Gyurkity Péter

A CD-eladásokat siratják az amerikai kiadók

A tengerentúlon tovább estek a CD-eladások, a trendet pedig a digitális terjesztés sem tudta ellensúlyozni, mivel egyedül az önálló zeneszámok adatai növekedtek. A p2p-t eközben nemzetbiztonsági kockázatnak minősítették.

A Nielsen SoundScan friss adatai szerint az év első hónapjában 20 százalékos visszaesés következett be a CD-eladásokban az egy évvel korábbi állapothoz képest. Így is mintegy 98 millió korongot adtak el, tavaly viszont három hónap alatt 112 millió kelt el, ami nem sok jóval kecsegtet a zeneipar számára. A digitális formában terjesztett teljes albumok forgalma szintén csökkent, nagyjából ugyanilyen ütemben: 119-ről 99 millióra esett a példányszám.

Az egy évvel korábbi időszakhoz képest egyedül a különálló zeneszámok forgalma mutatott növekedést, itt 242 millióról 288 millióra ugrott a teljes amerikai adat, ami szakértők szerint a vásárlók egyértelmű üzenetét mutatja az előadóknak. Ez pedig azt hivatott jelezni, hogy bármennyi munkát ölnek az albumokba, a legtöbben 1-4 zeneszám iránt érdeklődnek, ezekért pedig nem hajlandók megvásárolni a teljes albumot. Az új lehetőségek megnyílásával a fogyasztók minden korábbinál nagyobb kontrollra tesznek szert vásárlásaik felett, és ez a folyamat várhatóan nem fog megfordulni, a kiadóknak tehát elő kell állniuk valamilyen új ötlettel, hogy ismét növelni tudják bevételeiket.

Ez már csak azért is égető kérdés, mert az öt év óta folyamatosan morzsolódó CD-eladások a zenei albumok forgalmának még mindig 90 százalékát teszik ki. Amennyiben a kiadók ilyen-olyan okokból nem alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez, könnyen kicsúszhat a lábuk alól a talaj, ám talán még nem késő váltani - az internet megfelelő használata viszont nagyfokú bátorságot és bizalmat igényel, ez a legtöbb helyen még hiányzik, nem beszélve a másolásvédelemmel kapcsolatos állandó vitákról.

Az amerikai Szabadalmi Hivatal egy most nyilvánosságra hozott tanulmányában már tavaly ősszel komoly nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a fájlcserélést, vagyis a p2p-technológiákat. Véleményük szerint az olyan megoldásokkal, mint a BearShare, az eDonkey, a KaZaA, a LimeWire és a Morpheus, a felhasználók könnyen elcsábíthatók és az esetleges ellenlépések azonnal rossz színben tűnnek fel és tiltakozást váltanak ki. A nemzetbiztonsági kockázatot abban látják, hogy sokan olyan gépekre telepítenek p2p-szoftvereket, amelyek bizalmas információkat is tartalmaznak. Ettől pedig csak egy lépés az adatok szándékos vagy akaratlan kiszivárogtatása, amire tavaly is volt példa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n0k0m #28
    Biztos mindenki arra vart, hogy torrentrol lekapja a koncertrol keszult 8 dvdnyi HD felvetelt.
  • Gerygrey #27
    Pléjbek rulz :)

    Viszont bajban lesznek, mert ha nem mennek el az emberek a koncertre (mert szar) azt nem lehet ráfogni a warezolókra, mint azt hogy "azér nem veszik a cédét mert letöltik" - így ki lesz a bűnbak ha üres a stadion?
  • Picivizipaci #26
    Ja meg nem árt énekelni tudni q:-)
  • remark #25
    "az árbevételt pl. koncerteken kell megszerezniük"

    Ennek nem fognak orulni, mert a koncerten bizony melozni kell... ;-)
  • xuldar #24
    "a kiadóknak tehát elő kell állniuk valamilyen új ötlettel, hogy ismét növelni tudják bevételeiket."
    Mi sem egyszerűbb ennél. Az egész albumra _minőségi_zenét kell rápakolni, le kell szokni az eddig jól bevált gyakorlattól, hogy a 2 sláger mellé még feltesznek pár tölteléxámot, hogy meglegyen a 40 perc. Szánalom. Szegények, most már dolgozni is kell az extraprofitért. Mennyire sajnálom őket...
    ui.: Érdekes módon bizonyos zenei stílusoknál albumban gondolkodnak az előadók, mint a rock (metal), jazz, komolyzene. Ott nincsenek is ilyen gondok. Mármint a _zenészek_ által előállított zenében.
  • HappyBoy #23
    Megint a régi lemez. Már el sem olvasom a cikket! Egyszerűen kitaláltam mit tartalmaz..... :D
  • Wittgen #22
    Úgy látszik az amcsik sem vesznek már be mindent. Én pl soha életemben nem vettem meg zenei cd-t, mert 100ból ha egy olyan előadó van, akinek tetszik az albumán az összes szám. A legtöbb megjelentetett albumon 12-13ból ha 2 szám élvezhető már sokat mondok.
    Most, hogy már számokat is lehet legálisan letölteni, talán már a kiadók és az előadók is rájönnek, hogy érdemesebb lenne a minőségibb munkákat erőltetni.
    Ha viszont úgy próbálják meg kompenzálni, hogy megemelik a letöltött zenék árát, akkor csak a fát vágják maguk alatt, mert csak a warezt erősítenék vele.
    Amcsiban meg kaidók és zenészek mind gazdagok mint állat, nem tom mit aggódnak.

    Nemzetbiztonsági kockázat. Akkor jönnek ezzel elő amcsiban, ha másként már nem tudják megakadályozni a profitjuk csökkenését. Legyen NBV, aztán akkor a terrorelhárítók szerelik le a warezolókat, mehet mindenki Guantanamóba az irakiak és afgánok mellé a ketrecekbe.
  • Gerygrey #21
    Zenét lopni? Életembe nem törtem be hanglemezboltba, úgyhogy ne vádaskodj. Én csak magáncélú másoláskészítést végzek internetes fájlcserélő-alkalmazás segítségével, ami itthon tudtommal nem számít szabálysértésnek. Amúgy igen, ha cigit, piát, kenyeret le lehetne tölteni a netről, akkor letölteném azokat is.
  • kandeláber #20
    Nem, alőtte 20e volt a platina. http://www.mahasz.hu/m/?menu=arany_es_platinalemezek&menu2=a_dijak_tortenete
  • vax #19
    Nekem majdnem ugyanaz az ABBA lemez már 3-4 példányban van meg. Az is igaz nem 4-5 eFt-ért vettem.