Dojcsák Dániel

Fiatal diplomást vennék nagy tételben!

Korábban a felvételiző hallgatók még a választható szakirányokat kellett, hogy szemlézzék, ma már lehet, hogy munkahelyet is választanak egyben, legalábbis a műszaki területeken. Az elmúlt időszakban egyre több multinacionális IT vállalat lépett hosszútávú együttműködésre egyetemekkel, vagy hoztak létre közös projekteket. Az IBM-SAP páros sem véletlenül kapott a minap 690 milliós büntetést a GVH-tól. Termék lett a diplomás fiatal?

Audi Hungária + BME, SAP + BME / ELTE, Oracle + BMF / BME, Nokia + BMF, Nexon + BGF, SZIE + IBM, Intel + OM... Ilyen szerelmek szövődtek csupán az elmúlt időszakban a hazai felsőoktatásban, aminek a szereplők szerint mindenki nyertese. Abban biztos vagyok, hogy a nagyvállalatok semmilyen módon nem lehetnek vesztesei ennek a történetnek. Az intézmények viszont jelenleg nincsenek még a legjobb helyzetben, lévén a finanszírozásuk eddig kötött volt, számos minisztériumi béklyó nehezítette a piacosodást. Ez a közeljövőben változhat, hiszen még az előző kormányzati ciklusban többször elhangzott Magyar Bálint és Kóka János szájából is, hogy a bolognai folyamat során a törvényi és a működési változtatások eredményeképp létrejöhet egy vérbő vállalkozói környezet a campusok körül.

Képzés és K+F egyben. A legtöbb esetben multinacionális cég vállalja, hogy forrásokat, hardvereszközöket biztosít, gyakorlati hellyel és tréningprogramokkal kínálja meg a hallgatókat és az oktatókat, közös kutatólabort vagy egyéb infrastruktúrát épít és finanszíroz, gyárlátogatásokat szervez, magas beosztású szakembereket bocsát rendelkezésre oktatói vagy szakértői minőségben az intézmények számára. Cserébe az Egyetem futószalagon szállítja nekik a jobbnál jobb munkaerőt, a költségek pedig biztos leírhatók az adóból. Nem könyöradomány, tiszta üzlet.

1999-ben egy gödöllői hallgató kitalálta, hogy internet és eBusiness témában készít TDK (Tudományos DiákKör) dolgozatot, amihez egyik oktatója segítségét kérte. Az oktatónak véletlenül volt némi ismeretsége a nagy kéknél (IBM), így a cég egyengette a pionír hallgató munkásságát, aki 1-2 évvel később már szakdolgozat formájában kísérte figyelemmel az IBM eBusiness kampányát. A cég persze tudatában van, hogy ez nem rossz modell. Segítünk kicsit az egyetemnek, a hallgatónak, majd az önként és dalolva dolgozik majd nekik az örökkévalóságig. Ebből a kis anekdotából, amelyet Dr. Burián Zoltán (az IBM technológiai diviziójának vezetője és egyben a SZIE-GTK címzetes docense) mondott el, mára egy komoly szerződés bontakozott ki.

Kicsit más oldalról közelíti meg a kérdést, az intézmény: "Ha tudsz két nyelvet, otthon vagy az informatikában, akkor teljesen mindegy hogy mit tanulsz, hiszen az élethosszig tartó tanulási modellben folyamatosan az igényekhez képzed majd magad." - mondta egy sajtótájékoztatón Dr. Villányi László, a SZIE-GTK dékánja. Több vezető oktatóhoz hasonlóan belátja, hogy a jövő a gyakorlatias és piacképes képzésekben van, az állami modellek mára elavultá váltak. A mostanában kötött szerződésekről egyébként elmondta ő is, hogy nem kizárólagos jellegűek az esetek többségében, hanem inkább első fecskékről van szó.

Elfogadja-e valaki, vagy sem, de a világ megváltozott és tény, hogy egyetlen kormány sem fog elegendő pénzt biztosítani ahhoz, hogy az egyetemek fenn tudjanak maradni. Sőt, nagyon sok helyen már most arra kényszerültek, hogy a professzorok számát megtizedeljék. Kérdéses, hogy a magántőke bevonása ellen sipítozó társadalom hogyan viszonyul a "Philips" szemináriumhoz (van ilyen!!!) vagy mondjuk az Intel architechtúrák kollokviumhoz. Innen nyilván csak egy lépés, hogy a gyógyszergyárak nyíltan támogassanak bizonyos orvosi képzéseket vagy mondjuk pár év múlva a nagyobb nyelviskolák rendelhetnének maguknak mondjuk 7 japán, 11 angol és 7 spanyol nyelvtanárt rövid szállítási idővel és garanciával.

A témával kapcsolatban megkérdeztük Dr. Molnár József gödöllői rektort, aki kicsit továbbmenve szerkesztőségünk kérdésein el is magyarázta, hogy pontosan miért van erre szükség: "A felsőoktatás egy pazarló ágazat" - kezdte a SZIE első embere. 1989-ben megállapították, hogy a felsőoktatás hazánkban szétaprózódott, rosszul működő terület, ezért integrációt kell végrehajtani az akkor még 42 felsőoktatási intézmény között. Ehhez képest mára 72 darab intézmény kapott működési megbízást az egyesülések után, sőt közgazdász képzés már 102 helyen/formában folyik. Ezt még egy gazdag ország kasszája se bírná el, nemhogy a mi gyengélkedő pénztárcánk.

Jelenleg szinte mindenhol válságos helyzet áll fent, ami összefügg a gazdasági helyzettel, illetve a bolognai folyamattal is. Manapság az egyetemek úgy működnek mint a nagyvállalatok, ebből következik, hogy szükségszerű a piaci viselkedés, a partnerségi kapcsolatok kialakítása, a bevételi/kiadási oldalak figyelése. Dr. Molnár József úgy nyilatkozott, hogy őt nem ítélték arra, hogy rektor legyen, hanem pályázott rá, tehát tudta mit vállal. Tudta, hogy alulfinanszírozott ágazatról van szó, de mégsem siránkozik, mint sok társa teszi. Ő inkább tart egy gárdát, amely megmutatja hogyan lehet ebből a gödörből kimászni. A régi szocialista elveket követő intézményekkel szemben ők nem akarják körbefejni a "teheneket", hanem kölcsönös partnerségre törekszenek.

Persze egy multicég sem tündérke, aki jófejségből ad milliós berendezéseket az intézménynek, és nem azért tartanak továbbképzést az oktatóknak, mert tele vannak felesleges százezres napidíjas trénerekkel. Mégis úgy tűnik, a felsőoktatás megmentése ma hazánkban a tőkeerős multinacionális cégeken múlik. Ők azok, akik képesek beleinvesztálni, motiváltak benne és el is tudják majd helyezni a kikerülő profi szakembereket.

A jövőben még olyan konstrukció is lehetséges, mikor a cég átvállalja a hamarosan bevezetendő képzési hozzájárulást a hallgatótól. Az állam és a felsőoktatás innentől kezdve pedig tényleg igazi piaci szolgáltatóvá lép elő. (Bár ebből kiindulva én nem jelentkeznék bölcsész szakokra.) A nyersanyag az érettségizett gógyis gyerek, a gyártósor az egyetem, a termék pedig egy naprakész tudású, megfelelő gyakorlati ismeretekkel is rendelkező fiatal szakember/tudós, opcionálisan talárba és magiszter sapkába csomagolva. 28 deka lett, maradhat?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szgege #116
  Beszarás ez a magas szintű kockulás ,ami megy. Minden egyes hozzászólásod az IT-re tér rá. Részemről a nagy felvett diák mennyiség nem baj ,mert a férgese kihullik,akiről megtudjuk hogy nincs a toppon annak megjegyzem a nevét.:D Bár ami azt illeti villanykaron végeztem a BME-en és ott ez kevésbé volt jellemző,míg lehet infón megesik:D,pff.Nevetséges,hogy egyáltalán összevonták ezt a 2 szakot és olyan dolgokat adnak a kezükbe,amihez büdös kurva fingjuk sincs.Fini informatikai képzés,az kell a népnek a sok kocka.
  Mindenesetre hányok ettől az országtól,hogy már szinte alig létezik rendes meló. Már mindenhol szívják el a multik a műszaki végzettségűeket ilyen-olyan átképzéssel programozónak,miközben az országban nincs igazán termelés ,meg tervezés ,mert semmi más nem látni csak ezt a kurva kockulást.A lényegesebb területeken meg nyugdíjas mérnökök dolgoznak,beszarás.
  Részemről örülök,hogy olyan helyen dolgozhatok ahol normális emberi viszonyok vannak és nem ezek a tetű multik(ezzel a hányadékságaikkal,mint hülye trainingek,meg kilószám meetingek,amivel csak zavarják az embert ,jah és sose láthatsz rá egész dolgokra,mert akkor az veszélyes lenne nekik,meg ugye a gennyes munkaszerződéseik,stb.),ahol ha véletlenül dolgod akad és előbbb mész el 30 perccel már csúnyán néznek rád,meg ha kimered venni a szabidat akkor is ez van,de igen szép kerek fizuk vannak,bár megeshet hogy nincs elég tudásod mögötte:D. Pont ez az ,hogy a multiknál van a legtöbb esetben olyan ember olyan ahol nem kéne lennie,míg egy kisebb közösségben ez gyorsan kipottyan.S csak annyit az egészről,hogy úgy érzem sokan fényesítik a diplomájukat,amire azért én is büszke vagyok,azonban emberileg nem érzem magam többnek tőle.Viszont más évfolyamtársaimon látom ,elszáll az agyuk és még a saját haverjaikkal szemben is elég fasz módon viselkednek. Ez a drága magyarok hozzák ki,akkor már nem is néz embernek ,ha nincs diplomád.S ez itt a baj valahol ez is olyan társadalmi szimbólum lett,s ettől hányok.
 • irkab1rka #115
  Ez igen, nem számitottam rá, de tudtatok még süllyeszteni a szinvonalon :)
  Büszke vagyok rátok, gondolom mindenki felsőoktatásban van, ugye? A többieknél meg ott a diploma :)))
  Jólvan, de tényleg. Hogy 10 kilotonna fényeskedjen nektek LYól :DDD
 • Tiberius B #114
  Most olvastam, hogy lesz vmi tandíj-szerűség a felsőoktatásban, alapjaiban tetszik az ötlet, de mégis kiráz a hideg arra a szóra, hogy tandíj.
  De legalább az első diplomához nem kell, asszem.
 • Tiberius B #113
  Ha vki el bírja olvasni, gratulálok neki, mert én nem bírom:-)
 • Tiberius B #112
  Szerintem az a jó, ha sok, de JÓ szakmunkást/értelmiségit... képeznénk, csak ehhez nem ez a megfelelő keret, vmi elromlott az utóbbi időben, a Monarchia oktatási színvonaláról nem tudok mit mondani, de a mi oktatásunk akkor (ha jól tom) elitoktatásnak számított, ma már nem lehetne ugyanazt az oktatási modelt alkalmazni, de nem is jó a mai sem teljesen, vannak jó megoldások, csak hozzáállás-változtatás kéne, ebben viszont szerintem minta lehetne a századelő (XX. század eleje) illetve D-Korea és Japán, vagy akár néhány skandináv ország módszereiből is csipegethetnénk, de persze nem elég a hozzáállás, pénz is kell, és ehhez nagyon jól jön az, ha mondjuk jön egy multinacionális cég és azt mondja:"vállalok néhány labort, meg géptermet, de azt én szerelem fel, akár gyárlátogathattok is, ja és van néhány emberem, akik értenek a tanításhoz egy kicsit, elküldöm őket, hogy átadjon valami használható tudást", ennek eredményeképpen sok ők jól járnak, mert az a része a hallgatóknak, amely egyébként is hozzá menne dolgozni, jobban fog érteni a dolgához és nem kell "betanítani", az a rész, ami meg nem hozzájuk megy, amúgyse ment volna hozzájuk, de ez nekik mindegy mert nem lehet előre válogatni, ezért halásznak és nem vadásznak. Vmit fejlődik ezzel a felsőoktatás? Igen, szerintem igen. Az már viszont már más kérdés, hogy más területeken is fejlődni kellene, több oktató kellene jusson egységnyi mennyiségű diákra, így a tudás egyrészt hatékonyabban átadható, másrészt jobban is ellenőrizhető, hogy a diák megtanulta-e. És még felszerelés is lessz.
  Tehát máris kevesebb égető dolog van a felsőoktatásban, lehet a többi felé fordulni, de mondjuk az se lenne utolsó, ha FEJLESZTENÉK az elemi- és középiskolai rendszert is, mert az se épp jó irányba tart szerintem, szerintem. De én még résztveszek benne:-( ezért a szavam nem számít annyit, bár a véleményemet elmondtam kb., remélem sikerült átadnom azt, amit akartam.
 • picket #111
  "Látom jönnek az érvek..."
  Jönnek, mert nem figyelsz másokra, csak ismételgeted a magad igazát.

  "Kérdés továbbra is az, hogy a speciálisan egy cég egy munkakörében használható tudásnak mi keresnivalója van az egyetemen. Miért fizetés nélkül tanítja, miért nem munkaidőben, holott ez az okosodás már tényleg csak az ő érdekeit szolgálja."
  Ezt most tetteted, vagy tényleg nem érted? Felsőoktatási intézmény oktatási célból megegyezett egy vállalattal, hogy megmutatják nekünk az ottani technológiákat, és azok felhasználását. Elmentünk, megnéztük, rövid kis bemutató volt, semmi különleges, tehát nem olyan szoros együttműködés amiről a cikk beszél (mert talán még azt véleményezzük). Amit ott láttam, az késöbb visszaköszönt máshol is, munkám során, ahol véletlenül pont azokat a technológiákat használták. Nem mindet, és volt másik is, de akkor is volt már fogalmam, hogy miről van szó.
  Ha már valaki az Intelt emlegette: ha valamit megtanulsz az Intelnél, akkor valószínűleg megy a kukába az egész, ha az IBM-nél, AMD-nél, vagy bármelyik chipgyártónál szeretnél dolgozni? Nem, mert a technológia lényege ugyanaz, majd tanulsz egy kicsit, és átállsz a másikra.

  "Kérdezz meg egy gazdasági szakembert, hogy a munkanélküliség kérdését a multik, vagy a hazai kis és középvállalkozások oldják meg."
  Ezt meséld a több ezer munkatársamnak, akikkel egy cégnél dolgozok, és akiknek valószínűleg nem lenne munkája máshol.

  "...Magyarországon is dolgozott rajta 5000 melós, az lótúró, 1%-át se jelenti a valós értéknövelésnek..."
  Kiszámoltad, hogy 5000 ember után mennyi adót fizet, ha mind minimálbéren van is? És egy akkora cég még hány másik beszállítót, karbantartót, szolgáltatót tart el? Te kérdezz meg egy szakembert, mert szerintem nagyon nem vagy képben.

  "Ja, és a politikusok meg magánvagyonukból szponzorálják a választási kampányukat, meg a képviselői fizetésükből tartják el a pártot."
  Köze nincs a dolgokhoz, arra reagáltam, hogy szerinted a politikusok szem elött vannak, a vállalatok meg a sötétben rosszalkodnak, és ezért jobb az állami oktatás.

  "Szerintem röhögj a markodba, te vagy a nyerő oldalon. Egyelőre."
  Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Gratulálok!

  "Nekem a stílusom, neked a mondanivalód. Melyik is a rosszabb?"
  Nulla érv, csak sárdobálás. Szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy a "te ilyen 12 éves hülyegyerek lehetsz" beszólások meglehetős éretlenségre vallanak. De ezzel csak megerősíted. Mert ugye, hogy értelmesen közlöm a mondanivalómat, az annyit ér, mintha jól beszólnék, de végülis elérted, hogy kényszert érzek arra, hogy válaszoljak.

  "A mi oktatásunk kiemelkedően jó volt még a szoci időkben. Diákolimpiákat meg lehet nézni, hogy mit fakítottak a magyarok, meg egyéb keleti blokk beli népek (főleg oroszok, románok, mi csak utánuk)."
  Nem vagyok szakértő a területen, de te biztosan. Csak azt mondom, hogy vannak olyan dolgok, amikre ők rájöttek, hogy oktatni kéne, itt meg még csak a fülüket vakargatják az illetékesek.

  "Az utolsó szó alapján neked is komolyan taníthatták (magyarul már el is felejtettél beszélni, vagy az nem trendi)."
  Elötte néhány mondaton keresztül egy angol szót sem találtál, de megint nincs érved, ezért elkezdesz más témában "bemártani". Akkor kifejtem bővebben, ha nem érted a "kkthxbye" dolgot: nem érdekel a sok oldalon keresztül elhintett okosságod, és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Szeretném, ha a cikkre és a hozzászólásomra reagálnál, és nem arra, hogy egy darab "trendi" (ez milyen szó? vagy elfelejtettél magyarul?) szót használtam.
 • picket #110
  Azt hiszem elbeszélünk egymás mellett. Én azt mondtam, hogy nem éppen kedves dolog gyakorlatilag lehülyézni az emberek 90%-át. Vagyis ezt akartam finoman a tudtodra adni, hogy bár nem ismerlek, eléggé nagy mellénnyel sorolod magadat valamiféle képzeletbeli elit 10%-ba.

  A "kevés de jó szakember"... sok, és csak jó szakemberre lenne szükség. Tudom, hogy utopista, de neked hülye embertömegekre vagy szükséged? Meg a "munkásréteg megerősítésére" (ugyanis részben ezért képeztek "régebben" kevesebbet az említett értelmiségiekből)? Persze nem feltétlenül van egy szakembernek diplomája, csak ugye fogalomzavar.

  "...akárcsak a szomszédos szlovák, román, ukrán felsőoktatás futószalagjain..." - vannak ilyen munkatársaim, és bár nem annyit keresnek, amennyit te adnál nekik, de hidd el, azt sem érnék meg. És amelyik munkáltató ezt nem látja be, az maga issza meg a levét.
 • pemga #109
  Már láttam olyan álláshirdetést, ami Bukarest célponttal keresett magyar IT managgát. (Szépen passzoljuk tovább az outsource láncon a dolgokat. Természetesen nem mi vagyunk a lánc forrása :)).

  A monarchista időszakban volt Fachschule (kb. szakközép) aminek volt úgymond értéke (eszmei is). (Az más kérdés, hogy a németeket is nyomasztja a munkanélküliség keményen.) Szerintem az általad említett diploma túltermelés miatt szépen vissza fognak csorogni az emberek a szakmákba (vagy mindenki keres magának egy ismerőst valahol az állami csecsen, ahogy egyik ismerősöm szokta kifejezni magát). Esetleg el lehet kezdeni vállalkozni is (tényleges ötletekkel, nem a kényszerre gondolok; jó ötletek most is megvalósulnak.)
 • Komolytalan #108
  "Szerintem azt sem tudod, hogy miről beszélsz."
  Látom jönnek az érvek...

  "De már világosan leírtam, hogy vannak alap dolgok, amit minden képzéshez előír a minisztérium. Ha már a mérnököknél vagyunk, akkor matematika, fizika, műszaki rajz, közgazdaságtan alapokat mindenkinek kötelező elsajátítania. Ezekkel párhuzamosan kezdődik meg az adott szakra jellemző alap képzés, és amikor azon túl vannak, akkor jöhetnek a speciális dolgok. És igen: minden magára valamit adó főiskola/egyetem próbál a mérnököknek olyat a fejébe csepegtetni a képzésük vége felé, ami speciális, adott szakterületre jellemző, és a jövőbeli elhelyezkedésükre jótékonyan ható szaktudás. Ebben pedig mostanában segítségükre vannak azok a cégek is, amelyek ehhez elegendő pénzzel és tudással rendelkeznek. És ez ugyebár nagyon rossz/gonosz."
  Kérdés továbbra is az, hogy a speciálisan egy cég egy munkakörében használható tudásnak mi keresnivalója van az egyetemen. Miért fizetés nélkül tanítja, miért nem munkaidőben, holott ez az okosodás már tényleg csak az ő érdekeit szolgálja.

  "Ami a külföldre "lopott" pénzt illeti. Mindenhol ezt csinálják a cégek. Ettől még elég sokat befektetnek és adóznak itt is. Elég sok ember maradt volna munka nélkül, ha nem lennének."
  Kérdezz meg egy gazdasági szakembert, hogy a munkanélküliség kérdését a multik, vagy a hazai kis és középvállalkozások oldják meg.

  "És a termékeiknek csak kevés esetben Mo. a célországa, tehát ne is csodálkozz, hogy az ebből származó bevétel nem marad itt."
  Szerintem meg ott kell adózni, ahol a többeltértéket létrehozza a cég. Ez az amit egy multi meg tud tenni. Azt mondja hogy kérem, én angliában előállított marketinggel állítottam elő a nyereséget, meg németországi pénzügyi tranzakcióval, meg USAban értékesítettem, így az hogy Magyarországon is dolgozott rajta 5000 melós, az lótúró, 1%-át se jelenti a valós értéknövelésnek. Gyarmatosítás, comprende?

  "A vállalatokat is a törvények szabályozzák, felesleges ilyen hülyeségekkel jönni, hogy korlátok nélkül gonoszkodhatnak, mert nem szegeződik rájuk a nép figyelő szeme."
  Ja, és a politikusok meg magánvagyonukból szponzorálják a választási kampányukat, meg a képviselői fizetésükből tartják el a pártot.

  "Nem tudom, hogy sírjak, vagy nevessek az ilyen megnyilvánulásaidon."
  Szerintem röhögj a markodba, te vagy a nyerő oldalon. Egyelőre.

  "A stílusod hagy kívánnivalókat maga után (hogy enyhén fejezzem ki magam)."
  Nekem a stílusom, neked a mondanivalód. Melyik is a rosszabb?

  "A "mi oktatásunk hűdejó" kezdetű indulót elfelejtheted."
  A mi oktatásunk kiemelkedően jó volt még a szoci időkben. Diákolimpiákat meg lehet nézni, hogy mit fakítottak a magyarok, meg egyéb keleti blokk beli népek (főleg oroszok, románok, mi csak utánuk).

  "Pl. kommunikáció, ezt nyugaton már a kicsi gyerekeknek tanítják. ... kkthxbye"
  Az utolsó szó alapján neked is komolyan taníthatták (magyarul már el is felejtettél beszélni, vagy az nem trendi).
 • Laci73 #107
  Picket: hidd el, attól hogy több fiatal kap diplomát, nem ők lesznek okosabbak, nem a társadalom jár jobban, hanem egy olyasmi folyamat indul el, ami végül pontosan őket kezdi ki.

  Mennyit ér ma egy diploma? Nem ez a kérdés. Mennyit ér majd holnap!

  Négy-öt éve még dogmaként kezelt közhely volt, hogy jogi vagy közgáz diplomával biztos fogózkodót kap az ember, és volt státusza is az ilyen hivatásnak. Ma turkálni lehet az egyébként kiváló jogászok és közgazdászok között. Most a trendi az IT és a mérnöki képzés - lesz is majd annyi szakemberünk, mint égen a csillag, akárcsak a szomszédos szlovák, román, ukrán felsőoktatás futószalagjain - kínálnak is majd szépen egymás alá bérekben. Gondoltad volna hogy egy román fejlesztő ötvenezer forintért vállalja el a Te két-háromszázezres munkádat? Majd megtudod! Bár ugyan a globalizáció kikerülhetetlen rossz, de maradjunk inkább a hazai pályán. Egy rémkép: a sok újdiplomás - már aki itthonmarad, tegyük hozzá gyorsan - majd egymást fogja fojtogatni a munkaerő-piacon, nettó százezerért vállalnak majd munkát ("kedvenceim" a jelenleg már megtalálható diplomás telefonos operátorok, és a különféle diplomás kisfőnökök, akik pl. az árufeltöltőket utasítgatják a hipermarketekben - egyszerűen nem igaz) kitúrják az eleddig ott munkát végző középvégzettségűeket, akik pedig a szakiskolát végzetteket/ iskolázatlanokat szorítják ki. Ezért kell sok diplomás? Vagy talán már globális célokat kell szolgáljunk - olcsó munkaerő-utánpótlás külföldre? Amolyan multinacionális gyűjtőkosárként, amibe beletúrhat a multi, ha kell valami? Ráadássul a tömegképzésben igencsk felhígul a tudás - igenis tartom magamat ehhez, mert tapasztalom. Engem már kértek meg arra, hogy írjak egy ismerősöm kölkének szakdolgozatot. Képzelheted. Ezért kell(ene) visszatérni a régi útra, ami nem a kommunista út, hanem a Monarchia óta kialakult ésszerű képzési rendszer. KEVÉS DE JÓ SZAKEMBER. Ezért nem lenne szabad boldog-boldogtalant felvenni, ezért kellene szigorú keretet szabni, ezért kellene a tanulók létszámától függetlenül támogatni az oktatási intézményeket. Állítom továbbra is: az emberek tíz százaléka képes felsőfokon elsajátítani egy képzettséget.