Gyurkity Péter

A kiadók válasza az Apple-vezér gondolataira

Nem kellett sokáig várnunk a szórakoztatóipari óriások válaszára Steve Jobs írásával kapcsolatban, amelyben a másolásvédelmek száműzésének gondolatát pedzegették. A kiadók szerint inkább az Apple megoldását kellene licencelni.

Mitch Bainwol, a RIAA első embere a cég internetes oldalán közzétett írásra válaszolva úgy fogalmazott, hogy szívesebben látnák az Apple saját DRM-megoldásának licencelését, ez ugyanis jóval kevesebb kérdést vetne fel, mint a védelem teljes feloldása. Ez a vállalat számára azt jelentené, hogy a konkurensek is hozzáférnének a FairPlay technológiához, vagyis megszűnne az iTunes zenebolt és a rivális zenelejátszók közötti inkompatibilitás. Az álláspontok ezzel nem közelednek egymáshoz, hiszen erre meg az Apple nem hajlandó.

Jobs maga úgy fogalmazott írásában, hogy a technológia licencelése megnövelné a biztonsági veszélyeket, mivel a hackerek jóval nagyobb eséllyel kerülhetnék meg a védelmet. Ezt az állítást többen kétségbe vonják, főként a Windows Media DRM 10-re (PlaysForSure) hivatkozva, amely bár több tucat vállalat számára elérhető, helyzete mégsem gyengült meg.

Abban a szakértők egy része egyetért az Apple vezérével, hogy a DRM mint megoldás csődöt mondott, hiszen azt üzeni a vásárlóknak, hogy nem bíznak bennük és visszafogja az ágazat növekedési ütemét, mégis a feloldás gondolata sokak ellenérzését váltja ki. A négy megszólított kiadó - a zenei piac 70 százalékos birtokosai - a FairPlay licencelésével oldaná meg a kérdést, megnyitva az utat a rivális cégek előtt.

Az EMI ilyen szempontból kivétel, hiszen ők már kísérleteznek a másolásvédelem alól feloldott zenei anyagokkal. Adam Grossberg, a kiadó szóvivője elmondta, hogy eddig pozitív visszajelzéseket kaptak, a Yahoo rendszerén keresztül lebonyolított eladások végső célja pedig a hordozható lejátszók közötti inkompatibilitás megszüntetése.

A szórakoztatóipar mellett Jon Lech Johansen, azaz DVDJon is megszólalt, aki inkább a Jobs által példaként felhozott statisztikát vette közelebbről szemügyre.

Problémásnak tartja a cég elnöke által említett adatokat, miszerint minden iPod lejátszóra 22 megvásárolt dallam jut, hiszen a tulajdonosok közül sokan egyáltalán nem veszik igénybe az iTunes szolgáltatásait. A biztonsággal kapcsolatos kifogásokat az ismert hacker azért vetheti el könnyedén, mert korábban ő maga is feltörte a FairPlay védelmét, így ez nem lehet akadály a licencelésben, a konkurens vállalatok bevonásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M0rph3u5 #14
    "A biztonsággal kapcsolatos kifogásokat az ismert hacker azért vetheti el könnyedén, mert korábban ő maga is feltörte a FairPlay védelmét, így ez nem lehet akadály a licencelésben, a konkurens vállalatok bevonásában."
  • csorfab #13
    az Fairplayt nem törte fel még senki...
  • sathinel #12
    Akinek van kedve konvertálni itt egy egyszerű progi ingyé:
    http://www.erightsoft.com/SUPER.html
    Csak beledobálod a videókat és megadod hogy mit csináljon elég egyszerű. szerintem ez feltöri de még i-pod zenével nem próbáltam.
  • kvp #11
    "igy van, az apple szervezkedik, mert a levegoben van, hogy az itunes nem tudja tartani a megszerzett pozicioit."

    Igen, vista alatt csak a microsoft drm rendszere lesz biztonsagos (azert mert igy terveztek az os-t), tehat az apple visszaszorulhat a macos platformra. Az xbox360 es zune eladasokat nezve a microsoft kovetkezetesen probalja kikesziteni az apple-t. Ha a tartalom csak az uj microsoft-os drm-el erheto el akkor mindenki csak olyan termeket fog venni. Nem veletlen hogy az ms nem licenszeli az uj vistas drm rendszert senkinek, hanem o gyartja (gyartatja) hozza a hardvert.

    Jobs otlete hogy megprobalja a cegeket ravenni hogy a plays for sure megszunesevel mindenki a fairplay-t hasznalja. Ez most vagy sikerul vagy nem de hosszu tavon nem sok eselyuk van. Az alternativa a teljesen drm mentes media, ami ha bejon akkor azert is o viheti el a kreditet. Ha viszont az ms sikeresen keresztulnyomja az otleteit akkor nem csak szabad zene nem lesz, de szabad drm mentes csaladi fotok sem.
  • vanger #10
    igy van, az apple szervezkedik, mert a levegoben van, hogy az itunes nem tudja tartani a megszerzett pozicioit.
  • csorfab #9
    Azzal, hogy letöltesz egy számot az iTunes Music Store-ról, elfogadod a végfelhasználói liszensz-szerződést, amiben benne foglaltatik, hogy miként kezelheted a zenét, min játszhatod le, másolhatod-e, stb. Ha nem tetszik, nem kell használni.

    Amúgy ha elolvastad volna Steve Jobs cikkét, rájöttél volna, hogy ők szabaddá akarják tenni a zenét, csak a kiadók miatt építenek bele DRM-et.

    A cikkre reagálva:
    Kinyalhatja a seggem az összes fasszopó kiadó, meg a RIAA.
  • ssdb #8
    ezt az iTunes féle szutykot nem lehet feltöréni és továbbitani? mer azér 1 cég ne monjda, meg h amit én veszek azt én hol játzsahtom és hol nem le?
  • Feriboy #7
    Megnéztem ezt az mp3music.hu -t. 2500 ft egy album. Az amazon.com-on ott 10 dollár körül mozog egy album ára (kevesebb mint 2000 ft). És az ugye nem letöltős dolog, hanem rendes cd-k. Miért drágább az online cucc? Ott nem is kell gyártási, szállítási stb költségeket kifizetni.
    Szóval számomra felejtős...
    És még valami: a magyarországi netes vásárlás egy nagy baja, hogy nincs egy rendes micropayment megoldás. Az sms az eladó szempontjából egy borzalom, alig kapnak belőle vmit. Szó ami szó, még van hova fejlődni
  • strogg #6
    Emlékszem :)))
    Sajnos túl jó a memóriám ;D
  • remark #5
    Hogy miiiii? Cikket irsz a gondolatombol?? Fizess!!! ;-)

    (Emlekszel arra amikor lehetove akartak tenni a blog es forumbejegyzesek szerzoi jogi vedelem ala valo helyezhetoseget?)