Gyurkity Péter

A vezetők értékelték a zeneipar helyzetét

A tengerentúlon megrendezett konferencián a többség elítélte az Apple-t elnökének legutóbbi kijelentéseiért, de még az ágazat szereplői is megosztottak a másolásvédelmek feloldásának kérdésében.

A kiadók és zenei szolgáltatások képviselői a Digital Music Forum East konferencián találkoztak, ahol is megvitatták a zeneipar jelenlegi helyzetét, a lehetséges alternatívákat és napjaink fontosabb kérdéseit. A véleményekből leszűrhető, hogy a többség továbbra is irtózik a másolásvédelmi, azaz DRM-technológiák feloldásától és elutasítja Steve Jobs nemrég közzétett gondolatait. Ez az álláspont azonban nem egyöntetű, fellelhetők bizonyos árnyalatok.

Az ágazat alapvető problémája az eladások alakulása. Meglehetősen jól ismert tény, hogy a CD-forgalom 2000 és 2006 között csaknem egynegyedével, 23 százalékkal esett vissza, és ezt a hiányt nem pótolhatja a néhány félve beindított online szolgáltatás. Márpedig ez utóbbi jelentheti a kiutat, amit a tavalyi eladási mutatók is jól szemléltetnek: 2006-ban 131 százalékkal megugrott az online zene eredménye, miközben a teljes ágazat bevétele 4 százalékkal csökkent.

Többen ezen adatok fényében vonják kétségbe Jobs és az Apple őszinteségét a DRM feloldásának kérdésében. Szerintük ha a cég elnöke valóban így gondolná, már most másolásvédelem nélkül tenné elérhetővé a Disney több alkotását, amit nyugodtan megtehetne, hiszen maga is komoly részesedéssel bír a stúdióban. A konferencia egyéb meghívottjai - köztük Thomas Gewecke, a Sony BMG alelnöke, valamint Gabriel Levy, a RealNetworks Europe igazgatója - megosztottak a kérdésben, bár legtöbbjük egyetért abban, hogy valamilyen formában azért mégiscsak szükség van a DRM-re.

Gewecke egyben megvédte a zeneipart azon vádakkal szemben, miszerint nem ismerik fel a digitális korban rejlő lehetőségeket. Elmondása szerint a Sony BMG több megoldáson is dolgozik, de ezek kiteljesítése és az üzleti szempontok felmérése időt vesz igénybe. A részletekről nem esett szó, mindössze ígéretek hangzottak el, hogy igyekeznek lépést tartani a fejlődés ütemével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Az apple meg úgy tűnik szépen halad affelé, amit máshol is írtam, hogy a saját hw és sw korlátait tudatosan igyekszik felszámolni.

    Az MP3 pont azért lett siker, mert igazából senki sem tudta kisajátítani a szabványt és így korlátozni a vásárlókat. A nagy cégek ezért is óckodtak sokáig ellene, megvolt a saját fejlesztésük. Erre úgy tűnik az Apple is rájött (nagy ész;))), meg arra is hogy amelyik cég először tudja/meri birtokba venni a piacot, az kaszálni fog!

    Az Apple ezen a téren jól áll, és ez az ami nem teccik a többieknek, nem pedig valami erkölcsi alapon állnak. Hülyék voltak megcsinálni most meg zúgolódnak.
  • strogg #1
    márpedig amíg van drm, addig a legjobbesetben si csak félsikert érhetnek el. muszáj lesz feloldani, ez nem vitás.Ugyanis akárhogyan is értékesítik a zenét, és akármennyiért biztosan nem lesz sikeres, amíg a gépen igen, de a kocsiban már nem megy.