83
  • JTBM
    #83
    Az IT fejlesztési részén vannak azok a napidíjak, amikről írtam. Ott van lehetőség szabadúszóvá válni.
    A szervíz nem fizet olyan jól és általában nem is igényel olyan felkészültséget. Viszont remek ugródeszka. Persze el kell merni ugrani.

    Egész Európában hatalmas hiány van az IT fejlesztési részén. Tehát, aki neki mer vágni (és alkalmas), az fog találni munkát is. Engem pl. hetente 3-4 új projektre hívnak szerte Európában.

    Magyarországon is több olyan nagy cég van, ahol többszáz/többezer fejlesztőt/szakértőt alkalmaznak.

    IT projektet marha nehéz jól megszervezni. Egy IT projekt gyakorlatilag R&D Research&Development. Nem olyan, mint pl. a gyártás, ahol pontosan tudod, hogy egy autó 3 óra 32 másodperc alatt készül el XYZ alkatrészek és ZYX munkaidő felhasználásával.

    Tehát ha +-50%-ra meg tudod becsülni a ráfordítást és az ütemezést, akkor már nagyon jó voltál.

    Ha hasonló projektet csinálsz, akkor a 3.-nál már ez a ráfordítás becslés már lehet akár +-20% pontosságú is, az ütemezés pedig még lehet akár pontos is.

    Az ügyfél általában nem pontosan tudja, hogy mit is akar, ráadásul még gyakran változtat is az elvárásain.

    Szakértőket is általában marha nehéz találni, ha nagyon szerencsés vagy, akkor minden terülten lesz 1 hozzáértő mondjuk a szükséges 3 helyett és vele tudsz sakkozni, illetve ráállíthatsz 2 kezdőt, akik jó esetben segítik és nem hátráltatják a munkát. ;-))) Ha nem vagy szerencsés, akkor pár csoportodban csupa kezdő próbálkozik...

    Ráadásul a területek mindig függnek egymástól, tehát integrálnod és integráltan ütemezned kell, mert különben az egyes csoportok csúszása halmozottan csúsztatja a projektet.

    Szóval nem a managementtel van a baj az IT-ben, hanem a feladat olyan, mint az időjósé. ;-)))
  • BlackRose
    #82
    De a munkák 80%-a nagyon egyszerű, általában semmi más mint beszari CRUD alkalmazás. Azt akartam mondani, hogy a többség hol van nem azt, hogy hol van az 1-2% aki "lecserélhetetlen". Gondolom amikor az IT-ről beszélnek olyan szempontból mint a fenti cikkben akkor nem azokról van szó akik a felső 5%-ot jelentik hanem azokról akik a középen landoltak, kollektív oldalrol viszgálni valamit nem igen értelmes, de ezt teszik és ha már ezt teszik akkor hiba lenne azt hinni, hogy mindenki sztár, hogy mindenki az IT-ben agyonkeresi magát, és főleg nem többségről van szó.

    Igen olcsobbak ha jól vannak alkalmazva, mond mikor voltál igazán jól alkalmazva... én nem emlékszem mikor érdemeltem utoljára meg a fizetésemet (nem az én hibám), az egész duma a versenyképeségről, és efektív alkalmazásról nem más mint egy nagy hazugság, és a teljesen seggfej menedyerek világában egy nagy utópia. Minnél lejebb vagy annál jobban feszítenek, minnél feljebb kerültem annál nevetségesebb a dolog. És ami a 10x többet ér és nem 2x mint a fizetése... ez így nem éppen értelmes mondat, a munkám eredménye az ami meghatározza, hogy "mennyit érek", nem a tudásom az és nem is a képeségeim, hanem az, hogy amit csináltam mennyire van értékelve a piacon, vagyis mennyit fizetnek érte a kliensek... és ami a legroszabb, hogy sok esetben ezek a dolgok nem tőlled függnek, képes vagy sokkal többre de nincs erőforrásod, a menedyerek pedig ezt nem látják ez messze a látáskörükön kívül van. Kevés olyan van ahol ezek a gondok nem léteznek, és akkor két választás van, vagy maradni és tűrni vagy tovább lépni és keresni jobb helyet, de mondom jobb hely kevés van... az IT nem azért olyan borzasztóan drága mert nagyon okosak vagyunk, hanem azért mert elképesztően nagy a pazarolás, a zsákutca projektek, alprojektek stb. a kliensek ezt megfizetik mert nincs választásuk, túlságosan függőek az IT-től már, de ahogy leírtam, az IT jelenleg (tisztelet ahol nem) a világ legdrágább kézimunkája, az IBM által terjesztett (de nem éppen tisztelt) Pollyanna Principle amely szerint: "machines should work; people should think." sajnos csak egy fantázia a jelenlegi világban.
  • JTBM
    #81
    A szabadúszó programozók olcsóbbak, mint az alkalmazottak, mint már lent kifejtettem.

    Off-shore csak olyan programozói munkát lehet kitenni, ami nagyon egyszerű, illetve support jellegű. Nagyobb munkának egy helyen kell lennie. Ez persze lehet egy másik ország is, de akkor a teljes projekt megy oda.

    A feladatok egy része megoldható közepes emberekkel is, de mindenhol szükség van legalább 10-ből egyre v. 5-ből egyre, aki kiváló képességű. Ezeknek a valós értéke nem 2-szeres, mint a fizetésük, hanem legalább 10-szeres. Ők viszik előre a hátukon a projektet/céget, a többieket mind le lehet cserélni, őket nem.

    Sajnos nekem már kijött pár EÜ problémám, pedig még szerencsére nem vagyok 45-50+. De ezek sajnos akkor is kijöttek volna, ha maradok alkalmazott életem végéig. Szerintem a szabadúszó életvitel inkább javít a testen, mint ront... Tudod, ami nem öl meg, az csak erősebbé tesz. ;-)))

    Az elhízáson is sokat tud segíteni egy olcsó szállodai szoba, ahol nincsen hűtő. ;-)))
  • BlackRose
    #80
    De az Accenture konszultáns cég. Különben az MS is csak a konszultáns és support részben alkalmaz szabadúszókat, a fejlesztésben nem igen. Mindegy én általában a fejlesztésben voltam, vagyok és ezért egy kicsit kevésbé közvetlen az információm az IT nem fejlesztői részéről, de erőssen kétlem, hogy nem konszultáns cégekben a szabadúszók vannak többségben. Motiváltabb és szakmailag jobb ebben egyet értek, de elég kevés esetben van szükség a szakmailag jobbra ha az ára nagyobb. Jelenleg az a helyzet, hogy Maléziába kb. 3x gyorsabb a terjeszkedés (az én cégem esetében) mint itt Európában, az USA-ban pedig csökken őben vannak a pozíciók. Miért... mert Maléziában fele annyiért nyomják mint európában és 3-4x kevesebbért mint az USA-ban. Na ez az amit a cégek csinálnak (és normális, én nem ítélem ezt el), hogy a költségeket csökkentsék. Szabadúszó konszultáns (programozó) poziciókon kívül komoly kisebbség. Konszultáns poziciókban viszont igazad van, általában majnem mindenki szabadúszó.

    Btw... az EÜ problémák ott 45-50 felett kezdődnek, vigyázz mert akkor nagy az esély, hogy mind az a pénz amit most megkeresel az orvosok és gyógyszerészek kezében köt ki. Én 30-nál azt mondtam elég... nem sprintelünk tovább. :) szerencsére EÜ gondom nincs... remélem nem is lesz.
  • JTBM
    #79
    Pl. az Accenture-nak Magyarországon nincsen egyetlen programozója sem, kizárólag szabadúszókat használ.

    A szabadúszókat is gyakran hosszú éveken keresztül ugyanannál a cégnél foglalkoztatják, tehát nincs különbség a betanítási időben egy alkalmazottal szemben.

    Vezetési kultúra kérdése az, hogy képes-e egy cég szabadúszókkal dolgozni vagy nem. A jobban szervezett cégek képesek. A kevésbé jól manageltek csak alkalmazottakkal boldogulnak.

    Egy szabadúszó azonban átlag költségben mindig olcsóbb egy alkalmazottnál. Ez igaz Magyarországra is, de az USA-ra is. Pl. az USA-ban a MS elsősorban szabadúszókkal dolgozik. Átlagosan nézve motiváltabb és szakmailag jobb is.

    EÜ probléma felléphet bárkinél, jómagam pl. már lassan 15 éve vagyok szabadúszó és nincsenek ezzel összefüggésbe hozható EÜ gondjaim...

    Az egyetlen problémám per pillanat, hogy már lassan 3 és fél éve folyamatosan dolgozom, ami nekem megerőltető, mert már hozzászoktam az 1-2 hónapos szabadságokhoz két projekt között. ;-)))
  • BlackRose
    #78
    Na legyen úgy... érdekes, mond melyik IT cégek ezek akik több szabadúszót alkalmaznak mint alkalmazott programozót? Ahol nekem igen jó kapcsolataim vannak az a Sun, IBM, Microsoft, Deloitte, Monster, stb. elég jól ismerem pl. a Barclays-nál is a helyzetet (az nem IT cég hanem bank de nagyon komoly IT-vel) és egyiknél sincs valami sok szabadúszó, az alkalmazottak túlsúlyban vannak. Egy cég esetében nem csak a bérköltség ami számít, hanem az operational cost, egy szabadúszó esetében hetek sőt hónapok is eltelnek mire up-to-speed ahogy mondják, mert az adott rendszert nem lehet 2 óra allatt megérteni, és komoly pénzbe kerül másikat találni amikor nem felel meg az akivel már dolgozunk. Az operational cost az égbe megy és akkor a céget nem érdekli, hogy mennyit visz haza a programozó, azzal a programozónak kell törödnie. Persze vannak esetek mint pl. a SAP ahol igazad van, de nem nevezném azt az IT-nek, az IT sokkal szélesebb kör, sok nagy, közép és kiscég létezik ami az IT cégek halmazát képezi, és nagyon kevés ember kap olyan pénzeket amilyenről írsz. Kevés olyan hely van ahol a many-to-one (cég-szabadúszó egyén) model működik, a munkamegosztás csak akkor működik és csak akkor van optimális eredmény ha vagy a cégen belül tartunk mindent vagy olyan céget alkalmazunk amely magasan specializált abban amiért alkalmazzuk, egyének esetében ez csak akkor igaz ha valami nagyon szűken specializált dologról van szó amire kiscégnek nem kifizető specializálódni, és ez fogadjuk el a programozók és IT-sek 95%-a esetében közelről sem a helyzet.

    Btw. több mint 15 éve vagyok az IT-ben, több országban, több cégen belül, és voltam szabadúszó is (nem éri meg az egészséget tönkretenni).
  • JTBM
    #77
    Alkalmazott programozó és szabadúszó programozó között van óriási különbség.

    Mondjuk ha egy programozó 250K-t keres nettó, akkor az 750K bérköltségbe fáj a cégének. Ráadásul van még egyéb dolog, pl. betegszabi, szabadság, stb., ami még növeli a költségeket - 1M

    Ugyanez szabadúszó programozóval 20 nap * 50K = 1M (az ÁFA-t leírja a cég). Ebből EVA-n keresztül 840K nettó jövedelme van a szabadúszónak.

    Azért alkalmaznak inkább szabadúszókat az IT cégek, mert ugyanakkora bérköltségből sokkal több landol az IT munkás zsebében -> sokkal elégedettebb lesz. Nem mellesleg csak a ténylegesen elvégzett munkát kell kifizetni, ha nincs munka, akkor hazaküldik az IT munkást. Valamint egy külsőst mindig sokkal könnyebb pl. túlmunkára rávenni.

    Az IT-ben szvsz. már ma is több a szabadúszó, mint az alkalmazott...
  • BlackRose
    #76
    Programozó és konszultáns között óriási a különbség, ne keverjük a kettőt. De ott sem éppen künnyű elérni azt a szintet amit leírtál. Legtöbb programozó az EU-ban a havi 1500-3000 EUR szint között mozog (5 évnél nagyobb tapasztalat általában 50%-al növeli ezt a szintet), attól függ, hogy nyugatabbra vagy keletebbre vagy. Vannak kivételes városok ahol ennek a duplája vagy még több az átlag, de ott a költségek is magasabbak, nem mindegy, hogy 2000 EUR-t keresel Pesten vagy Londonban. Miért fizetne valaki 1000 GBP-t naponta amikor havi 500-ért van neki hasonló minőség Indiában, Maléziában stb. Konszultánsok esetében más a helyzet mert az legtöbb esetben on-site és critical azért ott nagy a pénz, viszont nem éppen sokan helyezkedhetnek el konszultáns poyicióban és ha igen akkor előbb sok pénzt kell befektetni a papírokba, MCP, Cisco stb. és fell ki kell tartani néhány év táskából élést szállodában és repülőben alvást, hogy olyan szintre kerüljön az ember amilyenről irsz. Legtöbb konszultáns napi több km-ert utazik mint amennyi sor kódot ir havonta :)
  • JTBM
    #75
    Az összes IT-ben dolgozó ismerősöm ennyit keres, illetve többet. 115K+Áfa körül van a max., amiről tudok.

    Ez ráadásul 100%-ban Magyarországon levő projekteknél igaz, mert Nyugatabbra EUR 400+ÁFA a kezdő és 1000GBP/nap a max., amit ismerős keresett. Ezek azonban un. All Inclusive rate-ek, tehát az összes költség ebből jön le, ami jó sok lehet: utazás és szállás.
  • BlackRose
    #74
    Véleménynyilvánitás nem foglal magába fizikai támadást személy és tulajdona ellen. Amit mondott az rendben van (függetlenül, hogy igaz vagy nem - mert vélemény), de a toljás az már nincs rendben. Különben agy vs. vas... alapjában egy marhaság, erre probáltam lejebb rámutatni. Agy nem sokat ér ha nincs produktívan alkalmazva, ha nem termel olyan dolgokat és nem old meg olyan problémákat amelyre az embereknek szüksége van. Sok esetben az agy ott van, csak nincs kihasználva, önmagában meg képtelen, mert amire képes arra nincs neki elegendő erőforrása és nincs aki ezt az erőforrást nyújtsa. Ritka az az agy amely mondhatja, hogy jó használják, hogy jó alkalmazzák. leginteligensebb ismerőseim majdnem mind egy szálíg arról beszélnek, hogy milyen hülyeségekkel vesztik az idejüket mert aki felettük van (aki a vasat adja, és a vasat nem gazdasági módszerekkel kapta a kezébe) annak hiányzik az agya. De hát gondolom ezt sokan látták, nem kell itt külön elmondani.
  • MrImy
    #73

    Gusztustalan! Még hogy vassal jobban ellátott! Marhaság, de ha ezt mondják külföldön, ez jelenik meg a gazdasági lapokban akkor -> NEM FOGNAK ITT BEFEKTETNI KÜLFÖLDI CÉGEK INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSBA. Nem igaz? Tök mindegy, hogy mi a valóság. Pl. Az IBM, Lufhtansa stb. itt végezteti az informatikai feladatok egy jelentős részét! Mert nincs agy? Marhaság! Az aggyal semmi probléma, inkább valami lejárató marhaság lehet a tojásdobálás miatt, pedig az beletartozik a szabad véleménnyilvánításba. :)
    Eddig a magyarországi adórendszer tartott távol befektetőket, most pedig egy ilyen lejárató kampány. LoL

    Az persze elismerem, hogy az IT tudás gyorsan amortizálódó tudás, de itt nem a cégeken, hanem az egyéneken múlik a legtöbb.
  • palm pilot
    #72
    Vassal jobban ellátott az ország, mint aggyal

    Még szép, hisz a vas és acél országa vagyunk! ^^
  • BlackRose
    #71
    És hol van az? A Google-nél a sziliciumvölgyben? $80000+AFA? Németországban kemény C++-ozásal elérhető de szeretném látni Magyarországon. Nem mondom, hogy nincs ilyen is, de azt hiszem nagyon ritka. Na de ha tudsz ilyent... kérlek mond el... mert én a nemzetközi kapcsolataimmal is egy kicsit északabbra Magyarországtól, 10+ éves tapasztalattal is elég nehezen tudom ezt a szintet elérni. És általában a cégnél a top 2% performers között vagyok. (viszonylag nagy és híres "amcsi" multi). Jól keresek és megvagyok elégedve, viszont... nem kell azért kolbászkerítést festeni mert messze nem reális.
  • JTBM
    #70
    Magyarországon ma kb. 50K+Áfa (v. több) az, amit egy tapasztalt programozó kereshet naponta. Ehhez le kell húzni 2-5 évet egy munkahelyen, hogy meglegyen a tudás, utána pedig bátornak kell lenni és kimenni a szabadpiacra saját céggel.

    Rendszergarázda is ezt a pénzt teheti zsebre, de ő többet dolgozhat (pl. napi 16 órát + hétvége), ezért akár ennek a dupláját, tripláját is.

    Ahhoz, hogy munka is legyen, kellenek kapcsolatok is. Ezeket fel kell építeni az alkalmazotti időkben.

    Szerintem nem egy rossz perspektíva, főleg, ha a többi szakmával hasonlítja össze az ember...
  • Yv@n
    #69
    Kemény. Nem gondoltam hogy náluk is ez van...azt hogy nálunk igen tudom, mióta dolgoztam hazai egyetemen...1:1ben ahogy a arc leírta.
  • EroSennin
    #68
    Nekem ugy tunik magyarorszagon megelhetesi oktatas van, sokan hirdetnek mindenfele tanfolyamokat meg iskolakat amik csak azert vannak hogy beszedjek a tandijat es kiadjanak valami papirt ami nem er semmit. Se kompetens tanarba nem fektetnek be se megfelelo tananyagot nem dolgoznak ki, csak megprobalnak megelni a sok emberbol aki azt hiszi hogy a tanfolyam elvegzese komoly elonyoket jelent majd szamara a munkaeropiacon.
  • EroSennin
    #67
    Az internet koraban problemazni a tovabbkepzesen eleg gaz, majdnem minden informacio leszedheto a netrol, csak le kell tolteni. Warezban meg a draga e-book is megvan ingyen ha valakinek nincs ra penze. Szoftverekkel megintcsak ingyen lehet gyakorolni szemben mas szakmakkal ahol a gyakorlashoz sokszor draga az alapanyag. Ezert nagy a verseny, aki nem hajlando fejlodni lemarad es nem lesz munkaja, ezert jobb ha eleve szakmunkasnak megy, ott nem kell folyamatosan uj technologiakat megtanulni. Egy asztalos nem versenyez az indiai es kinai asztalosokkal de egy informatikus/programozo igen, ezert jobb ha keruli ezt a szakmat aki nem keszult fel ra hogy globalis versenyben kell bizonyitania hogy jo szakember, es nem csak 20 evesen kell majd uj technologiat tanulnia hanem 40 evesen is, szoval kell hozza egyfajta hozzaallas ami nem mindenkinel van meg.
  • BlackRose
    #66
    Röviden legtöbb ember azért dolgozik mint az állat 50 éves koráig, hogy ha túléli akkor legyen miből fizetni az orvosokat és a gyógyszert 50 éves kora után. Sajnos. Egyetértek, csak egy valamit jegyeznék meg, nem a pénzel van a baj, hanem hogyan szerzik a pénzt. Ha tiszteségesen szerzed akkor minden rendben ha viszont mint ahogy magad is mondod "egymást taposva" mások kárára akkor már nem. Szóval mégegyszer maga a pénz nem gonosz és nélküle lehetetlenség a civilizáció viszont, lehet gonoszul is szerezni és ez már nem jó.

    Én úgy vagyok, hogy annyi pénzem legyen, hogy szépen megéljek és még véletlenül sem akarok túl gazdag lenni. :) A legnagyobb probléma, hogy a mai világ azt tekinti sikeresnek aki gazdag, mekkora a TV-d milyen autód van és milyen környéken laksz (milyen nagy házban, lakásban), és nem pedig az, hogy milyen kapcsolataid vannak a környezeteddel, tudsz e és akarsz e segíteni és próbálod e magad napról napra fejleszteni legalább egy picit. Ez ma nem számít, ha nem vagy gazdag, nem vagy sikeres. Szóval nem akarják megérteni, hogy az életben két féle érték létezik olyan amit pénzben mérünk és olyan amit nem.
  • CyrSyS
    #65
    Meg az a véleményem hogy az ország problémái miatt az emberek a pénzre hajtanak. Inkább áttaposnak egymáson csakhogy övüké legyen a magas jövedelmű munkahely. Volt egy elbeszélgetős kurzusom ahol rájöttem hogy nem minden a pénz. Én úgy fogom fel hogy "nem fogok azért idegbeteg lenni, meg egy életen át idegeskedni mert jaj istenem 1 műszakos nem csinálok semmit alapú munkahelyet találjak havi 200e ft-ért". Persze kinek mi az igénye. De én úgy fogom fel hogy a boldogság, a szeretet és a családi harmónia intenzitását ne a pénz súlyozza.
  • CyrSyS
    #64
    Ez nem titok...ez logikus.

    Szerencsére nekem annyival könnyebb a dolgom hogy én a pedagógiai pályát céloztam meg, azon sztem könnyebb járni mint mostegy informatikain. Lehetőségek tényleg tágak, már csak azt a szekeret kell kikapni ami felvesz. Magyarországon egy céghez bejutás kb 50% szerencse és 50% protekció :D
  • BlackRose
    #63
    Persze az is igaz, hogy az ember mehet munkát venni vagy magát eladni. A két dolog gyökeresen más. :) Ha próbálod kielégíteni azt ami a papíron van nem sokra az esély, ha viszont kiteríted, hogy mit nyújtassz akkor az esélyek is nagyobbak. A legtöbb esetben töredéke sem kell annak amit leírtak és ezt tudják is, és ha a hiányokat valami mással ellensúlyozod (persze a fontos dolgokat nem lehet) akkor általában megvan a meló.
  • BlackRose
    #62
    Különben elárulok egy titkot... a jó melók 99%-át csak akkor kaphatod meg, ha valakit ismersz a cégen belül... CV szép és jó, de nem igazán esélyes az aki csak CV-vel vág neki a kalandnak, legalább 50x nagyobb az esélyed, hogy behívnak beszélgetésre ha ismersz valakit és szintén nagyobb az esélyed, hogy ajánlatot adnak. Tehát ha egy cég a cél... ismerj meg embereket, barátkozz meg velük, legyenek szövetségeseid és akkor minden reálisabb és könyebb. Ha ez nincs akkor csak egy CV vagy a számtalan közül.
  • BlackRose
    #61
    Na látod ha a könyveket nem fordításban olvasod már nem is lenne gond :)
  • mrzool
    #60
    Bocs, hogy elmentünk ebbe az irányba, pusztán rá szerettem volna világítani, hogy nem biztos a te egyedi, sajátos nézőpontod levetíthető az egész ország IT iparára.

    Az pedig, hogy brutálak-e az elvárások? Kinek mi, ez szubjektív...
  • BlackRose
    #59
    Próbálj külföldön... nagy a világ nem kell szűkíteni a lehetőségeket (ha nem muszáj).
  • roliika
    #58
    Web irányba képeztem megem tovább és jelenleg indulóban van a BT-nk..server hosting, domain reg, weblapok. (HTML,CSS,Javasript,PHP5,MYSQL amiket megtanultam tehát azért nem vagyok reménytelen eset, de ahogy most látom a WPF és Silverlight a jövő)...

    Na ne rólam szóljon ez a topic, csak azt aakrtam mondani, hogy hiány az nincs vagy nem akkora ahogy beállítják, csak épp brutál elvárások vannak.

    Meg nem csak ez a baj...lehet bárki bármilyen frankó IT-s , ha nem tud angolul, mert nem fogják elismerni, és rengeteg jó, pozitív lehetőségtől esik el(nálam mos a nyár az angol tanulásról fog szólni, prog.hu-n nyitottam neki egy topicot)
  • roliika
    #57
    Namost így név nélkül .. a Flextronicsnál melóztam ezt a fél évet, mint Faber Analyzer (tök jól hangzik ugye? Gyakorlatilag mindenes.)

    Sun szerverek telepítés, debugolás (hard+soft), 4 műszakban (hajnal 4-5 körül nem annyira vicces dolog logokat írkálni, vagy a 40 millás M400rest szétburítani), vagy ha nem volt tesz opreátor akkor a 140 kilós gépeket tologatni és tesztelni, kábelezni tesztet indítani, vagy ha operátor nem volt, gépet összerakni....na ezt így 4 műszakban netto 120-140-ért. És elegem lett belőle, hiába nagy cég. Ha tudok angolul akkor 20-30-at még hozzámvágtak volna de kb az a max.
  • mrzool
    #56
    "Namost mikor a programozó vizsgát letettem a C# bétája jött csak ki. Vagy 1 éve létezett csak, és itthon nem is nagyon foglalkoztak vele, nem is tudom, de volt valami gubanc."

    És? A tudásod megáll ott, amit 1x tanultál? Önálló továbbképzésről hallottál-e már?

    Az pedig, hogy itthon nem foglalkoznak/tak C#-pal, enyhéz vicces.:) Megfelelő helyen, társaságban kell lenni.
  • mrzool
    #55
    Én is ezt mondtam, Rolika mosta össze a kettőt...
  • assdf
    #54
    Ugyanez vonatkozik a programozokra is:
    tudjuk c/c++ esetleg c#-t mellé még esetleg némi python/perl például. És mindezekhez értsen profin és persze tudjon két nyelven profin...

    Egyébként abban igazad hogy magyarországon eléggé irreállis igények vannak a cégek részéről is (a mellé társitott fizetési ajánlatokról már nem is beszélve).
    Magyarul szeretnének felvenni 3 ember helyett 1-et aki tudja a 3 tudását, de fizetést csak 1et akarnak adni...
  • roliika
    #53
    Nem rendszergazda a végzettségem, maradjunk annyiban. :D

    Programozó + CCNA + fél évig Sun szervereket debugoltam (128 darab Solaris alapú ubuntuval managelt gép)...de mind1..mert ezek olyan"egyedi" nagyszerverek voltak, hogy csak bankok tehetik me, hogy megvegyék, és nyilván nekik van hozzá üzemeltető csapatuk...reménytelen, Cisco-s vizsgámnak sem látom sok értelmét, amúgy nagyját már tudtam, mert a programozó anyag részét képezi.

    Cégeknek hiába mondom, nekik az a lényeg, hogy jól menjen a C# és beszéljek 2 nyelven. Namost mikor a programozó vizsgát letettem a C# bétája jött csak ki. Vagy 1 éve létezett csak, és itthon nem is nagyon foglalkoztak vele, nem is tudom, de volt valami gubanc.

    Programozó suli után Pécsre jártam de csak fél évet a progmat-ra. Tényleg nagyon tömény matek volt, és iszonyat kevés gyakorlat ami nekem nem tettszett azért hagytam ott (még időben, 40en kezdtük és 2-3 ember van már csak).
  • BlackRose
    #52
    Yep. True.
  • BlackRose
    #51
    Két külön dolog de mindkettő fontos. :) De mondjuk a probléma kifejezése egy picit fontosabb, a tömörítés az már optimizáció és akkor jön amikor már dolgozik a dolog, de hogy dolgozzon ki kell tudni fejezni és erre kell a formális nyelv és az algoritmusok és adatstruktúrák amelyek segítségével ezt mind elérhető. Persze van ahol érintkeznek de két külön területről van szó. Különben a tokenizáció (a forditáskor szimbólokra bontás) is egyfajta tömörítés nem :) persze nem mindég... na ez vicc volt.
  • assdf
    #50
    Azért mert amihez te értesz és amennyire (ez csak tipp de a többi hozzászólásodból következtetek) az haszontalan a cégeknek.
    Hogy értsd: kismillió ember fel tudnak venni bagóért aki képes win xp-t telepiteni meg office-t használni és ezek a poziciók már be is vannak töltve minimálbéres emberekkel. Ezért nem találsz te melót.

    Ellenben sokkal kevesebb olyan ember van, aki képes összerakni egy win 2003-2000-xp gépekből álló hálózatot tartománnyal sql és exchange szerverrel együtt ráadásul mindezt faszául összerakva, nem csak úgy összegányolva ahogy esik ugy puffan alapon. Természetesen gondolva a külsö munkatársakra, ezekhez vpn hálózat felhúzása és persze mindezeket megfelelő védelemmel ellátva és nem hagyva kiskaput a behatolókat. Esetleg ezek mellé még beüzemelni egy két linuxos szervert és ne ajd isten aix hp vagy solaris unixal megspékelve.

    Mindjárt rendesen leszükül a választható emberek listája, és aki azt hiszi hogy ért a windowshoz annak ajánlok néhány microsoftos vizsgalapot 5 perc alatt ki fog róla derülni hogy fingja sincs hogy hová kell helyezni a pdc emulátort vagy hogy hogyan kell sus 1.0-ról wsus 3ra upgradelni esetleg hogy hová kell rakni a schema mastert vagy a domain naming mastert...

    Na szóval erre mondják azt hogy hiány van az igazi informatikus szakemberekből. Viszont ha a fennti listát átnézed, rá fogsz jönni hogy egy friss müszaki infósnak ezekről fingja sincs, jó ha a feléről hallott már egyáltalán és ugyanez vonatkozik rengetek magát "rendszergazdának" valló emberről, aki azt hiszi hogy rendszergazda, mert már 3x újrarakta az xp-jét, meg a szomszéd srác kéri ki a véleményét arról hogy xy játékot hogy kell felepiteni, esetleg már látott müködö ubuntut. (ez nem azt jelenti hogy te ebbe a kategóriába vagy csak hogy nem biztos hogy eléred a fenntit)
  • BlackRose
    #49
    Egyetértek roliika-val is, legtöbb esetben egy emberi séta amivel megoldják a problémákat, nem tudják megtalálni a formális strukturát és algoritmusokat és azok ötvözetét, egyszerűen mint a gyalogos végigsétálnak a problémán és elmondják a gépnek (mintha az ember volna), hogy na most ezt csináld, most azt csináld... még nem érnek a célba. Pedig csak megkellett volna találni a problémát programozói szemmel, formalizálni, néha minimizálni és implementálni, 10x rövidebb, 20x gyorsabb és 30x kevesebb hibát elkövetve mind ezt az idő töredéke allatt mina amennyit elköltenek az accidental prrogrammingra és annak fodozgatására, mert ahogy növekszik a project úgy növekszik méghozzá exponenciálisan a komplexitás és a problémák amelyek azzel járnak.
  • roliika
    #48
    Szerinted egy mintakereső generatív nyelvtan nem felel meg a célnak? Miért akarsz kötekedni? :D
  • mrzool
    #47
    Most akkor tudod vagy nem tudod? Vagy csak hallottál vmit? Esetleg rosszul emlékszel? Ilyen felületes tudással és hozzáállással nem csodálkozom, hogy nem találsz állást...

    A formális nyelvek alapvetően szintaktikai elemzésről, fordítókról, generatív nyelvtanokról szól. Ezzel szemben tömörítésnél olyan fogalmakkal találkozhatsz, mint pl. entrópia, információelmélet, Kolmogorov komplexitás.
  • BlackRose
    #46
    Szóval az igazság ott van, hogy aki érti a formális nyelveket, jó tudása van az algoritmusok, adat strukturák stb. területén, az kb. 8 óra melóval (szerver környezetben ahol automatizálni lehet) felválthat minimum 10 olyan betanított click ide click oda IT "szakembert". És a kód többször futható, adaptálható és kicsi a hiba lehetőség.

    A mai IT nem más mint kézimunka, félig sajnos a Microsoft non-scriptable technológiája (non-scriptable ha UNIX szinten szemléljük a dolgokat) a hibás, de ami még jobban közrejátszott az azok hiánya akik ezt az infrastruktúrát kitudják használni. Amit lehet automatizálni azt automatizálni kell, ha nem akkor hiány lesz, a hiány viszont oda vezet, hogy még több lesz a kézimunka és még kevesebb az automatizáció mert akikel a hiányt beakarják tömni azok csak kézimunkára képesek.

    Ezt mondom sokéves tapasztalatból, olyan dolgokat csinálnak kézzel - és sok esetben checklist-ek léteznek azért, hogy ne maradjon valami ki - amelyeket egy alapvető programozói tudásal rendelkező kölyök percek allatt automatizálhat, de nincs ki, és évek óta nyomják a kézimunkát, click ide, click oda, nyisd ki ezt nyisd ki azt... mi az, hogy parser, mi az, hogy congig fájl, mi az, hogy pipe... legtöbb nem tudja. Linux esetében egy picit jobb a helyzet, de ott is elég sok olyan van aki nincs tisztában azzal amit csinál, de ott legalább a neten talál scriptet amivel automatizál, még ha nem is tudja pontosan, hogyan működik.

    Szóval ezért van hiány. A másik dolog mert a legtöbb fejlesztő zárt forrású kódal dolgozik és ugyanazt a dolgot ugyanolyan rosszul számtalan cégnél számtalanszor irják le... de az más téma. :)
  • roliika
    #45
    Vagyis a szövegben mintát keresel, majd formálisan kifejezed.
  • roliika
    #44
    Annyi köze van röviden, hogy egy adott karaktersor formális logikával rövidebben leítható, mint normál esetben. Ha van egy adott X hosszúságú minta amely megfelel 1 karakternek.