Dojcsák Dániel

Délutáni csocsóparti és ingyen ebéd a Google-nál

A nyár közeledtével sokan nem csak a nyaralásról, de karrierről és jó állásokról is álmodoznak. Akik most érettségiztek, azok nemrég választottak szakot, akik most szerzik meg diploma papírjukat, azok pedig már állásinterjúkra gyúrnak. Aki keres, az talál, mondják - a Google segítségével pedig sok mindent lehet találni, még munkahelyet is. Rövid interjúnkban egy külföldre szakadt hazánkfiát kérdezünk, hogy milyen is az élet a Google misztikus berkein belül, hogy kerülhet valaki a leghíresebb netes cég munkatársai közé?

A Google a világon sok helyen tart fenn irodákat, de a Mountain Viewban lévő főhadiszállás mellett Európa számára a dublini (Írország) EU központ a legfontosabb. A Dublin déli részén fekvő 10 000 négyzetméteres komplexum 2004-ben jött létre, akkor 100 dolgozóval. Azóta viszont a világ minden tájáról körülbelül 1000-1300 alkalmazottat halásztak össze és a következő 1-2 évben ez további 600 fővel nőhet tovább. Szerkesztőségünknek sikerült utolérnie a dublini Google csapat egyik magyar tagját, aki közel másfél éve élvezi a modern felfogású cégnél a mindennapokat. A húzza az igát kifejezést szándékosan nem használtam, hiszen a szokványos nagyvállalati környezethez képest a cégnél egészen más az atmoszféra.

SG.hu: Mesélj magadról röviden, milyen sulikba jártál, milyen szakot végeztél, hogyan készültél a felnőtt életedre?
Hegyi Péter: Eredetileg soproni vagyok, ami a rendszerváltás után igen nagy szerencse volt számomra, hiszen a határnyitást követő eufória és szeretethullám keretében egy ausztriai iskola felajánlotta az általános iskolámnak, hogy az éppen akkori negyedikes osztály 10 legjobb tanulója járjon át hozzájuk nebulóskodni. Így kerültem már 10 éves koromtól kezdve egy nemzetközi környezetbe. Ugyan naponta vonatozhattam át egy másik országba, de végül az általános iskola mellett a gimnáziumot is ott végeztem, majd a közgazdasági egyetemre is Bécsbe jártam.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

SG.hu: Hogyan kerültél mégis közel az informatikai területhez? Hol dolgoztál korábban?
Hegyi Péter: Számítógépekkel gyerekkorom óta foglalkozom, az első gépem egy Commodore 64-es masina volt, így sosem volt idegen számomra az IT. Az egyetemen részmunkaidőben a számítástechnika laborban segítettem kollégáim, társaim boldogulását a bitek és bájtok világában. Korábbi munkatapasztalatról viszont nem tudok beszámolni, hiszen a Google életem első valódi munkahelye, de ez csupán azt bizonyítja, hogy nem minden esetben kérnek a cégek sok éves tapasztalatot a jelentkezőktől.

SG.hu: Hogyan leltél rá erre a lehetőségre? Nem mindennapos hír az hazánkban, hogy egy fiatal a Google-höz szerződik.
Hegyi Péter: Mosolyogni fogsz, de egész egyszerűen a http://google.com/jobs oldalon keresztül indultam el, ahol jelenleg is számos álláshirdetés várja az érdeklődőket, sőt a magyar iroda indulásával egyidőben budapesti állások is felkerültek a listára. Az én figyelmemet a barátnőm hívta fel, hiszen ő is jelentkezett. Szerencsére (természetesen nagyszerű kvalitásainknak köszönhetően :) ) mindkettőnket felvették, így most nagy boldogságban élünk kint együtt mézeskalács házunkban.

SG.hu: Oldalbordád döntése mellett mi keltette fel az érdeklődésed a Google irányába?
Hegyi Péter: Soha nem gondoltam volna, hogy lehetőségem lesz fiatalon ilyen vállalatnál dolgozni, úgyhogy mikor megtaláltam azt a pozíciót amire alkalmasnak bizonyultam, nem volt kérdés, hogy jelentkezni fogok.

SG.hu: Pontosan mióta dolgozol náluk?
Hegyi Péter: Már több, mint egy éve vagyunk kint Dublinban és időközben a dolgozók száma jelentősen megnövekedett. Mivel az alkalmazottak nagyobbik része később érkezett, mint én, akár régi bútordarabnak is titulálhatnám magam az európai központban.

SG.hu: Milyen feladatokat kell ellátnod napi szinten?
Hegyi Péter: Szigorú értelemben véve a beosztásom az AdWords hirdetési program magyarországi ügyfeleinek támogatása. Mivel a Google egyszerre van jelen globális és lokális színtereken is, ezért érthető, hogy miért fontos számukra, hogy különféle országokból válogassák össze a munkatársakat. A kulturális sokszínűség alap nálunk.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

SG.hu: Hogy érted ezt?
Hegyi Péter: Balra tőlem egy lengyel srác ül, akik végigjárta már Kínát és Tibetet, jobbra egy Katja nevű lány, aki eredetileg kirgisztáni mongol, de itt az orosz csapatot erősíti. Mellette egy kiváló török kollégám foglal helyet, aki nemrégiben azzal lepett meg minket, hogy nyaralása során megházasodott, velem szemben pedig egy japán szakon végzett szlovák srác, akinek a borotválkozási rendszerességére fogadásokat szoktunk kötni a többiekkel. Ez az egyveleg azt hiszem mindent megmagyaráz.

SG.hu: Magát a munkahelyet hogyan képzeljük el? Mi a különbség egy szokványos multi és a ti irodátok működése között?
Hegyi Péter: Számos legenda kering arról, hogy mennyire cool (jó, laza) dolog a Google-nél dolgozni és meg kell mondjam, ezek mind igazak is. A dublini központ immár hivatalosan is Írország legjobb munkahelye, ahol a körülmények szerintem verhetetlenek. Ez biztos akkor is, ha máshol még nem volt alkalmam kipróbálni azokat.

A lehetőségek közül nem mindent használok ki, de ha nagyon elnyúlik a délelőtt, akkor egy csocsópartit mindenképp lezavarunk lazításként, majd ebéd után elmegyünk ping-pongozni. Persze délután is jöhet a csocsó vagy esetleg egy videójáték parti. Ezeket semmi más nem zavarhatja meg, mint a kíváló ingyenétkezések: több menü közül lehet választani. Hiába a világ minden tájáról érkezett csapat, mindenki talál kedvére valót. Igaz emellett sokat kell dolgozni is, de azt a részt nem hiszem, hogy be kell mutatni bárkinek is. SG.hu: Többször hallhattunk arról, hogy a Google nem követi a szabványos vállalati struktúrákat. Milyen hierarchia szerint épül fel nálatok a munka?
Hegyi Péter: A dublini központból nagyon sok feladatot látunk el, ezek közül természetesen itt a legfontosabb a különböző európai országokban bevezetett Google termékeket használó emberek támogatása. Nálunk is vannak főnökök, de jóval kevesebben. Sőt bizonyos feladatok nincsenek ranghoz kötve, hanem az vállalja el, akinek éppen szabad kapacitása van. Így az előrelépés is teljesen másképp néz ki. Az lesz sikeres, aki jól és sokat dolgozik, más nem számít. A mérnökök pedig a munkaidejük ötödét szabadon használhatják fel bármilyen fejlesztésre, bármilyen ötlet megvalósítására, így a kötelező körökön túl lehetőség van komoly önmegvalósításra is.

SG.hu: Használtad a Google alkalmazásokat azelőtt is hogy alkalmazott lettél náluk?
Hegyi Péter: A kereső az persze alap, de számomra a Google Earth is megkerülhetetlen volt, sok-sok érdekességre akadtam rá. Jó ideje használom már a Calendar és a Gmail szolgáltatásokat is, igazán kezes jószágok, főleg egy sokat utazó/ingázó felhasználónak. Mióta viszont itt dolgozom, értek meglepetések, elég ha csak a Docs & Spreadsheetre vagy a Readerre gondolok, de a kereső is rejt számos meglepetést, írd csak be: "100 HUF in EUR".

SG.hu: Említetted a munkaidőn belüli szabad lehetőségeket. Neked vannak ilyen ambícióid?
Hegyi Péter: Igen, remélem idén sikerül megrendezni a házi kosárlabda bajnokságot. :)

SG.hu: Komolyabban?
Hegyi Péter: Az általam felvetett projektek és ötletek inkább a belső munka mindennapi fejlesztésére irányulnak és nem új termékekre. Sajnos még nem találtam fel az új Google Earth-öt, de itt semmi sem lehetetlen.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

SG.hu: Úgy tűnik nagyon is jól érzed magad ott. Magyarország teljesen elveszített téged, mint szakembert?
Hegyi Péter: Természetesen nem. Hivatalosan mindkét helyen van állandó lakcímem, nem emigráltam ki, sőt gyakran megfordulunk Magyarországon is Google rendezvények kapcsán. Ráadásul itthon is alakul a helyi Google-csapat...

SG.hu: Arról mi a véleményed, hogy a magyar állam évekig sok millió forintot invesztál egy szakember képzésére, aki diploma szerzés után fogja magát és lelép egy másik országba kamatoztatni a tudását?
Hegyi Péter: Szerencsére ez nálam nem probléma, hiszen belém főleg nem a magyar, hanem az osztrák állam invesztált. Ebben a témában szakdolgozatokat lehetne írni, nem hiszem hogy létezik jó válasz. Személy szerint én azon dolgozom, hogy a magyar hirdetők jobban ki tudják használni az AdWords programban rejlő lehetőségeket, így akár külföldi látogatók/vevők ezreit hozva Magyarországra. Lehetséges, hogy így pozitív a mérlegem.

SG.hu: Néha feltűnnek nyilvánvalóan magyar tulajdonosra utaló rendszámú "Google" autók képei a neten. Neked milyen autód van?
Hegyi Péter: Nagyon szeretem az autókat, például testvérem UAZ-a egy vadállat, de mivel a környezetet még az autóknál is jobban szeretem, ezért nincs autóm.

Klikk ide! Klikk ide!
A fehér pólós fiatalember Hegyi Péter, az interjúalany

SG.hu: Biciklit azért te is kaptál a Google-tól?
Hegyi Péter: Nem, én bicikli támogatást kaptam, mivel korábban jöttem, mint ahogy a bicajos program beindult volna, de az is nagyot lendített rajtam a fittebb életvitel. felé

SG.hu: Mit tanácsolsz a követőidnek? Ha valaki Google-hoz vagy hasonló céghez szeretné exportálni az agyát, akkor mi az, amire mindenképp oda kell figyelni, mit kell mindenképp elkerülni akár álláskeresés, akár a tréningek, képzés ideje alatt?
Hegyi Péter: Nincsenek komoly trükkök. A legfontosabb momentum a nyelvtanulás, hiszen ez kritikus szempont. Nem árt persze valamilyen diplomát szerezni és lelkiismeretesen felkészülni az állásinterjúkra. Nagyon fontos, hogy az ember különböző színű zoknit vegyen fel az első munkanapon és mindenképpen kerülendő, hogy csak az agyát exportálja a delikvens, mert akkor roppant rövid karrierje lesz. Aki konkrétan a Google-nál akar dolgozni, annak a legfontosabb, hogy nagyon érdekes életet éljen, az segíthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #62
    Nem a BMW-s az oka ezeknek. O meg a minimalber utan is fizet boven eleget az allamnak!!! Az a gond amiert az emberek inkabb Szlovakiaban akarnak vallalkozni...
  • remark #61
    "egyenlőre annak kellett fizetni a suliját aki nem érte el a minimál felvételi ponthatárt"

    Mikor en jartam fosulira, teljesen mas volt a rendszer, de igazad van, en voltam a hulye, es nem ertem el a ponthatart ami az egyetemhez kellett volna, de ettol meg az teny marad, hogy egy vasat sem kaptam oktatasra. (Most utolag mar mindegy, megoldottam igy is a dolgot, vagy mondjuk azt hogy szerencsem volt.)
    A bejarasrol meg annyit, hogy ha van mas otleted hogy busz es vonat hianyaban hogyan jarsz be egy masik varosba, akkor szolj.
  • Vucli #60
    bocs a gépelési hibákért
  • Vucli #59
    Nálunk a fősulin kitünő tanuló csoportársam ő olyan 20-on vmennyi ezer ösztöndíjat kap + egy-két ember kap köztársasági ösztöndíjat az 33.500 Ft/fő + lakt.tám ( 10 e ft körül)+szoc. tám , aki rászorul. 3.5 fölött kapunk ösztöndíjat én a 4 es körüli átlagommal egy 10 eFt körül. Aztán ,aki tehetséges egyetemeken részt vehet különböző kutatási projekteken , ott is fizetnek.
    Szerintem , ha a pénzedet inkább az oly nagy becsben tartott magyar vállakozóidon keresd, akik minimál bérre vannak bejelentve és bömössel szaladgálnak (persze vki más nevére van írva a családba), közbe ugyanazt a egészségügyi szolgáltatást kapják ,mint az aki rendesen adózik, ugyanúgy járhat a gyereke ingyen főiskolára mint annak, aki rendesen adózik(közbe pofátlanul még kérnek egy kis szoc. támot is mert hát mininmál bér)
    remark: egyenlőre annak kellett fizetni a suliját aki nem érte el a minimál felvételi ponthatárt (ha jól tanulsz átkerülhetsz állami támogatásra), vagy pedig nem az első diploma, bármelyik is nem tudlak sajnálni (főleg ,hogy autóval jársz(tál) be), de ettől még tiszteletre méltó , hogy megküzdesz(tél) érte
    opeca: nem a fizetése miatt hagyta ott őket, hanem más ok miatt. Arról ki tehet , hogy az alsó kategóriába tartozol? Bár ezt pontosan nem tudom mit jelent, mert egy ismerősöm kezdő programozóként ,egyből a suliból felvették az SAP-hez (aholis most a negyedév dolgozója lett), niztos nem keres roszul
  • tvik #58
    Cat: hol hangzott el ez a bejelentés?
  • remark #57
    Ja, es egyebkent orvendetes az, hogy legalabb mar tanuljuk a demokraciat. Nyugdijrol, egeszsegugyrol meg oktatasrol "vernyakolni" egy jo lepes. Az ut eleje.
    Es mellesleg ha jol emlekszem ezt az epp aktualis miniszterelnoks is sokszor hangoztatja: a demokraciat tanulni kell. Tudnek hollandiai peldakat mondani hogy ez miert nem demagogia. (Nem vagyok Gyurcsany parti, mielott meg valaki megvadolna, szerintem is egy normalis demokraciaban le kellene mondani, de 1) otthon nincs demokracia 2) normalis demokraciaban Gyurcsany le is mondana.)

    Ugyhogy turelem, az ut hosszu es rogos. Ez van. Akinek ez nem tetszik, menjen kulfoldre. Ott majd mas nem fog neki tetszeni. ;-)
  • remark #56
    "Bölcsöde, ovoda, általános iskola, középiskola/gimnázium."
    1) Ez mind olyan szinvonalu amennyibe kerul. Ugyhogy ami szar, azt ne kerjuk kesobb szamon.
    2) Te gyerekekrol beszelsz akiknek semmi valasztasi lehetoseguk nincs. Lehet hogy egy 10 eves gyerek azt mondana hogy o inkabb az nemet rendszer valasztja, csak epp nem teheti meg hogy fogja magat es kimegy. Ugyhogy ami kotelezo, azt ne keruk utana szamon.
    3) Kozepiskolaban azert mar volt hogy erdekes dolgokat tanultam. Pl. volt egy angliabol hazakoltozott tanarom meg egy egyetemista srac aki programozast tanitott. Az ilyen es ehhez hasonlo tanarok fektettek be komoly penzeket azzal hogy hajlandoak voltak (gondolom a korulmenyeik miatt es nem onszantukbol) a mi iskolankban tanitani es "megmondani a frankot" amit az 50 eves Gizi neni mar nem tudott. Ugyhogy az allam (kozepiskolaig) semmit se adott hozza ahhoz hogy ma en jol meglegyek kulfoldon, igy ezt a semmit utolag ne kerjuk szamon.
    4) Foiskolamat magam fizettem hitelbol, beleertve az autoval bejaras koltsegeit (busz nincs, de ha lett volna is mindegy lett volna mert nem voltam diakigazolvanyra jogosult, ugyhogy 4 ember autoval mar joval olcsobban bejutott a fosulira). A hitelt aztan a kulfoldon megkeresett penzbol visszafizettem. A hitelt persze nem adta se az allam se valamelyik penzintezet (csoroknak nem adnak hitelt) hanem szerencses voltam hogy a noverem es szuleim tamogatni tudtak.

    Ugyhogy biztos az is egyfajta valosag amirol te irsz, de azert azt nagy bátorsag kijelenteni hogy ez A magyar valosag. Van aki meg mashogy el.

    Par tovabbi megjegyzes:
    -Kulfoldon azert is keresik a kulfoldieket mert ha boviteni akarnak es kell hirtelen 50 uj ember, akkor azt az orszagon belul mar nem talaljak meg (en is igy kerultem Hollandiaba).
    -Azota nem jo hazamenni Magyarorszagra miota a bal/jobb-oldal vitaja orszagos meretu haboruva notte ki magat. Olyan szinten frocsog mindenki hogy rossz hallgatni.
    -Magyarorszagon nincs demokracia, mert kimaradt ket lepes 1) a demokraciat meg kell tanulni 2) a demokraciat meg kell valositani. Es a kormanyra mutogatassal nem valosul meg semmi. (Magyarazat: a) Aki nem erti hogy mit jelent "megvalositani" a demokracioat, az meg az elso lepessel kuzkodik ami ugye a tanulas fazisa volt. b) A demokracia nem merul ki annyiban hogy szavazol es utana hatradolsz es a TV elott ulve szidod a vilagot. A demokracia megteremtese/fenntartasa/uzemeltetese kemeny munka, es nem korlatozodik a 4 evenkenti ikszelgetesre.)
    -A mai magyar politikarol annyit hogy amig nincs megoldas, nincs alternativa, addig nem lehet az epp aktualis partot/kormanyt/kormanyfot egy mozdulattal felreallitani. Eloszor talan a megoldasnak kellene beernie, mert az nagy igazsag, hogy "demokraciaban az emberek olyan kormanyt kapnak, amilyet megerdemelnek". (Ergo amig nem tudjak az emberek hogy mit is akarnak, addig az ertelemszeruen nem fog megvalosulni. Aki meg azt hiszi hogy majd a kormany megmondja hogy mi hogy legyen, akkor az meg mindig a szocializmusban erzi magat.)
    -Egy munkahelyen szerintem a te hozzaallasod, te kepessegeid, te tudasod jelent sokat, nem az hogy hol es mit tanultal (tudas != tanulas/diploma). Fontos a papir is, de nem ez dont hosszu tavon (az hogy felvettek az egy dolog, aztan utana helytallni az eletben 30 even keresztul, az a kemeny melo, es ebben mar csak magadra szamithatsz). Azert meg, hogy en nyomom a melot, feltalalom magam, felveszem a versenyt idegen kornyezetben a hollandokkal, azert megis kinek kellene fizetnem? Ha valamire nem tanit meg a magyar oktatasi rendszer, az az, hogy hogyan alljuk meg a helyunket a vilagban.
    -Ha nem ilyen kemeny lenne a velemenyed, meg egyet is ertenek vele. De szvsz tulzasba viszed a dolgot.
    -Cikkrol annyit hogy amig egy ceg a terjeszkedes fazisaban van, addig rengeteget kolt a munkaerore. A holland ceg is ahol vagyok sokat koltott mig aztan csodbe ment, mar 2x. Ugyhogy mar 3x valtott tulajdonost miota itt vagyok. De ez egy hosszu tortenet, sok tanulsaggal.
  • assdf #55
    ösztöndij lol..
    ugye nézzünk némi apróságot. Pl eltén abszolut átlag van. Azaz nem az számit hogy az évfolyam legjobbja vagy hanem hogy mennyi az átlagad. 4-es átlag alatt nincs ösztöndij, 4es átlag minimum ösztöndij... Ha te az évfolyam legjobbja vagy, és 4es átlaggal (ugye a kötelező buktatásokat belevéve nem igazán fogsz tudni 4.2 fölé menni) kapsz kb 3 ezer forintot. Na tessék megélni belőle...


    A te neumannod 2007-ben seholsem lenne ha nincs a szüleinek egy valag pénze és kapcsolata hogy jó helyre járassák és tudják is azt fizetni. Bármekkora tehetség is lenne, nagy valószinüséggel valami irodában poshadna mint könyvvizsgáló.

    Nem aki külföldre megy nem lesz milliomos, csak hozzánk képest. A dolog szimplán egyszerü. Te egy átlag magyar vagy. Milliomos vagy? Nem. Menj el afrikába. Kérlek szépen, ott te félisten leszel, amikor közlöd hogy neked van mikród meg hütőd meg televiziód (ne ajd isten számitógéped). Ugyanez van azzal aki kimegy mondjuk németbe. Dolgozik ott pár évet (3-5), hazajön a SAJÁT (nem hitelre vett) autójával, és még esetleg lakása is van ami szintén már a SAJÁTJA nem hitelre van.
    És te mit fogsz tudni felmutatni? Hát neked is van autód, igaz még 10 évig fogod fizetni a törlesztést, és lakásod is van igaz majd csak 25 év múlva lesz a tiéd...

    Egyébként nyugaton még az aljamunkáért is többet kapsz mint itthon, és azt se felejtsd el hogy még annak az aljamunkának is mások a munkakörülményei mint itthon! Nagyon nem mindegy hogy egy klimatizált helységben dolgozol szalag mellet, vagy egy 50 éves lerobbant gyárban 50 fokban porban mocsokban és szüneket nélkül...

    És végül: és arról mi a véleményed ha a győztes pártról kiderül hogy előre megfontolt és kitervezett csalással nyerte meg a választást? Vagy akkor ez jól van? Végülis annó a komunizmus alatt is ez volt, demokrácia hisz lehetett választani. volt egy 1 párt... ami ma itt van és ahogy ez a párt nyert, detto ugyanez csak az eszközök változtak meg (finomultak ki annyira hogy a hülyejéje ne vegye észre).
  • opeca #53
    "8-tól 16:30-ig köcsög"

    A saját szakmámból indulok ki, mint programozó.
    Rátérve a tesdvéredre, saját tapasztalataimból kiindulva valszeg azért keres marha jól, mert többször váltott már munkahelyet. Hiszen minden munkahelyváltásnál általában egy jobb bérért megyünk el.

    Az, hogy mennyit tudsz félretenni, sok mindentől függ, de releváns, hogy elsősorbana fizetésedtől. Nos, programozó és programozó között is nagyon nagy bérdifferenciák lehetnek. Ez gyakorlatilag bruttó 200 ezertől egészen bruttó egy millióig, esetleg nagyobb összegig is elmehet, és ezek függvényei a szakmai tapasztalat, a jártasságok, az iskolai papírok, beszélt nyelvek, cég nagysága, priorításai stb. stb.

    És mondjuk ha az alsó kategóriában vagy, akkor hidd el, hogy közepes, havi fix kiadások mellett (pl.: diákhitel, rezsi, albérlet, kaja, ruha stb.) nem nagyon lehet félretenni abból a 130.000-ből.
  • Vucli #52
    "8-tól 16:30-ig köcsög" szerintem sokan örülnének, ha egy naponta ennyit kellene dolgozniuk
    assdf:szajkózod itt a közhelyes hülyeségeket, nem gondolsz bele abba amit leírsz? :
    1.Neuman ugyanúgy ingyen tanulhatna az új rendszerben, ugyanis a tehetségeseket mindig is támogatni kell (magas ösztöndíjak stb) és szerintem még ma is támogatja az állam (pl: Köztársasági ösztöndíj + sima ösztöndíj magas tanulmányi eredménnyel az olyan 60-70k tisztán), arról nem is beszélve, hogy a tandíjat utólag kellene fizetni amikkor már dolgozik az ember
    2.Ha azt hiszed aki küldföldre megy mind milliomos lesz, hát az már tényleg megmosolyogtató, legtöbben kb. az ottaniak csicskásának mennek ki, fizikai munkát végezni, amit az ott lakók már nem végeznek el kivéve persze egy-két jó szakmát (programozó,orvos, akikre itthon legtöbbet költ az állam)
    3."győztes pártot SEMMILYEN törvényes módszerrel nem lehet eltávolitani", pff, ha lenne ilyen módszer akkor az épp aktuális ellenzék mindig ezen lovagolna meg egy-két szélsőséges ember is, 4 évente van választás

    Vki leírta itt, hogy programozó és nem tud félre tenni, akkor vagy nem ért a szakmájához vagy vmit rosszul csinál, mert nekem testvérem programozó és szerintem marha jól keres, pedig már váltott egy párszor munkahelyet (önszántából)