BlackRose#78
Na legyen úgy... érdekes, mond melyik IT cégek ezek akik több szabadúszót alkalmaznak mint alkalmazott programozót? Ahol nekem igen jó kapcsolataim vannak az a Sun, IBM, Microsoft, Deloitte, Monster, stb. elég jól ismerem pl. a Barclays-nál is a helyzetet (az nem IT cég hanem bank de nagyon komoly IT-vel) és egyiknél sincs valami sok szabadúszó, az alkalmazottak túlsúlyban vannak. Egy cég esetében nem csak a bérköltség ami számít, hanem az operational cost, egy szabadúszó esetében hetek sőt hónapok is eltelnek mire up-to-speed ahogy mondják, mert az adott rendszert nem lehet 2 óra allatt megérteni, és komoly pénzbe kerül másikat találni amikor nem felel meg az akivel már dolgozunk. Az operational cost az égbe megy és akkor a céget nem érdekli, hogy mennyit visz haza a programozó, azzal a programozónak kell törödnie. Persze vannak esetek mint pl. a SAP ahol igazad van, de nem nevezném azt az IT-nek, az IT sokkal szélesebb kör, sok nagy, közép és kiscég létezik ami az IT cégek halmazát képezi, és nagyon kevés ember kap olyan pénzeket amilyenről írsz. Kevés olyan hely van ahol a many-to-one (cég-szabadúszó egyén) model működik, a munkamegosztás csak akkor működik és csak akkor van optimális eredmény ha vagy a cégen belül tartunk mindent vagy olyan céget alkalmazunk amely magasan specializált abban amiért alkalmazzuk, egyének esetében ez csak akkor igaz ha valami nagyon szűken specializált dologról van szó amire kiscégnek nem kifizető specializálódni, és ez fogadjuk el a programozók és IT-sek 95%-a esetében közelről sem a helyzet.
Btw. több mint 15 éve vagyok az IT-ben, több országban, több cégen belül, és voltam szabadúszó is (nem éri meg az egészséget tönkretenni).