Berta Sándor

Sikeres évet zárt a német zeneipar

Minden eddiginél több letöltést és nagyobb forgalmat regisztráltak a német szakmai szervezetek. Beigazolódtak azok az előrejelzések, miszerint minden idők legjobb évét zárhatja a német zeneipar.

Azt már tavaly ősszel sejteni lehetett az előzetes adatokból, hogy jó évet zárhat a német zeneipar, hiszen a BITKOM szakmai szervezet akkori közleményéből is ez derült ki. Azonban talán maguk a szakemberek sem számítottak ilyen kiugróan jó eredményekre. A német felhasználók összesen 26 millió zeneszámot, illetve zenei albumot töltöttek le az internetről. A legális online zenei eladásokból befolyó bevétel elérte a 48 millió eurót. Mindez azt jelenti, hogy még soha nem töltöttek le, illetve adtak el ennyi zeneszámot a világhálóról legálisan Németországban. A német zenei piac 2005-höz képest 33 százalékkal nőtt.

"A folyamat változatlan marad, vagyis idén az internetes eladásokból származó zenei bevételek elérhetik a 60 millió eurót, míg a letöltött, megvásárolt zeneszámok és zenei albumok száma pedig a 33 milliót" - nyilatkozta Jörg Menno Harms, a BITKOM alelnöke.


Érdekesség, hogy az értékesített zenei termékek kétharmada férfiak tulajdonába kerül. A vásárlók 45 százaléka 30 éves vagy fiatalabb. A vevők átlagéletkora 31 év. A hagyományos módon eladott zenei CD-k vásárlóinak átlagéletkora 39 év.

Az online zenei eladások töretlen népszerűségének egyik oka, hogy a szolgáltatók rugalmasak, megpróbálják a vásárlók minél több igényét kielégíteni. Így például többféle fizetési mód közül lehet választani: hitel- vagy bankkártya, postai utánvét, stb., így mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt. "Már csak egy korszerű digitális szerzői jogi szabályozásra lenne szükség, hogy a tartalmakat az eddiginél is rugalmasabban lehessen értékesíteni" - tette hozzá a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ricsimaster #10
    Yeah Rammstein 4ever XD
  • ricsimaster #9
    ezt a szót még egyszer ki ne ejsd a szádon ez rosszabb az isten káromlásnál(számora vallásos embernek)
  • Voltan #8
    Még soha nem olvastam ennyire érdekes cikket...
  • Emmegki #7
    francokat, tokióhotel
  • Mice #6
    fantáziátlan banda, hogy csak moostanra szúrták ki a potenciált benne... - nc
  • Loverman #5
    hát igen, ez haladás ahhoz képest hogy 2003-ban még 60%os csökkenés volt a német zeneeladásban
  • nedudu #4
    Mocskos warezolók minden szart megvesznek!!! ;-)
  • csorfab #3
    Persze, mert ott van a Ramsteeeein
  • AranyKéz #2
    30%os növekedés. Kiadók kuss.

  • I.C.ram #1
    Hát ez fantasztikus.