26
  • atlagember
    #26
    Hogy miért jó a digitális tévé? Nagyon egyszerű:

    Azért, hogy legyen mégegy távirányítód, ami bonyolítja a tévénézést. Így majd be tudod kapcsolni a TV-t a tévétávirányítóval, átkapcsolhatod AV-ra, aztán előveheted a másik távirányítót, amivel váltogathatod a csatornákat. De ha hangerőt akarsz szabályozni, akkor ismét használhatod az előzőt. Így legalább mindkét kezedben tarthatsz egy távszabályzót, amikkel még játszhatsz is.
    A minőség pedig a régi tévén annyival úgysem lesz jobb, hogy a nagymami is észrevegye, és ha gyenge a jel, akkor legalább nem zajosabb lesz egy picit, hanem szaggatot darabos, meg semmi.
    Ne mondd hogy nem jó!
  • toyotakacsa01
    #25
    "Hát harcolhatna jobban is az AXN, mert a UPC direkten kívül nem nagyon tudom, hogy hol lehet fogni"

    Pl. a Digi tv-n.(2700ft/hó)

    Remélem gyorsan beindul ez a digitális műsorszórás, és akkor majd a román digitv-nek se kell majd fizetnem a havidíjat.
  • brueni
    #24
    jó pénzért bármit...
  • Komolytalan
    #23
    Egyébként aki akar, jelenleg is néz full UPC csomagot ingyért. Akinek számítógépbe pakolható digi műholdas kártyája van, annak egyszerű szoftverfrissítést igényel az akció, aki digi beltérivel nyomja annak kicsit macerásabb az ügy (lehet kell csavarozni is hozzá). Csodálkoznék ha 1-2 éven belül nem jelennének meg olyan digi beltérik, hogy megy rajta 1 linux, van 1 hálókábel csatija, és autoupdatevel tölti le a kívánt műhold kívánt csatornájának nézéséhez szükséges infot. Míg kábelnél elég jól meg lehet oldani a csatorna korlátozást, addig sugárzott adásoknál, ahol vissz irányú kommunikáció nem nagyon van, ez totál esélytelen.
  • Komolytalan
    #22
    Ahol van jelenleg sima földi antennáról analóg TV, ott lesz digitális adás - ennyi. Ez kb azt jelenti, hogy mindenhol. A hálózat ki van építve, szóval a lefedettség nem probléma. Szüleimnél jelenleg lehet 3 országos földi adót fogni Kékesről (M1, TV2, RTLKlub), meg van 1 helyi adó (Eger TV), ez 4 frekvencia, ebből lenne 4*8=32. Gondolom van 2-3 tartalék frekvencia, így jön ki az 50 digi csatorna.
    Azt nem teljesen értem, hogy ha az eddigi 1 frekvencián 8 fog menni, akkor hogy jön ki az évi 2.2Mrd. Ugyebár M1 földi sugárzású, 1 frekvencia, költség 5Mrd. Az M2 műholdas sugárzású, így az 1.3Mrd évi költség csak a vak apácák megtévesztését szolgálja a közleményben. Gyakorlatilag ami eddig évi 5Mrd volt, annak az 1/8-a lesz 1 csatorna költsége (625MFt), így a 2 közszolgálati adóé volna 1.25Mrd/év. Hogy ebből hogy lesz 2.2Mrd/év? Gondolom valakinek kell a fennmaradó rész (nem véletlen a nagy összeborulás). A 2Mrd "reklámköltség" is érdekes. Úgyis az lesz, hogy a TV szerelők, gyártók, stb - szóval akik ezeket a kütyüket üzembe helyezik pénzért megreklámozzák saját költségükön. Minek ezt államilag támogatni?
  • Faby
    #21
    Az AXN/ Viasat pl. harcolnak azért, hogy bekerüljenek a kábelszolgáltatok csomagjaiba

    Hát harcolhatna jobban is az AXN, mert a UPC direkten kívül nem nagyon tudom, hogy hol lehet fogni, a normál kábelhálózaton tudomásom szerint nemnagyon. Pegig talán a sorozatok miatt jó buli lenne, még az is lehet, hogy fizetnék többet is érte (mármint a jelenlegi díjnál)

    Mondjuk az igazi az lenne, ha én tudnám összeválogatni a csatornákat (néznék 10-12 csatornát, pl Discovery, NG, Spektrum, filmes, rajzfilmes, sorozatos csatornák, meg néhány eredeti angol nyelvű kanális, oszt jóccakát, kit érdekel a Romantika, és egyébb vackok, a híreket meg úgyis online olvasom) a csomagban, de ez szerintem a digitális felszíni sugárzással is távolinak tűnik!
  • sokadikgab
    #20
    Ha vegre valahara beindul a digitalis musorszoras, mennyi az eselye annak,h. a hataron tul is fogjuk fogni az adokat ugy mint eddig?

    OFF:
    Biztosan nem olyan egyszeru osszehasonlitani 2 villamost, de ezek itt:

    villamosok Pozsonyban

    kb. csak a felere jonnek majd ki Pozsonyban ...
  • patexati
    #19
    Akkor már én sem veszek usb tunert a laptopomhoz inkább várok a digitális usb dkóderre!
  • Gerygrey
    #18
    Ha azt nézed hogy ez a 2 milliárd huf 2 darab Combino villamos ára akkor nem olyan vészes, nagyobb baromságokra is folyt már el nagyobb összeg az ad?fizetők pénzéből. Hátha ez a technológia jó lesz valamire.
    Szerintem is a netes tévé a nyerő. Jó, a Youtube-ot ne vegyük tévének, de én heti átlagban már most is több időt töltök a youtube-on mint a tévé előtt.
  • Tetsuo
    #17
    A földi sugárzású ill a műholdas digitális TV vetélytársa a netes online TV.
    Amikor nálunk komolyan beindulna ez a digitakármi már 10-30Mbps-os netek lesznek.. s szerintem az online győz, ami persze lehet vezeték nélküli is, de ahhoz az ORTTnek semmi köze nem lesz. Az ügyesebb embereknek pedig reklámok sem. :)
  • PíszLávJuniti
    #16
    Jó elgondolás, de a kiépítettség, a teljes átálásshoz igen vészes. Ha csak azt veszem, hogy mobil telefon lefedettség sincs néhány helyen..
    Ahol eddig bejöttek a rendes földi sugárzású csatornák gyengén, ott a digitális nem fog működni, hacsak nem létesítenek tetemesebb beruházásokat a jobb lefedettségre.
  • Omega
    #15
    De azért az a 2 Mrd Ft az nem olyan baszott kevés továbbra sem. Egyes hírműsorokban számomra ezt úgy mutatták be mintha pár év múlva fillérekbe kerülne a digitális lefedettség országosan, (mondjuk olyan 40-50 m ugrott be), akkor tényleg nagy szám lenne, de így nem is annyira.
  • asysoft
    #14
    Ennyire mobil felhasználásra inkább a DVB-H való (jobban bírja a mozgást illetve kevesebb az energiaigénye).
  • Gerygrey
    #13
    Na, ez már jól hangzik, gondolom akkor lesz majd PDA-hoz való SDIO csatis vevő is, legalább tudom nézni a buszon a hírtévét. Bár nem nagyon tervezem úgy a jövőmet hogy 2012-ben még mindig busszal és metróval járkáljak, de sebaj.
  • Cat #12
    a kereskedelmi csatornáknak nem érdekük, hogy kodolva legyenek. Az AXN/ Viasat pl. harcolnak azért, hogy bekerüljenek a kábelszolgáltatok csomagjaiba, hisz ez egyrészt fix bevétel, másrészt nagymértékben nő a lefedettség, azaz több lesz a reklámbevételük is.
  • Sanyix
    #11
    "Ezek után valószínűleg minden magyar sugárzásu adó minden magyar háztartásban fogható lesz."
    Ugyan, ne álmodj. Akkor ki fizetne értük? :) sugározva lesz minden, csak lehet hogy pár adó kódolva. Mondjuk ez is jó dolog, mivel digitális alapból, így nem fog sokáig tartani a kódolás feltörése, aztán lehet tölteni a netről a hakkolt firmwareket :)
  • dirty dogg
    #10
    most van egy 200-es tv-m...és sírni támad kedvem, amikor véletlenül tv-t próbálok nézni....szökőévenként 1x. (dvd rulez!)
  • Inquisitor
    #9
    "Egy egyszerű kérdés: miért is jó nekem ez a digitális tévézés?"
    Mert ha nem szabják el (lásd Antenna Hungáriás "digitális" adások, meg korai UPC digitális műholdas móka), akkor közel DVD minőségben jöhet a tévéadás a "szokásos" helyett. :)
    Most az ország jórészén ha nincs kábeltévéd, akkor sok csatornától el vagy vágva (sőt, igazából néha akkor is vagy éppen azért mert van), ha valamelyik szolgáltató "csomagját" veszed meg, akkor ott vagy, hogy egy halom csatornáért fizetsz, amit nem is nézel.
    Viszont (ha jól tudom) a földi sugárzású digitális csatotrnák között is lehet "fizetős" csatorna, amit mondjuk lehetne rendesen dekóderrel fogni, de ha neked csak mondjuk Sport csatorna kell, vagy HBO, akkor csak azért fizetnél.
  • asysoft
    #8
    Persze, nem minden csatorna. Tehát ha valaki azt hiszi, ezentúl HBO-t, AXN-t, stb-t fog ingyen nézni, téved. De ezentúl meglesz a lehetőség, hogy adott csatornát ingyenesen sugározzanak az egész országban.
    Azt is az előnyökhöz sorolnám, hogy ezentúl egy pendrive méretű DVB-T vevővel tökéletesen lehet majd TV-zni (notebookokhoz ideális), ráadásul rögzítés is egyszerűbb, mivel alapból mpeg2 stream jön., valamint ugye jobban viseli a zajt.
  • asysoft
    #7
    ...hogy ingyenes?:)
  • FFX
    #6
    igen, sokkal jobb képminőséget nyújt
  • Gerygrey
    #5
    Most is van UPC Direct, a legkisebb eldugott faluban is fogható vele minden magyar csatorna... Ez mivel tud többet?
  • Cat #4
    azért jó, mert jöhet rakat tematikus adó. Most alapesetben csak néhány földi sugárzású adót tudsz fogni (ha nincs kábeled, muholdvevőd, vagy AM Mikro stb.), igy viszont EZEK NÉLKÜL is ELMÉLETI lehetőség van 50 csatornára.

    Hiába van most is rakat magyar adó, a többséghez ezek nem jutnak el. Ott a remek AXN, meg számtalan olyan adó, ami csak UPCn, vagy csak T-Kábelen fogható (Sport2 és Sport Klub). Ezek után valószínűleg minden magyar sugárzásu adó minden magyar háztartásban fogható lesz.
  • Gerygrey
    #3
    Egy egyszerű kérdés: miért is jó nekem ez a digitális tévézés? Jobb lesz a képminőség, vagy mi? Gondolom a kábeltévét használókat nem érinti a változás.
  • Inquisitor
    #2
    Országos lefedetséget? Mire? A kísérleti MTV1-2/Dunatévé adására? :)

    Kár, hogy az ORTT-nek bármi köze van a témához, ha olyan "tapintattal" és bazi nagy hozzáértéssel nyúlnak hozzá, mint eddig az analóg TV/Rádió dolgaihoz, akkor megint egy tucat álszent arc fogja eldönteni, hogy mit nézhet meg egy felnőtt magyar állampolgár, és még azt is, hogy mikor ...
  • Mnemomic
    #1
    Már ideje lenne ha végre megcsinálnák az országos lefedettséget. Az sajnos a cikkből nem igazán derül ki, hogy csak 2011-re lesz ebből valami vagy esetleg hamarabb is az analóg rendszerek mellett.