Dojcsák Dániel

Digitális TV a parlamentben

Az elmúlt hetekben újraindult a törvényhozás mamut gépezetének digitális földi műsorszórásra való átállást előkészítő egysége. Az előkészítés szakaszában tartó politikusok az átállási stratégia témájában tartottak egy bizottsági ülést is, amire nem csak a pártok képviselői, hanem a civil szervezetek, szakmai szervezetek (NHH, ORTT) és a piaci szereplők is meghívót kaptak.

A jelenlévők arról határoztak, hogy a stratégiával kapcsolatban milyen irányvonalat képviseljen az egyébként igen széthúzó hármas. Meglepetést okozott, hogy az előző évben még egymást maró parlamenti pártok meglehetősen hasonló véleményt fogalmaztak meg, miszerint fontosnak tartják a piaci szereplők véleményét, fontosnak tartják, hogy az átállási stratégia gyorsan érvényesüljön és az átalakítást nemzeti érdekként kezelik - nem párt, nem szolgáltatói, nem egyéni érdekként. Ennek kapcsán elkötelezték magukat annak a konszenzusos döntésnek a megtalálására, ami minden szereplőnek megfelelő és a lehetséges a kétharmados médiaszabályozási törvénykezési procedúrán is átpréselni.

"2012-ig át kell állni és ezt természetesen lehetségesnek tartom, sőt biztosan be is fog következni." - mondta Márfai Péter az MSZP szakpolitikusa, jelenleg a digitális átállással foglalkozó bizottság elnöke, majd hozzátette: "Az előző ciklus végén tett törvényi szabályozási kísérlet megrekedt, de elegendőek voltak az eredmények arra, hogy a genfi egyeztető bizottság előtt sikerült kiharcolni a maximális multiplex számot, azaz nyolc darabot, amivel az állampolgárok körülbelül 50 csatornához juthatnak a földi digitális műsorszórás által. Ebben természetesen tematikus csatornáknak is bőven jut majd hely."

A digitális földi műsorszórás újszerűsége többek között abban áll majd, hogy egyetlen frekvencián akár 4-10 csatorna is sugározhatja majd műsorát, ezt nevezik a mozihoz hasonlóan multiplexnek. Az átállással kapcsolatos jogi igazítás viszont már itt problémába ütközik, hiszen a jelenlegi szabályozás egy frekvenciához egyetlen tartalmat rendel hozzá, így ez az első kérdés, amiben a médiajogszabályokat módosítani kell. Külön kell választani a platform üzemeltetőt, tehát aki a frekvenciát bérli és a tartalomszolgáltatót, hiszen az eddigi verzióban ez egy és ugyanaz volt, az 1:1 arány miatt.

Továbbá állóháború kialakulása várható a tartalomszabályozás kérdésében is, hiszen az előző próbálkozásnál is ezen akadtak fenn leggyakrabban a tárgyaló partnerek. Igaz éppen ezért egy teljesen új előkészítési folyamat vette kezdetét és ha valóban nemzeti érdeknek tekintik a szereplők, akkor nem kezdik el egymást gyilkolni részletkérdéseken.

Főleg azért nem, mert Márfai szerint nem csak saját magunk lejáratása lenne ha benne maradnánk abban a kalapban, amiben a még analóg TV-s országok vannak, hanem azért is, mert a szomszédos országoknak is nehézséget okozna valamilyen szinten, ha mi még néhány évre konzerválnánk az analóg sugárzást. A jelszó a médiapluralizmus és a lehetőségek maximális kihasználása, amit a remények szerint nem csak a kormánypártok tűznek zászlajukra.

Az új előkészületekkel kapcsolatos vitaanyagok szerint a tartalomszabályozás ugyan a Nemzeti Média Stratégia része lesz, de azt az álláspontot képviselik a szakpolitikusok, hogy ezt az Átállási Stratégiának is érintenie kell. Alapvetően nyitottnak mutatkoznak a a kérdésben, de a kezdeményezők rábíznák a nagy tapasztalattal rendelkező médiapolitikusokra a kérdés tárgyalását. Magyarul az ORTT tapasztalatai igen meghatározóak lesznek a továbblépésben. Felmerül a kérdés, hogy nem lesz-e túl konzervatív a piroskarikás ORTT, nem akadályozza, lassítja-e majd a múltat idéző szervezet a jövő médiakommunikációját?

Márfai szerint az előkészítésben ők az erős modell hívei, ami jelen esetben annyit tesz, hogy amennyiben szétválasztják a platformot a tartalomtól, akkor a platform üzemeltetőt kell teljes mértékben motiválttá tenni az új technológia elterjesztésében, amihez bizonyos jogokat is szükséges számára biztosítani. Viszont az állam, aki a frekvenciák tulajdonosa, nem képes önállóan kontrollálni ezeket a folyamatokat, így egy külső szakmai szervezetet bíz meg a feladattal, amely éppenséggel az ORTT lesz.

Ezeken a vitás pontokon túl szembe kell nézni azzal, hogy a piac nem fog az állami megoldásokra várni, sőt, tudjuk, hogy az IPTV és a mikrohullámon, kábelen nyújtott digitális TV korszaka már el is kezdődött. A politikus szerint ha a törvényhozás késlekedik, akkor igazából nem történik semmi, csak egy másik platform kerül túlsúlyba, aminek az a veszélye, hogy a korlátozott lehetőségekkel rendelkező területeken élők hátrányba kerülhetnek.

Apropó hátrány. Az előző ciklusban lefolytatott tárgyalások során még Kovács Kálmán beszélt arról, hogy valamilyen módon anyagilag is támogatnia kell az államnak az átállást. Kicsit viccesen hangzik, de ezt ő szociális set-top boxként képzelte el, azaz néhány milliárd forintot arra szánna a költségvetés, hogy a rászorultak is kapjanak ilyen készüléket. Mára persze fordult a világ annyit, hogy ne így legyen. A tervek szerint nem kívánják ezt a lehetőséget túlkommunikálni, mert az arra motiválná a lakosságot, hogy akkor is éljen a kedvezményes lehetőséggel, ha egyébként is ki tudná fizetni az új készülék árát, ami akár néhány ezer forintért is beszerezhető lesz majd pár éven belül.

A 2011/12-es átállás valóban jól hangzik, akkor végleg búcsút inthetünk az URH-nak és az FM-nek, ráadásul ez a költségvetés számára még pozitív szaldós buli is lehet hosszútávon. Az államilag finanszírozott m1 és m2 tekintetében jelenleg az analóg sugárzás évi 5 illetve 1,3 Mrd Ft kiadás, míg a két csatorna digitális továbbítása mindössze évi 2,2 Mrd-ból kijönne. Persze az átálláshoz még hozzá tartozik 2 Mrd Ft reklámköltség, amit PPP konstrukcióban 25%-ban finanszírozna az állam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atlagember #26
    Hogy miért jó a digitális tévé? Nagyon egyszerű:

    Azért, hogy legyen mégegy távirányítód, ami bonyolítja a tévénézést. Így majd be tudod kapcsolni a TV-t a tévétávirányítóval, átkapcsolhatod AV-ra, aztán előveheted a másik távirányítót, amivel váltogathatod a csatornákat. De ha hangerőt akarsz szabályozni, akkor ismét használhatod az előzőt. Így legalább mindkét kezedben tarthatsz egy távszabályzót, amikkel még játszhatsz is.
    A minőség pedig a régi tévén annyival úgysem lesz jobb, hogy a nagymami is észrevegye, és ha gyenge a jel, akkor legalább nem zajosabb lesz egy picit, hanem szaggatot darabos, meg semmi.
    Ne mondd hogy nem jó!
  • toyotakacsa01 #25
    "Hát harcolhatna jobban is az AXN, mert a UPC direkten kívül nem nagyon tudom, hogy hol lehet fogni"

    Pl. a Digi tv-n.(2700ft/hó)

    Remélem gyorsan beindul ez a digitális műsorszórás, és akkor majd a román digitv-nek se kell majd fizetnem a havidíjat.
  • brueni #24
    jó pénzért bármit...
  • Komolytalan #23
    Egyébként aki akar, jelenleg is néz full UPC csomagot ingyért. Akinek számítógépbe pakolható digi műholdas kártyája van, annak egyszerű szoftverfrissítést igényel az akció, aki digi beltérivel nyomja annak kicsit macerásabb az ügy (lehet kell csavarozni is hozzá). Csodálkoznék ha 1-2 éven belül nem jelennének meg olyan digi beltérik, hogy megy rajta 1 linux, van 1 hálókábel csatija, és autoupdatevel tölti le a kívánt műhold kívánt csatornájának nézéséhez szükséges infot. Míg kábelnél elég jól meg lehet oldani a csatorna korlátozást, addig sugárzott adásoknál, ahol vissz irányú kommunikáció nem nagyon van, ez totál esélytelen.
  • Komolytalan #22
    Ahol van jelenleg sima földi antennáról analóg TV, ott lesz digitális adás - ennyi. Ez kb azt jelenti, hogy mindenhol. A hálózat ki van építve, szóval a lefedettség nem probléma. Szüleimnél jelenleg lehet 3 országos földi adót fogni Kékesről (M1, TV2, RTLKlub), meg van 1 helyi adó (Eger TV), ez 4 frekvencia, ebből lenne 4*8=32. Gondolom van 2-3 tartalék frekvencia, így jön ki az 50 digi csatorna.
    Azt nem teljesen értem, hogy ha az eddigi 1 frekvencián 8 fog menni, akkor hogy jön ki az évi 2.2Mrd. Ugyebár M1 földi sugárzású, 1 frekvencia, költség 5Mrd. Az M2 műholdas sugárzású, így az 1.3Mrd évi költség csak a vak apácák megtévesztését szolgálja a közleményben. Gyakorlatilag ami eddig évi 5Mrd volt, annak az 1/8-a lesz 1 csatorna költsége (625MFt), így a 2 közszolgálati adóé volna 1.25Mrd/év. Hogy ebből hogy lesz 2.2Mrd/év? Gondolom valakinek kell a fennmaradó rész (nem véletlen a nagy összeborulás). A 2Mrd "reklámköltség" is érdekes. Úgyis az lesz, hogy a TV szerelők, gyártók, stb - szóval akik ezeket a kütyüket üzembe helyezik pénzért megreklámozzák saját költségükön. Minek ezt államilag támogatni?
  • Faby #21
    Az AXN/ Viasat pl. harcolnak azért, hogy bekerüljenek a kábelszolgáltatok csomagjaiba

    Hát harcolhatna jobban is az AXN, mert a UPC direkten kívül nem nagyon tudom, hogy hol lehet fogni, a normál kábelhálózaton tudomásom szerint nemnagyon. Pegig talán a sorozatok miatt jó buli lenne, még az is lehet, hogy fizetnék többet is érte (mármint a jelenlegi díjnál)

    Mondjuk az igazi az lenne, ha én tudnám összeválogatni a csatornákat (néznék 10-12 csatornát, pl Discovery, NG, Spektrum, filmes, rajzfilmes, sorozatos csatornák, meg néhány eredeti angol nyelvű kanális, oszt jóccakát, kit érdekel a Romantika, és egyébb vackok, a híreket meg úgyis online olvasom) a csomagban, de ez szerintem a digitális felszíni sugárzással is távolinak tűnik!
  • sokadikgab #20
    Ha vegre valahara beindul a digitalis musorszoras, mennyi az eselye annak,h. a hataron tul is fogjuk fogni az adokat ugy mint eddig?

    OFF:
    Biztosan nem olyan egyszeru osszehasonlitani 2 villamost, de ezek itt:

    villamosok Pozsonyban

    kb. csak a felere jonnek majd ki Pozsonyban ...
  • patexati #19
    Akkor már én sem veszek usb tunert a laptopomhoz inkább várok a digitális usb dkóderre!
  • Gerygrey #18
    Ha azt nézed hogy ez a 2 milliárd huf 2 darab Combino villamos ára akkor nem olyan vészes, nagyobb baromságokra is folyt már el nagyobb összeg az ad?fizetők pénzéből. Hátha ez a technológia jó lesz valamire.
    Szerintem is a netes tévé a nyerő. Jó, a Youtube-ot ne vegyük tévének, de én heti átlagban már most is több időt töltök a youtube-on mint a tévé előtt.
  • Tetsuo #17
    A földi sugárzású ill a műholdas digitális TV vetélytársa a netes online TV.
    Amikor nálunk komolyan beindulna ez a digitakármi már 10-30Mbps-os netek lesznek.. s szerintem az online győz, ami persze lehet vezeték nélküli is, de ahhoz az ORTTnek semmi köze nem lesz. Az ügyesebb embereknek pedig reklámok sem. :)