Berta Sándor

Cél az automatikus zenefelismerés

A Bécsi Műszaki Egyetem egyik munkatársa olyan algoritmust fejlesztett ki, amelynek segítségével a számítógépes programok felismerhetik az egyes zenéket és zeneszámokat.

Thomas Lidy, a Bécsi Műszaki Egyetem Szoftvertechnikai és Interaktív Rendszer Intézetének munkatársa új algoritmusokkal akar rendet vinni a zenei tartalmak jelentette káoszban. A szakember által megalkotott megoldások használhatók lesznek zenei keresésre (például ha valaki egy bizonyos stílusú zenét keres), ismeretlen zenei művek osztályozására, a zenei tartalmak közötti válogatásra vagy a meglévő zeneszámok rendszerezésére.

Lidy az algoritmusokat diplomamunkájának keretében fejlesztette ki. Ezek az algoritmusok képesek arra, hogy egy adatbázisban ritmusmintánként külön helyet határozzanak meg. Egyetlen minta akár 1400 jellemzőből vagy számjegyből is állhat. A megoldás segítségével egy átlagos számítógép is képessé válik a különböző zenei stílusok (például pop, klasszikus zene, világzene stb.) vagy zeneszámok egymástól való megkülönböztetésére vagy hasonló jellemzőik szerinti osztályozására.

A számítógépek megtanulják az egyes mintákat automatikusan felismerni és nemcsak rendszerezik ezeket, de akár rájuk is kereshetnek a zenei gyűjteményekben. Például a felhasználó kijelölhet egy dallamot a PC-jének és kiadhatja a parancsot, hogy mutassa meg neki az összes hasonló dallamot tartalmazó zeneszámot. Ezzel a módszerrel az emberek akár egy számukra addig ismeretlen együttest, előadót vagy zeneszerzőt is megismerhetnek.

Egy másik alkalmazási terület az egyes dalok azonosítása lehet. Az Audible Magic kaliforniai cég rendelkezik egy audio-ujjlenyomat gyűjteménnyel. Ennek a segítségével megállapítható, hogy az internetre, például egy közösségi portálra vagy egy fájlcserélő hálózatba feltöltött zeneszám a szerzői jog által védett-e vagy sem. Nemrég a MySpace jelentette be, hogy a tartalmak szűréséhez az Audible Magic rendszerét akarják használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #11
    "A számítógépek megtanulják az egyes mintákat automatikusan felismerni és nemcsak rendszerezik ezeket."

    De jó, úgyis sok időt szoktam elpocsékolni a stílus szerinti kategorizálással. (Óhhh, milyen változatos egy ember vagyok hogy több stílust is képes vagyok meghallgatni :) )
  • Tetsuo #10
    max olyan lesz, h tageket rendelnek hozzá, mint a youtube-on, de olyan nem mostanában lesz, h a progi felismeri mi van a videón..
  • PíszLávJuniti #9
    Nekem tetszik az ötlet, lassan itt lesz, hogy a tartalom alapján tudsz majd gúglizni képet zenét stb.
  • ensomhet #8
    Újabb értelmetlen fejlesztés. Ha nekem valamihez hasonló zene kell, akkor szétnézek a neten utánaolvasok, haveroknál érdeklődök stb. Ha pedig ezzel akarnák kiszűrni, hogy mi legális vagy sem, akkor annyi, hogy egybe lesznek tömörítve a dalok, rányomnak egy xor algoritmust, aimt egy plugin magától dekódol, akármi.
  • Tetsuo #7
    Nagy fába vágta Thomas a fejszét, meg vkit biztos érdekel..
    Az én zenéim stílusát ne határozza már meg, pls és tuti nem tudja beazonosítani 1etlen ilyen primitív program sem.
  • redmedve #6
    A foobar képes felismerni az ilyeneket is valamennyire, főleg ha egy egész album megvan. Bár akkor fájlméretek és mennyiség alapján nem olyan nehéz. Persze van, hoyg több opció is kijön, vagy nincs jó megoldás köztük, de azért hasznos dolog.
  • redmedve #5
    Amiről persze már az elején megmondták hogy licenszelt, csak ezt mindenki elfelejtette megjegyezni.
  • m4G1c #4
    tunatic...
  • Cat #3
    no meg a lopásokat, lásd geszti péter (oláh ibolya) Magyarországát, ami a cirque du soleil egyik nagy slágere. Teljesen ugyanaz a dal, de egy másik szöveget költöttek hozzá.
  • Atomy #2
    Kiváncsi leszek az olyan számokat hogyan különbözteti meg aminek a szövege kimerül annyiban hogy uhbébi, szánsájn, ájlávjuh, a ritmus tz-tz-tz-tz, dallam meg nincs is. Például mikor a felettünk lakók zenét hallgatnak mindíg az az érzésem hogy csak 1 CD-jük van egyetlen számmal :)