Dojcsák Dániel

Négypárti honlapverseny

Már a 2002-es választások idején is volt minden valamirevaló pártnak honlapja, de akkoriban ezeket annyian nézték, mint mostanság a híradót 3G-s telefonon. Ehhez képest mostanra - ahogy már a háztartások markáns részében szélessávú internet elérés van, a fiatal korosztály pedig döntő többségben elsődleges információ és hírforrásként tekint az internetre - igazán fontossá vált a választási kampány online mutációja is. Írásunkban összevetjük a jelenlegi négy parlamenti párt portáljait tartalom, kinézet, navigálhatóság és kreativitás szempontjából.

Általánosságban elmondható, hogy minden pártnak sikerült az egyéb médiumokban is használt dizájn átültetése, így messziről könnyen felismerhetőek a színek, formák és jelszavak. A pártok közül volt, aki több energiát fordított arra, hogy a honlapja különbözzön a megszokottól és mondjuk egy frontlapot rakott a szokásos webszájt elé, illetve előfordult, hogy csupán a portál egyes elemeit cserélték le aktuális szimbólumokra és logókra.

A lényeg persze a tartalomban kell, hogy legyen. Egy párt választási honlapjának mindenképp tartalmaznia kell a párt alapvető nézeteit, részletes programját, eddig elért eredményeit, a választásokon induló képviselők részletes bemutatását, a kampány egyéb elemeit és talán egy szösszenetnyi extrát, ami kiemeli a mezőnyből. Objektívnek szánt értékelésünket ez alapján készítettem el. Lévén hogy nem magukat a pártokat, hanem a honlapokat osztályozzuk, a szövegek tartalmát maximum stilisztikailag vettem figyelembe.

MSZP

Indulásként egy fentebb már említett megoldással, egy előlappal találkozunk, ami a kampány idejére igyekszik az arcába tolni a látogatónak a kampány lényeges elemeit. A lap közel felét foglalja el a köztereken is látható "Igen. Megcsináltuk" plakátok digitális változata. A szlogenek körbe forognak, és bár kizártnak tartom hogy valaki végigvárja mindegyiket, de a többszöri látogató számtalan üzenettel szembesülhet.

Érdekes megoldás a "Mit tett értem a kormány a lakóhelyemen" menüpont, ahol az irányítószámunkat beírva és még néhány egyéb demográfiai adatot megadva kapunk egy listát az MSZP által véghezvitt dolgokról. Az ötlet kiváló, bár parasztvakítás, hiszen szinte bármit adunk meg ugyanazokat a dolgokat sorolja fel - persze ez jelentheti azt is, hogy olyan dolgokat tettek ami mindenkinek jó volt. Lehet egyébként próbálkozni különböző variációkkal, sőt egy email cím megadásának fejében részletes tájékoztatást is kapunk.

Klikk ide! Klikk ide!

A hivatalos honlapon belül szintén pörögnek a plakátok, és csak a menü használ flash megoldást, ami elméletileg egyszerűvé, áttekinthetővé teszi az oldalt. A kezdő internetezőknek gondot okozhat a vertikális és horizontális menüsor, illetve a sok, elaprózott menüpont. Érdekes, hogy ugyan megtalálható a párt teljes és rövidített programja is a honlapon, illetve letölthető minden kampányfilm és a kampánydal is, ezeket nem emelik ki, eltűnnek a többi között. Viszont van lehetőség online szocialista közösségekhez csatlakozni, ahol akár gépünk fölös kapacitásait rákkutatási célokra is ajánlhatjuk.

A jelenlegi képviselőket egy térképnavigáción keresztül érhetjük el. Általában 0, 1, esetleg 3 mondatos bemutatást kapunk róluk, ellenben a mostani képviselőjelöltekről, akiket részletes, baráti hangnemű leírás mutat be. Ami érdekes, hogy ez csak a kinti lapról érhető el.

Külcsín: A színkezelés kicsit unalmas, de legalább nem csicsás. Az elrendezés zsúfolt, ha nagyon akarjuk átlátható.

Belbecs: Megtalálható minden kötelező tartalom. A jelöltek bemutatása nagyon részletes és tényleg a helyi szavazókhoz szól

Használhatóság: Sok időt tölthet az érdeklődő a honlap feltérképezésével. A tartalmak nagy száma miatt akár a második fordulóig is kitart az olvasnivaló. Sok PR cikk/interjú, viszonylag kevés friss hír.

FIDESZ

Itt is találkozunk frontlappal, ami viszont már nem interaktív. Sajnos minden egyes alkalommal szembesülnünk kell ugyanazzal a plakáttal mikor belépünk, a honlap nem jegyzi meg hogy jártunk már bent. Belépve a portálra hasonló tartalmakkal találkozunk, mint a másik nagy párt esetében, viszont jóval egyszerűbb, áttekinthetőbb formában, szerkezetben. Sokkal kevesebb a menüpont és igaz így funkciókat veszít a honlap, de a legfontosabb elemek könnyen elérhetőek.

A jelöltek bemutatása itt is hangsúlyos menüpont, de csupán rövid és száraz önéletrajzokkal találkozunk, melyek mindenféle formázást nélkülöznek, így olvasásuk kevésbé kellemes. A választási programjuk nekik is megtalálható PDF formátumban, illetve egy külön webszájt is helyet ad a programnak, ahol tagoltan lehet végigkattingatni a pontokon.

Klikk ide! Klikk ide!

A multimédiás tartalmak tekintetében itt is hasonló a helyzet: a megfelelő menüben megtalálhatjuk Orbán Viktor beszédeit és a kampányfilmeket is, sőt a múlt hétvégi rendezvényről készült képeket is végignézheti a látogató. A Fidesz oldalon kevesebb a hosszú írás, viszont folyamatos hírszolgáltatás nyújtására törekszik az oldal. Ezek sok esetben nem konkrétan a kampány hírei, csupán saját értelmezésben kínálják az olvasóknak a napi aktualitásokat. Találhatunk továbbá egy eseménynaptárt, szavazást és egy közösségi oldalt is. Az utóbbi igazából nem tölti be szerepét, mert a fotógaléria elég gyenge felhozatallal rendelkezik, illetve a fórum funkció is csak tessék-lássék fajta.

Külcsín: A színeket elég tompának tartom. A narancssárga a különböző oldalakon eltérő, ráadásul kicsit halott a lap, nem él, nem mozog. Ehhez a színhez sokkal komolyabb dinamika illene.

Belbecs: Célratörő tartalom, mondhatni célzottan szájbarágós. Statikusságával főleg a nagy tömegigények kielégítése lehet a cél. A fontos tartalmak megvannak, sok extrára viszont nem kell számítani.

Használhatóság: A hírszolgáltatás révén sok visszatérő látogatóra számíthatnak, ellenben a kampányról nem hír jellegű tartalmakból keveset tudunk meg. A külön programoldal hasznos és átláthatóvá teszi a 40 oldalnyi olvasnivalót.

MDF

A kisebbik ellenzéki párt úgy gondolta, hogy nem hoz létre extra választási oldalt, se frontlapot. A kampány elemeit csupán a fejléc környékén lévő bannerek és beépülő képek közvetítik. Egy pop-up ablakban megjelenne a párt kampánydalának klipje, ha nem lenne szinte minden számítógépen alapból letiltva a felugró ablakok megjelenítése. Ráadásul idegesítő, hogy sok linkre kattintva új ablakban nyitja meg a kért oldalt, így észrevétlenül kipakolhat nekünk vagy 10 böngészőablakot az MDF honlapja.

A programot a jobb oldali sávban találjuk meg, viszont nem tölthető le egyben, hanem cikkenként, témánként szétszabdalva 10 soros darabokban olvashatjuk el. Ez maximum az oldalletöltések számát növeli, de praktikus célja biztos hogy nincs. A baloldalon érdemesebb helyette a párt értékeiről szóló részt célba venni. Hasonló, csak kevésbé részletes és kevésbé van szétcincálva.

Klikk ide! Klikk ide!

A kampány multimédiás anyagai egyáltalán nem elérhetőek, illetve a hírszolgáltatás sem illeszkedik a tematikához, csupán az euroactiv.hu híreit veszik át rendszeresen. A honlap a régi klasszikus három hasábos tematikát követi, a négy portál közül ez nevezhető a leggyengébbnek. A "Jelöltekről" rész viszont vállalható. A véletlenszerűen megnézett 30 politikus bemutatkozása alapján azt lehet mondani, hogy itt biztosan maga a politikus jegyzi a szövegeket, hiszen a többi pártéval ellentétben nem egységes a terjedelem, a stílus, nincsenek azonos szólamok. Van aki egy kisregényt ír magáról, van aki pár sorban elintézi, hogy hol született és hol él most. A középosztályt képviselő párt honlapja középszerűre sikeredett.

Külcsín: Régimódi, elavult szerkezet és megjelenés. Sok helyen koncepció nélküli, ráadásul olyan megoldásokat használ, mint a popup, ami valljuk be nem egy célravezető dolog.

Belbecs: Korlátozott tartalmak, nehézkesen használható navigáció, szétszabdalt szövegek.

Használhatóság: Egyszer mindenképp érdemes megnézni. A jelöltekről megtudhatjuk a legfontosabbakat, a program elolvasása szintén nagy kihívás lehet ezer kattintással.

SZDSZ

A liberális párt az internetes kampányok tekintetében a legnagyobb múltra tekint vissza a négy parlamenti párt közül. Ők voltak az elsők, akik interaktív flash mikroszájtot mutattak be már a ciklus első harmadában, és a mostani kampányfinishben is ők prezentálták a legjobb munkát ilyen téren. Még mielőtt belépnénk a párt igazi portáljára, egy szórakoztató előszájt fogad minket, ahol Kovács Pistike vezet be minden látogatót a liberális eszmékbe.

Az induló tartalom a Pisti In Da House, ami Pistikét, mint DJ-t mutatja be. Nagyon kemény, bevallom őszintén, tetszett. Ezek után pedig sorban megnézhetjük az összes "filmet" és minden kampányanyagot. Akinek a telefonja mp3-mat is lejátszik, az tölthet rá Kovács Pistikés csengőhangot. Már itt masszívan az arcunkba kapjuk az SZDSZ programját, ami csekély 191 oldal. Persze inkább prezentáció jellegű, mint egyszerű szöveg.

Továbblépve az oldalra nagyon flott, átlátható, letisztult dizájn fogad minket. Flash tartalomból bőven akad, de nem tolakodó mennyiségben, ízlésessé teszi az oldalt a főként onmouse effektekkel. A főoldalról sok új ablakban megnyíló tartalom van, ami sokaknak idegesítő lehet. Szerencsére nem kell sehol sem sokat olvasnunk, igazi kampányhonlappal találkozunk. Érdekes, hogy sok cikk nincs egyértelműen a főlapon jelölve és sokadik látogatás alkalmával is találhatunk új tartalmat. Ilyenek például az egészségügyi intézményekről készített fényképek és beszámolók, vagy a vezető politikusaikkal készített interaktív interjúk.

Klikk ide! Klikk ide!

Az SZDSZ honlapja támaszkodik a mai technológia lehetőségeire és számít a szélessávú internet adta gyorsaságra. Egy kapcsolt vonali eléréssel véleményem szerint teljesen élvezhetetlen, de figyelembe véve a hazai internet helyzetet, ez nem annyira komoly probléma, főként az általuk célzott rétegben. Szintén extra a webrádió, amihez ugyan kell egy email-es regisztráció, de cserébe kellemes muzsikákat (és feltehetőleg politikai üzeneteket) hallgathatunk.

A jelöltek bemutatkozása kiforrott, részletes és baráti hangnemű. Tetszetős megoldás, hogy a bemutatkozás alatt közvetlenül található egy fórum, ahol azon nyomban lehet reagálni az adott jelölt kijelentéseire. Például le lehet buktatni, ha hülyeségeket beszél - ami meg is történik sok esetben - és persze meg lehet vitatni az adott körzet problémáit.

Külcsín: A legjobban kialakított, legkoncepciózusabb portál a négy közül. Elrugaszkodik a megszokottól, a klasszikustól és megmutatja az internetben rejlő lehetőségeket. A profi weblapokhoz szokott közönség biztosan jobban értékeli, ha a megszokott minőséggel találkozik és nem kell több évet visszautazni az időben.

Belbecs: A kötelező tartalmak itt is megvannak, még akkor is, ha nem a szokványos formátumban. A program, a jelöltek ismertetése és a multimédiás anyagok teljes SZDSZ-es választéka megtalálható.

Használhatóság: Csupán az üzeneteikhez illő híreket linkelik be rendszeresen, de köszönhetően az interaktív és közösségi tartalmaknak, főleg a fórumoknak, ez a lap időtálló lehet akkor is, ha nem akar hírportál lenni.

Összegzés

Egy párt honlapja ugyan csak egy eleme a kampánynak, de egyre fontosabb eleme. A plakátokkal ellentétben ez tudatos médiafogyasztást feltételez, tehát egy tudatos, érdeklődő és tartalomra, s egyben igényességre éhes fogyasztót kell elképzelni minden egyes megjelenítés mögé.

A honlapversenyt nálam az SZDSZ portálja nyerte. Különdíjat is kaphatna tőlem a rádióért, ahol fiatalos, igényes muzsikák szólnak és feltételezésemmel ellentétben nincs benne szöveg, legalábbis a cikk megírása közben ska, némi rock, illetve elektronikus zenéken kívül semmi más nem szólt. Megosztott második helyezett a két nagy párt portálja, amik ugyan a kötelező gyakorlatokat helyenként még a liberális lapnál is jobban teljesítették, viszont túl merev és szokványos megoldásokkal éltek, extra tartalom pedig egyáltalán nincs rajtuk. A sereghajtó pedig az MDF honlapja lett, ami technikailag és tartalmilag is mérföldekkel a többiek mögött mozog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #37
    Az MSZP leszophat!
  • Emmegki #36
    Szerintem meg az szdsz az igazi szélsőséges. hogy ne látszódjon annak rákeni ezt a jelzőt mindenkire akinek tőle eltér a véleménye. essenek már ki :P
  • Komolytalan #35
    szadesz mondja mindenkire, aki nem szadeszos vagy mszps hogy náci. Én még 1 zsidót se öltem meg, azért pláne nem mert zsidó, szóval ez elvileg rágalmazás nem?
  • Komolytalan #34
    Milyen jelek szerint hatásos? Te már látod, ahogy jönnek a karvalyok dél felől szavazni?
  • Komolytalan #33
    Magad nevében beszélj, Mr Netes Közvéleménykutató...
  • netrunner #32
    Mi??
    #21-es hozzászólás

    Szélsőségesnek nevezni egy pártot mely elhatárolódik a szélsőségektől mi ha nem fikázás? Az már más kérdés hogy erről valószínűleg nem ő tehet hanem a média amely az emberek fejébe sulykolja hogy egyes pártok szélsőségesek, nácik... stb. Így rekesztik ki többek közt őket is a politikából.
  • exxile #31
    Jah, igazad van. Minden relativ ugye, ezt tudjuk :)
    Szerintem pl a Kommunista Munkaspart egyaltalan nem szelsoseges, masok szerint meg az.
  • exxile #30
    itt a tuti emberek!

    www.munkaspart.hu
  • echo #29
    Mindenesetre az jellemző, hogy kik óbégatnak itt is, ha jól láttam egytlen jobboldalt fikázó hozzászólás nem volt...
  • scorpeeon #28
    LOL