projektet/céget, a többieket mind le lehet cserélni, őket nem.

    Sajnos nekem már kijött pár EÜ problémám, pedig még szerencsére nem vagyok 45-50+. De ezek sajnos akkor is kijöttek volna, ha maradok alkalmazott életem végéig. Szerintem a szabadúszó életvitel inkább javít a testen, mint ront... Tudod, ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz. ;-)))

    Az elhízáson is sokat tud segíteni egy olcsó szállodai szoba, ahol nincsen hűtő. ;-)))
  • BlackRose #80
    De az Accenture konszultáns cég. Különben az MS is csak a konszultáns és support részben alkalmaz szabadúszókat, a fejlesztésben nem igen. Mindegy én általában a fejlesztésben voltam, vagyok és ezért egy kicsit kevésbé közvetlen az információm az IT nem fejlesztői részéről, de erőssen kétlem, hogy nem konszultáns cégekben a szabadúszók vannak többségben. Motiváltabb és szakmailag jobb ebben egyet értek, de elég kevés esetben van szükség a szakmailag jobbra ha az ára nagyobb. Jelenleg az a helyzet, hogy Maléziába kb. 3x gyorsabb a terjeszkedés (az én cégem esetében) mint itt Európában, az USA-ban pedig csökken őben vannak a pozíciók. Miért... mert Maléziában fele annyiért nyomják mint európában és 3-4x kevesebbért mint az USA-ban. Na ez az amit a cégek csinálnak (és normális, én nem ítélem ezt el), hogy a költségeket csökkentsék. Szabadúszó konszultáns (programozó) poziciókon kívül komoly kisebbség. Konszultáns poziciókban viszont igazad van, általában majnem mindenki szabadúszó.

    Btw... az EÜ problémák ott 45-50 felett kezdődnek, vigyázz mert akkor nagy az esély, hogy mind az a pénz amit most megkeresel az orvosok és gyógyszerészek kezében köt ki. Én 30-nál azt mondtam elég... nem sprintelünk tovább. :) szerencsére EÜ gondom nincs... remélem nem is lesz.
  • JTBM #79
    Pl. az Accenture-nak Magyarországon nincsen egyetlen programozója sem, kizárólag szabadúszókat használ.

    A szabadúszókat is gyakran hosszú éveken keresztül ugyanannál a cégnél foglalkoztatják, tehát nincs különbség a betanítási időben egy alkalmazottal szemben.

    Vezetési kultúra kérdése az, hogy képes-e egy cég szabadúszókkal dolgozni vagy nem. A jobban szervezett cégek képesek. A kevésbé jól manageltek csak alkalmazottakkal boldogulnak.

    Egy szabadúszó azonban átlag költségben mindig olcsóbb egy alkalmazottnál. Ez igaz Magyarországra is, de az USA-ra is. Pl. az USA-ban a MS elsősorban szabadúszókkal dolgozik. Átlagosan nézve motiváltabb és szakmailag jobb is.

    EÜ probléma felléphet bárkinél, jómagam pl. már lassan 15 éve vagyok szabadúszó és nincsenek ezzel összefüggésbe hozható EÜ gondjaim...

    Az egyetlen problémám per pillanat, hogy már lassan 3 és fél éve folyamatosan dolgozom, ami nekem megerőltető, mert már hozzászoktam az 1-2 hónapos szabadságokhoz két projekt között. ;-)))
  • BlackRose #78
    Na legyen úgy... érdekes, mond melyik IT cégek ezek akik több szabadúszót alkalmaznak mint alkalmazott programozót? Ahol nekem igen jó kapcsolataim vannak az a Sun, IBM, Microsoft, Deloitte, Monster, stb. elég jól ismerem pl. a Barclays-nál is a helyzetet (az nem IT cég hanem bank de nagyon komoly IT-vel) és egyiknél sincs valami sok szabadúszó, az alkalmazottak túlsúlyban vannak. Egy cég esetében nem csak a bérköltség ami számít, hanem az operational cost, egy szabadúszó esetében hetek sőt hónapok is eltelnek mire up-to-speed ahogy mondják, mert az adott rendszert nem lehet 2 óra allatt megérteni, és komoly pénzbe kerül másikat találni amikor nem felel meg az akivel már dolgozunk. Az operational cost az égbe megy és akkor a céget nem érdekli, hogy mennyit visz haza a programozó, azzal a programozónak kell törödnie. Persze vannak esetek mint pl. a SAP ahol igazad van, de nem nevezném azt az IT-nek, az IT sokkal szélesebb kör, sok nagy, közép és kiscég létezik ami az IT cégek halmazát képezi, és nagyon kevés ember kap olyan pénzeket amilyenről írsz. Kevés olyan hely van ahol a many-to-one (cég-szabadúszó egyén) model működik, a munkamegosztás csak akkor működik és csak akkor van optimális eredmény ha vagy a cégen belül tartunk mindent vagy olyan céget alkalmazunk amely magasan specializált abban amiért alkalmazzuk, egyének esetében ez csak akkor igaz ha valami nagyon szűken specializált dologról van szó amire kiscégnek nem kifizető specializálódni, és ez fogadjuk el a programozók és IT-sek 95%-a esetében közelről sem a helyzet.

    Btw. több mint 15 éve vagyok az IT-ben, több országban, több cégen belül, és voltam szabadúszó is (nem éri meg az egészséget tönkretenni).
  • JTBM #77
    Alkalmazott programozó és szabadúszó programozó között van óriási különbség.

    Mondjuk ha egy programozó 250K-t keres nettó, akkor az 750K bérköltségbe fáj a cégének. Ráadásul van még egyéb dolog, pl. betegszabi, szabadság, stb., ami még növeli a költségeket - 1M

    Ugyanez szabadúszó programozóval 20 nap * 50K = 1M (az ÁFA-t leírja a cég). Ebből EVA-n keresztül 840K nettó jövedelme van a szabadúszónak.

    Azért alkalmaznak inkább szabadúszókat az IT cégek, mert ugyanakkora bérköltségből sokkal több landol az IT munkás zsebében -> sokkal elégedettebb lesz. Nem mellesleg csak a ténylegesen elvégzett munkát kell kifizetni, ha nincs munka, akkor hazaküldik az IT munkást. Valamint egy külsőst mindig sokkal könnyebb pl. túlmunkára rávenni.

    Az IT-ben szvsz. már ma is több a szabadúszó, mint az alkalmazott...
  • BlackRose #76
    Programozó és konszultáns között óriási a különbség, ne keverjük a kettőt. De ott sem éppen künnyű elérni azt a szintet amit leírtál. Legtöbb programozó az EU-ban a havi 1500-3000 EUR szint között mozog (5 évnél nagyobb tapasztalat általában 50%-al növeli ezt a szintet), attól függ, hogy nyugatabbra vagy keletebbre vagy. Vannak kivételes városok ahol ennek a duplája vagy még több az átlag, de ott a költségek is magasabbak, nem mindegy, hogy 2000 EUR-t keresel Pesten vagy Londonban. Miért fizetne valaki 1000 GBP-t naponta amikor havi 500-ért van neki hasonló minőség Indiában, Maléziában stb. Konszultánsok esetében más a helyzet mert az legtöbb esetben on-site és critical azért ott nagy a pénz, viszont nem éppen sokan helyezkedhetnek el konszultáns poyicióban és ha igen akkor előbb sok pénzt kell befektetni a papírokba, MCP, Cisco stb. és fell ki kell tartani néhány év táskából élést szállodában és repülőben alvást, hogy olyan szintre kerüljön az ember amilyenről irsz. Legtöbb konszultáns napi több km-ert utazik mint amennyi sor kódot ir havonta :)
  • JTBM #75
    Az összes IT-ben dolgozó ismerősöm ennyit keres, illetve többet. 115K+Áfa körül van a max., amiről tudok.

    Ez ráadásul 100%-ban Magyarországon levő projekteknél igaz, mert Nyugatabbra EUR 400+ÁFA a kezdő és 1000GBP/nap a max., amit ismerős keresett. Ezek azonban un. All Inclusive rate-ek, tehát az összes költség ebből jön le, ami jó sok lehet: utazás és szállás.
  • BlackRose #74
    Véleménynyilvánitás nem foglal magába fizikai támadást személy és tulajdona ellen. Amit mondott az rendben van (függetlenül, hogy igaz vagy nem - mert vélemény), de a toljás az már nincs rendben. Különben agy vs. vas... alapjában egy marhaság, erre probáltam lejebb rámutatni. Agy nem sokat ér ha nincs produktívan alkalmazva, ha nem termel olyan dolgokat és nem old meg olyan problémákat amelyre az embereknek szüksége van. Sok esetben az agy ott van, csak nincs kihasználva, önmagában meg képtelen, mert amire képes arra nincs neki elegendő erőforrása és nincs aki ezt az erőforrást nyújtsa. Ritka az az agy amely mondhatja, hogy jó használják, hogy jó alkalmazzák. leginteligensebb ismerőseim majdnem mind egy szálíg arról beszélnek, hogy milyen hülyeségekkel vesztik az idejüket mert aki felettük van (aki a vasat adja, és a vasat nem gazdasági módszerekkel kapta a kezébe) annak hiányzik az agya. De hát gondolom ezt sokan látták, nem kell itt külön elmondani.